IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
 • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • И аз се чудя, как въобще е възможен такъв спор?..

  Коментар


  • Отговора е много прост , поглеждаме на пазара в момента в България и виждаме че най-евтиния ток е от АЕЦ Козлодуй........разликите са такива че даже няма поле за спор.
   Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

   Коментар


   • АЕЦ като технология в момента са 99% перпетомобиле, разходите за гориво ако то се рециклира клонят към 0 - ЛА. На много хора това не им е известно.
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • По принцип е възможно и може да се реализира тока в мрежата да е 100 % от АЕЦ, не е невъзможно и всички други централи да бъдат спрени и изведени от експлоатация. Това обаче може да стане с едно много сериозно енергоемко производство, едно такова производство е обогатяване и производство на гориво за АЕЦ плюс евтин ток за народа разбира се ако цената на преноса се занули..т.е. преноса да стане изцяло държавен бизнес и да се издържа от бюджета на държавата. Не крия на мен много ми харесва едно такова връщане на зад към съветския модел.
     D.Y.F-091066

     Коментар


     • Трейдъре, Чернобил гръмна защото са изпуснали реактора да се отрови с Ксенон и после при опитите да докарат необходимата мощност са предобрили неутронното поле в някаква част от реактора (долу, където са извадени прътите). После при спирането, се е проявил конструктивния дефект на прътите + още няколко неясни на инженерите към онова време детайли.
      Иначе самият експеримент не е бил кой знае каква драма - дали помпите могат да охлаждат реактора при захранване само от турбината на парогенератора.
      Иначе за другото си прав - това не е бойлер, че да го включваш и изключваш през 5 минути (или часа).

      Коментар


      • Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнение
       Благодаря за похвалата, безимен!
       И аз съм доволен от написаното.

       С втората част на поста си ме затрудняваш, не съм чак толкова голям познавач.


       Трудна материя е философията /майката на всички науки/... Иска ни се да обичаме мъдростта /φιλοσοφια, от φιλεῖν – обичам и σοφία – мъдрост/, но смисълът все ни чезне...

       Моето мнение е, че не е необходимо да си "познавач", а и такива хора /големи познавачи/ не съществуват... в природата..., колкото и да се пънат в дадена област някои хора... Неразбираемо е, ако човек е доволен от себе си по отношение на наученото... /разбира се, че има доволни!/..., все тая!

       Науката и всемирното знание - не се интересуват от това, дали някой се изживява като всезнаещ - напротив - бълват нови и нови - десетки хиляди "открития" за някого, които са нещо обичайно за други... и животът си тече...

       Всичко е толкова относително, а "знанията" ни - са рехави по условие. Желание да се усъвършенстваме в някаква област... и хъс за работа! След работата - почивка, възстановяване, релакс... Времето едва ли стига някому в отрязъка, определен като човешки живот.

       Коментар


       • eta orel - има и други недоказани теории в които има същата доза недоказана логика. Желанието да се сдобият с антиматерия, а всички тези огромни ускорители точно затова са направени е продиктувано от "необходимостта" от енергия за да се пътува до други галактики. И нека не си мислим че някой ще хукне за другите галактики с туристически подбуди, не целта е да се бере и да се вземе нещо от там ако може..сигурно има нещо което би могло да се вземе ( социалистическа работа).
        Гледай сега как ще ударят обаче на камък типично по социалистически. Теорията която е много по правдоподобна е че антиматерията се съдържа в материята и двете форми на материята са една в друга, те взаимно се отблъскват във времето и само в тези части на пространството в които има времеви аномалии защото нищо не идеално двата вида материя се анулират и там се наблюдава черна дупка. Например магнитното и гравитационното поле се състоят от частици които са антиматерия или втората материя ако първата са частиците в атомите. Тази теория е антисоциалистическа и не е популярна, защото отменя вероятността да се сдобият с антиматерия и да се колониализират други галактики от които социалистите да могат да берат нещо си там каквото има, като няма антиматерия с такива горивни свойства екскурзията се отменя.
        За Женева може и да е хубаво, но иначе е доста съмнително че въобще нещо ускоряват с магнити..правят някакви сблъсъци а може и да са го ударили на злоупотреба с алкохол.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Благодаря за похвалата, безимен!
         И аз съм доволен от написаното.

