IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юбилейни монети на БНБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Искам да продам юбилейни монети от БнБ

Имам преблизително 50 бр. Монети от различни години и по-различни поводи.Имам желание да ги продам ако има заинтересовани пишетеми terziev_wv@abv.bg

Коментар

• Дайте предложения за 5 бр. монети-част от колекцията 1330г. България. Петтях монети са следните:
      - създаване на българската държава
      - България на три морета
      - Св. Св. Кирил и Методий
      - Априлско въстание
      - История славянобългарска

Всички са неотваряни със сертификат и общата кутия. Проба 999.

Коментар

• Грую е прав - обикновеният и най-точният отговор за съдбата на една монета е "дявол знае".

Малките тиражи са поддатливи на манипулации - например ако около 38 човека в тоя сайт се наговорят да изкупят една определена монета - ще я изстрелят като цена.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• майко мила, по-манипулативни статии не бях чел в последните 2-3 месеца, т.е. след изборите Не че нещо в данните, които са изненсли не е вярно, но то е горе-долу като да интервюираш Рофелер и след това да си направиш извода, че всички американци са милиардери Та тези статии може да ги навреш някъде и да не ги препоръчваш на никого.
          Сега, какво точно ще стане с тази или онази монета не е нещо, което можеш да познаеш по принцип. Да, тиражът има, но и няма никакво значение - Свети Наум ще се въргаля сигурно още 10 години, макар да беше едва 3 000 бройки, а Богородиците по 20 000 бройки вече ги няма. Има доста други неща, които влияят, но няма как да ги предвидиш - примерно Еврейската монета я изнесоха в Израел в огеомната си част и затова подлитна в небесата. Златният лев пък го изкупиха и претопиха златарите, защото цената му беше паднала под нивото на метала (което естествено няма как да стане към нстоящият момент). Златният Гощо се изкупи заради много именните, фактът, че за пръв път имаше и малка, и голяма златна монета от една серия, както и това, че БНБ, а и не малко банки го купиха за корпоративен подарък. Та какво ще стане с някоя от новите моенти, като примерно Косьо и Ленчето, не се наемам да прогнозирам - може пък от курорта Св. Константин и Елена да се сурнат и да купят 1 500 бройки, ей-така да си раздават на ВИП клиентите Та така е и с вторичния пазар - хайде да пуснеш един златен Гошо за 1500 лева или златно левче на 2 000 да видиш какъв вторичен пазар ще се развихри успех ти желая

Първоначално изпратено от brutas Разгледай мнение
          Мерси за отговора!
          Защо реши, че въпросът ми е провокативен? Просто питам, тъй като навсякъде се тръби, че това е много добра инвестиция. Исках да чуя и мнението на хора като вас...

Ето защо си мисля за подобна инвестиция:
          http://www.bulgariancoins.com/bg/infoStory.php?id=55

http://www.bulgariancoins.com/bg/infoStory.php?id=52

Отново казвам - не съм ценител, т.е. не искам да се кефя на монетите, а искам да ги ползвам като инвестиция.

Защо сребърните монети не струват? Какво значи "продават се в момента"? Нали, ако тиражът да речем е 3000, скоро няма да се продават?

А златни от този сорт не си ли заслужават:
          http://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACC...013_2_100LV_BG

Както и да е... от думите ти разбирам, че втроичен пазар почти няма и при нужда едва ли ще мога да ги осребря лесно. Това не ми харесва...
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от brutas Разгледай мнение
            Здравейте,

Искам да инвестирам в юбилейни (възпоменателни) монети, продавани от БНБ.
            Бихте ли ми дали малко съвети:

- Как да подбирам монетите - златни или сребърни, с какъв тираж? Гледам, че златните се водят "инвестиционно злато" и няма ДДС... Ако инвестираш зарад металът - отиди не в бамката, а в Тавексът. Ако зарад нумизматиката - по-малки тиражи - но и това некритерий - всяка монета си е за себе си.
            - По-малко, но по-скъпи или повече, но по-евтини ли да купувам? Според както те кефи. Или си подпирай по-стари монети, дето вече ги няма в БНБ, или купувай всичко, което излиза от БНБ - или и двете.
            - Колко горе/долу е средната възвращаемост и за какъв период (знам, че е относително, споделете опит)? Всеки слечай - индивидуален. Не че ного знам - не продавам.
            - Има ли вариант цената им да падне, вместо да се качва? Малко вероятно - падани с не ного - основно на тези, които са в по-сосен тираж и се намират още в БНБ.
            - Лесно ли е човек да ги продаде (ликвидни ли са) и как става? Как е организиран вторичния пазар? На нумизматически сборища или в Аукцион бг - или в Бейското ако искаш. Всяко нещо има пазар.
            - Как е най-добре да се съхраняват - банков трезор? Ако искаш да им се кефиш редовно и да им казваш "безценното ми" - тури си стоманен сейф у дома - не е нужно да е голям - но да е вграден в бетонна стена или в подът.
            Здравей и ти, драги.

Коментар

• Продавам всичките 1 и 2 лв.емисии до 1989 г - по 2 лв. броя (само Чинтулов е 4 лв.). Качество МИНТ, с матричен гланц...
              - несребърните 5 лв - по 4 лв.
              - сребърните 5 лв. - по 26 лв/броя. Единствено 'Национална библиотека - 20 лв.
              - 10 лв Шипка - за 22 лв.

Качество МИНТ. с матричен гланц. Монетите са от колекция!! Избирани са най-качествените, сред стотици други!

При интерес - пишете лични!

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                това май е провокативен въпрос, но нали съм добъе, ще взема да отговоря, само че директно в твоя постинг

П.С. Имам доста златни монети точно на БНБ, но не бих си купил нищо от сегашните им тиражи, особено с цел инвестиция - виж, ако искаш да им се кефиш на аверса/реверса, това е друга бира. Ако искаш да инвестираш в Бг монети - на сбирките може да намериш нещо на малко по-нормални цени. В аукцион.бг също понякога има добри неща. И все пак имай предвид 2 много важни неща - много, ама много малко монети отсечени от БНБ струват повече от златното си съдържание, а като златно съдържание са брутално скъпи, а тези, които си струват парите, няма как да ги намериш на касите на БНБ, защото отдавна вече са свършили. Успех с инвестирането
                Мерси за отговора!
                Защо реши, че въпросът ми е провокативен? Просто питам, тъй като навсякъде се тръби, че това е много добра инвестиция. Исках да чуя и мнението на хора като вас...

Ето защо си мисля за подобна инвестиция:
                http://www.bulgariancoins.com/bg/infoStory.php?id=55

http://www.bulgariancoins.com/bg/infoStory.php?id=52

Отново казвам - не съм ценител, т.е. не искам да се кефя на монетите, а искам да ги ползвам като инвестиция.

Защо сребърните монети не струват? Какво значи "продават се в момента"? Нали, ако тиражът да речем е 3000, скоро няма да се продават?

А златни от този сорт не си ли заслужават:
                http://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACC...013_2_100LV_BG

Както и да е... от думите ти разбирам, че втроичен пазар почти няма и при нужда едва ли ще мога да ги осребря лесно. Това не ми харесва...
                Last edited by brutas; 29.07.2013, 12:17.

Коментар

• А идея откъде може да се намери инфо кога и къде са нумизматичните сбирки. Знам, че в УАСГ май по едно време имаше, но София ми идва малко далече.

Коментар

• това май е провокативен въпрос, но нали съм добъе, ще взема да отговоря, само че директно в твоя постинг
                    Първоначално изпратено от brutas Разгледай мнение
                    Здравейте,

