IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

    Само това ми стига да прочета, за да направиш деня ми щастлив. На пазара няма един български контакт, ти ми говориш за машини и апарати. Сигурно произвеждаме някакви части за машини и апарати, но това пак е нулева добавена стойност. И ИТ секторът е същото - чужди клиенти, работа на ишлеме. Поръчки, без да създаваме никаква добавена стойност. ..
    Оф, показваш дълбоко невежество за успешните български компании.
    Както казал шопа: Е, те такова животно нема.
    Плувай си

    Коментар


    • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

      Не знам защо се захващаш да спориш, като нещата са очевидни. Няма да те замерям с числа и графики, не се взирам в детайлите, мисленето ми е предимно векторно. Гледам, че Германия вече 6 месеца е в рецесия, което кореспондира по абсолютен начин с говоренето на Сарийски. Отказът от руските суровини доведе икономиката й до глад - няма с какво да захранва растежа си. Немското чудо беше благодарение на Ост политиката на следвоенните канцлери, която се изразяваше в доставки на евтини руски ресурси - големият кошмар на англосаксите. Ако си очаквал, че ще изчезне олиото у нас и хлябът ще бъде от мъката по-чер, това е несериозно предвид претенцията ти, която ми отправяш. Говорим за макроикономика, а последствията тепърва ще последват. Процесите са инертни и с дълъг лаг. Щом моторът на Европа забуксува, какво остава за периферията?.
      Йезуитите са така - увъртат, сучат, не харесват числа, или ги подменят - като сарийски, който твърди, че СА държала голяма част от дълга на САЩ. Голяма част, колко да е голяма - 0,3%
      За рецесията в Германия - пада потреблението на домакинствата, но се повишават инвестициите, спада вносът, расте износът, намалят правителствените разходи. Това са важни детайли, които сарийски икономисва.През годините са имали и 5%-ни рецесии.Вероятно не знаеш колко % е сегашната.
      А немското чудо е заради инженерите им, защото в други държави енергията е още по-евтина, но гражданите им бягат

      Коментар


      • Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение



        Издeлиятa нa eлeĸтpoниĸaтa и eлeĸтpoтexниĸaтa peгиcтpиpaт 7% cpeднoгoдишeн pъcт зa пocлeднитe пeт гoдини, дoĸaтo зa cъщия пepиoд cвeтoвният внoc ce e yвeличaвaл c 5% гoдишнo.
        Изнocът нa мaшини и aпapaти cъщo ce пpeдcтaвя дoбpe и бeлeжи cpeднoгoдишeн pъcт oт 6%, дoĸaтo cвeтoвният внoc pacтe c 3 нa cтo. Toвa oзнaчaвa, чe бългapcĸитe пpoизвoдитeли нa тeзи издeлия ca ĸoнĸypeнтocпocoбни нa глoбaлнитe пaзapи и измecтвaт дpyги дocтaвчици.
        ИТ секторът расте стабилно и над 80% от 8-те млрд. са към чужди клиенти.

        Да вярваш, че опонентите са идиоти ...няма да ти помогне да пораснеш. Ще си останеш капсулиран в своите заблуди.
        А човек се учи цял живот. Стига да иска.
        Само това ми стига да прочета, за да направиш деня ми щастлив. На пазара няма един български контакт, ти ми говориш за машини и апарати. Сигурно произвеждаме някакви части за машини и апарати, но това пак е нулева добавена стойност. И ИТ секторът е същото - чужди клиенти, работа на ишлеме. Поръчки, без да създаваме никаква добавена стойност. Изобщо имаш ли представа колко нелепо е всичко? Има един завод в Горубляне - Мелексис, той единствен работи в сферата на електрониката. Естествено, пак става въпрос за работа на ишлеме, сглобяваме някакви детайли и ги караме в Белгия. А прозивеждахме чипове навремето с 18 микронна литография, какъвто беше таванът. Сега е 3 нанометра, в Мелексис борят изделия с 300 нанометра, които ползват за тротинетките на Юбер. Това е електрониката ни от търговския баланс. За електротехниката пък да не говорим, сигурно бъркаш върбова свирка с бормашина.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

          Айде, пак този "велик икономист", който миналата пролет прогнозира гладна смърт, по-скоро продаваше страх: Доц. Сарийски: Отказът от руски газ означава гладна смърт на страните от ЕС

