IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зелена, интелигентна,IRR >> 30%

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение
    Аз няма да инвестирам, но ме интересува като потенциален клиент ориентировъчната цена на един готов продукт. Португалските рекуператори бяха на цена около 450-550лв според закупените бройки. На мен ми подариха 3 бройки иначе не бих си купил за тези пари. Те са за монтаж под поддушово корито да уточня.

    Иначе се занимавам доста професионално със закупуване, управление и рентиерство на имоти, а много клиетни са болни фенове на зелената енергия и наличието на рекуператор в имота е +.
    ...Какво да коментирам. Ние преценихме, че балансираната цена за България е около 120-150 лв. С ДДС. Португалската смешка я знаем. Не струва, реално, и 50 лв. Друг въпрос, колко дерат за нея. Откровено хвърляне пари на вятъра е. Мога да разнищя но, да не ви губя ценното време. Тъй или иначе, не сте и помисляли да и инвестирате.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      Сетих се нещо: Искам който намери тук кусури, да ни и каже тук. Да видим, за кой нямаме вече премислен и проработен отговор както на технико-технологично, така и на тактическо и стратегическо ниво, като съпривождане, мърчъндайзинг, развитие на (последващи) стъпки и продукти и т.н.
      ДА ВИДИМ КРИТИКА. ХАЙДЕ.

      ​​​​​​
      ИКОНОМИЧЕСКИ ВИ Е КУСУРА.
      ИСТАЛИРАЙТЕ ТРЪБИЧКАТА БЕЗПЛАТНО И ПРИБИРАЙТЕ ПЕЧАЛБИТЕ ОТ СПЕСТЕНА ТОПЛИНА/ЕНЕРГИЯ.
      АКО Е ТОЛКОВА ЕФЕКТИВНА ЩЕ СТАНЕТЕ МИЛИАРДЕРИ - ТОЛКОВА ПОТРЕБИТЕЛИ ЩЕ ИМА
      Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

      Коментар


      • Сетих се нещо: Искам който намери тук кусури, да ни и каже тук. Да видим, за кой нямаме вече премислен и проработен отговор както на технико-технологично, така и на тактическо и стратегическо ниво, като съпривождане, мърчъндайзинг, развитие на (последващи) стъпки и продукти и т.н.
        ДА ВИДИМ КРИТИКА. ХАЙДЕ.

        ​​​​​​

        Коментар


        • Аз няма да инвестирам, но ме интересува като потенциален клиент ориентировъчната цена на един готов продукт. Португалските рекуператори бяха на цена около 450-550лв според закупените бройки. На мен ми подариха 3 бройки иначе не бих си купил за тези пари. Те са за монтаж под поддушово корито да уточня.

          Иначе се занимавам доста професионално със закупуване, управление и рентиерство на имоти, а много клиетни са болни фенове на зелената енергия и наличието на рекуператор в имота е +.
          Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение

            Въпреки, че не разбрах на 100% написаното от Вас-ще си позволя няколко критики относно физическото изпълнение.
            На първо място приветствам използването на мед в изделието. Както всички знаем медта има огромен коефициент на топлопроводимост ( май само златото го превъзхожда)
            Обаче имам и критика-: резбата 1/2'' или 3/4'' навита в полипропилен е меко казано любителска и не сериозна. При първия монтаж може да "превърти" и изделието е за боклука. Лично аз бих предложил идеята за месингова резбова втулка (вложка)
            Помислете и за тъншна топлоизолация на изделието.

            Горното го казвам от опит. Направил съм десетки водно/водни, водно/въздушни и въздушно/въздушни рекуператора.

