"..Варуфакис заяви, че Драги е бил "особено услужлив в излагането на механизма, по който ЕЦБ подпомага страните-членки на еврозоната, включително и Гърция"...."
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гърция-фалит или трудно спасение
Collapse
X
-
Коментирахме, защо Германия няма интерес от разпадане на ЕС, каквото би могло да се инициира с евентуално излизане на Гърция от съюза...
Днес чета почти същото:
"Излизането на всяка слаба страна от еврозоната ще засили еврото.
Това ще доведе и до повишаване депозитите на германците, но ще подкопае износа, необходим днес повече отвсякога на Германия.
Допълнително, несигурността относно еврото ще доведе до краткосрочно отегляне на инвеститорите от немските облигации, което пък - до спад в стойността им и повишаване на лихвените проценти. Това ще бъде двоен удар за икономическия растеж"
The Dirty Little Secret of Berlin's Bankers
http://foreignpolicy.com/2015/02/02/...xports-greece/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЕ сега предстои да видиш
Life won't wait for you.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеГермания няма нужда от ЕС и ако не беше дивашкия натиск от страна на САЩ (основно), то те щяха отдавна да са аут от него, да си развиват собствената икономика, да си имат силаната дойче марка и да са си рахат като една много голяма Швейцария, примерно. Но ситуацията е друга и са задължени да подкрепят маляки и други подоби южни отрепки, от които имат точно нулева полза. Геополитика и те са с късата клечка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеAми да, до не малка степен точно заради това болднатото го правят, така както плащат все още и на еврейците - загубили са войната, все още си плащат като пичове и ще продължат да си плащат. Самият ЕС е създаден под благовидния предлог на неналагане на мита върху въглищата и стоманата, но всъщност целта му е една - да се озаптят немците, да не се засилват особено много икономически, защото икономическата мощ води териториални претенции и т.н. Затова и отново под благоводиния предлог за внасяне на работници, немската нация се разрежда яко с емигранти и реално германия е държавата с най-голям процент неместни в населението си, спрямо която и да е друга неколониална държава... Геополитика, какво да я правиш, а там немците не държат нито един ас, имат много дребни карти, но нямат Аса....
Колкото до еврото - мисля, че го казах и преди - да, то облагодетелства Германия, но извън общността, не вътре в нея. Немските стоки ще се харчат при всички положения, ок, евентуално не чак в такъв размер, но ще се харчат. По-надолу бях дал разбивка на износа на Германия - кое от него смятате, че има достатъчно конкуренция, за да бъде подложено на натиска при силно евро? Дали ще ме бърка да дам 150 или 160К евро за Ауди, примерно - ако имам 150, ще дам и 160. И за да не съм голослвоен - погледнете Швецария, спадна ли им износа въпреки скъпия франк? Не, нали? И що не спадна - ми щото правят качество - аз си купувам Линд независимо, че е в пъти по-скъп от Хеидита, свогета и прочие бълвочи, просто си купувам качество и дали ще е 7 кинта или 10 кинта шоколада, пак ще си го купувам. Прошльо няма да си купи Линд, но аз - да и ми е все тая каква е цената. Хайде да не обяснявам неща, дето се учат в техникумите по икономика, може ли?
Германия няма нужда от ЕС и ако не беше дивашкия натиск от страна на САЩ (основно), то те щяха отдавна да са аут от него, да си развиват собствената икономика, да си имат силаната дойче марка и да са си рахат като една много голяма Швейцария, примерно. Но ситуацията е друга и са задължени да подкрепят маляки и други подоби южни отрепки, от които имат точно нулева полза. Геополитика и те са с късата клечка.
Примерът с Аудито не е точен. Показваш разлика от 150 и 160 к Евро, ама това са 3-4% само. А при едно връщане към марката, немската валута ще поскъпне спрямо еврото с поне 50-60 %, а вече едно Ауди от 150 на 240 к евро си е друго нещо. не че няма да има някой Роналдо, на който му дреме на уя и 300 к евро да е, ама тук говорим за общия случай, защото е хубаво, че ти, а мисля, че и аз, можем да си позволим Линд, ама дали всеки може? А масата определя тръсенето, не отделни части от нея. И това се отнася в пълна сила за Германия, понеже те гонят обеми, количества. Те не са бутикова икономика и бутиков износител, търсещ богатия сегмент.
Апропо, какво ще се случи с търсенето на среден клас коли като Опел и Фолксваген, примерно, след като станат два пъти по-скъпи от разни други аналози, които им отстъпват, но не чак толкова, че да плаща средностатистическия купувач двойна цена? Казвам двойна, понеже и сега, заради марката произведено в Германия, те си вървят с по едни 20-30% над сходните автомобили.
