Първоначално изпратено от Тъпо парче
Разгледай мнение
Не знам дали аз споря с термодинамиката, но на тебе не ти е ясен най-основен принцип в природата - че енергия се запазва. Значи от едната страна температурата ще се повишава, а от другата ще произвеждаме ток? Ето кой откри перпетум мобилето! Нашенец във форума.
Да ти го обясня по-просто. Ако хвърлиш камък във вода, и вълната се разбие в бетон, вълната ще отдаде своята енергия на бетона, а тя ще загуби енергията си. Няма как и вълната и бетона да повишат енергията си! Или пък вълната може да се оттласне, но енергията в природата винаги се запазва! Всъщност за слънчевата радиация може да решим въпроса дали вълната ще се погълне или оттласне с един варел лесно - боядисваме го в черно или бяло. Та и при полупроводника вълната избие ли електрон, какво става - губи енергията си. Температурата, като хаотично движение, на атоми или молекули също би спадала ако от другата страна на панела генерираме ток - значи от едната страна може да си направим хладилник, а от другата генератор на ток. Въпросът е да успеем да избиваме електрони само с топлинното движение на атоми, после полупроповодника ще си свърши работата за тока. До известна степен температурата също може да се разглежда като вълни - примерно инфрачервени, но не ми е ясно как. Ако те крадат с парното сега можеш да викнеш някой с FLIR камера за 50лв да излови крадеца отвън. Всъщност всяко движение може да се разглежда и като вълни, щото може да се разложи в ред на Фурие, ама не ми е ясно какво би се получило с едно напълно хаотично движение при този подход.
Коментар