            П.П. Като цяло приветствам идеята, бих подпомогнал българското и ако излезете с конкретно изделие с цена и тех. характеристики бих купил 10 ина бройки.
            По въпроса за изолацията ще ви предложа и друга гледна точка, за да разберете идеята малко по-конкретно. Ние знаем за тези загуби на топлина, но гледаме на това от друга гледна точка и сме наясно, че въпросът с „изолацията“ не е удачен за случая. Понеже създаваме ефект с натрупване, ни наведе на мисълта, че водосъдържателят (в случая някакъв бойлер) не може да е на 6-7 метра от нашата система. Няма как от кухнята да изпращаме към банята и да се надяваме, че малкото градуси, които сме взели, ще се запазят по пътя до банята, където обикновено стои бойлера. Нереално е. Затова решихме, че или добавяме един малък водосъдържател в близост или лъжем всички останали и си мислим, че правим нещо. Водата след като премине през целия цикъл, едва тогава се изпраща към „батерията на мивката“, така че най-доброто КПД и целия процес е хубаво да се реализира без големи разстояния между обектите на системата. Тук дори няма спор дали е от полза или не, а се прави възможното за да стане реалност. Това с изолацията не е проблем и не ни върши работа, защото проблемът се решава по друг начин. Топлообменът в тази система е кратък процес и ние трябва мигновено да изпращаме това някъде и да не е голямо разстояние. Повярвайте ми, виждали сме доста приличен ефект, при минимално натрупване като време – в едно малко проточно бойлерче разположено наблизо, което буквално пощуря за около 5 минути, а беше само с дебит от 5 литра. Това ни подсказа, че водосъдъжателят може да бъде и с доста по-голям дебит. Идеята е процесът да се затвори в малки разстояния между обектите, за да се редуцират загубите. Полза няма да има от изолация, която ще допринесе в случая много по-малко отколкото решаването на проблема с близкото разстояние до водосъдържателя. Може би ви подвежда, че имаме огромни загуби в това, че не е изолирана тръбата, но съвсем друго беше на дневен ред през годините и успяхме да го уточним в различни опитни установки – не една или две. За банята имаме друг обекти и решение, което сме го изолирали като помещение - видял сте предполагам линка, но там имаме нужда от няколко проби за да го уточним новия продукт и да му дадем живот. Там нещата се „крадат“ от мивката и от душа, което е страхотно като ефект. Това подчертавам, че не изключва икономайзера, защото той пък взема от други помещения като кухнята.

            Споменавали сме нееднократно, че „HTEconomizer” може да работи, както самостоятелно, но и да допълва някаква проточна система изградена в съответното помещение, жилище или къща – оказа се, че в Европа и по света проточните системи хич не са изчезнали, а даже са се развили доста. Не говорим само за проточни бойлери, а за водосъдържатели с какви ли не системи за нагряване, индивидуални системи за топла вода и др. Но това са общи неща, с които вие сте наясно…Продуктът ни е система от три изделия, която включва: първото изделие - ако искате го наречете „оптимизиран топлообменник“, но определено не се съсредоточавайте само към тръбите - външна и вътрешна. Разковничето и усъвършенстването на един рекупретор не е само в топлообменът, който е изключително важен и основен процес, но трябва да се отчита водният поток, неговото правилно насочване и времето за достигането му до водосъдържателя. За целта сме създали някаква логика на посоката на потока и сме си поиграли с това да става по конкретен и ясен начин. Вторият продукт от системата е наша ВиК арматура, която регулира и отклонява водните потоци и в същото време е с елемент на смесител, отново разположен в шкафа и част от ВиК системата и меките връзки, които водят до икономайзера – нарекли сме го „отклонителен-смесител“. За третия обект няма нужда да говоря – така нареченият водосъдържател, в който се изпраща подгрятата вода и се подава като базова вода, която трябва да бъде загрята до определени високи температурни граници. Това е като цяло…

            Радвам се, че ви е допаднал проектът. Дано стигнем и до повече от 10 броя само към един клиент, както каза Тодор…Иначе желаещи ще има, убедени сме. Видях, че с колегата си комуникирате вече, така че нещата вече станаха ясни като цяло. Ще публикувам още малко снимки и инфографики в социалните мрежи, така че следете ги ако имате желание. Ако решите вие или някой друг, сме насреща за някакво партньорство. Той ви е споменал диапазон от сума, ако се който се интересува ще го обсъдим. Поздрави от мен.
            Last edited by Павел Влахов; 05.04.2020, 13:48.

