IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

Ние това го показахме с числа и линкове по-долу по-няколко начина. А ако ще изхождаш за цената от аргументи "ядреният ток е най-евтин защото САЩ ни мразят" просто не го прави изобщо.
    Числата и линковете са много хубаво нещо, но по добро от личния пример няма. В този ред на мисли какво стана с офгрид колибата, кога ще режеш лентата

Коментар

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

Отрицателните цени позволяват описаните неща, дефакто синтеза е още един вид акумулатор.

Имаш ли евтина енергия (а какво по-евтино от отрицателна цена) можеш да синтезираш абсолютно всичко!
      Братчед ще продадеш ли 10 мегавата на отрицателна цена- мисля че 5 евро на мегават ме устройват- Тук ли да ти пиша сметката по която да преведеш парите или на лични съобщения

Коментар

А бе ти си много зле. Къде виждаш цени тук над Беленските? Това го отметнахме толкова пъти, той още не го разбрал
        https://www.epexspot.com/en/market-data/elix

И тези цени за последните 20 години почти не са се изменили, което означава, че Богомил Манчев, Таско Ерменков и подобни внушават глупости на хората, че цените на тока "все растат и ще растат". Ще растат само ако строим глупости като Белене. Тия хора гледат цените на хляба у нас и говорят за цените на тока на западните борси.
        Ako става дума за германия цените определено на тока са се повишили и най интересното е че ще продължават да растат въпреки евтините веи-та, не знам как го правят номера, но е така. То всъшност наскоро вдигнаха и хляба, но какво от това, ти нали обясняваш че тока ЩЕ бъде евтин--- някога,но не сега

Коментар

Може и да знам, ама напиши го ти, че да върви разговор.
          Например през Сърбия можеш ли да доставиш немски ток тук 1000Мвт 360 денонощия?
          Има някакъв далекопровод до Сърбия, сега ще правят и втори, ама не е само там въпроса. Въпроса е и къде имаш свободен капацитет в даден момент. Нали ако от Прага до Братислава връзката е заета на 100% не може да прекараш и 1 МВ. Няма цяла Европа да си изключи тока та ние да си прекарваме ток от Германия. Просто забрави за Германия сега и толкоз. Гледай Гърция и Турция, съвсем достатъчни са и до 50% да вдигнем ВЕИ дяла сигурно.

Коментар

• Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение
            Хич не съм сигурен.
            Да използвам поста ти, че се сетих за още един източник. Фирмата Lazard е голяма стара финансова инситуция управляваща активи над 200 милиарда и всяка година изготвя доклад за цените на ток от НОВИ централи, но само за САЩ. САЩ са доста различни от нас тъй като имат евтин газ, но не е зле да хвърляме по едно око натам. И ето изчислениятя им, които не знам как биха се причислили като някаква пропаганда и то за Белене.
            https://www.lazard.com/media/450784/...120-vfinal.pdf

Ясно се вижда, че в САЩ най-евтиния ток, ако започнеш да строиш днес нова централа, ще ти го даде най-вероятно вятърен парк на сушата. Виждаш и цената на нов АЕЦ - $112 до $189, което съвпада с цената от $153 за МВч при Акую. Просто са ти наивали твърде много в главата, че "ядреният ток е евтин" и не може да си го избиеш. Ядреният ток е вече безумно скъп и аз не съм луд да го твърдя това нещо, тъй като както виждаш финансисти дето въртят повече от парите на България също ти го казват. И не само те. А ако гледаш кабеларки спонсорирани от руското посолство ще ти повтарят по цял ден колко е евтин ядрения ток.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Има си търгове участвай и ще разбереш
              Може и да знам, ама напиши го ти, че да върви разговор.
              Например през Сърбия можеш ли да доставиш немски ток тук 1000Мвт 360 денонощия?

