IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Критерии: кога да ПРОДАВАМЕ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Nikola
    ... Ето и малко цифри, за да съм по убедителен ... working capital-a ... profitability ratios ... tunover ratios... debt/equity ratio ...
    Хубаво е че гледате цифрите, но каква вяра имате на тези цифри? Аз лично съм настроена много скептично, да не казвам направо цинично. От личен опит знам че цифрите мотат да се манипулират така че на публиката да се представи точно това което на тебе ти е изгодно в определения момент.

Известно време работех в сфера в която накрая компютъра изплюваше една от цифрите които влизаха в отчетите. Леле какви масажи сме му правили на тоя компютър докато изплюе 'правилната' цифра 8) И всичко в рамките на International Accounting Standards! Като се масажират така няколко от цифрите, то какво става накрая с разните там ratios

Да не споменавам големите имена на US пазарите и скандалите от близкото минало. Ако техните счетоводни практики са на това ниво, то как мога да вярвам на родните

Аз съм за графиките. Те показват сентимента на пазара. Каквото и да правят 'вътрешните' рано или късно излиза наяве и се отразява на цената и/или обема. И това е информация която е бързо и лесно достъпна за всички. Фундаменталистите могат да си говорят колкото си искат за това каква е 'истинската' цена на компанията, какви са различните ratios, колко е подценена акцията и т.н. Ако въпреки това цената пада, продавам! Да

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX
      Първоначално изпратено от ravnovesie
      Както някой вярват на графики, аз си вярвам на интуицията
      Е аз не вярвам само на графиките но много ми помагат. А иначе ако трябва да си призная и аз не спекулирам с всяка акциия. Когато някоя ми хареса си я запазвам за дълго време.
      EURINS смятам да си я задържа за доста дълго време.
      Е то графиките са част от нужната информация за да заработи интуицията

Коментар

• Не мисля че е дошъл мигът на спекулата - напротив спекулата е добра стратегия, когато тренда е ясен, когато е неясен става прекалено рискова стратегия. просто постепено нещата тук се нормализират и все повече това, което върши работа на нормалните пазари ще върши работа и тук. А маркет тайминга, на което се основава спекулата е много трудно да се прави успешно в дългосрочен хоризонт. А ако нещо е трудно значи е несигурно
        Това което все още крепи нещата е че няма институционализирани маржин сделки - ако тръгнат и човешките емоции наистина ще започват да си проявяват лошите характеристики.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie
          Както някой вярват на графики, аз си вярвам на интуицията
          Е аз не вярвам само на графиките но много ми помагат. А иначе ако трябва да си призная и аз не спекулирам с всяка акциия. Когато някоя ми хареса си я запазвам за дълго време.
          EURINS смятам да си я задържа за доста дълго време.

Коментар

• Имеоратора какво се кефиш на тази избушена медика. Ето и малко цифри, за да съм по убедителен. За периода 2003-2005 общата сума на активите намаляват с 8%. Тогава в какво инвестират? Я да видим в ОПП-то какво става.... 2. Постъпления от продажба на дълготрайни активи = 294000 лв. Я тая медика велика бе! Ако не бяха тези постъпления пак щеше да бъде на агуба както 2004г. Я да видим как се справя с ликвидността... working capital-a за периода 2003-2005 е както следва 5720 4517 5239, като псоедната година ако не бяха раздпродали ДМА-та негативния тренд относно този показател би се запазил според мен. Относно показателите за рентабилност (profitability ratios) картинката е плачебна. ROE2003=17.20% а за 2005 = 6.57%.... падат и ROA, ROI. Падат tunover ratios. Има и леко влошаване на debt/equity ratio и FL и най-бруталното.... Продажбите падат с 58% за периода 2003-2005. Това не е анализ а просто няхвърлях някои мисли.

Така какво императора харесваш в тази медика?!

Коментар

• За дидидентната политика стана дума надолу... Та понеже темата беше за как да избираме момента на продажба, съгласен съм с онези които мислят че дивидентната политика е по-важна за по-дългосрочните инвеститори.
              Пак за последните, текущите цени също имат второстепенно значение.
              За дългосрочният инвеститор неприятният момент е когато се ликвидира позицията - имал съм такива случаи, вземаш си приличната печалба и се питаш: сега да си накупувам ли разни глезотии, да направя купон, или да вляза в друго дружество? Но кое? Кои? И колко пак съм готов да чакам?
              Спекулантите постоянно въртят и превъртат и в този аспект им е "по-лесно" А?

Коментар

• Банда, малко ще подремна... лафете си без мене...
                добре тръгна, ама се насмуках со биричка и ми се приспа-а-а-а-а-а-а... :-(
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• И аз тоже. :-)

Коментар

• Както някой вярват на графики, аз си вярвам на интуицията

Коментар

• ..."вече е" -рано е да се каже, но ще дойде на, след като влезем в ЕС.
                      ... пък и мене, за разлика от тебе, ми е съвестно да стрига "уфтсете"...
                      Да :-)

Коментар

• Импе ша прощаваш ама тва дългосрочното инвестиране ми се види чикиджийска работа. Спекулката вече е на мода.

Коментар

• ... въобще не проумявам защо почти никой туканка не обръща внимание на Медика... преди година, по времето на най-якият възход на БФБ се съдрах да го соча това дружество, тогава цената му се колебаеше между 18 и 22 кинта и никой не ми обръщаше внимание, а де е сега? Според мене това са акции, дето и Некадърник да даваш за тях, пак си е удар...
                          Да.

Коментар

• За ЕС - въпросът е, че тия компании и сега продават продуктът си основно в Европа... Медика не толкова, но продукцията им е на европейско ниво, дори и повече, доколкото им възможно - последният им цех по времето на пускането си (преди година и половина) бе най-модерният в Европа. Софарма изнася най-вече на изток, но за тях няма ли да е добре, ако на хапчетата им (добре де, на кутийките) пише "произведено в ЕС"?
                            Да.

Коментар

• А според мене грешиш - Пампорово тепърва ще расте, там яко се строи, потенциалът като природни дадености огромен е, а дружеството държи инфраструктурата + най-големият хотел. Медика е подценена дори на сегашните си нива - там мажоритарят инвестира яко, производството е модернизирано, дружеството е без конкуренция в подотрасълът, в който е основното му производство, всяко година снася секси дивидент.
                              ХЕС-ът се развива отлично... според мене именно прословутата Софарма е най-надценената от петте.
                              Кво не те кефят?
                              ... а представи си какво ще стане, ако от Стара планина холдинг се сетят да направят по едно сплитченце в ХЕС-ът и в М+С... ей-т`ва ще се вика Яхо-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о...

Коментар

• От компанийте, които си изброил на мен лично Медика и Пампорово не ми харесват, а ХЕС смятам че отдавна си е минал разумната цена.

Коментар

Working...
                                X