            Коментар


            • ...Защо нещо ме гложди, че пак ни гъбаркат? Да ходим да разправяме на хора, с които не се познаваме, че сме го обмислили като мултиизмерно явление, нещо повече от комплекс, че го изпитваме четвърта година вече в новата локация (щото имаше и предишна, дето изкара още една)... Аз сега очаквам пак да се пръкне и да ни налази онзи паразит, Импотецият, а.к.а.„Валидатор”, да опява „за Фурие”, замитайки, че е неприложим както и т.нар. „satz" и „ bota156", самопрецакали се пишман - „конкуренти”, или мнимото „инхенеро”, a.k.a. некадърникът „national power", цял живот, нищичко несъздал но, „компетентен”, пък едно число дето не може да приведе, и т.н. Не съм сигуре зъщо, че и Бонвиван-ът н е е някпй от горните, в една друга битност но, какво да сторим: Опитваме да придвижим нещо малко но, истинско и живо. Жертваме се, пък каквото стане, 'баси.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение

                Въпреки, че не разбрах на 100% написаното от Вас-ще си позволя няколко критики относно физическото изпълнение.
                На първо място приветствам използването на мед в изделието. Както всички знаем медта има огромен коефициент на топлопроводимост ( май само златото го превъзхожда)
                Обаче имам и критика-: резбата 1/2'' или 3/4'' навита в полипропилен е меко казано любителска и не сериозна. При първия монтаж може да "превърти" и изделието е за боклука. Лично аз бих предложил идеята за месингова резбова втулка (вложка)
                Помислете и за тъншна топлоизолация на изделието.

                Горното го казвам от опит. Направил съм десетки водно/водни, водно/въздушни и въздушно/въздушни рекуператора.

                П.П. Като цяло приветствам идеята, бих подпомогнал българското и ако излезете с конкретно изделие с цена и тех. характеристики бих купил 10 ина бройки.
                Ако ми позволите искам да уточня и допълня - това с „компактността“, „ефективността“, „изолирането“ и „резбите“. Ще започна с по-краткото – резбите и типа сглобка. Безумно би било да се очаква, че ще направим подобно изделие, което ще е с механично заработени резби в полипропилена, или шприцнати като част от пластмасови детайли. Разчитайки, че това ще се „завие“ и няма да поддаде, или че няма да се получат проблеми. Никога не ни е минавало през ума даже, че изработените резби, ще се държат устойчиво на горните и долни детайли за тръбата по този начин - само на полипролинова основа. В началото имахме малко нереална идея да се „заваряват“, но технологично не е постижимо качеството, което ни се иска. На нас там ни е нужно буквално най-здрава връзка и уплътняване против течове. Дори мислим да сложим и допълнително уплътнение при асемблирането на изделието, освен метална вложка при шприцването на детайлите. Вложките в матрицата, при шприцването на детайлите е задължително. Така че, да прав сте и е вярно онова, което казвате, просто не сме го казвали, защото е чисто технологичен процес, който касае нас и подизпълнителят, с който сме предвидили да работим при конкретно придвижване на процесите по внедряване. Има някои неща, които още търпят уточняване, но това не касае широката публика, защото засягат нас и евентуалния инвеститор, който търсим в случая. Предвидили сме доста неща. Благодаря все пак за уместния коментар и го приемаме градивно.

