IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Световна енергетика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Днес по "Хоризонт" имаше много интересно интервю с конституционния съдия проф. Атанас Семов на тема "ядрена енергетика". Оказва се, аз лично не го знаех, че проф.Семов е страстен защитник на ядрената енергетика. И не само страстен, ами и много аргументиран.

    Който се интересува от енергетика би трябвало да го изслуша:
    Никога и никъде по света не е имало отказ от ядрената енергетика


    Проф. Ат. Семов: Ядрената енергия е като демокрацията - по-добро не е измислено

    Нищо в ЕС не препятства България да изгражда нови ядрени мощности

    "Ядрената енергия е като демокрацията - нищо по-добро не е измислено". Това каза пред БНР конституционният съдия и професор по европейско право Атанас Семов, основател и правен секретар на Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" (2005-2007 г.), от 2012 до 2018 г. е вицепрезидент на Световния съвет на ядрените работници и експерти.

    Той подчерта, че никога и никъде по света не е имало отказ от ядрената енергетика:

    "Страхът от ядрената енергетика е голям, но в същото време почтените зелени умове признават ясно, че тя е единствената екологична енергетика. Тя е единствената, която, докато работи нормално, не създава никакви негативни последици за околната среда. Беше неизбежно човечеството и ЕС да намали говоренето срещу ядрената енергетика и да я подкрепи".

    След "Фукушима" човечеството е направило още една крачка напред, подчерта той и добави:

    "Ядрената енергетика е област с изключително детайлна, строга и строго спазвана правна и техническа регламентация".

    По думите на проф. Семов сега и в следващите няколко десетилетия ядрената енергетика е абсолютно безалтернативна като най-сигурен доставчик на енергия, което не пречи да се развиват ВЕИ.


    На въпрос дали има нужда от нови ядрени мощности страната ни, той коментира, че в България два консенсуса са несъмнени - за развитие на ядрената енергетика и за драматичните загуби, които претърпя страната от затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй":

    "България щеше много по-леко да мине през европейската ценова криза в момента, ако малките реактори - 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" работеха. И второ - по разчетите, по които започна да се изгражда АЕЦ "Белене", в периода 2010-2012 г. нейните два реактора трябваше да са заработили. Днес България можеше да има 6 работещи ядрени реактора. Със затварянето на малките реактори и без изграждането на заместващи мощности страната ни загуби много - над 20 млрд. лева".

    Професорът подчерта категорично, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" са били затворени не защото в тях има проблем, а защото българската политическа класа не е успяла да ги защити:

    "Те бяха използвани, за да се нанесе удар върху съветската технология. ... Натиск за това имаше на ниво Европейска комисия. Комисарят Гюнтер Ферхойген принуди българския външен министър тогава да подпише един документ, който не поражда никакви правни последици".

    Нищо в ЕС не препятства България да изгражда нови ядрени мощности, категорично посочи проф. Семов.



    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      Не знам, но не е сложно.
      Е уж не загряваме за какво става въпрос, пък сега "не знам".
      Наистина не е сложно, ето казвам го: не става.

      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Не знам, но не е сложно.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          13ADROL, фантазии защото за София прекалено много се направи в последните 10 години, сега остава и това. Иначе не загрявате за какво става въпрос, топлата вода може да се движи без да губи от температурата - енергията си и това е на същия принцип на който работят климатиците.
          Супертрейдър, обяснете моля за какво става въпрос?

          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

          Коментар


          • И от тогава до сега не го е направил реактора, това при положение че Бил Гейтс е проявил интерес да го финансира. Не работят на 1000 градуса, всички знаят че Слънцето е точно такъв реактор и самия процес на синтез в общи линии е яснен. Те градусите всъщноста са относителни, но това е друга тема.
            - А че самия процес съществува и е възможен въобще не е спорно и е доказуемо научно, в камерата на един Токамак реактор се вкарва водород и никакъв хелий, след като се пусне да поработи със спектрален анализ намират хелий. Така че тези които казват - не е възможен ! Вече са оборени и би трябвало да не поддържат тази теза.
            Last edited by supertrader; 07.11.2021, 14:54.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Д.Петков, реактори като на Роси ги има да ги продават в интернет..ако потърсиш сигурно ще ги има още ако не са се отказали и са фалирали. Те си работят, правят много повече топлина от вложената енергия..обаче температура на студения синтез е толкова висока че камерата се стопява там за известно време и се пробива. Продаваха такива експериментални ги представяха, просто да се види и имаха и видеа как да се сглоби. Като се замислиш само, температурата е милиони градусии камера в която да се затвори няма от какъв материал да се направи и няма и да има, Слънцето не е в камера затворено и си работи.
              Генераторите на Росси НЕ работят на високи температури, първите прототипи които генерират само топлина по спомен развиваха под 1000 градуса, камоли милиони градуси.

              ----

              Давам разни стари линкове, да видите, че докато някои хора чакат да им звъннат на вратата и да почнат да ги убеждават в нещо си, едни "други хора" са били доста бързички.

              https://coldfusion3.com/blog/bill-ga...nergy-research

              https://news.newenergytimes.net/2014...energy-source/
              Last edited by Д.Петков; 07.11.2021, 11:13.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение
                Последните новини са, че презентацията на Andrea Rossi се отложи за 9-ти декември'21: https://ecat.com/dec-9-event и ще стриймват от лаборатория на Росси, а не от изложбена зала на негов институционален клиент, както беше предвидено. Клиента се е отказал в крайна сметка да му бъде разкрито името и това предизвика множество недоволни реакции в коментарите. Аз мисля, че просто клиента е преценил, че няма толкова яки топки да понесе нападките след презентацията и е излишно да си го причинява.

