Първоначално изпратено от kefala
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Цени на ветрогенератори
Collapse
X
-
[quote="GenCho"]ако те устройва 5KW за 25000 USD мога да ти съдействам....[/quoаз имам впредвид фотоволтаици...имам познати , които внасят панели...между другото цените им падат...не много бързо , но падат ..предполагам , че до 3-4 години 5kW ще са около 15000USD ... а ако тия от nanosolar вземат да продават и по на дребно ще се получи още по-силна редукция...но ако искаш да продаваш на енергото, знай че е ходене по мъките...поне на този етап
Коментар
-
pastir
$ 5000 на киловат? Че то слънчевите панели са около $ 4500, пък и не са шумни :| . Но честно казано не съм запознат за кое има по-подходящи условия в България.
Коментар
-
Re
Да.
И все пак - ако имам финансиране мога да реализирам спокойно / с хората които са до мен естествено / и голям проект.
Второ - за Вестас се чака - ама GE / и за доста други марки / има и налични - пак казвам - финансиране и грант - това трябва - и всеки който може да помогне - насреща съм ...
Коментар
-
Съгласен съм с доста от нещата, с едно уточнение - новите генератори ще се увеличават много по-бързо от старите. Но в този форум дискусията се води относно инвестиции които правят индивидуалните инвеститори, не институционалните. Новите турбини стават все по-големи, от друга страна който иска Вестас, трябва да преговаря сега за турбини които ще се произведат след 2г. .......... Поне аз така разбирам тази тема, извинете ме ако греша, но на индивидуалните в момента са им достъпни само втора ръка вятърни турбини.
Коментар
-
Re
Е все пак тук не сме от Лигата на Джентълмените - всеки има право на мнение - стигало се е и до обиди ...
След 10 - 15 години не е ясно какво ще е за всеки бизнес или инвестиция ...
Стари са само генераторите на нас - местните инвеститори / нямащи достъп до сериозно финансиране / - и то не на всички ...
Централи над определена мощност - например 20 MWt - никой не предвижда да гради със стари ветрогенератори ...
И в тая връзка - въпреки изоставането - много скоро - в България ще преобладават новите ветропаркове ...
Коментар
-
Re
Е все пак тук не сме от Лигата на Джентълмените - всеки има право на мнение - стигало се е и до обиди ...
След 10 - 15 години не е ясно какво ще е за всеки бизнес или инвестиция ...
Стари са само генераторите на нас - местните инвеститори / нямащи достъп до сериозно финансиране / - и то не на всички ...
Централи над определена мощност - например 20 MWt - никой не предвижда да гради със стари ветрогенератори ...
И в тая връзка - въпреки изоставането - много скоро - в България ще преобладават новите ветропаркове ...
Коментар
-
Много бързате ама страшно много, генераторите които се монтират у нас са главно втора ръка, въведени в експлуатация 94-98г. Значи да приемем че Европа е 10-на години преди нас в този отрасъл. Наистина там вятърната картина е много по-добра, но все пак изобщо не мисля че у нас са се изчерпали локациите, дори там след повече от 15г. експанзия се намират нови и нови локации.
Лично според мен в България е по-изгодно да се монтират малки турбини с вертикална ос, които са с по-ниска поризводителност, но работят при по-малка средна скорост на вятъра.
Колкото до рекета за пускането в експлуатация на една турбина, мисля е съвсем в реда на нещата, искам да споделя, че самите подизпълнители на проекта са не по-малки рекетьори от ДПС и енергото....... това е горчивата истина. Както писах и преди няма никаква прозрачност на този пазар както от към административни изисквания, така и от към примерен ценоразпис кое колко струва (усреднено) за самото изграждане. За поддръжката да не говорим, естесвено е всеки да бърза когато има проблеми. Фирмите които се занимават с това са на принципа, че тогава им е паднало.
Понеже знам някои от пишещите тук са собственици на такива фирми, не се засягайте, просто споделям моите наблюдения за тази сфера..... И най-вече липсата на прозрачност от самото начало на инвестицията и после по време на експлуатацията.
Въпреки изброеното, аз съм от опитмистите които смятат, че вятърните турбини ще имат сериозно развитие в България - като мощности, по-голяма достъпност и подобряване на условията за инвестиране.
Коментар
-
Ел. Мрежа
Ще Ви кажа .....
Под предлог, че електропреносната мрежа е остаряла / което е вярно / - Елекрторазпределителните дружества изнудват големите инвеститори да изграждат подстанции ...
И те ще го направят - ако им излизат сметките ....
Тоест не е проблема в изграждане на преносна мрежа ...
И аз се чудя с каква цел се опитват да ни баламосват ...
Коментар
Коментар