IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Danske bank пуска емисия облигации в левове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• А бре юнаци - платиха ли вече тарикатчетата от Данске?
    Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Не знам, дали е надценен лева спрямо еврото, но мисля, че бъдещата тенденция е на засилване на лева, заради политиката на ЕЦБ на лесни кредити и ниски лихви.

Коментар

• Гледах едно предаване на Карбовски за емигрантите в Гърция-по бакалски сметнато,те пращат месечно у нас по 40-50млн евро,още толкова има и от Испания,още толкова и всички други емигранти-тава са си живи пари ,които се харчат у нас,а не като прехвалените перки,които ги отчитат като инвестиции.
        Май емигрантите с изкараните си пари ,крепят борда по-добре от икономиката ни.
        http://milom.blog.bg/

Коментар

• Да има клаузи - за превалутиране, което е същото като заема да е в евро

Темата е активна, щото едни хора ни баламосваха за ЕРМ първо миналата есен, после края на януари и т.н.

Сега сме средата на февруари.

Не мислиш ли, че има сериозни причини да не ни допускат дори до кандидатстване в ЕРМ2 ?

Освен това някакъв си "негативизъм" не би могъл да се пребори със "силната" ни икономика

В крайна сметка :

1. Банките ги е страх от нещо (затова дават кредити в евро и има клауза за превалутиране в евро)

2. ЕЦБ я е страх от нещо (не ни дава дори да кандидатстваме в ЕРМ)

Трябва да съм идиот, за да не ме е страх и мен от нещо . Като другия идиот, дето "щял да стабилизира еврото"

п.с.

равновесие - аз пък викам (и баланса на БНБ) , че валутните резерви са се стопили доста от преди кризата - има няма с едно 20% по спомени, че сега не ми се рови. За сравнително малкото намаление на валутните резерви има причина - няма левове . За да намалее резерва, трябва някой да има свободни левове, които да ги обмени и изнесе. То затова и търговския дефицит намаля толкова много.

Първоначално изпратено от onakilev
          Стоилов, аз не те оборвам - само уточнявам, че "фундаменталната" причина за 3лв./еур са "българите"-т.е. ние самите. Оттам оборвам твоето доказателство, което по-скоро ми се струва следствие, а не причина, че видиш ли не искали да махнат борда, ами не смеят, не че не искат.
          Колкото до банките - не ми се вярва това което казваш, по една причина - ако искаш и в румънски леи ще ти отпуснат дългосрочно, има си клаузи по договори и общи условия, които уреждат падания на б.
          И нищо лично- просто ми прави впечатление колко често тази тема е на 1-ва стр.-това исках да кажа!

Коментар

• Валутния курс при борда е такъв какъвто е. Видя се че дори и при финансова криза резервите на БНБ не се топят, което ясно показва че курса не е надценен. че има доверие в икономиката и във финансовата система.

Но при смяна на режима ще се получи нещо съвсем различно. Доверието ще изчезне. И тогава вече не говорим дали плаващ или фиксиран курс е по-добре за България, а дали икономика с доверие или не.

Най-нормалното нещо при падане на борда е курса да се срине. Но това няма да стане защото настоящия фундамент говори за това, а заради бъдещия фундамент. Фундамент основан на несигурност и то несигурност която няма как да се премахне с години.

Коментар

• Стоилов, аз не те оборвам - само уточнявам, че "фундаменталната" причина за 3лв./еур са "българите"-т.е. ние самите. Оттам оборвам твоето доказателство, което по-скоро ми се струва следствие, а не причина, че видиш ли не искали да махнат борда, ами не смеят, не че не искат.
              Колкото до банките - не ми се вярва това което казваш, по една причина - ако искаш и в румънски леи ще ти отпуснат дългосрочно, има си клаузи по договори и общи условия, които уреждат падания на б.
              И нищо лично- просто ми прави впечатление колко често тази тема е на 1-ва стр.-това исках да кажа!
              Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• Хаха , Онакиев.

Аз дългове нямам - кредитор съм, та макар и със сравнително малки суми - има няма 15 к

Нямам интерес от махане на борда. Обаче сериозно питам - надценен ли е лева и какво ще стане , ако утре няма борд ?

Може ли "фатализма" на българите да се пребори с "фундамента" на икономиката ни и лева да стане 3 за евро ? Мм ?

Аз твърдя, че лева е надценен - обори ме . Кажи, че ако от утре няма борд лева ще ПОСКЪПНЕ

И не само аз мисля така - питай и банките, т.е. ходи да вземеш дългосрочен кредит в ЛЕВА . Ще вземеш , ама ДРУГ ПЪТ. Що ли се натискат да ги дават само в евро.

Интересно и защо има разлика в лихвите (наистина не токова голяма) между евро и лев , въпреки, че ОЛП в БГ е по ниска отколото на ЕЦБ.

Все интересни въпроси.

п.с.

Доколко съм "инвеститор" може да даваш мнение, едва когато започнеш да пишеш във "валутна търговия" И не само да пишеш.....

