IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
    Васил Велев - БИЗНЕСМЕН реве против СВОБОДНИЯ ПАЗАР.
    И смята печалбата на Козлодуй - 2,5млрд за 2 месеца. Тамън за 1 година ще имаме пари да построим Белене.
    Реве за висока цена на тока, че не моели да печелят. А като беше ниска и реализирахте СВРЪХ ПЕЧАЛБИ що не ревахте ве, бизнесменчета.
    Нали си настоихте соларки - вземайте тока от тях. АЕЦ-а е от КОМУНИЗМА и е направен за хората е не за пишман терикатите со майбахсите
    Румен Радев няма да се върже на хленчовете на крадци измамници и разбойници....Васил Велевците са свикнали да крадат цели заводи да раздават хуманитарни помощи вместо заплати да реват че данъците високи работниците мързеливи тока скъп...Но в същото време отказват да се возят в Дачия и да живеят скромно в панелки като всички българи.Като му е скъп тока да мине на дърва ма и те му скъпи...Да си продаде майбасите и бентлитата луксозните къщи и апартаменти и да се научи да яде филии с мас....Кал па не зареваха че мерцедесите са скъпи.Нямаме нужда от такива бизнесмени...Всичко може да поскъпва само тока и парното не...Ха ха ха на ви сега пазар абдали такива...

    Коментар


    • Еуропата има нЕколко изхода...
      1.Да продължава да вЕрва на ФАЩ, ама зимата ще мръзнат!
      2.Да търкат лАмбата на Аладин, ама ефекта е като в вариант 1!
      3.Да одят в гората за дърва, ама не е ЕКО, не е леко, не е гот!
      4. Единствено сигурния вариант, бърз и удобен, е да засмучат тръбата на Вовата, при това като го компенсират за всички главоболия през последните години...

      А за армаган може да му подарят и нЕкоя булка, направо една цяла Украйна, ей тъй да не вдига много цените...
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

      Коментар


      • Васил Велев - БИЗНЕСМЕН реве против СВОБОДНИЯ ПАЗАР.
        И смята печалбата на Козлодуй - 2,5млрд за 2 месеца. Тамън за 1 година ще имаме пари да построим Белене.
        Реве за висока цена на тока, че не моели да печелят. А като беше ниска и реализирахте СВРЪХ ПЕЧАЛБИ що не ревахте ве, бизнесменчета.
        Нали си настоихте соларки - вземайте тока от тях. АЕЦ-а е от КОМУНИЗМА и е направен за хората е не за пишман терикатите со майбахсите
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

        Коментар


        • Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
          Само да отбележа, че цената на урана влияе МНОГО СЛАБО на себестойността на произведеното електричество от ядрени централи. Това е една особеност на ядрената енергетика, която малко хора разбират.
          Така е и това е хубавото на този вид енергия, но това не означава, че цените му не се колебаят.

          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

          Коментар


          • Само да отбележа, че цената на урана влияе МНОГО СЛАБО на себестойността на произведеното електричество от ядрени централи. Това е една особеност на ядрената енергетика, която малко хора разбират.
            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

            Коментар


            • Докато всички се оплакват от цените, какво правят някои: 3 октомври в 20:29 ч.
              Докато почти всички производители и потребители на електроенергия в света са изправени пред шоковото поскъпване на електроенергията и суровините за производството и (като газ и въглища), има една компания, която от години, като производител на електроенергия хеджира* своето производство, чрез деривати. Цените на въглищата, газта, ядреното гориво, тези на CO2 емисиите, тази на електроенергията (която произвежда), не я касаят. Компанията е шведска и се казва Vattenfall (Ватенфал). Компанията е 100 % собственост на държавата, а след 90-та година на 20 век започва и експанзия и в Европа. Vattenfall има производства на електроенергия на основните пазари и в Германия, Холандия, Великобритания и Дания. Към 2019 г. възобновяемите източници представляват 35% от общия производствен капацитет на компанията, включително вятърна, слънчева и водна енергия, но компанията има и атомни централи, дори след принудителното затваряне на някои от тях в Швеция и Германия. През октомври 2016 г. компанията започна съдебни дела срещу германското правителство за решението да за прекратяване на ядрената енергия и компанията обвинява властите за € 4.7 млрд щети. Германското правителство разглежда жалбата като недопустима и неоснователна. Компанията е известна и с предпазния колан в днешните автомобили, разработен не от автомобилните концерни, а от двама инженери от Vattenfall, които са впечатлени от броя убити при катастрофи в Швеция. Тяхната работа поставя стандарт за предпазните колани в автомобилите и е представена от Volvo в края на 50-те години. Извън Швеция компанията е известна и с това, че принуждава правителство на СССР да разкрие публично Чернобилската катастрофа. На 28 април 1986 г., когато един от служителите на шведската атомна централа ''Форсмарк'' минава през скенерите при връщане на работното си място, алармата се включва. По обувките му са открити високи нива на радиация и това поражда опасения за авария в електроцентралата. След обстоен преглед обаче се установява, че източникът на радиация е външен, а след проверка на ветровете, всички данни сочели към инцидент в някоя от съветските централи. От Vattenfall информирали шведските власти, а те казали на света за радиоактивното замърсяване в Съветския съюз.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