- Как да подбирам монетите - златни или сребърни, с какъв тираж? Гледам, че златните се водят "инвестиционно злато" и няма ДДС... - ще го кажа така: да си купиш среберна монета, от тези, които се продават на касите на БНБ в момента (подчертавам в момента), е сравнимо с най-големите глупости, които нормален човек би могъл да направи
                    - По-малко, но по-скъпи или повече, но по-евтини ли да купувам?все едно, при всички положения ще си набутан
                    - Колко горе/долу е средната възвращаемост и за какъв период (знам, че е относително, споделете опит)?няма такова нещо като средна възвращаемост специално за БНБ - биг Гошо беше под 500 кинта, ако не ме лъже паметта, а сега е над 2К, същата като параметри монета, но на света П@тка е съсс 100-150 кинта по-евтина от момента, в който беше пусната
                    - Има ли вариант цената им да падне, вместо да се качва?има, естествено
                    - Лесно ли е човек да ги продаде (ликвидни ли са) и как става? Как е организиран вторичния пазар?вторичен пазар почти липсва - редките монети не ти се иска да ги продаваш, ширпотребата е за "без пари", иначе опциите ти са 3 - аукцион.бг, номизматични сбирки и пордажба на монетите като златен/сребърен скрап, където отчитат само златното съдържание, без значение на "ценността" на монетата
                    - Как е най-добре да се съхраняват - банков трезор?дома, под дюшека
                    П.С. Имам доста златни монети точно на БНБ, но не бих си купил нищо от сегашните им тиражи, особено с цел инвестиция - виж, ако искаш да им се кефиш на аверса/реверса, това е друга бира. Ако искаш да инвестираш в Бг монети - на сбирките може да намериш нещо на малко по-нормални цени. В аукцион.бг също понякога има добри неща. И все пак имай предвид 2 много важни неща - много, ама много малко монети отсечени от БНБ струват повече от златното си съдържание, а като златно съдържание са брутално скъпи, а тези, които си струват парите, няма как да ги намериш на касите на БНБ, защото отдавна вече са свършили. Успех с инвестирането
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Въпрос

Здравейте,

- Как да подбирам монетите - златни или сребърни, с какъв тираж? Гледам, че златните се водят "инвестиционно злато" и няма ДДС...
                      - По-малко, но по-скъпи или повече, но по-евтини ли да купувам?
                      - Колко горе/долу е средната възвращаемост и за какъв период (знам, че е относително, споделете опит)?
                      - Има ли вариант цената им да падне, вместо да се качва?
                      - Лесно ли е човек да ги продаде (ликвидни ли са) и как става? Как е организиран вторичния пазар?
                      - Как е най-добре да се съхраняват - банков трезор?
                      Last edited by brutas; 29.07.2013, 00:41.

Коментар

• нищо ценно няма -отиваш на касите на бнб и си купуваш колкото искаш. След това ти е почти невъзможно да я ползваш, щото 99/100 българи я мислят за ментак, макар да е редовно платежно средство. Иначе е специална юбилейна емисия, по случай годишнина от първата ни банкното,която пак е била 20-ка.
                        Уека и доходна
                        Първоначално изпратено от vankera Разгледай мнение
                        Вижте се'а маняци , видях двадесетолевка (20-ка) , с лилав цвят , емисия отпреди някоко години , ако някой може да ми даде инфо за нея, защо е такъв цвят и защо са пуснати само 1 път и защо се срещат толкова рядко.

П.с. виждам , че темата е за монети ама не ми се търси такава за банкноти !

Коментар

• Вижте се'а маняци , видях двадесетолевка (20-ка) , с лилав цвят , емисия отпреди някоко години , ако някой може да ми даде инфо за нея, защо е такъв цвят и защо са пуснати само 1 път и защо се срещат толкова рядко.

П.с. виждам , че темата е за монети ама не ми се търси такава за банкноти !
                          Ако аз съм твоят втори шанс - ще го пропилееш или ще го оползотвориш ?!?

Коментар

• Дам имам си даже няколко. Филхармонията е 59.
                            Теодор а по-готина, ама с 6 лева на монета отгоре няма смисъл.

Коментар

• Първоначално изпратено от preminavasht Разгледай мнение
                              Обявените им цени нали са без ДДС? Тоест както Теодор Стратилат струва 55 лева, ще стане 66 лева?
                              Иначе би бил много добра инвестиция в сребро. Готина монетка, една унция, по-евтин от инвестиционните орли и филхармонии ...
                              Орелът в Тавексът - 60 кинта.

Коментар

• Обявените им цени нали са без ДДС? Тоест както Теодор Стратилат струва 55 лева, ще стане 66 лева?
                                Иначе би бил много добра инвестиция в сребро. Готина монетка, една унция, по-евтин от инвестиционните орли и филхармонии ...

Коментар

Working...
                                X