IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВЕИ ...оплакване

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Бум на инвестициите във водни и вятърни централи

С 30 % намаля производството на “зелена енергия” у нас

Перки с мощност 150 мегавата ще работят през 2010 година

ТОДОР ВАРЧЕВ

С 30 процента е намаляло производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през 2007 г. в сравнение с 2006 година. Това съобщи шефът на отдел "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в Националната електрическа компания Димчо Кънев на форум за инвестициите във вятърни и водноелектрически електроцентрали вчера.
    Намалението се дължи на по-ниското производство на водноелектрическите централи, но страната има капацитет произвежданата от ВЕИ енергия да достигне необходимия предел до 2020 г., смята Кънев.
    Той направи прогноза, че до 2020 г. у нас ще може да се произвеждат до 2000 мегавата от алтернативни енергийни източници - вятърни централи, ВЕЦ, фотосоларни и централи на биомаса.
    Целта пред България е до 2010 г. да се достигнат 11 процента на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източниция, припомни експертът от НЕК.
    Вятърните централи у нас надуват цената на тока. Страната ни е задължена от ЕС да увеличи дела на електричеството от възобновяемите енергийни източници в общото производство. Причината е, че инвестициите в т.нар. зелена енергия излизат скъпо на обикновения потребител, сочат разчетите на НЕК. Сега компанията е задължена да изкупува мегават от вятъра за 170 лв. Токът от слънчевите лъчи, или т.нар. фотоволтаични батерии, е 720 лв. за мвтч. Така излиза, че колкото повече расте делът на възобновяемите енергийни източници, които ползват безплатни природни ресурси, толкова повече скача цената на тока. В момента екологичното електричество от вятъра у нас е около 8% от общото потребление.
    Цената на тока от такива централи обаче ще поевтинее, след като изтече 12-годишният срок за преференциалните цени, на които НЕК трябва да изкупува енергията им, прогнозира Димчо Кънев. Той пресметна, че за изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 10 мегавата са необходими не повече от 1 млн. лв. Тази инвестиция се изплаща за 8-10 г. След това на практика цялата печалба отива за собственика на такова съоръжение, добави Кънев.
    България може да произвежда поне 5 хил. мвтч ток от перки. 3 хил. мвт от мощността може да са генератори на сушата, а 2 хил. - вятърни централи в морето на около 15 км навътре от брега, контрираха от Асоциацията на производителите на екологична енергия. Вярно е, че сега зеленият ток е скъп, но преференциалната цена е за 12 г. След това себестойността на 1 квтч електричество от вятъра ще е 0,1-0,2 евроцента, което е над 20 пъти по-малко от киловатчас, произведен от АЕЦ, твъдят от асоциацията.
    От там добавиха, че със 100% годишно се увеличават инсталираните вятърни мощности в България през последните три години. През 2005 г. в страната са инсталирани вятърни генератори с обща мощност от 10 мегавата, през 2006 г. - още 22 мегавата, а през 2007 г. инсталираните мощности са 38 мегавата. От асоциацията прогнозираха, че до 2010 г. в страната ще работят перки с обща мощност от 150 - 200 мегавата.

http://www.monitor.bg/article?sid=&a...cid=1&eid=1309

Той пресметна, че за изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 10 мегавата са необходими не повече от 1 млн. лв.
    Това изказване ми се струва пълен абсурд, вие какво мислите?
    ==Не е препоръка за покупка или продажба==

Коментар

• хора защо не си закупите 1кw мощност, да я инсталирате и да засечете за определен период колко е рентабилността на проекта, защото считам, че не бива да приемаме за чиста монета информацията на фирмите, които предлагат фотоволтаици, при условие, че те самите незнаят колко би била реалната производителност за конкретния проект, а само предполагат. Така поне ще си отговорите на много въпроси.

Коментар

• Отнасно Г.Тончев, каквото съм казал досега, толкова. Повече няма да го обсъждам. Не го познавам и толкова.
        Относно фотоволтаиците - явно, имате доста пари, които може да забравите за поне 10-15 години. Защо: защото, както гледах преди няколко дни един германец, той от тридесет години се занимавал с това, 20 години у тях си светел само със слънчев ток...но ми направи неприятно впечатление нивото на разказа и наивните твърдения, че му било безплатно. Ако батериите някой ти ги подари - да, иначе, 3-5 евро на ват макс. мощност, умножени по 2 /ден-нощ/, умножени по някакъв коеф. на облачност, по друг-заради ъгъла на огряване и аерозолно замърсяване на въздуха и т.н., стават към12-13 евро на ват /германските/ а ако са китайски, възможно, 6-9 евро /това-заедно с инвертора/. За 300 киловата ще ти трябват средно 10.300000=3 000 000 евро. Продавай ги по 34 цента киловата /доде го има/ и си направи сметката кога ще ги изплатиш.
        Добрата новина относно площта е, за разлика от вятъра практически по цялата бълг. земя свети еднакво. Тук чак такъв "одит", като при ветровите системи едва ли е необходим. Иди, да речем, в техническия университет, там има такива специалисти също. Още, ако искаш макс. мощност, ще трябва да слагаш системи за насочване /пак пари-не знам колко, които пък да издържат на вятър, градушки и др., големи и тежки стават нещата/, периодично да ги миеш тези декари...
        Ох, увлякох се. Желая ти късмет, приятелю. :-)

Коментар

• http://www.capital.bg/show.php?storyid=336448 ето малко инфо по темата,теория но без нея не може.Успеж!!!

