IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Buyback brady's

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Buyback brady's

До колкото си спомням в бюджетната прогноза за следващите няколко години е предвидено положително дългово финансиране, което ще идва от вътрешния пазар. За следващата година мисля че то е около 400 млн. лв. и там ви е може би разликата до около 38%. Прибавете тези 400 млн. към понижението от обратното изкупуване.
    От друга страна МФ си вързват и гащите с по-високо съотношение дълг /БВП наистина с лек PR може би. Слагат по-висок таван но ако излезе по-нисък - супер, вече сме много добри. Все пак ако са на власт.

Коментар

• Buyback brady's

добре, това го бях пропуснал за call option по номинал, значи все пак това е най-доброто нещо и първото, което направиха тандема Велчев и Катев в управлението на външния държавен дълг, най-логичното и най-разумното

Коментар

• Buyback brady's

Дории да смятат БВП за 2005 година сметките пак не излизат. НО наистина не това е най-важното, а и те ще се сетят, че ако го сметнат правилно PR-ефекта ще е по-голям.

Коментар

• Buyback brady's

Bond, мой пропуск, не прочетох внимателно всички постове, признавам. Така или иначе, това не променя нещата, в министерство на финансите просто не са се усетили, че сделката е през януари. Очаквам Велчев или някой друг скоро да се изкаже по въпроса, все пак и за тях е по-изгодно да казват, че дълг/БВП ще е по-ниско

Коментар

• Buyback brady's

Скъпи zhivik, ако забелязваш и моето съотношение дето съм го сметнал е 35,1%

Коментар

• Buyback brady's

Няколко разяснения - обратното изкупуване се извършва по номинал, защото са такива условията в оригиналното споразумение. Освен това, опцията се задейства само когато пазарната цена стигне номинал или я надвиши (както в случая с IABs и FLIRBs) сега. Така че правителството няма кой-знае какъв избор. Клаузата е абсолютно същата както с DISCs. Всъщност, правителството може да изкупи и FLIRBs, макар че не съм сигурен дали и там се иска едномесечно предизвестие (най-вероятно да). Поне знам, че МВФ са се съгласили на обратно изкупуване, стига да не намаляват валутните резерви.

А доколкото се отнася до съотношението дълг/БВП, от министерство на финансите по инерция са взели БВП за 2004 г. - тъпо, ама се случват и такива грешки. По моите сметки - приемам че курса долар/лев ще е около 1,50 и че дълга няма да се измени за следващите два месеца - дълг/БВП трябва да падне до около 35%. Разбира се, има много възможности за грешка, най-вече заради валутните курсове, но мисля че в крайна сметка това съотношение е близко до истината.

Коментар

• Buyback brady's

Забравих да извадя редовните лихвени плащания по другите Брейди облигации и някои други погашения от дълга до края на тази година и началото на следващата, ама пак не ми излиза и на мене сметката

Коментар

• Buyback brady's

Ето едни мои груби сметки.
                  Към края на октомври държавният дълг е 8.144 млрд. евро, което прави 15.928 млрд. лв. и при този размер съотношението към БВП е 41.9%. Това е при прогнозен БВП от 37.983 млрд. лв. за 2004 г.
                  Ако приемем, че за 2005 г. (все пак изкупуването става на 28 януари) прогнозния БВП е 41,348 млрд. лв. (според предприсъединителната програма на правителството), и от дълга се извадятсамо тези отписани книжа съотношението би трябвало да стане 35.1%.
                  Сметката е такава от 15.928 млрд. лв. се вадят 1.406 млрд. лв. (изкупени книжа по среден курс 1.5 лв. за долар.), става 14.522 млрд. лв. държавен дълг и се смята при прогнозен БВП за другата година. По-голямото съотношение дадено от МФ означава, че или ще се вземе някакъв друг външен дълг или ще се увеличи много вътрешния до януари следващата година.
                  При даденото съотношение от 41.3% за януари и никакви други дългове, явно от финансово дават прогноза за БВП за следващата година от 38.566 млрд. лв., а това е нещо много малък растеж.

Коментар

• Buyback brady's

Бондче, точно там мисля, че са се объркали нещо. Далеч съм от мисълта, че някой друг е седнал да ги сметне

Коментар

• Buyback brady's

Симонче, ти както много добре знаеш тези данни ги дават от МФ-то и никои не сяда да ги смята специално. Но за тебе ще го сметна специално и ще го напиша

Коментар

• Buyback brady's

С предплащането на облигациите държавният дълг ще бъде намален с 937,5 млн. долара, а съотношението държавен дълг/БВП ще намалее от 41,3% (към 30 ноември т.г.) до 38,9%.

Това значи ли, че 937.5 млн. долара са 2.4% от БВП. И че БВП е 39 млрд долара? По-скоро такава му е стойността в лева. Това не ми стана много ясно.

Коментар

• Buyback brady's

Moje da ima fixirana call price i cenata na izkupuvane da ne zavisi ot pazarnata v momenta.

Коментар

• Buyback brady's

само защо сега го правят когато пазарните котировки са твърдо на номинал....................

Коментар

• Buyback brady's

Добро е.... стига да не спретнат пак някаква делаверка с някакви комисионни за някой чужденец, които пак всички ние ще плащаме....

Коментар

• Buyback brady's

е па това е второто свестно нещо което ще направят
                                Първото беше диск'с

Коментар

Working...
                                X