IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Да се върнем на ПАВЕЦ "ЧАИРА":
    Дори с увеличен долен на изравнител, когато няма излишък, НЯМА КАКВО ДА АКУМУЛИРА.

    Коментар


    • ...че малко късно видях, Зациус, оная ти глупост, с "чекистите". Затова, да напомним:
      ЧК е руско изобретение, действащо в границите на СССР. Нито в щатите, нито в Англия, нито във Франция, Германия, Япония и целия капиталистически свят, е имало ЧК но, кризи -дал Господ. Надценяваш ги (ЧК) и недооценяваш свободния свят. САМ си създава кризите, т.к.глупости, си генерира ПАК САМ, В ИЗОБИЛИЕ. Ето, ЧК ги няма над половин век, а изцепки -само да искаш. И не "комунистите" са виновни, ами на БАШ КАПИТАЛЪТ.
      Затуй, енергетиката на Запада, се оказа по-хилава и много по-скъпа от тази на "източните варвари".
      Last edited by levi_desni; 05.09.2021, 08:39.

      Коментар


      • Помпено-акумулираща мощност в България - Яденица



        Наименование на проекта: Помпено-акумулираща мощност в България - Яденица

        Описание на проекта: В изпълнение на директивите на ЕС, в частност на третия либерализационен пакет, през последните години настъпиха промени в енергийната стратегия и плана за развитие на електроенергийния сектор, които са насочени основно към:

        1. Приоритетно развитие на производството на електроенергия от възобновяеми източници и произтичащата от това необходимост от допълнителен бърз резерв за балансиране и заместване на тези мощности.
        2. Продължаване процеса на либерализация на електроенергийния пазар в страната и региона, формиране на балансиращ пазар и пазар на услуги.
        3. Завишаване на изискванията за повишаване сигурността на доставките.

        В резултат на това е наложителна реализацията на Проекта за увеличаване обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира" с изграждане на язовир „Яденица" и свързващ реверсивен тунел със съществуващия изравнител (язовир"Чаира") на електроцентралата („Проект").

        Осигуряването на безопасно, сигурно и икономично електроснабдяване при пределно допустими граници на отклонение за напрежение и честота е основен ръководен принцип при управлението на електроенергийната система. В този смисъл участието на ПАВЕЦ „Чаира" в структурата на генериращите мощности за балансиране на електроснабдяването при различни варианти на електропотребление, товарови диаграми и други фактори може да бъде определена като определяща от общосистемна гледна точка в рамките на страната и региона.

        С генераторна мощност 864 МW и помпена 788 МW „Чаира" е най-голямата ПАВЕЦ в Югоизточна Европа. В централата са монтирани четири едностъпални хидроагрегата по 216 МW – в турбинен и по 197 МW – в помпен режим. Горен изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" е яз. „Белмекен" с полезен обем 141 млн. м3 – който служи като основно водохранилище за централите от енергийната каскада "Белмекен-Сестримо" – а долният изравнител, яз. „Чаира", е с полезен обем 4,2 млн. м3. Първа и втора хидрогрупи на централата са в експлоатация от 1995 г., а трета и четвърта хидрогрупи са пуснати в експлоатация през 1999 г.

        Както се вижда от горните данни, ПАВЕЦ „Чаира" разполага с голям горен изравнител и с много малък долен изравнител. Това стеснява силно възможностите на централата за продължителна работа и респективно налага определени ограничения върху режимите ѝ на работа. В същото време промените в енергийния отрасъл и изискванията за все по-широко използване на екологосъобразни възобновяеми енергийни източници увеличават необходимостта от балансиращи мощности.

        Проектът е част от Десет годишния план за развитие на системата 2014 (TYNDP) на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E) и е включен под индекс 218 в Юго-източния Континентален Регионален Инвестиционен План, качен на страницата на ENTSO-E с пълния доклад към TYNDP 2014 – повече информация на: www.entsoe.eu/major-projects/ten-year-network-development-plan/tyndp-2014/Pages/default.aspx.

