Първоначално изпратено от divak
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Цени на ветрогенератори
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениеЗдравейте
вече има някаква история на вятърните паркове в България
Свалих отчетите на около 15 от тях и като чели всички продават на цена около 190 лв./мвтчас, затова са сравними
Има шанс инсталираните мегавати, да не са точни, защото в отчетите на фирмите, това число липсва и съм го взимал от интернет.
Та таблицата казва, че Винд Енерги Варна ООД с неговите 2,5 МВ, прави по едва 0,22 млн. лв. на мегават годишно.
Много по-добре е фирма Уиндкрафт Симоснсфелд с 0,533 млн. лв. на мегават. Разликата от 2,5 пъти не е за подценяване.
От Старопланинските, Ветроком не е работил цялата 2012 г. с всички 75 МВ и не мога да преценя точните данни. Но Троян Енерджи е само 0,273 млн. лв. на мегават или почти двойно под някой проекти в Добруджа.
В таблицата ще видите, че проекти на един и същи инвеститор, като "Уинд Парк Каварна Иист" и "Уинд Парк Каварна Иист" работят на 10% разлика, единия на 0,44 млн. лв. приходи на мегават за година, а другия на 0,48 млн. лв.
Ето линк към таблицата
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...tvo_na_MV.xlsx
Надеждата ми е за помощ, за да стане интересна Новина.
Въпросите ми са
1. Коя фирма е оператор на перките над с. Бяла Сливенско?
2. Коя е фирмата оператор на перките над с. Тополица Айтоско? (за да видя отчетите им)
3. Може ли имената на някой от фирмите с перки в Сливенско, Ямболско, Карнобатско, които явно са втора ръка, да вляза в отчетите им да видя дали ще стане ясно нещо. Едва ли, защото няма да са написали колко МВ имат .....
4. Коя е фирмата оператор на проекта при Кресна?
5. Някой анализирал ли е проекта на Ветроком на Бузлуджа? Може ли да ми каже, защо има перка на 1 500 м. н. в., под нея редица перки на около 1420 м. н. в. и дори има на 1 367 м. н. в.? Въпросът е, че тази на 1 367 м. н. в. е на завет от север и от изток и за този проект са интересни данни, както за най-непроизводителната, така и за най-производителната перка, защото явно разликите ще са големи.
6. За проекта в Бяла над Сливен, също така някой има ли данни за най-производителната и най-слабата перка, защото най-горната е на 933, а най-долната на 810 м. н. в. и онзи ден като минавах се въртеше само най-горната...?
7. Защо дори в Добруджански проекти има такива големи разлики? (говори се че технологията на Калиакра Уинд Пауър е по-стара и явно е така, щом прави по 0,38 млн. лв. на мегават, при близо 0,5 млн. за други проекти в Каварна).
8. В крайна сметка, Каварна, Старопланиските била или полето между Сливен и Ямбол, са най-потенциалните?
Ще се радвам на ориентири, за да стане по-добър анализ. Гледайки отчетите има проект с отрицателен собствен капитал... Други се справят блестящо. Явно някои са си свършили работата с проучване на вятъра, избор на перки и т.н., а други не са.
Благодаря
Мариян Йорданов
журналист в Investor.bg
Розата на ветровете изглежда доста красива, когато е начертана върху милиметрова хартия
Ходила съм до перките на връх Бедек - огромни са и доста шумни
Ветровете в местността са относително постоянни, с определена скорост и мисля, че почти не съществува завихряне. Съдя за това по короните на дървета в близост и липсата на изкоренени такива .
Най-високата точка, на която е поставена перка е вр. Бедек. Другите са разположени по-ниско и остават между двата върха - Бедек и Бузлуджа. Там се получава едно течение, което доколкото си спомням се нарича тунелен ефект и там силата на вятъра е доста по-висока. Това разположение се влияеше по някакъв начин и от ношното движение на въздуха при ниски температури.
П.П.Мястото наистина не избрано случайно ..., но всичкото що е птичка и пчеличка и прочие живи твари се изнесе от района.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Здравейте
вече има някаква история на вятърните паркове в България
Свалих отчетите на около 15 от тях и като чели всички продават на цена около 190 лв./мвтчас, затова са сравними
Има шанс инсталираните мегавати, да не са точни, защото в отчетите на фирмите, това число липсва и съм го взимал от интернет.
