Първоначално изпратено от national power
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Зелена сделка - предизвикателства и възможности...
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеbota156, на мен от техническа гледна точка свързването на фотоволтаици към мрежата ми е много мътно явление. Една фотоволтаична клетка произвежда ток не само според максималната си мощност която може да отдаде според това колко е осветена, а според товара. Например в даден момент максимума е 5 вата, обаче ако свържем потребител с мощност 1 ват, толкова ще е произведената енергия, може да свържем 5 потребителя по 1 ват в същия момент и тя ще ги захрани. Та въпроса е мрежата как ще грабне макималното количество произведена енергия ? Това без акумулатори просто не може да стане, без устройства за съхранение на енергия. А те ги свързват към мрежата и колкото от произведената енергия може тя да усвои - толкова. Със същия успех могат да бъдат наречени не фотоволтаични централи, а паметници. Зависи мрежата може да дръпне 100% от произвежданата или електроенергията която се произвежда и може и само 20%, и наистина така са направени инверторите им.
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
Централа 30кв не е домашна.Нека строят сеира ще е след като построят.Ако не им уврат главите ЕСО просто ще ги изключи от мрежата...Не може да се застрашава сигурността на ЕСС.Сега като съсипаха Чаира нещата се сговняват много яко
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеНе знам какви точно средства се очакват за ВЕИ сектора, но в момента отново са полудели да правят фотоволтаични централи по села и паланки.
Не визирам домашни централи до 30кв или такива за собствена консумация изградени от бизнеса, а централи на по 100-500+ декара, които се изграждат за търговия на свободен пазар. Големите риби пак се размърдаха и това ме кара да мисля, че ще очакват Европата да пусне някаква форма на финансиране и за тези големите централи.
Ако се изгради всичко, което се подготвя в момента - то ще имаме свърх производство през слънчевите месеци от годината баш по пладне и се чудя как ще се балансира системата при положение, че и ПАВЕЦ-а големия го извадиха от строя (убеден съм, че е ход на енергийната мафия)
Продължавам да мисля, че трябваше да сложим още 1-2 реактора на площадки в АЕЦ Козлодуй и да се кротнем, но явно ще го извървим трудно този път.
- 2 Харесвания
Коментар
-
bota156, за атомните централи неприятния момент е че трябва да се поръча на Росатом, защото както писах по надолу другите ги строят средно на 5 пъти по висока цена и реактора излиза над 50 милиарда. Всъщност Росатом строят толкова реактори в момента, че май приходите им са по големи от тези на петрола и газта за Русия, обаче ги строят за онези 80% държави като население на Света, които не са враждебни. Въобще се получава..D.Y.F-091066
Коментар
-
bota156, на мен от техническа гледна точка свързването на фотоволтаици към мрежата ми е много мътно явление. Една фотоволтаична клетка произвежда ток не само според максималната си мощност която може да отдаде според това колко е осветена, а според товара. Например в даден момент максимума е 5 вата, обаче ако свържем потребител с мощност 1 ват, толкова ще е произведената енергия, може да свържем 5 потребителя по 1 ват в същия момент и тя ще ги захрани. Та въпроса е мрежата как ще грабне макималното количество произведена енергия ? Това без акумулатори просто не може да стане, без устройства за съхранение на енергия. А те ги свързват към мрежата и колкото от произведената енергия може тя да усвои - толкова. Със същия успех могат да бъдат наречени не фотоволтаични централи, а паметници. Зависи мрежата може да дръпне 100% от произвежданата или електроенергията която се произвежда и може и само 20%, и наистина така са направени инверторите им.D.Y.F-091066
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Пирамид за реактор трябва 100% да участва ДЪРЖАВАТА, да открадне от фотоволтаик може ВСЕКИ сульо и пульо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Това е то, когато не се мисли с главата. Колкото и де се разминаваме в оценката на войната в Украйна, толкова и мислим еднакво по този въпрос. Как да вразумим хората, според теб?Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
-
Атомни реактори произвежда само Русия на 5 пъти по ниски цени, другите са вдигнали много цените, ние и един реактор не можем да построим по високите цени. Сега как може да е по скъп 5 пъти ? Явно се слага голяма печалба, защото и в руската цена има печалба, едва ли ги строят на загуба. Русия имала поръчки за 300 реактора, по над 10 милиарда вече. Може да е по ниска цена благодарение на по голямата серийност на производството.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеНе знам какви точно средства се очакват за ВЕИ сектора, но в момента отново са полудели да правят фотоволтаични централи по села и паланки.
Не визирам домашни централи до 30кв или такива за собствена консумация изградени от бизнеса, а централи на по 100-500+ декара, които се изграждат за търговия на свободен пазар. Големите риби пак се размърдаха и това ме кара да мисля, че ще очакват Европата да пусне някаква форма на финансиране и за тези големите централи.
Ако се изгради всичко, което се подготвя в момента - то ще имаме свърх производство през слънчевите месеци от годината баш по пладне и се чудя как ще се балансира системата при положение, че и ПАВЕЦ-а големия го извадиха от строя (убеден съм, че е ход на енергийната мафия)
Продължавам да мисля, че трябваше да сложим още 1-2 реактора на площадки в АЕЦ Козлодуй и да се кротнем, но явно ще го извървим трудно този път.
Коментар
-
Не знам какви точно средства се очакват за ВЕИ сектора, но в момента отново са полудели да правят фотоволтаични централи по села и паланки.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Преди триисе години сръбите стояха на моста и сбили "Стелт".
Сеги си имат гоуем кран.
Наште маскари още не вдеват че солунската митница измести седалището некъде към Зайчар.
Не е важно кой как гласува важно е Тимерманс да брои правилно , че на света е България само една една ...
И те така те с наште мальки реверсивни кранчета.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dam G Разгледай мнение
Те ще станат и аз вярвам в това...но кога? Преди 25-30 г. се говореше за перспективата на ТОКАМАК...но напредъка е бавен. Експерименти в Франция, САЩ, Япония, Германия и др. има , но още няма реален резултат. Когато го намерят (учените), ще са необходими до въвеждането в експлоатация (работещ ) мин, 10г.
А Павеца...междувременно окончателно спря ( а това доказано работи). Собствен ресурс е и независим.
И Боко, ИЗНАЧАЛНО, е бил с и зад този антибългарски ЗАГОВОР.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеDam G, за по напред зависи колко, но ще се използва атомна енергетика масово, това тещо с реактори използващи атомен синтез за производство на енергия ще стане...а още много по напред тези реактори ще станат дори портативни.
А Павеца...междувременно окончателно спря ( а това доказано работи). Собствен ресурс е и независим.
Коментар
Коментар