         С втората част на поста си ме затрудняваш, не съм чак толкова голям познавач.

         Коментар


         • Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнение
          Лирично отклонение.

          Имало едно време Голем Бум! и това е началото на енергията. Броя го по ред не първо, а нулево, щото там работата не е ясна и намирисва на божественост все още.
          Голема жега в малко пространство е било, а гравитацията си е трайкала, щото може тя да е била виновна за Бум!а с нейните прекалявания.

          Но след много секунди причинност жегата спаднала, а пространството се увеличило. Станало им свободно около врата на фотоните и кварките и почнали да се събират в протони/неутрони: срещнат се кварките, харесат си силните и слаби ядрени сили и прават ядро - само най-простичкото, от един протон, за повече жегата била голема. На това сега му викат водород.

          ​​​​И си се реяли доволно водородите из пространството, ма... нещо ги придърпвало едно към друго... Гравитацията... пак си показала рогите. И ги събирала в големи купове, де що го усети - айде в кюпа! И толко ги притискала, че водородите от зор, зер нема место, влизали един в друг (ало, нищо общо със секса!) и така ставали на хелий. Това ги облекчавало малко и отделяли квант енергия, фотон. Тоя кюп става звезда.
          Е това е първичната енергия (нулевата горе не я обсъждаме, както се разбрахме). Викат ѝ още ядрен синтез. Токамак. От това звездите светят и парят.

          Ма с времето водородът в звездата привършва, а пустата му гравитация продължава да дърпа. От това звездата, хъката-мъката, се срутва сама в себе си, рязко се нагрява и прави - бум! - свръхнова за малко. В тая патаклама и зор некои от водородите могат да се съберат (и се събират) в едни много по-големи ядра, 235 на брой, напримерно. Ет ти, не щеш ли, U235. ​​​И други. Бумът ги е разхвърлял из космоса, но после те се събират, заедно с други (силиций, алумин, въглерод, азот и т.н.) в планети около звездите.
          U235 (и други) е психически лабилен, шизофреничен, и се разпада на други по-малки ядрени личности, което го/ги облекчава и заради това се отделя енергия. Това е вторична енергия в Космоса. Викат ѝ още ядрен разпад. АЕЦ.

          Всичкото останало енергия е третична, четвъртична, петична и тъй нататък. Га рупаш морков, ползваш, по моя сметка, третична енергия. Или като пушиш цигара. А га отрежеш от вратната пържола парченце и го сдъвчеш - четвъртична. От слънчевите клетки - третична. От ветърните перки - петична-шесторична.


          Колкото сме по-близо до първичната енергия (ядрен синтез, Токамак), толкова по-мощна е. Де да можехме да впрегнеме Големия Бум!.. или поне некоя черна дупка да излажем. Некоя мъничка така, ше ѝ използваме излъчването на Хоукинг, чрез така наречената енергия на вакуума.


          Много достъпен език ползваш!

          Ако и в същият стил решиш да се жертваш и да напишеш един учебник по физика - днешните ученици вероятно ще го "гълтат с кориците" за час... ))

          Не разбрах защо до вратната пържола не фигурира биричка, но това вероятно ще бъде обяснено подробно във втората част на учебника...


          .................................................. ..............


          И друго не разбрах: защо, например - учените - ентусиасти като теб - не претендират за командироване /за някакви 1-2 години/ - в Женева..., а това - точно с разработването на разделът в /нека я наречем - алтернативната физика/, който раздел да обобщава опита в създадените свръхпроводникови магнити, които използват в ускорителите за елементарните частици /и в големите термоядрени реактори/ - а и ти горе говориш за кварките..., но трябва да се концентрираш /според мен, но това е мое неангажиращо мнение!/ - повече върху „кварк-глуонната плазма“– каквато - как да кажем със сигурност, че се е получила /за милионни части от секундата/ след Големия взрив, като 19 или 21..., или може би 23 млрд. години..., па други знаят, че това са били 13 млрд. години имаЛО от тогава...