Та таблицата казва, че Винд Енерги Варна ООД с неговите 2,5 МВ, прави по едва 0,22 млн. лв. на мегават годишно.
Много по-добре е фирма Уиндкрафт Симоснсфелд с 0,533 млн. лв. на мегават. Разликата от 2,5 пъти не е за подценяване.
От Старопланинските, Ветроком не е работил цялата 2012 г. с всички 75 МВ и не мога да преценя точните данни. Но Троян Енерджи е само 0,273 млн. лв. на мегават или почти двойно под някой проекти в Добруджа.
В таблицата ще видите, че проекти на един и същи инвеститор, като "Уинд Парк Каварна Иист" и "Уинд Парк Каварна Иист" работят на 10% разлика, единия на 0,44 млн. лв. приходи на мегават за година, а другия на 0,48 млн. лв.
Ето линк към таблицата
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...tvo_na_MV.xlsx
Надеждата ми е за помощ, за да стане интересна Новина.
Въпросите ми са
1. Коя фирма е оператор на перките над с. Бяла Сливенско?
2. Коя е фирмата оператор на перките над с. Тополица Айтоско? (за да видя отчетите им)
3. Може ли имената на някой от фирмите с перки в Сливенско, Ямболско, Карнобатско, които явно са втора ръка, да вляза в отчетите им да видя дали ще стане ясно нещо. Едва ли, защото няма да са написали колко МВ имат .....
4. Коя е фирмата оператор на проекта при Кресна?
5. Някой анализирал ли е проекта на Ветроком на Бузлуджа? Може ли да ми каже, защо има перка на 1 500 м. н. в., под нея редица перки на около 1420 м. н. в. и дори има на 1 367 м. н. в.? Въпросът е, че тази на 1 367 м. н. в. е на завет от север и от изток и за този проект са интересни данни, както за най-непроизводителната, така и за най-производителната перка, защото явно разликите ще са големи.
6. За проекта в Бяла над Сливен, също така някой има ли данни за най-производителната и най-слабата перка, защото най-горната е на 933, а най-долната на 810 м. н. в. и онзи ден като минавах се въртеше само най-горната...?
7. Защо дори в Добруджански проекти има такива големи разлики? (говори се че технологията на Калиакра Уинд Пауър е по-стара и явно е така, щом прави по 0,38 млн. лв. на мегават, при близо 0,5 млн. за други проекти в Каварна).
8. В крайна сметка, Каварна, Старопланиските била или полето между Сливен и Ямбол, са най-потенциалните?
Ще се радвам на ориентири, за да стане по-добър анализ. Гледайки отчетите има проект с отрицателен собствен капитал... Други се справят блестящо. Явно някои са си свършили работата с проучване на вятъра, избор на перки и т.н., а други не са.
Благодаря
Мариян Йорданов
журналист в Investor.bg
Коментар
-
Micon M 530
Продавам вятърен генератор Micon M530 250 kW
За подробности:
http://forum.greenvat.eu/obyavi/micon-m530-t5.html
Коментар
-
Без да искам, се сетих за приказките на Н.Носов за Незнайко . Та, там имаше едни, дето си караха колите с газирана вода.
Аз му казвам, "със сгъстен газ". В случая, ако тези с генераторите искат да избарат повечко кинта, може би, няма да сбъркат, като пускат не толкова електрогенератори, колкото вятърно задвижвани компресори за въздух - така или иначе, подобни возила ще навлизат все по-широко в градовете, пък и сгъстеният въздух /и други газове/ може да се съхраняват и да се използват по-късно с по-ниски загуби от акумулирането на електричество.
Нищо повече от скромно мнение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pe1955 Разгледай мнениезнае ли някои колко дка са нужни за отдаване под наем земеделски земи за ветрогенератори и каква категория трябва да бъде земята?
1) Няма значение каква е замята, а по-скоро къде се намира ( извън населено място, далеч от птици и тн)
2) Генераторите гледат обикновено в една посоко. Дистанцията между основите е около 3 - 4 пъти диаметъра. Така че ако имаш перка от 40 м диаметър - на 120-160м радиус от нея няма друга основа.
3) В разрешението за смяна на статута ( на земята) се казва колко генератори може да сложиш ( може по-малко да бъдат сложени).... В много от случаите е разрешен само един..
Успех.
Коментар
Коментар