          Препоръките му бяха: да се забрани износът на зърно, защото ще умрем от глад. Достатъчно беше да погледне данните за световното производство, запаси и как се е движила цената през аналогичните 2008-2009, за да не дава грешни съвети, защото складовете останаха пълни и това е проблем за държавата, която му плаща заплатата в БАН.
          Възможно е доц. Сарийски да прави грешни прогнози поради лоша информация и некомпетентност, но „не може да се изключи“, че се занимава с пропаганда, а това не е допустимо според Етичния кодекс на Института за икономически изследвания при БАН.
          Честите гостувания в поглед инфо, скат и подобни медии, подсказват партийна обвързаност.
          Не знам защо се захващаш да спориш, като нещата са очевидни. Няма да те замерям с числа и графики, не се взирам в детайлите, мисленето ми е предимно векторно. Гледам, че Германия вече 6 месеца е в рецесия, което кореспондира по абсолютен начин с говоренето на Сарийски. Отказът от руските суровини доведе икономиката й до глад - няма с какво да захранва растежа си. Немското чудо беше благодарение на Ост политиката на следвоенните канцлери, която се изразяваше в доставки на евтини руски ресурси - големият кошмар на англосаксите. Ако си очаквал, че ще изчезне олиото у нас и хлябът ще бъде от мъката по-чер, това е несериозно предвид претенцията ти, която ми отправяш. Говорим за макроикономика, а последствията тепърва ще последват. Процесите са инертни и с дълъг лаг. Щом моторът на Европа забуксува, какво остава за периферията? Онзи ден Велев се изцепи, че рецесията в Германия била шанс за нашия износ. Разбира се, когато икономика на износа забуксува, става по-облекчено за икономики на вноса, каквато сме ние. Не ми говори за търговски баланс, защото нищо не ни отървава от клеймото на износители на стоки с нулева добавена стойност - изсякохме горите си, унищожихме гъбите и нарязахме заводите си за скрап, който изнесохме. Не можем един поялник вече да произведем, но ти ми показвай графиките си на добрия търговски баланс. Един електромотор не можем да произведем. Влез в един италиански магазин, например, да видиш, че няма нито една машина или уред, които италианците да не произвеждат. А са в упадък и сладоледът поскъпна с 50%. Но не ме води при Путин с причинно-следствената си логика, все пак сладоледът не е от бензин. Няма как да конкурираме стоките на развитите западни страни. Може ли Велев да говори такива нелепости? Ще внасяме в Германия трикраки столчета, които досега германците отказваха.

          Коментар


          • "Ню Йорк таймс": САЩ плащат милиарди на руската държавна ядрена агенция

            Ядрените енергийни компании разчитат на евтин обогатен уран, произведен в Русия. Тази геополитическа дилема се задълбочава, тъй като климатичните промени засилват необходимостта от енергия без емисии, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

            Днес американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, отбелязва американският вестник.



            Това е един от най-значимите все още налични парични потоци от САЩ към Русия, който продължава въпреки упоритите усилия сред съюзниците на САЩ да бъдат прекъснати икономическите връзки с Москва. Плащанията за обогатен уран се извършват към филиали на "Росатом", който от своя страна е тясно свързан с военния апарат на Русия, посочва в. "Ню Йорк таймс".

            Тази зависимост на ядрената енергетика на САЩ има тенденция към нарастване, тъй като страната се стреми да намали своята зависимост от изкопаеми горива. Но нито една американска компания не обогатява уран.

            Някога САЩ доминираха на този пазар, докато поредица от исторически фактори, включително споразумение за закупуване на обогатен уран между Русия и САЩ, предназначено да насърчи мирната ядрена програма на Русия след разпадането на бившия Съветски съюз, позволи на Русия да завладее половината от световния пазар. САЩ преустановиха изцяло обогатяването на уран, припомня вестникът.



            САЩ и Европа до голяма степен спряха да купуват руски изкопаеми горива в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Но изграждането на нова верига за доставки на обогатен уран ще отнеме години - и значително повече държавно финансиране от това, което е отпуснато в момента.

            Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, най-евтиният производител на обогатен уран в света. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран, пише в. "Ню Йорк таймс".

            "Не можем да бъдем заложници на държави, които не споделят нашите ценности, но това се случи", каза сенатор Джо Манчин, демократ от щата Западна Вирджиния, който ръководи енергийната комисия на Сената. Манчин предложи законопроект за възстановяване на американския капацитет за обогатяване, който трябва да насърчи федералните субсидии за индустрия, която бе приватизирана в САЩ в края на 90-те години, припомня американският вестник.

            Бившият Съветски съюз разработва центрофуги в рамките на тайна програма, разчитайки на екип от германски физици и инженери, заловени към края на Втората световна война. Неговите центрофуги за обогатяване на уран се оказаха 20 пъти по-енергийно ефективни от газовата дифузия. До края на Студената война САЩ и Русия имаха приблизително еднакъв капацитет за обогатяване, но огромни различия в производствените разходи, отбелязва в. "Ню Йорк таймс"............................................ ......