              Коментар


              • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                Ей сега ще дойде ... и ще те обяви за куманиз
                Като нищо Но идейните талибани рядко може да излязат от политическото си мислене, а то няма нищо общо с реалния свят. Французите са вероятно комунисти, щом над 73 % от енергията им идва от атомни централи. Колкото да не разбирам от енергетика, от обща култура поне зная, че базовата мощност е основната, а върховата се включва и изключва според момента. Опитите да се направи обратното, както се опитват някакви хуманитарии, водят до сегашния резултат. Тези седмици бях направо втрещен, че в цяла Великобритания, работили само 2 ТЕЦ-а. Всичко останало било затворено отдавна, а преди няколко г. (това вече го знаех) бяха закрили последната си мина за въглища. И това при условие, че цялата им икономика и историята на възхода им е създадена от въглищата.

                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                Коментар


                • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                  Ха ха ха ама тия сега ли разбраха че тоя е гербаджийска калинка.Ба си албанските реотани
                  То имаше ли нещо за разбиране, ами той Боко го издигна, какъв друг да е?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                    Да постна една голяма статия та белким избутаме проблема Токът е скъп? Не се чудете – баничар от ГЕРБ, уволнен за далавери през 2013-а, командва енергетиката

                    Токът е скъп, а оттам цените на храни и услуги скачат до тавана? Не се чудете, причината отново е заложена бомба от ГЕРБ – баничар на хунтата, изритан още през 2013-а за яки далавери, продължава да командва енергетиката, разкри Новините Днес.

                    Като доставчик на закуски е стартирал кариерата си калинката на Баце Валентин Николов, шеф на Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е шапка на цялата енергетика. В държавното мега дружество влизат всички електроцентрали и „Булгаргаз”, а оборотите са над 7 милиарда лева годишно, предаде „Уикенд“!
                    „През последните седмици Николов, от чиито решения зависи съдбата на цялата енергетика, се превърна в черна овца за бизнес и граждани. Повод са главоломно растящите цени на тока, които обричат на фалит хиляди предприятия и дребни търговци.

                    Гражданите тепърва ще усещат сладостите на скочилата в пъти енергия, през новите цени на всички стоки. Допълнителен бонус към инфлацията е и главоломният скок на газа.

                    За момента България може да внася синьо гориво само от Русия, заради бавещото се вече 12 години строителство на тръбопровод с Гърция. Пари за него отдавна е отпуснал ЕС, но заради безхаберие така и не са усвоени. Завършването на тръбата ще позволи внос на газ от Азербайджан, който към днешна дата е на половина по-евтин от руския.

                    През последните дни цената на мегават ток доближи космическите 500 лева. Подобна цифра буквално обрича на фалит БДЖ и ВиК-дружествата в цялата страна.

                    Отделно, че такава съдба чака и повечето заводи. В същия момент, шефа на БЕХ Валентин Николов ни успокоява, че трябва да търпим, защото така било в цяла Европа. Вместо да накара подчинените му централи да продават ток на поносими цени, Николов констатира, че нямало тенденция тарифите да вървят на долу.

                    Съвсем отделен въпрос е дали той, като шеф на БЕХ, има необходимите познания за да овладее задаващият се енергиен апокалипсис, коментират експерти. За тях опита му в енергетиката е по-скоро формален.

                    Многобройните постове в държавната енергетика и парламентарната енергийна комисия, с който шефа на БЕХ се хвали, са все политически назначения. За да се уредиш по тази писта, опит не е нужен, но партийният гръб задължителен. В замяна на това, от издигнатия на поста се очаква да си затваря очите за скандални поръчки и афери на „правилните” фирми, разясняват депутати. Те припомнят, че в миналото, подобни обвинения е имало и към Валентин Николов.

                    Бегла справка показва, че кариерата си на енергетик Николов започва едва след влизането в политиката. Според биографията си той е завършил Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене.