Спомена Швейцария. Точно швейцарските производители изреваха яко. Особено силен беше отзвукът при производителите на часовници. Уж специфичен сегмент, насочен към пребогати клиенти, но това, че са богати, не значи, че всички са араби или братушки, забогатели лесно. Всеки си прави сметката все пак. И никой не говори за срив от 50-60% в продажбите. В бизнеса доста драматично се приемат спадове дори от 5-10%, а какво да говорим за 20%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от viva Разгледай мнениеДойчландът има огромна нужда от ЕС, иначе изобщо нямаше да влагат толкова пари и енергия в крепенето му. Нали не си мислиш, че понеже са алтруисти го правят или за да изкупят греховете на нацистите? Обаче, ако дават 10 евро за каузата ЕС, в замяна прибират поне 15 евра. ....
Колкото до еврото - мисля, че го казах и преди - да, то облагодетелства Германия, но извън общността, не вътре в нея. Немските стоки ще се харчат при всички положения, ок, евентуално не чак в такъв размер, но ще се харчат. По-надолу бях дал разбивка на износа на Германия - кое от него смятате, че има достатъчно конкуренция, за да бъде подложено на натиска при силно евро? Дали ще ме бърка да дам 150 или 160К евро за Ауди, примерно - ако имам 150, ще дам и 160. И за да не съм голослвоен - погледнете Швецария, спадна ли им износа въпреки скъпия франк? Не, нали? И що не спадна - ми щото правят качество - аз си купувам Линд независимо, че е в пъти по-скъп от Хеидита, свогета и прочие бълвочи, просто си купувам качество и дали ще е 7 кинта или 10 кинта шоколада, пак ще си го купувам. Прошльо няма да си купи Линд, но аз - да и ми е все тая каква е цената. Хайде да не обяснявам неща, дето се учат в техникумите по икономика, може ли?
Германия няма нужда от ЕС и ако не беше дивашкия натиск от страна на САЩ (основно), то те щяха отдавна да са аут от него, да си развиват собствената икономика, да си имат силаната дойче марка и да са си рахат като една много голяма Швейцария, примерно. Но ситуацията е друга и са задължени да подкрепят маляки и други подоби южни отрепки, от които имат точно нулева полза. Геополитика и те са с късата клечка.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Цитат: „Ами как да ти кажа, определено се вижда КОЙ цоца от ЕС и има полза от него и това определено не е Германия...”
Ще си позволя да допълня цитата, който съм извадил от поста долу - така:
„Ами как да ти кажа, определено се вижда КОЙ /МОЖЕ ДА/ цоца от ЕС и има полза от него и това определено не е Германия...”
Мисля, че никому не противореча в горната теза. Все пак – всички /или повечето тук/ сме коректни платци и искаме всички да са като нас... Разбира се – НИЕ сме коректни платци на утвърдени и регулирани /що годе/ пазари. Купуваме качествени стоки и така увеличаваме нечии приходи, но това не ни притеснява, именно, защото на пазарите пробиват конкурентните стоки. Така и трябва да бъде!
Още с разпада на едни икономически структури от миналото – вече е имало предпоставките за създаването на новите – днешни икономически обединения, защитавани от един военен блок.
В рамките на Европа – германците са обособили нагласи – да развиват икономика, вкл. и военно-промишлен комплекс /едно от най-доходоносните занимания за всяка нация/, залагайки на нечия националистическа карта... Дали това е патриотизъм, или – национализъм – оставям на „експертите” да доказват... Няма смисъл да връщам нещата към неотдавнашната и никога непреодолима вражда, свързана с Кипър, когато се дрънкаха едни големи оръжия и се говореше за едни окупации.../в две НАТОВСКИ държави..., абе - вражда /!/, ни казва историята.../
Защо Гърция е една от тия /патриотично-националистически/ карти и кое подсказва, че нещата нямат друго решение, освен наливането на средства в нови, все по-съвременни военни технологии? Все пак, по-големият въпрос е тоя, ОТКЪДЕ идват тия милиарди? Откъде ЩЕ ИДВАТ? Поредното заемЧЕ... и – хоп – пак задлъжняхме... Не се гледа с добро око на никой длъжник, ако всички тук заявяваме, че сме коректни платци! Но ВСЕКИ КРЕДИТОДАТЕЛ е такъв, докато може правилно да прецени, какви са шансовете му пред ТОЯ, ИМЕННО - КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛ... Ако не може да си събере кредитите - на негово място се появява друг, който върти някакви пари...
Пускам две клипчета: хем за разтоварване, хем пък за размисъл:
https://www.youtube.com/watch?v=JNs5...=RDR-G-Trg7aHc
https://www.youtube.com/watch?v=cBjp...=RDR-G-Trg7aHc
Голяма част от нас /българЕте/ ще кажат: „Мани ги, бе – гейове! Смешници! Я ела да обърнем по една рАкия, остави ги тЕА маляки!”
