IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зелена сделка - предизвикателства и възможности...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Зелената сделка, е пълна с възможности, както лайно - с витамини: Има ги, големи са, ама яко мирише, цапа, и не е за всички. Кой разбрал-разбрал.

    Коментар


    • В момента в ЕС отново се надига въпросът - "Атомът зелен ли е?" образно казано, но вече все повече хора си задават въпроса.
      Скъпите цени на електроенергията, номерата с газа и използването му за геополитически игри, упоритото копане на въглища с последващото драматично замърсяване на въздуха са теми, които упорито бутат общественото мнение към атомната енергетика като алтернатива на въглища,газ и супер скъпи веи проекти.

      интересен (поне за мен) поглед от човек, който е силно ангажиран към екологията и биологичното разнообразие по света.

      Why renewables can’t save the planet | Michael Shellenberger | TEDxDanubia - YouTube

      и за да не кажете, че съм промоутър на дупката за крадене на милиарди наречена Белене - ние нямахме ли един платен или почти платен реактор при руснаците. Може би е правилния момент да го монтираме в Козлодуй (докато имаме правителство, което не е овладяно изцяло от ДС мафията)

      За малките населени места и определени работещи през светлата част на деня предприятия - соларките на покрива са добро решение, за което настоящите високи цени на енергията ще са катализатор на бърз преход към инвестиции в енергоефективност. За големите градове обаче си трябва много енергия, която няма как да дойде в обозримо бъдеще от соларки или вятър (бедни сме откъм вятър)..



      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

      Коментар


      • Няма да е толкова опасна ако се развива атомната енергетика, дори мисля че както са я заковали на едно място защото била опасна е много по лошо. Не я развиват, а я ползват все пак защото реално няма накъде да ходят, алтернативата и е въглищата.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          bertram, атома въобще не е толкова опасен колкото е внушено на населението, нали трябва да си плаща за скъпа електроенергия. Това е просто бизнес и неговата цел не е да имаш енергия, а бизнеса да изкарва пари.
          Атомът е даже по-опасен, отколкото си мислиш...докато, може да бъде и доста "тих", в зависимост от използваната технология. А бизнесът...че то, ако нямаше бизнес, хората още щяхме да сме максимум в началото на 20-ти век.

          Коментар


          • bertram, атома въобще не е толкова опасен колкото е внушено на населението, нали трябва да си плаща за скъпа електроенергия. Това е просто бизнес и неговата цел не е да имаш енергия, а бизнеса да изкарва пари.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              'Мирният атом' е страхотно нещо, но предполагам след Чернобил и Фукушима си дадоха сметка, че една по-сериозна авария или терористичен акт може да обезлюди сериозна площ. Никога не може да се обхванат всички рискове и да се каже това 100% няма да даде проблем.
              Правилно. Но, има системи с вградена безопасност срещу свръхразгон, срещу взрив и т.н. Днешните ВВЕР, РБМК, PWR, CANDU и т.н., със забавени неутрони, обаче, понеже ползват вода от зоната на реактора за първичен топлоносител, си имат заложена парна бомба...

              Коментар


              • 'Мирният атом' е страхотно нещо, но предполагам след Чернобил и Фукушима си дадоха сметка, че една по-сериозна авария или терористичен акт може да обезлюди сериозна площ. Никога не може да се обхванат всички рискове и да се каже това 100% няма да даде проблем.
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  bertram, това със зелената сделка и проблемите с енергетиката не е истинско. Първо има вариант за добив на електричекство на убийственно ниска цена, реактори с бързи неутрони първо и второ ректори с бързи неутрони в хибриден вариант с реактор за студен синтез. Няма никакъв проблем с енергията, това може да захрани човечеството за хиляди години с ток. Защо не тръгват в тази посока, ами от кривотия..За да стане естественно трябват инвестиции, без да се инвестират пари нищо не може да стане това е ясно по дефолт. Парите може да си ги заработи самата атомна енергетика, както е редно и да стане. Хибридните реактори са нещото до което сравнително бързо ще се стигне, установено е че реакцията на синтез не се влияе толкова от налягането и температурата колкото от глада за неутрони който се наблюдава при нея. Един реактор с бързи неутрони и около него един тор на реактор за студен синтез и се получава отделяне на още по голямо количество топлина, това както при климатиците - енергията от реактора с бързи неутрони ще се умножи по коефициент и ще стане в пъти повече. Но няма разбирателство и атомната енергетика се спира, а имало проблем с въглеродния диоксид.
                  Ане то, не е много хубаво да се бъркат понятията "има" и "има готови в серийно масово производство". Иначе, хората са тръгнали с военни цели към 235-я, и там нейсе, се е паркирала ядрената. Кривотия, дума да няма.