            Коментар


            • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

              Друг е въпросът, че ние с нашият лев, колкото и да го браним, нищо не правим, защото сме си келеши и събитията от 1997 г. доказват това. Ние не можем да управляваме никакви процеси, още по-малко такива сложни от финансова гледна точка. Идиотите у нас са се циментирали в елит и са превърнали тоталната си неграмотност в благодатен поминък. Нямаме нито производство, нито нищо, изнасяме предимно скрап и стоки с нулева добавена стойност - дървесина, манатарки и колорадски бръмбари...
              Събитията от 1997 доказват какво става, когато два клана в любимата партия започнат война помежду си.
              От тогава много вода изтече и днес България е в много по-добро финансово състояние.
              Този национален нихилизъм - "нямаме нито производство, нито нищо, изнасяме предимно скрап и стоки с нулева добавена стойност" - как се връзва с патриотизма? Или слушаме идоли, като сарийски, и вярваме без да проверим.

              Бългapcĸият изнoc пpeз 2021 г. възлизa нa $41.9 милиapдa. Toвa e c 31% пoвeчe oт изнoca пpeз 2020 - $31,9 милиapдa.
              Предварителните данни за 2022г. сочат, че търговският ни баланс се подобрява.
              Бългapия пpoдължaвa дa пeчeли пoзиции нa cвeтoвнитe пaзapи
              Гpyпитe cтoĸи c нaй-гoлям изнoc ca eлeĸтpoтexниĸa и eлeĸтpoниĸa, мeд и издeлия oт мeд, мaшини и aпapaти, eнepгoнocитeли (гopивa и eлeĸтpoeнepгия), oбoбщaвaт в aнaлиз eĸcпepти oт Бългapcĸaтa cтoпaнcĸa ĸaмapa (БCK). Teзи 4 гpyпи cтoĸи фopмиpaт 1/3 oт изнoca ни. Cъщeвpeмeннo бpoят нa гpyпитe cтoĸи c изнoc нaд $1 милиapд ce yвeличaвa oт 10 нa 15.

              Издeлиятa нa eлeĸтpoниĸaтa и eлeĸтpoтexниĸaтa peгиcтpиpaт 7% cpeднoгoдишeн pъcт зa пocлeднитe пeт гoдини, дoĸaтo зa cъщия пepиoд cвeтoвният внoc ce e yвeличaвaл c 5% гoдишнo.
              Изнocът нa мaшини и aпapaти cъщo ce пpeдcтaвя дoбpe и бeлeжи cpeднoгoдишeн pъcт oт 6%, дoĸaтo cвeтoвният внoc pacтe c 3 нa cтo. Toвa oзнaчaвa, чe бългapcĸитe пpoизвoдитeли нa тeзи издeлия ca ĸoнĸypeнтocпocoбни нa глoбaлнитe пaзapи и измecтвaт дpyги дocтaвчици.
              ИТ секторът расте стабилно и над 80% от 8-те млрд. са към чужди клиенти.

              Да вярваш, че опонентите са идиоти ...няма да ти помогне да пораснеш. Ще си останеш капсулиран в своите заблуди.
              А човек се учи цял живот. Стига да иска.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

                Сарийски е един от малкото умни хора у нас. Широкоспектърен и интегрален учен и мислител. Той е академично разгърнат професионалист...
                Айде, пак този "велик икономист", който миналата пролет прогнозира гладна смърт, по-скоро продаваше страх: Доц. Сарийски: Отказът от руски газ означава гладна смърт на страните от ЕС

                Препоръките му бяха: да се забрани износът на зърно, защото ще умрем от глад. Достатъчно беше да погледне данните за световното производство, запаси и как се е движила цената през аналогичните 2008-2009, за да не дава грешни съвети, защото складовете останаха пълни и това е проблем за държавата, която му плаща заплатата в БАН.
                Възможно е доц. Сарийски да прави грешни прогнози поради лоша информация и некомпетентност, но „не може да се изключи“, че се занимава с пропаганда, а това не е допустимо според Етичния кодекс на Института за икономически изследвания при БАН.
                Честите гостувания в поглед инфо, скат и подобни медии, подсказват партийна обвързаност.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                  Не знам колко е вярно , но сарийски говори че една ядрена централавръща парите си мисля около 10 пъти, докато един перкопанел около 1,5-2 пъти, назад в темата съм пускал това интервю
                  Сарийски е един от малкото умни хора у нас. Широкоспектърен и интегрален учен и мислител. Драмата му е, че няма достоен противник, и по въпроса за еврото, където има по-солидна изява, му излизат с пропагандни наративи. Той е академично разгърнат професионалист, срещу когото подобни пропагандни безумия са нелепи. Друг е въпросът, че ние с нашият лев, колкото и да го браним, нищо не правим, защото сме си келеши и събитията от 1997 г. доказват това. Ние не можем да управляваме никакви процеси, още по-малко такива сложни от финансова гледна точка. Идиотите у нас са се циментирали в елит и са превърнали тоталната си неграмотност в благодатен поминък. Нямаме нито производство, нито нищо, изнасяме предимно скрап и стоки с нулева добавена стойност - дървесина, манатарки и колорадски бръмбари, което обезсмисля притежаването на собствена валута. Но от академична гледна точка той е абсолютно прав, защото може един светъл ден пък да дойде някой нормален управник и тогава ще имаме нужда от собствена валута.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