        Основните ползи, обуславящи необходимостта от изграждане на яз. „Яденица", са свързани с преминаване на ПАВЕЦ "Чаира" от дневен към седмичен режим на работа и увеличаване на неговата използваемост.

        При дневния режим се налага ежедневно изравняване на отработената вода от централата в турбинен и помпен режим. Следва да се отбележи, че наличният обем на яз. „Чаира" позволява работа на пълна мощност в турбинен режим в продължение на 8,5 часа и в помпен режим – в продължение на 10,7 часа. Увеличеният обем на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира" при реализиране на Проекта ще даде възможност за преминаване към седмичен режим на работа, при който четирите блока в централата ще могат да работят в турбинен режим на пълна мощност в продължение на 20 часа и в помпен режим в продължение на 22,5 часа.

        Икономическият ефект от изпълнението на проекта се изразява в намаляване на общосистемните разходи и повишаване сигурността на електроснабдяването в следните направления:

        1. Подобряване структурата на генериращите мощности, главно в АЕЦ и ТЕЦ, и повишаване на тяхната ефективност
        Увеличените производствени възможности на ПАВЕЦ „Чаира" с изграден язовир „Яденица" позволяват по-голяма гъвкавост при формиране на мощностния състав, участващ при покриването на товара, при което ще се ангажират по-ефективните централи, а другите ще остават в студен резерв.

        Повишените възможности на ПАВЕЦ „Чаира", също така позволяват да бъде повишена базовата част на товаровата диаграма, при което да се реализира постоянен денонощен режим на АЕЦ и ТЕЦ при оптимална стойност на КПД. Колебанията в натоварването на най-маневрените термични мощности, както и броя на техните пускания и спирания в празничните дни, ще бъдат намалени за сметка на допълнително натоварване на ПАВЕЦ „Чаира" в генераторен и помпен режим. Както и досега, ПАВЕЦ „Чаира", заедно с инсталираните мощности във ВЕЦ, ще участва при покриването на товарите във върховата зона на товаровата диаграма.

        2. Подобряване структурата на резервната мощност
        Съсредоточената на едно място значителна генераторна мощност от 864 MW, минималното време за пълно натоварване, високата степен на автоматизация при управлението на режимите на работа и липсата на ограничения, свързани с обема на горния изравнител са необходими условия ПАВЕЦ „Чаира" да е в състояние да изпълнява ролята на авариен резерв в ЕЕС (при отпадане на основни базови генериращи мощности, включително 1000 MW в АЕЦ „Козлодуй").

        Единственото неизпълнено условие, за да може централата да поеме тази функция в момента е малкият обем на долния изравнител. В изготвеното през 1996 год. предпроектно проучване е проведен подробен енергиен и хидравличен анализ, който доказва, че изграждането на яз. „Яденица" ще премахне това последно препятствие.

        Като допълнителен бонус се разширява „портфолиото" на електроцентралата за предоставяне на допълнителен бърз резерв и допълнителни услуги.

        3. Роля на ПАВЕЦ „Чаира" в условията на нарастващ относителен дял на генериращи мощности от ВЕИ и високоефективно комбинирано производство на електро- и топлоенергия
        През последните години в света, а и в България, с бързи темпове нараства делът на инсталираните генериращи мощности от ВЕИ и високоефективно комбинирано производство на електро- и топлоенергия, като прогнозите са техният дял да продължи да нараства. Непредвидимостта на този тип първични енергийни източници и невъзможността им да се самобалансират създава съществени затруднения при управлението на мощностния състав за покриване на товарите в системата, като тези затруднения се очаква да нарастват успоредно с дела на произвежданата от ВЕИ електроенергия.

        Това налага необходимостта тези мощности да бъдат осигурени с допълнителни високоманеврени балансиращи резервни (дублиращи) мощности, които да покриват нуждите от генериращи мощности в зависимост от колебанията при работата на ВЕИ. Възможно решение на този проблем е увеличаване производствения капацитет на ПАВЕЦ „Чаира" посредством изграждане на яз. „Яденица".