Коментар

Да, руската мрежа не е съвместима с европейската
                https://www.econ.bg/%D0%9C%D0%B5%D1%...799_at.17.html

Не знам на този да не му стане нещо като е ревнал така. Спокойно бе, никой не идва да те коли. Преходът на България към голям дял ВЕИ има кой да го направи. Тук въпросът е само Русия да не подкупи ГЕРБ да подпишат гаранции за Белене. Нищо повече.
                Баш еврогей Борисов да се поддаде. Отношенията ни с Русия благодарение на него са възможно най-лоши. Само дето не сме в открита война.

Коментар

• Фончо бе я ни разясни какя е туй съвместима мрежа дебел далекопровод тотална енергия....Тва говедарски дришни ли са. Кажи филмов специалисте

Коментар

Не знам на този да не му стане нещо като е ревнал така. Спокойно бе, никой не идва да те коли. Преходът на България към голям дял ВЕИ има кой да го направи. Тук въпросът е само Русия да не подкупи ГЕРБ да подпишат гаранции за Белене. Нищо повече.
                    Има си тема политика що не идеш тама да громиш Русия.Нашата ЕЕС не е свързана с Русия.Докладвай на Козяк

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid
                      Да ви таковам у интелигентите неграмотни.Тотална енергия дебели далекпроводи съвместими мрежи...Ба си речника интелектуален...Вие двамата дори от гората не сте хванати..

Коментар

Ще напишеш ли каква мощност е достъпна по тая свързаност?
                        Има си търгове участвай и ще разбереш

Коментар

Ами това е просто глупост. От Германия ток няма да купуваме и след 10 години, ама защо пък Германия. Гърция и Турция имат много различен микс с много ток от газ, различен климат и товар, трябва да се свържем здраво с тях. И Турция е член на ENTSOE, имаме съвместими мрежи, имаме и дебели далекопроводи до тях но ако се изчисли че трябва още, ще прекараме. Въпрос на желание и акъл е да се помисли в тази посока, да се сключат необходимите договори. Като няма желание ЕС ще ни удари един шут но ще стане силово и по-скъпо.

Щуротиите на дедо Пешо лъсват веднага по това, че ние имаме 9% ВЕИ, Германия 47% - 5 пъти повече и той ти обяснява, че не може да имаме повече - не било възможно физически. Е ти на това ли ще се вържеш? Някой разумен човек би ли се вързал на това изобщо?
                          .... пак си нащавил глупотевини съвместими мрежи дебели далекопроводи.И не мислагай думи които никога не съм казвал.
                          Last edited by RUBLA; 01.07.2019, 21:39.

Коментар

• https://www.vesti.bg/bulgaria/konsta...agedon-6097126

Коментар

Ще напишеш ли каква мощност е достъпна по тая свързаност?
                              Ами това е просто глупост. От Германия ток няма да купуваме и след 10 години, ама защо пък Германия. Гърция и Турция имат много различен микс с много ток от газ, различен климат и товар, трябва да се свържем здраво с тях. И Турция е член на ENTSOE, имаме съвместими мрежи, имаме и дебели далекопроводи до тях но ако се изчисли че трябва още, ще прекараме. Въпрос на желание и акъл е да се помисли в тази посока, да се сключат необходимите договори. Като няма желание ЕС ще ни удари един шут но ще стане силово и по-скъпо.

Щуротиите на дедо Пешо лъсват веднага по това, че ние имаме 9% ВЕИ, Германия 47% - 5 пъти повече и той ти обяснява, че не може да имаме повече - не било възможно физически. Е ти на това ли ще се вържеш? Някой разумен човек би ли се вързал на това изобщо?

Коментар

• Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение
                                Хич не съм сигурен.
                                Ние това го показахме с числа и линкове по-долу по-няколко начина. А ако ще изхождаш за цената от аргументи "ядреният ток е най-евтин защото САЩ ни мразят" просто не го прави изобщо.

Коментар

Working...
                                X