Коментар

• Махането на борда по лично мое мнение би било пагубно само по една причина: Българинът е фаталист, а пък за това колко обича лошите новини по телевизията, просто не ми се говори...
                  Ето едно просто доказателство: Погледнете предишния пост и то във форум за инвеститори, не форум за измамници, потънали в поредните дългове...
                  Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• Хе , май засега и ЕРМ и еврозоната се отлагат за неопределено време !

Относно надценеността на лева има много просто доказателство :

Никой не ще да махне борда ! . ЗАЩО ТАКА ?

Какво ще стане ако няма борд :

1. оставаме на същия курс.
                    2. обезценка
                    3. поскъпване.

Отговаряш си на тоя въпрос (какво ще стане с лева при махане на борда) и си отговаряш и на основния въпрос - надценен ли е лева .

Първоначално изпратено от nacheff
                    Първоначално изпратено от hah
                    Няма чуждестранна институция, която да гледа на нашия борд като безрисково начинание. Нищо в България не е безрисково. Рискът се измерва и най-често се приема, специално за борда ни, че е малък.
                    Добре формулирана теза. Поздравления.

Може да породи спорове и несъгласия, но информацията в нашия Инвестор ми прозвуча по един особено тревожен начин.
                    Не исках да правя каквито и да е заключения, преди да прочета от оригинала.
                    Не намерих такъв.
                    Благодарение на колегата прочетох още един коментар на унгарска медия, където темата е засегната съвсем бегло в раздел рискове. Нищо извънредно.
                    Субективното ми мниение е, че нашият Инвестор съставяйки материала си вероятно е трябвало да напише още едно изречение, така че да се предаде по-добре и духа на инфото.

Може би съм придал грешно звучене на думите си.

Иначе, за сведение, не съм привърженик на клатене на борда, вярвам и се надявам, че в него има още потенциал, не приемам тезата, че левът е значително надценен. Ако някой го твърди, следва да каже с колко ? За да каже обаче с колко, то трябва ад е в състояние освен да смята инфлационни диференциали, да може коректво да аргументира едно категорично твърдение, с колко точно е бил подценен левът при връзване с ДМ. Мераци в тази посока не съм срещал много.

Нямам представа обаче, какво би могло да стане ако приема ни в ЕРМ2 се отложи за неопределено бъдеще и престоят в него се проточи.

Знам, че рискът се мери, но не мога да го правя :-)))

Коментар

• Първоначално изпратено от hah
                      Няма чуждестранна институция, която да гледа на нашия борд като безрисково начинание. Нищо в България не е безрисково. Рискът се измерва и най-често се приема, специално за борда ни, че е малък.
                      Добре формулирана теза. Поздравления.

Може да породи спорове и несъгласия, но информацията в нашия Инвестор ми прозвуча по един особено тревожен начин.
                      Не исках да правя каквито и да е заключения, преди да прочета от оригинала.
                      Не намерих такъв.
                      Благодарение на колегата прочетох още един коментар на унгарска медия, където темата е засегната съвсем бегло в раздел рискове. Нищо извънредно.
                      Субективното ми мниение е, че нашият Инвестор съставяйки материала си вероятно е трябвало да напише още едно изречение, така че да се предаде по-добре и духа на инфото.

Може би съм придал грешно звучене на думите си.

Иначе, за сведение, не съм привърженик на клатене на борда, вярвам и се надявам, че в него има още потенциал, не приемам тезата, че левът е значително надценен. Ако някой го твърди, следва да каже с колко ? За да каже обаче с колко, то трябва ад е в състояние освен да смята инфлационни диференциали, да може коректво да аргументира едно категорично твърдение, с колко точно е бил подценен левът при връзване с ДМ. Мераци в тази посока не съм срещал много.

Нямам представа обаче, какво би могло да стане ако приема ни в ЕРМ2 се отложи за неопределено бъдеще и престоят в него се проточи.

Знам, че рискът се мери, но не мога да го правя :-)))

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol
                        Първоначално изпратено от van69
                        Първоначално изпратено от al64ad
                        Яя,тия господа от Дойчебанк май не четат документите на "специалиста" по -договорите- Милом.Що така бе хора не четете наште "пожелания,намерения,ангажименти етс" Къде си бе "аргументирания" ,да им обясниш на хората ,че ний сме поели "ангажимент", демек работата е опечена и точка!!
                        "Мнението на Deutsche Bank може да се обобщи с това, че като цяло OTP има дългосрочна перспектива за растеж, като сред евентуалните рискове пред банката се посочват хипотезата „невъзможност левът да остане прикрепен към еврото“ (конкретно за бизнеса в България)"
                        Абе пич ти за първи път ли четеш анализ, ти какво искаш да пише под графа "Рискове"? Естествено за банка, оперираща в страна с валутен борд, основният риск си остава падането му и това е така от Костово време! Тоя нашия борд си го клатят чуждите анализатори поне от две години, но за сега си седи!
                        Не само чуждите анализатори се опитват да клатят борда, но на опашката са се наредили и куп наши корифеи и олигарси. Предлагам да направим списък на тези които ще бъдат изклатени....обзалагам се, че той няма да започва с "Валутен борд" :-) ....но със сигурност ще завършва с имената на повечето сривльовци във форума :-)
                        изклатени ще бъдат тези ,които вярват безрезервно на какви ли не мантри ,без да мислят и оценяват ситуацията.На мен лично ми е все тая.Взел съм мерки -при един срив ще се появат много изгодни нещица от фалирали повярвали си "мантраджии".Ако избегнем срива- още по-добре макар ,че ще е и мъчително и бавно .Така че за мен лично " да паднем и да бием все ще се напием".