        Информация за контакт с инвеститор на проекта:
        Национална електрическа компания ЕАД, Отдел „Управление на проекти" – имейл: grant-hydro@nek.bg , факс: 02 980 32 98.

        Долен изравнител язовир „Чаира“ и вход към ПАВЕЦ „Чаира“ Горен изравнител язовир „Белмекен“
        Строителна площадка на язовир „Яденица“ и вход на реверсивен тунел Савачна шахта на реверсивен тунел.
        Реверсивен тунел

        Коментар


        • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

          Моля те запри се запри глупостите бе човек
          Петъре, ако всичко би било толкова ясно, как ти о сам твърдиш, нямаше да има спорове и си мисля, нямаше да минава номерът на Заций и Ко. Трейдърко -харесва ли ти или не - както и аз, както и всички останали тук, може би да няма твоята диплома и от 30годининда НЕ работи в твоята сфера но, определено, МИСЛИ С ГЛАВАТА СИ.
          Хубав или лош, СЪС СВОЯТА.

          - ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ.
          СПРИ ДА СЕ НАДУВАШ, ДА НЕ СЕ СПУКАШ.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
            трейдере,
            в "33% от произведения български ток се изнася на по-скъп пазар" кое не разбираш и кое в тоя факт има връзка каква ти е генерацията?????

            чекистите за това са учИли - как да създават кризи.
            Водата източиха,пшеницата също навремето, сега и с тока го повтарят (при ПЕТ атомника имахме режим на тока).
            Пак ли не е ясно? (гони 50% износа сега в момента докато пиша)
            Глупендер политиката няма място в енергетиката...В Тексас чекисти ли са?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

              Аман от глупости в бъдеще време ......аман от мечти.

              Я виж колко струва газа днес в ЕС и намери какво си писал по темата преди година.....как демократичната втечнена газ ще служела за производство на ел.енергия почти без пари. Да сме затваряли АЕЦ и да сме троели ТЕЦ-ове на газ. Ма от тогава цената на газа се качи има-няма 5 пъти пък LNG-то американосите го карат направо в Азия че там е още по скъпо........Както се казва мечтите са безплатни!

              Дали пък няма да те досрамее малко ?
              Тоя няма да го досрамее никога.Ти да си виждал член на ПроДай България да го е хващал срам.Колкото по тъп е толкова повече се бута с лакти и надприказва всички.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                100-200 пъти годишно в Германия(10% атом в микса им), кво му плащаш - България е богата
                Вместо 15Гвтч акумулатор и 4Гвт солар за 2млр.евро
                Колко е да платим 5млр.евро за по-малко надежден токоизточник..... който пък ще заработи по-късно, но пък ще дотираме минусовите му цени. смЕх.

                Големите ФЕЦ имат още един инвеститорски голям +
                те могат да доставят малко ток практически същата година в която започнеш строежа им, няма друга генерация с това свойство
                Оф пак си заспал на работа и си сънувал

                Коментар


                • Запорожко айде да вземеш да научиш какво е и в коя част на товаровия график работи
                  1.ВЕЦ на течащи води
                  2.ВЕЦ с дневен седмичен месечен годишен и многогодишен изравнител
                  3.Какво е ПАВЕЦ?И за какво се ползва?
                  4.Какво е каскада от ВЕЦ и ПАВЕЦ и как се използва
                  5.Колко ПАВЕЦ и големи ВЕЦ имаме
                  6.Колко водни каскади имаме?
                  7.Ремонтна и рехабилиционна програма на водните централи
                  ТЕЦ АЕЦ Топлофикационни и Заводски централи са друго нещо.
                  Знам че стана сложно за тебе и съм ти поставил невъзможна задача ма опитай все пак и се научи като си неграмотен да не се обаждаш.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                    дечица, ПАВЕЦ Чаира какво е ?

                    с колко Гвтч ще заредите ПАВЕЦ Чаира за 8 часа ?