                Във връзка с другите ви предложения…Когато се прави един продукт, който ще е с непрекъсната повторяемост при производство на определен продуктов комплект от изделия, било то под формата на дребносерийно или масово производство, си има своите специфики. Това е доста по-различно от единично решение като „самоделката“. Както и в случаи на „единичен продукт“ или „ индивидуално решение“, оставям на вас да си го дефинирате. На база на разработките и проектите, които сте правили, предполагам знаете какво означава това. Това сме наясно всички тук, че за индивидуали проекти, в които се използват изключително много материали и от различен тип, няма да уточнявам колко и какви. Всичко това са конкретни изделия, които се правят допълнително или на място, от един или повече хора под формата на монтаж. Добавяйки в този процес различни аксесоари и готови изделия, всеки път по различен начин и подход към обекта, където се прави това. В повечето случаи са индивидуална поръчка с определени изисквания, лимит като бюджет и себестойност, определен период за проектиране, изработка, асемиблиране и монтаж. Това се прави с помощта на специализирани инструменти и екипировка, която не използва всеки - система от тръби, възли, отклонители, помпи, водосъдържатели, типове нагреватели, евентуален хардуер и др. Имах късмета баща ми и дейността, с която той се занимаваше години наред, да бъде именно в някаква посока на рекуператори, климатични системи, въздуховоди, отоплителна и хладилна техника и т.н., което само по себе ви подсеща, че принципите и подхода са общи към подобни проекти. Наблюдавал съм, разяснявал ми е и съм виждал целите процеси как се случват, но не твърдя, че участвах в тях директно – поради младата ми възраст тогава, но ми беше любопитно. Виждал съм огромен набор от части, изделия, консумативи, съобразяване с типа проект, как се правеха и изграждаха. Всеки път в различни типове помещения, себестойност, срокове и т.н. После през годините си обсъждахме много темата с него и чисто практически видях познати и приложими принципи, които съм правил аз в мои проекти и продукти, без да имат общо със сферата му. Ако ви е любопитно, това са една част от нещата - https://solo-form.com/proekti/ Всеки от нас е с конкретни познания в проектирането и правенето на продукти. Познато ми е производството на единично или на четирицифрен брой изделия, …както и на вас предполагам. Знам какво трябва да има единичното изделие и какви граници, характеристики, потребности и изисквания да покрива, както и какво се случва когато се увеличи на стотици и хиляди бройки. Тогава нещата стават доста различни. В случая с проекта е доста по-различен подходът, защото продуктът ще се транспортира до новостроящи се сгради или места, в които започват да изграждат ВиК системата или вече ще имаме идея какво ще има под шкафа или на мястото за монтаж. Важна е обратната връзка между нас и хората желаещи да си сложат системата. Нищо, че си направихме труда да направим прилична концепция за опаковка, евентуално за рафта в магазина. Но с времето разбрахме къде ще е нашият плюс и в кой етап от процеса на строежа на съответната сграда. Също кога можем да се включим с продукта и в типа помещение, когато е в пригоден вид за монтаж.

                Това имам предвид под „единичен продукт“ и „масов продукт“. С едното можеш да постигнеш чрез много действия и по време на изработката и монтажа определена ефективност, но не и компактност. Ако пък е „купешки“ продукта, тогава имаш компактност, но не и онази мечтана от всеки клиент 100% ефективност – няма перфектно щастие, но пък не пречи да го търсиш. Идеята е да ги съчетаеш някакси и под някаква форма и с компромиси - умерена ефективност, съчетана в определена компактност и структура на продукта, оправдана като себестойност и крайна цена. В същото време да има смисъл от него и да стои удачно. Малко отдалеч тръгнах, но съм убеден, че ме разбрахте...Покрили сме базови принципи, за за може да пасва комплексно на съответните места – под шкафа или обособените за целта ниши и зони. Важното е тръбата за мръсната вода да е разположена под нивото на изхода на икономайзера. Това го знаем, защото ако е над нивото на изходната зона за мръсната вода, ще има проблем и ще се пълни топлообменника. Което, както се досещате е проблем, но сме го уточнили и трябва да е ясно също. Защо правя това цялостно сравнение, защото искам да ни разберете правилно, че ние не гоним свръхефект, защото е непостижимо, а гоним реален такъв, който другите го крадат под формата на самоделка. Продуктът е съвсем друго нещо и там нямаш право на доработки и поправки непрекъснато, защото няколко хиляди броя вече ще излязат на пазара и не можеш през ден да правиш допълнения и усъвършенствания...
                Last edited by Павел Влахов; 05.04.2020, 12:23.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение

                  Всъщност това не е така. Водопроводното налягане обикновенно е 3-4 бара, а на каналните води нула. Дори да имаме теч той никога няма да е във водопроводната вода.