Единствената ми грижа е да хвана тайминга.
                        аа вие си карайте с мантрите.....

Коментар

• Първоначално изпратено от van69
                          Яя,тия господа от Дойчебанк май не четат документите на "специалиста" по -договорите- Милом.Що така бе хора не четете наште "пожелания,намерения,ангажименти етс" Къде си бе "аргументирания" ,да им обясниш на хората ,че ний сме поели "ангажимент", демек работата е опечена и точка!!
                          "Мнението на Deutsche Bank може да се обобщи с това, че като цяло OTP има дългосрочна перспектива за растеж, като сред евентуалните рискове пред банката се посочват хипотезата „невъзможност левът да остане прикрепен към еврото“ (конкретно за бизнеса в България)"
                          Абе пич ти за първи път ли четеш анализ, ти какво искаш да пише под графа "Рискове"? Естествено за банка, оперираща в страна с валутен борд, основният риск си остава падането му и това е така от Костово време! Тоя нашия борд си го клатят чуждите анализатори поне от две години, но за сега си седи!

P.S. Ако си много притеснен следи тук и ако мръдне над 2 свиркай да обръщаме левчетата http://www.quote.com/us/forex/quote....EURBGN%20A0-FX
                          Айде още един дежурен смешник който даже не чете за какво е спора!!!
                          аз не виждам от кво да се притеснявам ако настъпят некви промени -особено ако съм се подготвил за тях.Единствено вътрешните приходи ще ми намалеят ама това не е болка за умиране.
                          А ,и се моли да не реши да го клати борда някой фонд, а не правещите само въздух анализатори!!!За справка внимателно прочети преведената подробно от инвестора статия от FT и виж какво притеснява автора.

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff
                            "Risks

OTP is exposed to interest and exchange rates in all the countries it operates, the analyst noted first.

"The main downside risks may come from deteriorating asset quality and more expensive funding. In particular, HUF and UAH weakness versus CHF, EUR, and USD could pose threats to the FX lending book," he added.

"in Bulgaria, the downside risk may come from an inability to keep the local currency pegged to the EUR. Dilution to existing shareholders from potential capital increase and/or more expensive funding (deposits and wholesale) may also result in lower results than our base scenario. The problems of the Hungarian economy may also adversely impact risk charges on domestic business and the investors' risk appetite to invest in HUF assets (to which OTP stock belongs)."
                            al64ad,
                            Благодаря! Погледнах тук-там и също срещнах позоваване, цитати за тази информация.
                            Вече нямам съмнение, че ДБ не гледат на нашия борд като на безрисково начинание, но кое ли е такова ....

Изненадата ми иде оттам, че не успях да намеря на страницата на ДБ информация. Рових, ръчках, мъчих се и с търсачката им. Нищо. Ядосах се.
                            В пресрилийса -

http://www.deutsche-bank.de/presse/d..._2010_4865.htm

нямаше нищо по темата за ОТП и Унгария.
                            по сайтовете им няма нищо наистина,въпреки че на 04 е имало представяне.инфото по темата е само това общо изречение .Подробно го открих в унгарски "инвестор"

Коментар

• Няма чуждестранна институция, която да гледа на нашия борд като безрисково начинание. Нищо в България не е безрисково. Рискът се измерва и най-често се приема, специално за борда ни, че е малък.
                              Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от al64ad
                                "Risks

OTP is exposed to interest and exchange rates in all the countries it operates, the analyst noted first.

"The main downside risks may come from deteriorating asset quality and more expensive funding. In particular, HUF and UAH weakness versus CHF, EUR, and USD could pose threats to the FX lending book," he added.

"in Bulgaria, the downside risk may come from an inability to keep the local currency pegged to the EUR. Dilution to existing shareholders from potential capital increase and/or more expensive funding (deposits and wholesale) may also result in lower results than our base scenario. The problems of the Hungarian economy may also adversely impact risk charges on domestic business and the investors' risk appetite to invest in HUF assets (to which OTP stock belongs)."
                                al64ad,
                                Благодаря! Погледнах тук-там и също срещнах позоваване, цитати за тази информация.
                                Вече нямам съмнение, че ДБ не гледат на нашия борд като на безрисково начинание, но кое ли е такова ....

Изненадата ми иде оттам, че не успях да намеря на страницата на ДБ информация. Рових, ръчках, мъчих се и с търсачката им. Нищо. Ядосах се.
                                В пресрилийса -

http://www.deutsche-bank.de/presse/d..._2010_4865.htm

нямаше нищо по темата за ОТП и Унгария.

Коментар

Working...
                                X