                    Гербопитекът е „много умен“ – специализира финанси и политически мениджмънт. В телеграфен стил, настоящият енергиен бос се хвали, че има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата. Без обаче да уточнява къде.
                    Спестяването на подробности не е случайно, убедени са негови колеги в мафиотската партия ГЕРБ. В шайката се твърди, че до 2005 г. Николов е буквално господин Никой. Според слухове разказвани в парламента, известно време се прехранва като счетоводител в детска градина.

                    Нещата рязко се променят след като Бойко Борисов обявява кандидатурата си за кмет на София през 2005 г. В предизборният му щаб тогава се появява младият и амбициозен Валентин, чиято единствена заслуга е факта, че е сред учредителите на гражданско движение ГЕРБ.
                    Ха ха ха ама тия сега ли разбраха че тоя е гербаджийска калинка.Ба си албанските реотани

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                      И малко на тема ядрено гориво:

                      [URL="https://www.facebook.com/jay.gould.52/posts/10220227637909340?__cft__[0]=AZV-7bewEuQwQZT7CbjmxT1U9pTU2yhK9VGn0r2ytprC4_UInQs-
                      Ей сега ще дойде ... и ще те обяви за куманиз
                      Last edited by X_Y; 18.10.2021, 11:37.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                        Да постна една голяма статия та белким избутаме проблема Токът е скъп? Не се чудете – баничар от ГЕРБ, уволнен за далавери през 2013-а, командва енергетиката

                        Токът е скъп, а оттам цените на храни и услуги скачат до тавана? Не се чудете, причината отново е заложена бомба от ГЕРБ – баничар на хунтата, изритан още през 2013-а за яки далавери, продължава да командва енергетиката, разкри Новините Днес.

                        Като доставчик на закуски е стартирал кариерата си калинката на Баце Валентин Николов, шеф на Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е шапка на цялата енергетика. В държавното мега дружество влизат всички електроцентрали и „Булгаргаз”, а оборотите са над 7 милиарда лева годишно, предаде „Уикенд“!
                        „През последните седмици Николов, от чиито решения зависи съдбата на цялата енергетика, се превърна в черна овца за бизнес и граждани. Повод са главоломно растящите цени на тока, които обричат на фалит хиляди предприятия и дребни търговци.

                        Гражданите тепърва ще усещат сладостите на скочилата в пъти енергия, през новите цени на всички стоки. Допълнителен бонус към инфлацията е и главоломният скок на газа.

                        За момента България може да внася синьо гориво само от Русия, заради бавещото се вече 12 години строителство на тръбопровод с Гърция. Пари за него отдавна е отпуснал ЕС, но заради безхаберие така и не са усвоени. Завършването на тръбата ще позволи внос на газ от Азербайджан, който към днешна дата е на половина по-евтин от руския.

                        През последните дни цената на мегават ток доближи космическите 500 лева. Подобна цифра буквално обрича на фалит БДЖ и ВиК-дружествата в цялата страна.

                        Отделно, че такава съдба чака и повечето заводи. В същия момент, шефа на БЕХ Валентин Николов ни успокоява, че трябва да търпим, защото така било в цяла Европа. Вместо да накара подчинените му централи да продават ток на поносими цени, Николов констатира, че нямало тенденция тарифите да вървят на долу.

                        Съвсем отделен въпрос е дали той, като шеф на БЕХ, има необходимите познания за да овладее задаващият се енергиен апокалипсис, коментират експерти. За тях опита му в енергетиката е по-скоро формален.

                        Многобройните постове в държавната енергетика и парламентарната енергийна комисия, с който шефа на БЕХ се хвали, са все политически назначения. За да се уредиш по тази писта, опит не е нужен, но партийният гръб задължителен. В замяна на това, от издигнатия на поста се очаква да си затваря очите за скандални поръчки и афери на „правилните” фирми, разясняват депутати. Те припомнят, че в миналото, подобни обвинения е имало и към Валентин Николов.

                        Бегла справка показва, че кариерата си на енергетик Николов започва едва след влизането в политиката. Според биографията си той е завършил Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене.

                        Гербопитекът е „много умен“ – специализира финанси и политически мениджмънт. В телеграфен стил, настоящият енергиен бос се хвали, че има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата. Без обаче да уточнява къде.
                        Спестяването на подробности не е случайно, убедени са негови колеги в мафиотската партия ГЕРБ. В шайката се твърди, че до 2005 г. Николов е буквално господин Никой. Според слухове разказвани в парламента, известно време се прехранва като счетоводител в детска градина.