                  Подобни устройства се продават и използват в цял свят. Купешки и самоделни. Аз имам 3 фабрични португалски рекуператора и един самоделен копиран от тук: http://sdinfo.ru/waste-water-heat-recovery/

                  Фабричните са по-компактни, а самоделния е по-ефективен.
                  Привет и от мен! Първо искам да благодаря за градивната обратна връзка. Португалският продукт, за който си мислим и ние с Тодор…сме на едно мнение и тримата в случая - компактен и приличен, но недообмислен. Има няколко реални продукта на пазара, пак със същите характеристики като португалските, а българския ни конкурент не искам коментирам, защото не го смятаме за такъв. Всичко друго е самоделка от руски и други сайтове. Във видеото става ясно ако сте го гледали…Не казвам, че са лоши конкретните купешки продукти, защото нас ни няма още на пазара, но просто имат повече заложен маркетингов трик за празни обещания, с прилична визия за продукт, но недостатъчна и изкривено представена ефективност. Аз не съм фен на такива крайности, защото според мен трябва хармонична комбинация от всичко - с реални характеристики и доказана ефективност на конкретния продукт, в комбинация от маркетинг и удачна структура. Когато го позиционираш на пазара даден продукта трябва да внимаваш, защото обещаеш ли едно нещо по-добре го изпълни преди да си обещал второ, трето и т.н. Мое лично мнение, с което не ангажирам никой. Има и още редица патенти и полезни модели, регистрирани през годините, които сме си направили труда да ги проучим и анализираме безкрайно много. Открихме много повече слабости и различни неточности, защото са заложени теоретични неща, които са непостижими и с нереални резултати – все с подобни структури, тип серпентина с кръгло или плоско сечение, както и подобна посока на водните потоците. Бяха все с някакви космически обещания за бърз ефект, което е безумие...Повечето ги няма на пазара, да не казвам над 90% изобщо не са и представяни като продукти. Това са самоделки и са просто теория или недостатъчно подлагане на експлоатация, тестове и са само на емпирична основа. Колегата все го повтаря, че идваха от такава компания – американска, с филиал в Белгия. Човека стоя 3 часа мисли и видя какво сме постигнали. Обещахме си да вдигнем процентите на КПД, с някои дребни емпирични методи, които ще ни помогнат в оптимизиране на дебелини и отстояния, но това ние го знаем с Тодор...