Да, ама „тЕА” – същите – личи че си я имат националната закваска - кауза, в кръвта им е някак... Вижда се, че националната им кауза е НЕ само мъжка работа, която се обсъжда на чашка /единствено между мъже/..., а ДАМСКАТА ИМ част е част от същата тая кауза..., защото КОЙ /актуалният напоследък въпрос!/ - КОЙ възпитава /основно/ ония, които /набързо, между другите ни мъжки ангажименти.../ създаваме, а и които ще пренесат едни ценности след нас, във времето? КОЙ възпитава? Жената де - ОСНОВНО – нали? БГ-мама..., хехехехе..., т.е. – трудно сФащаме мисията на всяка /не само на БГ/ - мамаТА /ни/..., ама това е още по-обширна тема, която опитВАМ да загатна и да свържа с националните ценности...
Все пак, ако жената не е убедена в това, кои са ценностите в ТАЯ страна - ми то е ясно, че ще поръча стриптийзьори, вместо такива /”смешници”/, танцуващи сиртаки, които да аплодира и да съзнава, но и да е убедена в правотата на това, което прави...Голямата част от ценностите, в буквалния смисъл на думата - именно БГ-мамата ги създава..., а те - като че - все по-често се подменят..., с едни ДРУГИ "ценности"... Всеки има разум, за да си отстоява ценностите!
На мен – какво ми е: примерен платец съм, въпреки и още да не съм получил надвнесените осигуровки от данъчните /за по-миналата финансова/, т.е. – отново ще губя време в спорове със самовъзпроизвеждащата се бюрокрация...
В заключение: схемата е работеща: произвеждам качествени стоки – конкурентен съм – реализирам на пазари качествените си стоки /като СЕ БОРЯ, ЗА ДА ЗАПАЗЯ ТИЯ пазари И - с част от реализираното на същите ТИЯ пазари – „запушвам” устата на цоцащите..., защото друг ЩЕ СЕ намести на същите ТИЯ пазари, а аз вече няма да съм успешният политик, който е „създавал работни места” за производството на качествените и конкурентни стоки/... Колко митове трябва да защитават тия т.нар. "политици"...
Цитат: „Ами как да ти кажа, определено се вижда КОЙ /МОЖЕ ДА/ цоца от ЕС и има полза от него и това определено не е Германия...”
Който го може - той и ИМА ПРАВО - да цоца..., а правилно разиграната национална карта /кауза/ - е страхотно основание за това...
Лично мнение!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеаз наистина не разбирам откъде произлезе тази мантра, че видиш ли Дойчланда има огромна нужда от ЕС и ЕЗ Ами не, не е вярно, точно обратното е - ЕС и ЕЗ дърпат много назад дойчланда, ама много назад и това си личи от данните, които съм посочил по-долу, а и не са мо тях. Стоките, които немсите произвеждат са висококачествени и търсене за тях винаги ще има, просто защото са качествени - някой ще каже ли нещо прорив това мнение? Еврото също не им трябва - щяха да си имат марка, която щеше да е уктра стабилна, да печатат като луди, ако им се наложи и сега да са на нивото на Швейцария - да се чудят как да удържат валутата си от поскъпване. Всъщнсот това е единствения позитив от еврото за Германия - останалата шлака в еврозоната дърпа еврото надолу, прави го евтино, а с това и немската продукция - вид конкурентно предимство, за което немците си плашат като попове, но е конкурентно предимство извън ЕС, а не вътре в ЕС - това го подчертавам дебело.
Проблемът на Германия е един - ако се отцепят от ЕС и ЕЗ марката ще скочи до небесата, защото Германия е ултра силна икономически, за разлика от боклука в периферията. Затова и търпят подобни отрепки като маляките. Елементрана политика, която дори и кръчмарите във форума би следвало да разбират...
А за гърците - щях да ги поздравя, ако в аргументите им бях прочел нещо свързано с гореизложеното. Да искат глобални реформи в ЕС, целящи балансиране на база производство, а не на база преливане на кеш от богатите към бедните и то само към тях. Защото не само гърците са в тежко положение. Тогава наистина щях да ги призная за демократи, иноватори, широки души, хуманисти. А те гледат само как да лапнат наготово, без да бачкат. Имам чувстовто, че германия това ги устройва - да се запази статуквото, да си хрантутят една малка Гърция, но така, че да не се подмамват и други да правят като тях (като Испания например, защото тя е много голяма за хрантутене), да си запазят предимствата от евтината валута и европейските пазари и да си държат статута на шефа на ЕС, който диктува положението. Дори само последното, само по себе си не е малко.