          Ето, дори да не ти стигнат 2 години, можем и до 5 да удължим творческата ти командировка в Женева - важно е да ни осветлиш по тия важни, вкл. и за нашата наука проблеми, но това да е достъпно и разбираемо!


          Може да не ти хареса "заточението" в Женева, но предполагам, би се жертвал за науката... Когато ти омръзне да си пиеш биричката пред фонтаните, в устието на река Ротен, която се влива в Женевското езеро - качваш някой от корабите и той те хвърля някъде по крайбрежието - напр. до Лозана. На 1 август задължително гледай да си около езерото /не че би намерил място за паркиране!/, но зарята по случай Националния празник е впечатляваща! Същата заря може да ти даде нови идеи в разработването на алтернативната физика - но задължително до вратната пържола да присъства и биричка /съгласен съм и на хубаво френско вино!..., разбира се - това - ако няма нашенско мерло наоколо!!!/...

          Коментар


          • fairfax - много просто реакторите ще работят на минимална мощност или ще изнасяме тока им по 3 ст., имаме богат опит в това. Другото е започва спорт, ръчкат се реакторите нон стоп да им се променя мощността и да се напасва към дневния цикъл на потребление. С един реактор неможе да се спортува но с няколко като им се направят графици и номера става, само има малка подробност че това е противопоказно при тази технология и може да се уредим с гръмнал реактор. Ако потърсиш информация за Чернобил официално твърдят че са провеждали някакъв малоумен експеримент, а истината е че са спортували и е засякла касетата с горивото. Преди да се затворят някои от реакторите в Козлодуй при падналото потребление сигурно и там са спортували, обаче много е модерно сега да се вайкат как сме загубили тока от тях и не се косят че някой реактор не е гръмнал.
           - Отговора на това за което питаш е че ако се посрои Белене а няма нарастнало потребление е по добре раекторите въобще да не се пускат за да не се налага да бъдат спряни и изведени от експлоатация като тези в Козлодуй. Има само един ефективен начин потреблението да се повиши и той е чрез понижаване на цената на тока за консумиращите го, друг начин няма.

           D.Y.F-091066

           Коментар


           • Лирично отклонение.

            Имало едно време Голем Бум! и това е началото на енергията. Броя го по ред не първо, а нулево, щото там работата не е ясна и намирисва на божественост все още.
            Голема жега в малко пространство е било, а гравитацията си е трайкала, щото може тя да е била виновна за Бум!а с нейните прекалявания.

            Но след много секунди причинност жегата спаднала, а пространството се увеличило. Станало им свободно около врата на фотоните и кварките и почнали да се събират в протони/неутрони: срещнат се кварките, харесат си силните и слаби ядрени сили и прават ядро - само най-простичкото, от един протон, за повече жегата била голема. На това сега му викат водород.

            ​​​​И си се реяли доволно водородите из пространството, ма... нещо ги придърпвало едно към друго... Гравитацията... пак си показала рогите. И ги събирала в големи купове, де що го усети - айде в кюпа! И толко ги притискала, че водородите от зор, зер нема место, влизали един в друг (ало, нищо общо със секса!) и така ставали на хелий. Това ги облекчавало малко и отделяли квант енергия, фотон. Тоя кюп става звезда.
            Е това е първичната енергия (нулевата горе не я обсъждаме, както се разбрахме). Викат ѝ още ядрен синтез. Токамак. От това звездите светят и парят.

            Ма с времето водородът в звездата привършва, а пустата му гравитация продължава да дърпа. От това звездата, хъката-мъката, се срутва сама в себе си, рязко се нагрява и прави - бум! - свръхнова за малко. В тая патаклама и зор некои от водородите могат да се съберат (и се събират) в едни много по-големи ядра, 235 на брой, напримерно. Ет ти, не щеш ли, U235. ​​​И други. Бумът ги е разхвърлял из космоса, но после те се събират, заедно с други (силиций, алумин, въглерод, азот и т.н.) в планети около звездите.
            U235 (и други) е психически лабилен, шизофреничен, и се разпада на други по-малки ядрени личности, което го/ги облекчава и заради това се отделя енергия. Това е вторична енергия в Космоса. Викат ѝ още ядрен разпад. АЕЦ.