                  Ние гоним реални резултати с едно обещано и съответно изпълнено. Нещата ги поддържаме вече доста време като нива, с оглед на обратното мнение на много хора за такъв тип продукти и тяхната ефективност. Прекалено завишени очаквания, към нещо, което има само конкретни проценти ефективност в понятието „зелена енергия“. Нека сме реалисти и да ловим онова, което така или иначе „изтича“ в канала и е неуловимо всеки ден – по презумция ако ги питаш масово на никой не му пука за 5 или 10лв. от тока, но всеки си преценява. Поддържаме нивата и времевите амплитуди до първичен температурен – първо ниво е ефект между 1-ва и 5-та минута, второ ниво е между 5-та и 10-та минута. От там нагоре е ясно, че е страхотно и ни гони небивал оптимизъм какво може да се случва…Но на нас ни трябват приемливите нива на температура за миене и да си крадем разликите. Вижда се и в клипа. Да не говоря, че после имаше ново постижение, колегата ще го сподели…С просто око се вижда, няма нужда да се изсилваме, че когато се изпрати основната „затоплена“ вода, която трябва да се загрее във водосъдържателя - софтуера и графиките откачат и показват страхотни резултати. Пак казвам, че не се борим за нереална ефективност, но трябва да се отбележи – ефективността в натрупването, а не в мигновения ефект на високите градуси, ние ловим от приемливата топла вода за миене. Нещо, което ще има ефект чрез натрупване, вече при сформиране на базовата температура във водосъдържателя. Гоним неща, които дават ефект чрез фактора „време“ – изпращаме достатъчно бързо и на къса дистанция, защото „крадем“ ползите рано и гледаме да скъсим пътя и да се натрупа КПД-то. Честота на използване е различна, така че да не ви тревожат тези загуби и паразитни температури, защото нас хич не ни притеснява. Това сме го виждали и мислили, не е минус за продукта, защото той има определен интензитет и моменти на ловене. По него не тече постоянно топла вода. Това с изолацията е излишно, защото тръбата ни е 10мм, преценихте го от снимките - видях, че сте го написал. Да кажем, че е добра идея с изолацията, минавало ни е като идея, но давам веднага интересна алтернатива, понеже са ми попадали различни материали през годините. Има едни много любопитни тръби, които ако решим за нашия случай са перфектен избор – полипропилен с оребрение (фибростъкло) Понеже съм се занимавал и с композити, няма нужда да казвам какъв изолатор е емулсията или малките фибри, в структурата на различни типове пластмаси. Те често се използват в „композитни структури“, правят се хибриди с подобно оребрение вече от много време – полипропилен, полиамид и др. Повишават антикорозионните качества, физико-механичните качества скачат до тавана, проводимостта да не казвам как се оптимизира, температурната устойчивост и т.н. Никаква изолация не ни трябва, слагаме една полипропиленова с оребрение и всичко е ок. Посмъртно около тръбата няма да увием вата или изолационен материал, или каквото и да било в тази посока. Осъзнаваме го, защото сме видели в реални тестови модели, че не ни е чак такъв проблем. Има много логика в казаното от вас, но ние не сме забелязали такива разлики и проблеми с паразитна температура. Другаде може и да е проблем, но за нашия случай има неща, които бяха по-сложни за решаване, а това не беше в списъка с проблеми, които премахвахме във времето. Тези паразитни температури при високи нива на охлаждане можеш да ги търсиш ако сме някоя метална тръба, по която тече топла вода непрекъснато и във високите температурни граници. При нас е толкова незначително, че дори на 50% от дебелината на материала няма да има загуби ако се качим при високите температурни нива, а и се съмнявам, че някой ще пусне цял ден чешмата на 50-60 градуса да тече просто така. Все нещо трябва да има и в „минус“, който чак толкова не вреди на продукта. Може би Тодор не е споменал, че най-високите нива на КПД сме постигнали именно в горещо, топло и умерено топло. За студените месеци вече е ясно, че нещата са ок, но зависи и от мястото. Все пак не е „перпетуум-мобиле“, има си и малки минуси…Като всеки продукт, трябва да ги има, иначе със следващия няма да ги изненадаме, защото там нещата са още по-сериозни...Тук се търси моментната „кражба“, във времето и подаване на малки разстояния. Не са проблема 2-3 лева, но дали това е нужно, не мисля. В икономайзера ще тече и студено и топло, така че през него протича всичко, не е необходимо да мислим, че ще работи постоянно и на 100%. Трябва си честота на използваемост, за да има ефект. Но както се казва – по-добре да има нещо отдолу, отколкото да няма, защото минимум 5 лева си отиват в канала, така никой не губи, а само печели.

