Първоначално изпратено от Mateev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фотоволтаичен парк като инвестиция
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от СтанчевА. Разгледай мнениеКак ви сеструва фотоволтаичен парк като инвестиция? Засега по мои сметки доходността е между 10-15%. Но има и рискове като промяна на законодателство и спад изкупните цени.
Отговорът е - зависи от инвестиционния хоризонт. Ако искаш инвестиция, която да се избие за 7-10 години - не, не си струва. Няма да се получи. Ако обаче имаш излишни пари и искаш да ги инвестираш за срок от 30-40 години, ами струва си и дори далаверата е много голяма.
Защо това е така?
Ами защото времето на живот на PV модулите е много дълго - 30-40 години, а може и повече. И след като си избиеш инвестицията, след това кефа е огромен ежедневно да произвеждаш електроенергия с почти нулева себестойност. Могат да се намерят 1000 нейни приложения дори и тогава, когато изтече срока на договора с преференциалната цена.
Аз в момента вече съм в такъв режим - нищо не правя и имам нулева себестойност с нулеви разходи за поддръжка, но въпреки това ежемесечно едни парички пристигат по банковата сметка на фирмата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от СтанчевА. Разгледай мнение
А има ли разлика по условията на тези договори при различните разпределителни дружества?
Добрата новина е, че КЕВР ги регулира тези неща (тези договори). Лошата е, че ЕРП-тата жестоко те прецакват в детайлите, неподлежащи на контрол от КЕВР.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Изкупните цени за всяка една новопостроена PV централа се фиксират в Договора за изкупуване и остават непроменени до изтичане на срока на този договор, който по закон е минимум 15 години.
Коментар
-
Първоначално изпратено от СтанчевА. Разгледай мнениеКак ви се струва фотоволтаичен парк като инвестиция? Засега по мои сметки доходността е между 10-15%. Но има и рискове като промяна на законодателство и спад изкупните цени.
Коментар
Коментар