Коментар
-
Благодаря на колегата BOBAN1, когото цитирам:
„Но това е само половината истина, твърди германският историк и философ Бруно Шох. От обратната страна на медала се вижда друго: германски фирми печелят добре от това, че Гърция е държана на ръба на фалита. И по-конкретно: германските оръжейни фирми са тези, които извличат огромни ползи от ситуацията в Гърция - плащанията по сключени в миналото оръжейни сделки продължават да вървят, защото явно няма кой да ги отмени.
.................................................. ............................
През периода 2005-2009 г. само 4 страни в света са закупили повече оръжие от Гърция - Китай, Индия, Обединените арабски емирства и Южна Корея. За последните 10 години Гърция е закупила от Германия повече от 700 бойни танка и гаубици. Към сметката трябва да прибавим и друго скъпо въоръжение - бойни кораби, подводници и самолети made in Germany.
.................................................. ..................................
Зад всичко това стои вечната вражда с Турция. А Германия печели от надпреварата за въоръжаване между двете страни - от 2002 до 2009 година Германия е изнесла за Турция военна продукция на стойност 13.7 млрд. евро.
http://www.dw.de/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%...%8F/a-15690796”
Благодаря и на колегата съни(тя), която също цитирам:
„От производството на Германия, немският пазар поема около 50%.
Другото се изнася и то основно за ЕС.
Мислиш ли, че потребителите на изредените от теб могат да приемат немските стоки, като самите Холандия, Франция, Дания... са експортно ориентирани?
Само вметка - датско и холандско месо е заляло пазарите на уж, селско-стопанския европейски юг...както и в България
Ще добавя, че евтиното месо на гръцкия пазар е внос от горните страни, също, както в хипермаркетите, така и в специализираните магазини. Гръцко месо на пазара им има малко, заради по-високата си цена.
Подобна е ситуацията и на нашия пазар.
Впрочем, погледнах статистиката - около 5% е дела на селското стопанство в БВП-то на ГР...”
На база - горните цитати - пускам обобщението си, в което искам да обоснова, защо съм избързал с извода си, че "Меркел не е кухата лейка, за която много от нас я мислят..."
По-точно е, ако кажа, че предстои да разберем, дали Меркел е кухата лейка, за каквато много от нас я смятат...
...все пак, това е и неангажиращото никого друг - мое мнение... /приятно четене на следващият ми пост и хубав ден!/
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеСтана ми интересно, но и двата ти линка водят до една база от 2012, освен това не виждам графиката, заради която си се задавил )
Може ли линк?
Иначе, в това, което си пуснал виждам това
The biggest item of spending is Agriculture - which incorporates rural development and a small amount on fisheries. The EU points out that this is now frozen and will be overtaken by the 'economic growth' category - but at the moment it accounts for €43.8bn.
The big spending is in countries like France, Spain and Ireland, especially if you look at the figures as € per person
И още нещо, относно парите от евро фондовете - отпускат се за програмен период.
Затова реална представа може да се получи от крайния резултат за целия период от 2007 - 2013.
Знаеш, че от приемането на проекти, реализиране и плащане има времеви хоризонти, които изкривяват данните, ако се разглеждат плащания само за една година.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеаз наистина не разбирам откъде произлезе тази мантра, че видиш ли Дойчланда има огромна нужда от ЕС и ЕЗ Ами не, не е вярно, точно обратното е - ЕС и ЕЗ дърпат много назад дойчланда, ама много назад и това си личи от данните, които съм посочил по-долу, а и не са мо тях. Стоките, които немсите произвеждат са висококачествени и търсене за тях винаги ще има, просто защото са качествени - някой ще каже ли нещо прорив това мнение? Еврото също не им трябва - щяха да си имат марка, която щеше да е уктра стабилна, да печатат като луди, ако им се наложи и сега да са на нивото на Швейцария - да се чудят как да удържат валутата си от поскъпване. Всъщнсот това е единствения позитив от еврото за Германия - останалата шлака в еврозоната дърпа еврото надолу, прави го евтино, а с това и немската продукция - вид конкурентно предимство, за което немците си плашат като попове, но е конкурентно предимство извън ЕС, а не вътре в ЕС - това го подчертавам дебело.
Проблемът на Германия е един - ако се отцепят от ЕС и ЕЗ марката ще скочи до небесата, защото Германия е ултра силна икономически, за разлика от боклука в периферията. Затова и търпят подобни отрепки като маляките. Елементрана политика, която дори и кръчмарите във форума би следвало да разбират...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
Forget Greece: Europe's real problem is Germany
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn...052005278.html
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеОсвен това на мен не ми е известен случай в историята да фалира кредитиращата държава а не кредитираната такава
Коментар
Коментар