                    Напротив, аз, лично, съм върл застъпник на зелената енергия. Но, човече, това, което правим, изобщо не е зелена енергия. Зелената енергия не започва от там, където перката започва да се върти. Тя започва от там, където наливаш първата кофа цимент - най-големият замърсител на планетата, 33% от общото замърсяване. Дай една графика, ти си по тях, какъв е отпечатъкът на една произведена перка, на един солар, и каква е възвръщаемостта от този отпечатък при последвалата им работа. Да не говорим, че тази енергия изобщо не става за индустриално производство към момента, докато не бъдат изнамерени начини за съхранението й. Захрани един стоманодобивен комбинат с такава енергия и ще произведеш само вилици и лъжици. На една доменна пещ няма да можеш да поддържаш бутона й за запалване.
                    Не знам колко е вярно , но сарийски говори че една ядрена централавръща парите си мисля около 10 пъти, докато един перкопанел около 1,5-2 пъти, назад в темата съм пускал това интервю

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

                      Това ли ви е болката - че Русия е заменима.
                      А долното е производстото, господин експерт :
                      https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n9050us2A.htm
                      Я виж ти, бензиностанцията с ракети имала и газ

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

                        Няма лечение за тяхната болест.
                        Лека вечер на всички!
                        Няма да ги дразня повече
                        Удари една цуйка преди руснаците да са присъединили Румъния към Молдова. После ще потече руска водка чак до Дунав мост. Дано ни оставят ракията.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                          За лекуване на тежка пинокиева неграмотност

                          [ATTACH=CONFIG]n4087871[/ATTACH]
                          Няма лечение за тяхната болест.
                          Лека вечер на всички!
                          Няма да ги дразня повече

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

                            Явно има неразбиране за ролята на зелените мощности.
                            Преди 200 години лудѝтите в Англия са чупили станове, защото са виждали заплаха...
                            Търсенето на енергия е нееластично - малък дефицит води до непропорционален скок на цената.И от това страда потребителят.
                            А налагането на новите технологии е процес, не става от днес за утре. И ДВГ не са превзели света за 5-10години.
                            При всички положения е добре да има конкуренция.
                            -----
                            Който няма аргументи ползва обиди.
                            Напротив, аз, лично, съм върл застъпник на зелената енергия. Но, човече, това, което правим, изобщо не е зелена енергия. Зелената енергия не започва от там, където перката започва да се върти. Тя започва от там, където наливаш първата кофа цимент - най-големият замърсител на планетата, 33% от общото замърсяване. Дай една графика, ти си по тях, какъв е отпечатъкът на една произведена перка, на един солар, и каква е възвръщаемостта от този отпечатък при последвалата им работа. Да не говорим, че тази енергия изобщо не става за индустриално производство към момента, докато не бъдат изнамерени начини за съхранението й. Захрани един стоманодобивен комбинат с такава енергия и ще произведеш само вилици и лъжици. На една доменна пещ няма да можеш да поддържаш бутона й за запалване.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

                              Ха, ха, защо не ни покажеш в последните 5 години какво се случва с добива на шистов газ, когато САЩ заменят доставките от Русия?
                              Видя ли ГРАФИКАТА?

                              САЩ далеч не са единствен вносител.
                              Норвегия значително вдигна износа, както и Алжир, Катар, Египет, а Китай препродаваше танкери, защото има дългосрочни договори на изгодни цени.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

                                Намери в Гугъл общото потребление у нас и намести произведената зелена енергия, за да видиш колко нелепо звучиш.
                                Явно има неразбиране за ролята на зелените мощности.
                                Преди 200 години лудѝтите в Англия са чупили станове, защото са виждали заплаха...
                                Търсенето на енергия е нееластично - малък дефицит води до непропорционален скок на цената.И от това страда потребителят.
                                А налагането на новите технологии е процес, не става от днес за утре. И ДВГ не са превзели света за 5-10години.
                                При всички положения е добре да има конкуренция.
                                -----
                                Който няма аргументи ползва обиди.

                                Коментар

                                Working...
                                X