                    за десетокласници: Прoекта за разширението, колко часа предвижда да може да работи на пълна генерираща мощност ПАВЕЦ Чаира?
                    Ще струва ли това под 100млн.$?
                    при утрояването на ФЕЦ в България и завършване на въпросния проект, ще получите ли 800Мвт мощност с по-голяма надежност от 800Мвт атом?

                    Има ли други ПАВЕЦ в България?
                    ПАВЕЦ само с ток от ФЕЦ ли може да зарежда

                    Моля дайте си отговорите
                    Kaзах ти да не пишеш простотии бе Запорожко ама ти немаш запиране бълваш ли бълваш.Ако ще да удесеториш фецовете файда никаква..Като си тъпичък и не четеш учебници поне чети това по долу

                    Проект Яденица

                    Проект за увеличаване обема на долния изравнител на ПАВЕЦ Чаира с изграждане на язовир Яденица и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир Чаира (проект/обект Яденица)

                    Важен инвестиционен проект в програмата на НЕК ЕАД е обект „Яденица“.

                    С Решение № 707 от 30 август 2012 г. на МС на Република България язовир Яденица, който ще бъде изграден като част от хидроенергийния комплекс Белмекен – Сестримо – Чаира, е обявен за национален обект и обект с национално значение.

                    Проектът за увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ Чаира с изграждане на язовир Яденица и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир Чаира е със статут на проект от общ интерес за Европейската комисия.

                    Планираните за изграждане съоръжения по обект „Яденица“ създават система от скачени съдове, която увеличава полезния обем на долния изравнител на ПАВЕЦ Чаира от 4,2 млн. м3 на 13,4 млн. м3. Връзката между двете водохранилища ще се осъществява от реверсивния напорен тунел с дължина 6730 m и с диаметър 7,00 m.


                    Установени ползи от изграждането на съоръженията:
                    • Повишаване ефективността на работа на АЕЦ и термичните централи чрез преминаване на ПАВЕЦ Чаира от дневен към седмичен режим на работа (изравняване на преработените водни маси в турбинен и помпен режим)
                    • Подобряване структурата на генериращите мощности
                    • Подобряване структурата на резервната мощност
                    • Подобряване на балансираща мощност в условията на нарастващ дял на ВЕИ генериращи мощности.
                    За изпълнение на подготвителните работи до получаване на разрешение за строеж за проекта е подписано Грантово споразумение № INEA/CEF/ENER/M2014/008 с Изпълнителна агенция Иновации и мрежи (INEA). Финансирането се осигурява по линия на Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF Energy). В периода от 24 април 2015 г. до 25 януари 2018 г. НЕК ЕАД успешно изпълни Грантовото споразумение за безвъзмездна помощ „ПОИ Помпено - акумулираща мощност в България – Яденица“, като в рамките на споразумението бяха възложени всички необходими предварителни дейности, необходими за получаване на разрешение на строеж. Със споразумението са възстановени половината от направените разходи в размер на 4 959 119 лв.

                    На 25 юли 2017 г. в МОСВ е проведен Висш експертен екологичен съвет, който разгледа и оцени положително изготвения Доклад за оценка въздействието върху околната среда (ДОВОС). На 01 август 2017 г. Министърът на околната среда и водите издаде Решение по ОВОС № 2-2/2017 г., с което се разрешава реализацията на проект за обект Увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ Чаира с изграждане на язовир Яденица, отнасящ се за инвестиционно предложение „Проект Яденица”.

                    На 04 август 2017г. министърът на околната среда и водите обяви Решение №104 от 02 август 2017 г. за допускане предварителното изпълнение на Решение по ОВОС № 2-2/2017 Г.

                    Двете решения на министъра на околната среда и водите бяха обжалвани от риболовно сдружение.

                    С решение № 842 от 22 януари 2018 г. ВАС отхвърли жалбата срещу решението по ОВОС и то влезе в сила.

                    Към настоящия момент работният проект отговаря на всички действащи правила за безопасност и следва най-модерните технологии при строителство на язовирни стени. Изготвена е техническата част от бъдещите тръжни документи за международен търг по световно признатите правила на FIDIC за възлагане на строителството.