                        Нещата рязко се променят след като Бойко Борисов обявява кандидатурата си за кмет на София през 2005 г. В предизборният му щаб тогава се появява младият и амбициозен Валентин, чиято единствена заслуга е факта, че е сред учредителите на гражданско движение ГЕРБ.
                        Тъййй...а, според останалите на хранилка към ГЕРБ, не техните действия, ами юмрукът на президента, бил вдигал цените. Е, точно как, не казват но, според тех, трябвало да им вярваме, "- ЗАЩОТО, ТАКА НИ ХАРЕСВА!"

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                          Нищо няма да стане.Авариите не могат да бъдат предотвратявани
                          Да постна една голяма статия та белким избутаме проблема Токът е скъп? Не се чудете – баничар от ГЕРБ, уволнен за далавери през 2013-а, командва енергетиката

                          Токът е скъп, а оттам цените на храни и услуги скачат до тавана? Не се чудете, причината отново е заложена бомба от ГЕРБ – баничар на хунтата, изритан още през 2013-а за яки далавери, продължава да командва енергетиката, разкри Новините Днес.

                          Като доставчик на закуски е стартирал кариерата си калинката на Баце Валентин Николов, шеф на Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е шапка на цялата енергетика. В държавното мега дружество влизат всички електроцентрали и „Булгаргаз”, а оборотите са над 7 милиарда лева годишно, предаде „Уикенд“!
                          „През последните седмици Николов, от чиито решения зависи съдбата на цялата енергетика, се превърна в черна овца за бизнес и граждани. Повод са главоломно растящите цени на тока, които обричат на фалит хиляди предприятия и дребни търговци.

                          Гражданите тепърва ще усещат сладостите на скочилата в пъти енергия, през новите цени на всички стоки. Допълнителен бонус към инфлацията е и главоломният скок на газа.

                          За момента България може да внася синьо гориво само от Русия, заради бавещото се вече 12 години строителство на тръбопровод с Гърция. Пари за него отдавна е отпуснал ЕС, но заради безхаберие така и не са усвоени. Завършването на тръбата ще позволи внос на газ от Азербайджан, който към днешна дата е на половина по-евтин от руския.

                          През последните дни цената на мегават ток доближи космическите 500 лева. Подобна цифра буквално обрича на фалит БДЖ и ВиК-дружествата в цялата страна.

                          Отделно, че такава съдба чака и повечето заводи. В същия момент, шефа на БЕХ Валентин Николов ни успокоява, че трябва да търпим, защото така било в цяла Европа. Вместо да накара подчинените му централи да продават ток на поносими цени, Николов констатира, че нямало тенденция тарифите да вървят на долу.

                          Съвсем отделен въпрос е дали той, като шеф на БЕХ, има необходимите познания за да овладее задаващият се енергиен апокалипсис, коментират експерти. За тях опита му в енергетиката е по-скоро формален.

                          Многобройните постове в държавната енергетика и парламентарната енергийна комисия, с който шефа на БЕХ се хвали, са все политически назначения. За да се уредиш по тази писта, опит не е нужен, но партийният гръб задължителен. В замяна на това, от издигнатия на поста се очаква да си затваря очите за скандални поръчки и афери на „правилните” фирми, разясняват депутати. Те припомнят, че в миналото, подобни обвинения е имало и към Валентин Николов.

                          Бегла справка показва, че кариерата си на енергетик Николов започва едва след влизането в политиката. Според биографията си той е завършил Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене.

                          Гербопитекът е „много умен“ – специализира финанси и политически мениджмънт. В телеграфен стил, настоящият енергиен бос се хвали, че има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата. Без обаче да уточнява къде.
                          Спестяването на подробности не е случайно, убедени са негови колеги в мафиотската партия ГЕРБ. В шайката се твърди, че до 2005 г. Николов е буквално господин Никой. Според слухове разказвани в парламента, известно време се прехранва като счетоводител в детска градина.

                          Нещата рязко се променят след като Бойко Борисов обявява кандидатурата си за кмет на София през 2005 г. В предизборният му щаб тогава се появява младият и амбициозен Валентин, чиято единствена заслуга е факта, че е сред учредителите на гражданско движение ГЕРБ.
                          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                          Коментар


                          • Те ако искат могат да усъвременят въглищните централи и разхода на въглища ще падне, но нали ще се "отказват" от тях.
                            D.Y.F-091066