                  Често казано и ние успяваме да хванем бързи ефекти, когато има вода с висока температура, така че там определено може да постигнем още по-добри резултати от повечето ви известни рекуператори за битови нужди. Когато водата е 60-70 градуса е лесно да показваш ефект, но с риск да си ощавиш кожата. Идеята е да има ефективност в приемливата температурна граница за битови нужди, а не да си свариш ръцете за да спестиш 5 или 10 лева от сметката. Затова казвам, че „самоделка“ е самоцелно постижение и готино удовлетворение, че си решил проблем, докато жена ти използва един куп топла вода, а ти си успял да намалиш сметката някакси, но с цената на какво и как. Вземайки предвид ВиК инсталацията в едно домакинство и в частност какво е готов да „жертва“ един човек от така „ценното му пространство, под шкафа в кухнята“ – където си държат много хора олиото, белината, бурканите и др. В кръга на шегата е всичко това, но трябва да помислим какво и как се прави и защо, за да махнем всичко под шкафа и да ги накараме да си сложат икономайзера. Иначе всичко друго е самоцелно и тип решение - какво е удобно и как, в конкретното жилище и как с подръчни средства и материали е решен проблемът. Един вид „направи си сам“ не е продукт и постигната ефективност, от някой с по-читави технически умения. Това е ефективността на самоделката. Аз се радвам обаче, че насреща има човек, който има познания и е правил нещо в областта на проекта ни…доколкото го разбрах от вашия отговор в темата. Аргументите ви под формата на критика са много полезни, но да кажем, че и ние сме стигнали до същите изводи. Радва ме, че има единомислие, защото нещата не са чак толкова сложни за разбиране. В тази си форма, продуктът има за цел запознаване с цялостната идея, но всичко става ясно, когато се види в действие. В случая няма как да ви накараме да посетите гаража в Г.Оряховица, мястото с опитната установка, защото не е най-удачният момент…Но ако решите ние сме отворени на вариант…дори и с маски. Предполагам сте изгледали и импровизирания клип – има линк към него, отдолу в последното ми мнение. Реално всяка от забележките ви и има основание, но е мислено в определена в посока, за всяка от тях.
                  Last edited by Павел Влахов; 05.04.2020, 12:39.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение

                    Като гледам от снимките полипроплиленовата тръба е ф63х10мм
                    Прав сте, че полипропилена има много нисък коефициент на топлопроводимост. Времето за едно къпане е 10-20 и повече минути. Зимата топлината отделена от рекуператора в помещението не е загуба, а напротив + е
                    Обаче лятото, ако имаме активно охлаждане, топлината отделяща се от рекуператора се явява паразитна и със знак минус. Именно поради тази причина аз препоръчвам поне 10мм изолация. Ще оскъпи продукта с 2-3лева, но ще има голям ефект,

                    За какви средства говорите за да тръгнете?
                    Между 200 и 300К, срещу дял и естествено, контрол над процесите. Нали у когото са парите, той има тежката дума. Прочее, като казах „обемът е малък”, става дума за водата вътре в икономайзера. Около 40 куб.см. само.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                      а полипропиленът на тръбите -толкова дебел, че - в интервал от дори 10 минути, навън от тялото, не изтича и ват, докато прехвърля от киловат нагоре.
                      Иначе, да съберем средствата и да тръгне - не 10, а 1000 ще доставим.
                      Като гледам от снимките полипроплиленовата тръба е ф63х10мм
                      Прав сте, че полипропилена има много нисък коефициент на топлопроводимост. Времето за едно къпане е 10-20 и повече минути. Зимата топлината отделена от рекуператора в помещението не е загуба, а напротив + е
                      Обаче лятото, ако имаме активно охлаждане, топлината отделяща се от рекуператора се явява паразитна и със знак минус. Именно поради тази причина аз препоръчвам поне 10мм изолация. Ще оскъпи продукта с 2-3лева, но ще има голям ефект,

                      За какви средства говорите за да тръгнете?

                      Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение

                        Въпреки, че не разбрах на 100% написаното от Вас-ще си позволя няколко критики относно физическото изпълнение.
                        На първо място приветствам използването на мед в изделието. Както всички знаем медта има огромен коефициент на топлопроводимост ( май само златото го превъзхожда)
                        Обаче имам и критика-: резбата 1/2'' или 3/4'' навита в полипропилен е меко казано любителска и не сериозна. При първия монтаж може да "превърти" и изделието е за боклука. Лично аз бих предложил идеята за месингова резбова втулка (вложка)
                        Помислете и за тъншна топлоизолация на изделието.

                        Горното го казвам от опит. Направил съм десетки водно/водни, водно/въздушни и въздушно/въздушни рекуператора.