Коментар

• И има ли в България някъде изграден такъв парк от фотоволтаици?

Коментар

• Ами кво му пречи да обясни, ако има желание все пак де.... Но да го оставим човека на мира. Казваш 3-4 години - малко множко ми се виждат. Ти тая онформация от къде я имаш и знаеш ли фирма която да консултира по тези въпроси?

Коментар

• ами това е много хубаво, че си се обогатил, но и аз да бях и аз щях да те отрежа - закупуването (по-точно одобряването) на земята за такъв проект отнема поне 3-4 години

Коментар

• Pyramid здравей. Първо мерси че си откликнал толкова бързо във форума. Да ти обясня накратко - от известно време се интересувам от ВЕИ и по спецеално печеленето на пари от тях. Прочетох доста материали общо взето се пообогатих в тази област. Обаче стигаш в един момент в който имаш нужда от ясно обяснение на нещата и процесите, стъпките ако щеш от специализирана компания не мислиш ли? Интересувам се напоследък от възможностите за фотоволтаичен парк примерно от около 300 kw. Та това което ме интересува е: как се избира мястото-откуде се взимат измервания на слънцето или кой ги прави тези измервания - аз мислех че Тончев ги прави ама той ме отряза още на този мой въпрос. Попита ме имаш ли земя - аз му отговорих че не е проблем земята ще я осигуря но нали трябва да знам дали си заслужава. А той ми вика щом нямаш земя няма за какво да говорим и ми затвори. После колко се плаща за един зялостен проект - фирми които ги извършват и т.н. Кой може да ми достави фотоволтаици и на какви цени - знам че фигурират от 1000 до 5000 Е на kw но все пак кои са най подходящи за българия да не са най скъпи но и да са ефективни. От къде се кандидатсва за субсидии за банкови кредити - какви обезпечения искат и т.н.

Коментар

• "Анонимник"-дали имаш предвид, че не си е написал името?
                    На мен "Георги Тончев" не ми звучи анонимно, но възможно просто не му се е говорело.
                    Преди години писах /неведнъж/ на един американски изследовател, д-р Луис Вега, който работи по преобразуването на океанската топлина в електричество, докато ми отговори. Задавах маса въпроси, бързах...А той просто бил много зает. Отговори ми, макар недоверчиво и сопнато, но все пак.
                    Когато бързаме ни се струва, че другите пъплят. Очакваме ли с трепет положителен отговор и нещо не стане точно тъй, бързаме да обвиним другите...
                    Само спокойствие. Ако си настойчив и оня не е някой измислен или , пази Боже, плагиат, все някакъв отговор ще получиш. Но може би ще трябва да се нагодиш към неговия стил или разбирания.
                    Или...или да му теглиш една м...на и да питаш другиго.
                    Светът е голям.

Коментар

• Тоя човек е анонимник, аз не бих си имал каквото и да е взимане-даване с него и не бих се доверил на неговото инфо.
                      Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

Коментар

• Виж, всички имаме кофти дни, може това пък да му е бил на човека.
                        Ревизирай си въпроса, може истината да е и някъде там? Не допускаш ли, че той е очаквал да получи друг вид въпроси и затова така?
                        За "нагло отрязване" може да съдим, знаейки цял комплекс неща - зададения въпрос, получения отговор, такива работи.
                        Не се сърди. Не всички са кривми. Прати ми въпроса си на лични, ако мога да ти отговоря. Става ли ?

Коментар

• ВЕИ ...оплакване

Здравейте на всички. Искам тук да изкажа възмущението си от арогантното държание на един човек, който иначе има хубави разработки в интернет относно възобновяеми енергийни източници/ВЕИ/ Георги Тончев - управител или не знам си там какъв на СОЛЕКСТРА. Не си правети труда да се свързвате с този човек защото най-нагло ви одрязва още след първия въпрос като не мога да разбера защо е направил сайт като не желае да му се обаждат. Интересувам се от инфо за фотоволтаици - за изграждене, субсидии и т.н. Който има желание да обменим информация го очаквам да се включи в темата. А очаквам и такива които са опатили от такива псевдофирми също да се включатл
                        Working...
                        X