                На презентацията ще бъде представена лампата и ще започнат да се приемат поръчките за покупка и доставка по предварителния списък, като ще бъде представен и прототип на генератора за ток, който все още не е сертифициран за производство. За генератора се знае само, че ще е на модулен принцип и потребителите ще могат да свързват колкото им трябват модули, за да получат желата мощност, което е чудесно решение. Аз чакам с голям интерес данните за генератора, но все пак съм си поръчал две лампи да видя от първа ръка как работят.

                За технологията, последно Росси се е отказал да мисли че произтича студен ядрен синтез (LENR) и има друго обяснение от къде идва енергията. Доколкото изобщо разбрах нещо, вече счита че електроните при подходящи условия имат свойството да се подреждат в клъстери, като енергията за тази решетка се взима от нищото (неясно от къде). После когато подредбата се разпадне, енергията на тези клъстери се разсейва в пространството и точно нея се оползотворява при неговата технология. Това ми прилича на същото, от където се взима енергията и при технологията на г-н Чуканов при разпада на подредбата при кълбовидната мълния. Това са мои интерпретации разбира се, пак казвам че хабер си нямам от тия работи.
                За генератора (за ток) Росси е казал, че очаква да струва под $300 за 1 kW, но това при условие че се съберат 1 милион предварителни поръчки (както при лампата). Последното ми прозвуча като някаква шега, само на мене ми трябват (веднага) три броя от по 5 kW, и евентуално още един мощен за бизнес/производствени цели. Поръчките за генератора се очаква да започнат в началото на 2022г, по-конкретно нищо не е споменал. Става ясно, че лампата и генератора имат доста "общи части", като производство щяло да започне дори ако поръчките за лампата не достигнат 1 млн, достатъчно е комбинираните поръчки за лампата + генератора да надхвърлят 1 млн.

                У наше село, видях че г-н Чуканов участва с партньори в разни проекти: http://energyrevolution.space/index.php/bg/
                Пишат, че търсят спонсори, което ми звучи странно при наличие на всичките платформи за краудфъндинг, крипто-токени и какви ли не още начини за набиране на капитал. Аз обърнах нета с хастара навънка да търся начин да се включа с покупка на някоя акцийка във фирма пряко свързана с проекта на Росси и отвсякъде греда, само частни компании и медалите изглеждат вече разпределени, други инвеститори не са желани.

                Не съм казвал но пак повтарям, че желанието ми е само да сме информирани, за да не се взимат грешни инвестиционни решения, само заради мотото че "където е текло, все ще си тече". Една грешка поради недостатъчна информираност, може да струва 10+ години дърпане назад, на мене лично ми се е случвало. Никакво намерение нямам да поддържам темата, кой видял - видял! Благодаря за вниманието.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
                  Когато не правиш нищо, всичко ти е много.

                  Коментар


                  • 13ADROL, фантазии защото за София прекалено много се направи в последните 10 години, сега остава и това. Иначе не загрявате за какво става въпрос, топлата вода може да се движи без да губи от температурата - енергията си и това е на същия принцип на който работят климатиците.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                      Да се върнем към темата световна енергетика: Планът за улавяне и доставка на топлина от АЕЦ, за България, по трасето Козлодуй-София, Е ТЕХНИЧЕСКИ ОСЪЩЕСТВИМ И ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДЕН.
                      хахахахахахахаха

                      https://frazite.com/%D0%9F%D1%80%D0%...B8%D1%82%D0%B5

                      Коментар


                      • Кой продаде АЕЦ Белене бЪЛГАРИНО?!
                        Dii GmbH did not intend to build power plants itself.
                        Comparison with Atlantropa
                        https://upload.wikimedia.org/wikiped...connection.jpg


                        https://en.wikipedia.org/wiki/Desertec

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнение

                          Фанкеле, нима не си чул?
                          - Ти да видиш!

                          Коментар


                          • Да се върнем към темата световна енергетика: Планът за улавяне и доставка на топлина от АЕЦ, за България, по трасето Козлодуй-София, Е ТЕХНИЧЕСКИ ОСЪЩЕСТВИМ И ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДЕН.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              Имхотеп, не съм ги пробвал сините лампи които се бодват в гнездото на запалката, но има тестове в интернет на които вярвам - дават ги че харчат енергия, друго не съм и очаквал. Факт е обаче че мощно ги рекламираха, а рекламите се плащат може би с парите на заблудените камилчета. Тези неща за Роси отдавна ме дразнят, откритията му са ги направили много хора, но никой не обещава че от това нещо ще произлезе производство на енергия.
                              Аз, преди бая време вече, си помислих: Само един милион души в свят от 8 милиард, да капарират по една лампа за по 25 долара, ами това са $25 милиона за предполагаем тарикат а, за тях, такива пари че, да се съдят... И, евентуално изхитрил ги, италиански Остап Бендер, може са се пенсионира спокойно на някоя офшорна зоница. Примерно. Затова и се ослушвам, как би коментирал Матеев, понеже, и идва денят нам"падежа" на предплатената от него лампа. Разбира се, много приятно впечатление би оставило появяването на подобен продукт на пазара но, мисля, конкуренцията на обикновените производители на луминесцентни/LED- ментета, може някак да го натиснат и да се споразумеят, или знам ли още, да му посегнат?
                              Last edited by Pyramid; 04.11.2021, 14:59.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                Че те лампите на Роси може да са от тази модификация, светят с невидима светлина - 100% фрии енерджи дивайс.

                                Коментар

                                Working...
                                X