                    Работният проект е преминал Оценка на съответствието за част Конструктивна и е съгласуван с положително становище от 26 компетентни органи и дружества. Предстои финализирането на цялостната оценка за съответствие с изискванията на строежите в Република България. Изготвен е Финансов анализ и оценка на риска.

                    На 30 януари 2019 г. влезе в сила Заповед № РД-02-15-105 от 21 декември 2018 г. за одобряване на Подробен устройствен план (ПУП) за обект Увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ Чаира с изграждане на язовир Яденица и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир Чаира (обект Яденица).

                    На 19 юли 2019 г. Министърът на земеделието, горите и храните издаде удостоверително писмо, че са изпълнени условията по прилагането на чл. 73, ал. 5 от Закон за горите и поземлените имоти в горски територии попадащи в обхвата на ПУП за обект Яденица са с променено предназначение.

                    Предстои издаване на Разрешение за водовземане и водоползване на води от р. Яденица.

                    Повече информация за Проекта от общ интерес можете да прочетете на адрес: https://ec.europa.eu/energy/topics/i...on-interest_en).

                    Обява и уведомление по Закона за опазване на околната среда

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                      И друго има, в момента и не твърдя обаче че винаги ще е така е по ценно да имаш батерии а не мощности за производство на ток. Тогава може да обираш евтин ток от региона и излиза че може да си направиш доста ток с батерии. Обаче това е временно, докато и други си наслагат и тогава колебанията на цените на тока на борсата ще затихнат. Ако ми схващаш мисълта, нещо като верижна реакция за разпространение на батериите. Но за индустриалния ток, определено трябва друг подход - да се генерира в момента на потребление.
                      Ха ха ха я ми намери евтин ток в региона.Трейдърко спри пафкането на наркотици и влез в реалността.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                        прочети повечко за ПАВЕЦ Чаира
                        акумулаторите на енергия ще са ценни ако имаш свързаност с евтин ток, следователно ще се саботира евтиния внос,ПАВЕЦ-а и изграждането на ФЕЦ, защото ФЕЦ след 10 год. работа стават убийствено евтини.

                        пп
                        в момента пак близо 50% от бг тока се изнася

                        ппп
                        аре моля поне на това отговор
                        "при утрояването на ФЕЦ в България и завършване на разширението на Чаира, ще получите ли 800Мвт мощност с по-голяма надежност от 800Мвт атом?
                        Не няма да получим мощност с по голяма надеждност и то по една много проста причина...Остава да се сетиш коя е тя.Ето ти жокер в България има четири сезона .....А кое ще е убийствено ефтино след 10г няма как ти да знаеш.Запорожчо казвал съм ти много пъти да не пишеш на тема енергетика щото нито мозък имаш нито знания.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                          satz, Чаира не е чак толкова мощен акумулатор, наистина ли японците като са го проектирали са пропуснали да го направят много по голям. Те по принцип изцеждат нещата, защото са свикнали с ограничени ресурси. Съхрание в батерии може да е много мощно и като капацитет, несравними са.
                          Моля те запри се запри глупостите бе човек

                          Коментар


                          • Виж батериите са нещо друго, но в тях и от централи ток да вкарваш има добър смисъл, да изглаждаш потреблението и да имаш резерва енергия за битовите потребители.
                            D.Y.F-091066

                            Коментар


                            • Ако искаш да спреш въглищата, няма как да не пуснеш атомни централи и обратното - спряха атомните в Япония и пуснаха въглищата. Имат пари за ФЕЦ, могат да си напечат йени и да покрият Япония с панели. Имат и вода много, правят резервоари - обеми на високо и изпомпват океана, а и знаят как се проектира със сигурност. Пуснаха централи на въглища.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Следователно, независимо, че може да не ти харесва, векът на ядрената енергия, е 21-вият. (ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИЯТ) ВЕК.
                                ...На на още по-високи цени.

                                Я так думаю!

                                Коментар

                                Working...
                                X