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                              Jay браво
                              С теб и да сме имали спорове преди години от нуждата от свободен пазар, сме на едно мнение, че само с перки и панелки няма как - защото както се случи сега вятърът може да спре, а и те не могат чак толкова много, но най-голямата тъпотия за мен са данъците върху въглеродния двуокис - който е полезен за природата. Светът има въглища поне за още 200 г., а едни добри сероочистващи инсталации обират почти всичко. Затварянето на ТЕЦ-ове и въглищни мини бе най-великата тъпня. Сега добре, че бяха Франция с над 73 % ядрена енергия и Полша с въглищата, иначе в Европа всичко щеше да умре.
                              Не по-малки малоумници обаче са тия от бизнеса. Не само в БГ и навън, огромната част от бизнеса, ръси пари по коли и кОрви, но не си е хеджирал разходите, срещу малка сума годишно. Все едно да имаш кораби, а да нямат застраховки. Търговците на ток, а и производителите са същите. Почти никой не си хеджира цените на въглищата или газта.
                              Last edited by Jay Gould; 17.10.2021, 17:30.
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                              Коментар


                              • И малко на тема ядрено гориво:

                                15 октомври в 19:57 ч. ·

                                На фона на цените на #газа и въглищата, има един почти неотразен и пренебрегван енергиен актив. Уранът също започна да се качва, но бе силно подценяван в сравнение с другите и много под рекордните им нива последните месеци. През октомври газта се качваше, докато уранът дори падна от $ 50 на $ 42. Но на 12 октомври френският президент Еманюел #Макрон представи 5 годишен инвестиционен план, който има за цел да направи #Франция лидер в областта на зеления водород до 2030 г. и да построи множество нови малки ядрени реактори. Това е ясно отклонение от по-ранната позиция на Макрон за спиране на няколко ядрени реактора. Последния план за изграждане на нови реактори изглежда е бил задействан от продължаващата енергийна криза в #Европа. Това развитие съвпадна с парламентарния дебют в #Япония на Таро Коно, когато той отстоя своите възгледи да рестартира атомните електроцентрали, за да отговори на нулевите емисии на страната до 2050 г. През септември Международната агенция за атомна енергия също подобри прогнозата си за ядрена енергия и сега очаква глобалните ядрени мощности да се удвоят до 2050 г. Атомната електроцентрала в Барака (ОАЕ) и първата в Арабския свят, пусна вече 2 от 4-те си ректора, а други държави като Турция и Бангладеш изграждат първите си нови ядрени блокове. Цените на урана се бяха качили септември, след агресивните покупки започнали още от юли, на най-големият в света уранов #фонд, Sprott Physical Uranium Trust Fund (OTC): SRUU.F ). По малки компании, като Uranium Royalty, също се включиха и цените се качиха над 65 % в сравнение с август. Изчаквайки спада на пазара, дни преди изказването на Макрон, на 5 и 8 октомври, Sprott Physical Uranium Trust Fund отново направи покупки. Morgan Stanley са предпазливи за в близко бъдеще, защото смятат, че #цените са напомпани от Sprott Physical Uranium Trust Fund, но и според тях има силна перспектива за цените, ако не за 2022 г. то за 2024 г. Китай тества торий като заместител на уран за използване в #ядрени #реактори, като не само по-евтин, но и по-безопасен и с по-малко радиоактивни отпадъци в сравнение с реакторите, работещи с уран. #Китай вече е построил реактор и се очаква да започне пробен тест с торий. Торият е бил успешно пробван, като алтернативно на урана ядрено гориво между 1964 и 1969 година в #САЩ, но залежите на торий са сравнително слабо познати поради сегашното ниско ниво на потребление на метала и слабото търсене на световните пазари. Дори ако Китай може да докаже успеха на тория, търговското производство е малко вероятно да започне преди края на десетилетието, като се има предвид, че може да отнеме и години, за да се оцени въздействието върху околната среда, инвестиционните разходи и т. н. Малко вероятно е да замени изцяло урана, особено с ядрената енергия поне в следващите 1-2-3 десетилетия. Въпреки, че не може да се мери с други фондове опериращи на други пазари, имам силни подозрения, че базираният в Торонто Sprott Physical Uranium Trust (с пазарна капитализация от $ 1.24 млрд. и фонд на компанията майка от Sprott Inc. - 18.6 млрд. активи под управление), заедно с още няколко фонда ще опита да притисне пазара на на ядрено гориво, а тогава цените ще изхвърчат силно нагоре. Фондът набра допълнителен капитал и в момента има поне над, или около 1 млрд. в кеш (набран капитал), които вероятно ще стовари на пазар на уран. Световното потребление на уран е сравнително стабилно с около 165-175 милиона паунда (фунта) годишно, но според мен фондът вече държи на позиция поне около 17.71 % от годишното световно потребление в портфейла си, а засега не дава никакви индикации, че ще продава. Цената на урана се движи от най-ниското си ниво през януари 2001 г. от $ 6.40 за до пика си от $ 148 през май 2007 г.


                                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                                Коментар

                                Working...
                                X