                        П.П. Като цяло приветствам идеята, бих подпомогнал българското и ако излезете с конкретно изделие с цена и тех. характеристики бих купил 10 ина бройки.
                        Втулки ще има. Което се вижда, е само прототип. От външна топлоизолация се отказахме, т.к.обемът е толкова малък, а полипропиленът на тръбите -толкова дебел, че - в интервал от дори 10 минути, навън от тялото, не изтича и ват, докато прехвърля от киловат нагоре.
                        Иначе, да съберем средствата и да тръгне - не 10, а 1000 ще доставим.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                          А, относно рекуператорите, икономайзерът е доста повече. Като функционалности, ппкаторедлага още три, като степен на обмисленост и интегрируемост в бита И СЛЕД инсталирането, е направо с пъти по-напред.
                          Въпреки, че не разбрах на 100% написаното от Вас-ще си позволя няколко критики относно физическото изпълнение.
                          На първо място приветствам използването на мед в изделието. Както всички знаем медта има огромен коефициент на топлопроводимост ( май само златото го превъзхожда)
                          Обаче имам и критика-: резбата 1/2'' или 3/4'' навита в полипропилен е меко казано любителска и не сериозна. При първия монтаж може да "превърти" и изделието е за боклука. Лично аз бих предложил идеята за месингова резбова втулка (вложка)
                          Помислете и за тъншна топлоизолация на изделието.

                          Горното го казвам от опит. Направил съм десетки водно/водни, водно/въздушни и въздушно/въздушни рекуператора.

                          П.П. Като цяло приветствам идеята, бих подпомогнал българското и ако излезете с конкретно изделие с цена и тех. характеристики бих купил 10 ина бройки.
                          Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                            Предлагам, да му обясниш, че двамата сме напълно различни личности
                            Ако някой се съмнява в това-това си е негов проблем. Моите интереси в инвестициите са: имоти, злато, сребро и неща, които носят икономия. Термопомпи, рекуператори за въздух и вода, топлоизолации, соларни, фотоволтаични и вятърни системи.


                            Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение

                              Всъщност това не е така. Водопроводното налягане обикновенно е 3-4 бара, а на каналните води нула. Дори да имаме теч той никога няма да е във водопроводната вода.

                              Подобни устройства се продават и използват в цял свят. Купешки и самоделни. Аз имам 3 фабрични португалски рекуператора и един самоделен копиран от тук: http://sdinfo.ru/waste-water-heat-recovery/

                              Фабричните са по-компактни, а самоделния е по-ефективен.
                              Благодаря за включването.
                              Опитвах да му обясня, той - не. Като счупен грамодон. Предлагам, да му обясниш, че двамата сме напълно различни личности, щото кой го знае, какво още ще заплещи.
                              А, относно рекуператорите, икономайзерът е доста повече. Като функционалности, ппкаторедлага още три, като степен на обмисленост и интегрируемост в бита И СЛЕД инсталирането, е направо с пъти по-напред.
                              Да, ама не, поплювковците си грачат, и това е.
                              Last edited by Pyramid; 04.04.2020, 15:38.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
                                Смесвате МРЪСНА С ЧИСТА ВОДА ПРИ ПРОБИВ.
                                ЗА ТАКОВА НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ВЛИЗА В ЗАТВОР.
                                НЯМА НИКАКЪВ ШАНС ТАКОВА НЕЩО ДА МИНЕ ЕС РЕГУЛАЦИИ
                                Всъщност това не е така. Водопроводното налягане обикновенно е 3-4 бара, а на каналните води нула. Дори да имаме теч той никога няма да е във водопроводната вода.

                                Подобни устройства се продават и използват в цял свят. Купешки и самоделни. Аз имам 3 фабрични португалски рекуператора и един самоделен копиран от тук: http://sdinfo.ru/waste-water-heat-recovery/

                                Фабричните са по-компактни, а самоделния е по-ефективен.

                                Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

                                Коментар

                                Working...
                                X