                  Коментар


                  • bertram, това със зелената сделка и проблемите с енергетиката не е истинско. Първо има вариант за добив на електричекство на убийственно ниска цена, реактори с бързи неутрони първо и второ ректори с бързи неутрони в хибриден вариант с реактор за студен синтез. Няма никакъв проблем с енергията, това може да захрани човечеството за хиляди години с ток. Защо не тръгват в тази посока, ами от кривотия..За да стане естественно трябват инвестиции, без да се инвестират пари нищо не може да стане това е ясно по дефолт. Парите може да си ги заработи самата атомна енергетика, както е редно и да стане. Хибридните реактори са нещото до което сравнително бързо ще се стигне, установено е че реакцията на синтез не се влияе толкова от налягането и температурата колкото от глада за неутрони който се наблюдава при нея. Един реактор с бързи неутрони и около него един тор на реактор за студен синтез и се получава отделяне на още по голямо количество топлина, това както при климатиците - енергията от реактора с бързи неутрони ще се умножи по коефициент и ще стане в пъти повече. Но няма разбирателство и атомната енергетика се спира, а имало проблем с въглеродния диоксид.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                      Субсидиите за частни субекти, участващи на пазара с цел печалба са извратена корупция. Няма никакво значение, че са я легализирали. Това е кражба и фиданкаджията е крадец. Признавам обаче, че и аз съм се възползвал от такава легализирана корупция. Не съм луд, нито революционер. Просто не съм тръгнал да обяснявам колко е похвално, колко е модерно, колко шик и каква голяма ползва има за обществото.
                      нещо си много напрегнат и остър...
                      не знам кой визираш, но аз досега не съм взел 1 лев субсидия, а просто коментирам това, което наблюдавам в сектор земеделие. Казаха го и вчера новите, които ще сглобяват правителство - 1-2% едри риби обират 98% от плащанията за единица площ, а тези едрите да предимно зърнари и не произвеждат продукция с голяма добаена стойност, но пък обработват огромна площ и сметката им излиза.

                      и аз не съм фен на субсидията (правя всичко със собствени пари изкарани с труд), но проблемът е, че в ЕС и не само всичко живо субсидира сектор земеделие. Явно някъде някой е преценил, че вместо да внася ябълки Полша е добре да изнася и земята да не пустее. Франция да изнася на бедните картофи и тн и тн. Тези политики не се правят от днес за утре и смисълът им е доста по-дълбок отколкото ти очакваш. Всички ревем, че селата ни опустяха и няма храната от едно време - това е защото от години правим милионери едни мутри, които само плашат властта с тракторите и купуват гласове по общини , когато му дойде времето... е дано това време да приключва вече (не вярвам, че ще стане от раз, но се надявам)

                      зелената сделка е същото нещо - нещо скъпо, нещо трудно за преглъщане и нещо, което ако не се подготвим за него от утре рано или късно ще ни удари какато ни удариха (засега само бизнеса) с цените на електроенергията = резултат на години кражби , тупане на топката и недомислено или злоумишлено законодателство.

                      та има разлика между това да съживиш даден сектор било със субсидия или някакви облекчения и улеснения и между това да направиш някой милионер от субсидии, че заграбил най-голямо парче от тортата.

                      помните ли истерията с ВЕИ, когато бяха приели чудна (за инвеститорите) изкупна цена (която сега ние плащаме), а после се оказа, че правят въртели и сума народ фалира, че не успя да се включи в последния момент... това е пример за кофти политика, която прави зеленото - черно.. Вецовете, които източиха язовирите, че ги владее масово мафията - същата работа. Нещо уж зелено и чисто, но при лоша нормативна уредба обществото страда.

                      Много се надявам ПП да успеят най-накрая да качат влака на правилните релси и да не караме към задънен коловоз.
                      Last edited by bertram; 25.11.2021, 10:22.
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                        Не субсидиите а тези които определят правилата.
                        Субсидиите за частни субекти, участващи на пазара с цел печалба са извратена корупция. Няма никакво значение, че са я легализирали. Това е кражба и фиданкаджията е крадец. Признавам обаче, че и аз съм се възползвал от такава легализирана корупция. Не съм луд, нито революционер. Просто не съм тръгнал да обяснявам колко е похвално, колко е модерно, колко шик и каква голяма ползва има за обществото.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mitaka7 Разгледай мнение

                          +1

                          Ахахаххаах, администраторите да ключат темата.
                          пич,

                          целта на сделката е ясна, но политиките за постигането и могат да бъдат много и различни. Това е същественото в случая. Дали ще се субсидира един или друг сектор или ще има политики с облекчаване на данъци - годините пред нас ще ни дадат взъможност да спрем да тъпчем на едно място и после все другите да са ни криви.

                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                            Аз се питам нещо друго: Думата "сделка" не означава ли че, всички етапи на преговаряне, спорове и съгласуване вече, са останали в историята, подписите са сложени, ръцете са стиснати, наздравицата е вдигната иностава единствено етапът "- А сега, дупе да ви е яко!".
                            Та, дали ненсе използва неправилно самата дума?
                            +1

                            Ахахаххаах, администраторите да ключат темата.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                              В този ред на мисли зависи какви точно пазарлъци ще има при зелената сделка, защото ако ние успеем да си запазим горите и ги позалесим тези изсечените от ДПС дървената мафия имаме доста 'бял дроб', който би ни отворил повече място за маневри в не толкова зелени сектор от икономиката ни.
                              Аз се питам нещо друго: Думата "сделка" не означава ли че, всички етапи на преговаряне, спорове и съгласуване вече, са останали в историята, подписите са сложени, ръцете са стиснати, наздравицата е вдигната и остава единствено етапът "- А сега, дупе да ви е яко!".
                              Та, дали ненсе използва неправилно самата дума?
                              Last edited by Pyramid; 24.11.2021, 14:11.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                                Най ме кефят разни навлеци от чужбина, които като дойдат и вземат да ми развиват теориите за въглеродните отпечатъци. А като ги кача на връх Балканя, та започнат да ме разпитват, кой стопанисва тази поляна или това ручейче. Чудно чак им става, че това си е чиста проба уникална нашенска Природа.
                                Наздраве!
                                В този ред на мисли зависи какви точно пазарлъци ще има при зелената сделка, защото ако ние успеем да си запазим горите и ги позалесим тези изсечените от ДПС дървената мафия имаме доста 'бял дроб', който би ни отворил повече място за маневри в не толкова зелени сектор от икономиката ни.
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X