            Всичкото останало енергия е третична, четвъртична, петична и тъй нататък. Га рупаш морков, ползваш, по моя сметка, третична енергия. Или като пушиш цигара. А га отрежеш от вратната пържола парченце и го сдъвчеш - четвъртична. От слънчевите клетки - третична. От ветърните перки - петична-шесторична.


            Колкото сме по-близо до първичната енергия (ядрен синтез, Токамак), толкова по-мощна е. Де да можехме да впрегнеме Големия Бум!.. или поне некоя черна дупка да излажем. Некоя мъничка така, ше ѝ използваме излъчването на Хоукинг, чрез така наречената енергия на вакуума.
            Last edited by eta orel; 15.05.2019, 21:45.

            Коментар


            • А сега имаме един гьол ,развъдник на жаби и смоци за 4 милд лева.Нека да кажат философите и гашниците
             утре Европа ако каже затваряйте тецовете на въглища какво ще правим?
             Last edited by Grosss; 15.05.2019, 21:23.

             Коментар


             • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

              За това че си убихме цял един отрасъл под натиск отвън, в угода на чужди сили. И още, че това не бива да се повтаря.
              Ако бяхме го сдеалали преди 5-6 г сега на каубоите от мариците 1 и 3 щяхме да им кажем къш и щяхме да печелим,свещена булгарска
              простотия.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
               Имаме реактори,имаме площадка и за какво да му мислим?
               За това че си убихме цял един отрасъл под натиск отвън, в угода на чужди сили. И още, че това не бива да се повтаря.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от Моабет да става Разгледай мнение
                Това дали тока е скъп или евтин е относително. Ако централата работи 1 година ще е безумно скъп. Ако работи 25-30 вероятно ще е евтин. Когато се изплатят капиталовите вложения ще е неприлично евтин. Напишете някакви цифри върху които да се коментира. И не само цената е определяща при определен проект. В момента цената на тока от слънчевите колектори и на вятърните електроцентрали в БГ е много висока, но не се отказват от тях. Има четири вида електроцентрали (за сега) масово ползвани за производство на ел. енергия, които не дават отпадъчен продукт въглероден двуокис. Слънчева електроцентрала, вятърна електроцентрала, водна електроцентрала, атомна електроцентрала. Така това са начините за производство на ел.енергия които ще се развиват в бъдеще независимо дали са евтини или скъпи. Първите три вида електроцентрали са зависими в една или друга степен от времето. Спред мен в крайна сметка цената на тока от АЕЦ е относително евтина като се вземат всички фактори.

                По повод твърдението на Фон "на запад не се строят нови АЕЦ". Причината е, че фалираха компаниите които строяха такива централи. Руснаците неволно са станали почти монополисти. Не правят нови АЕЦ защото трябва да ги поръчат при китайците или руснаците.

                И коментар към Пирамид. Ядрени електроцентрали (ЯЕЦ) все още няма. Има само теоретични разработки и макети на реактори в които енергията идва от сливането на ядра на водорода. Когато това стане ще е голям пробив в енергетиката. Има само атомни електроцентрали (АЕЦ) които получават енергия от разпадането на Уран или Плутоний. По въпроса за реактори с Торий чакаме индийците да направят нещо по въпроса. Това също ще е успех защото запасите от торий са по-големи от тези на уран 235.
                Всъщност, АЕЦ няма. Атомът, при разделяне на части, дава електрони и йони, до голо ядро. „Атомна” казваме на ЯЕЦ, („Nuclear" идва от „nucleus", „ядро”) т.к.енергията идва от ядрени реакции. На английски, "NPP" (Ядрена електроцентрала”).

                Коментар

                Working...
                X