IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
    Което предвид описаната корупция, е най-добрия вариант за България...на този етап увеличението на свързаността и с пазарите с евтин ток е най-важно.
    Твоята оценка за общия обем досегашни инвестиции във ВЕИ надвишава ли 2,5млр.евро?
    ...Чакай да изчисли човекът кому колко да гушне, за да си "узакони" проектите, и после питай. Аз не съм сигурен, дали би споделил, колко пари сам е прибрал от клиенти, доде се е смял, а ти -ти си тръгнал таквизи гадни въпроси да задаваш, Ама-хА!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
      ... за да го запомните. С две думи ако не си бяхме построили собствени централи, пак щяхме да плащаме пари за ВЕИ, само където трябваше да си го купуваме от Турция, Румъния и Гърция. Тоест Българския народ пак щеше да е прекаран, само където парите му нямаше да остават в България и в Българската икономика, а щяха да отлитат някъде зад граница...
      Което предвид описаната корупция, е най-добрия вариант за България...на този етап увеличението на свързаността и с пазарите с евтин ток е най-важно.
      Твоята оценка за общия обем досегашни инвестиции във ВЕИ надвишава ли 2,5млр.евро?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
        Ми не само у Дряново а и навсякъде другаде не искат да ви плащат субсидираните далаверки с волтайците. Цената била пазарна ама още нямало централа която да не получава държавна помощ, най-рано след две години щяло да се случи за първите ......ама Украинския автомобилостроител други ороки са му дале и ги повтаря тук като развален грамофон.......
        Искам да разсея една голяма САМОЗАБЛУДА на целия български народ по отношение на надбавката за ВЕИ, която всички плащат. Тази самозаблуда я създадоха медиите или властимащите, но тя не отговаря на истината.

        Истината е, че тази цел от 16% ВЕИ насила ни я наложи Евросъюза. Беше 20%, но след много молби и близане на европейски задници най-накрая ни съжалиха, и се съгласиха да я редуцират до 16% към 2020 г. Затова и нашите властимащи бяха принудени да създадат подходящо законодателство, което да стимулира наливането на милиарди във ВЕИ сектора. Затова бяха и хубавите цени, които ДКЕВР обещаваше на българските инвеститори. Затова бяха и обещанията за договори с период на изкупуване по тези цени от 15 до 25 години. Затова бяха и мерки 311 и 312, по които ДФЗ даваше до 200 000 EUR за изграждане на ВЕИ централа.

        Идеята беше както на запад, така и в България да се появят десетина хиляди покриви с фотоволтаични централи. Идеята обаче се опорочи, защото хубавите цени привлякоха не масовия българин, а депутатите и другите властимащи, които с помощта на западно финансиране (или на собствени пари зад граница) се изхитриха да построят на българска територия няколко от най-големите фотоволтаични централи в целия свят. Кой нормален българин е в състояние да намери 2000 декара земя, освен ако не е голям връзкар на общинско ниво? Кой нормален българин е в състояние едногодишна процедура по ЗУТ да я направи за 3 дена? Да не казвам кой нормален българин е в състояние да извади 50-100 или дори 200 милиона лева? И всичко това се случи благодарение на нарочно оставените дупки в законодателството. Кой нормален българин е в състояние да си осигури подходящия за това закон.

        Та цялата тази одисея приключи преждевременно, защото за нула време България предсточно си изпълни 16-те процента. След това със задна дата депутатите (същите бандити с големите централи), пак повтарям - със ЗАДНА ДАТА промениха закона така, щото да ударят около 300 малки централи, но да оставят непокътнати своите огромни централи. Това не е световна конспирация, това наистина се случи. Всички медии в един глас обвиниха за виновни малките централи, които са капка в морето от мощност на огромните депутатски централи, и тази самозаблуда продължава да се поддържа на медийно ниво до ден днешен.

        Но нека да ви кажа и за другата САМОЗАБЛУДА. Тези 16% не са за ВЕИ, които ние трябва да построим в България, а са за ВЕИ енергия, която НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ПОТРЕБЛЯВАМЕ. Правите ли разлика? Нарочно го написах с червено, за да го запомните. С две думи ако не си бяхме построили собствени централи, пак щяхме да плащаме пари за ВЕИ, само където трябваше да си го купуваме от Турция, Румъния и Гърция. Тоест Българския народ пак щеше да е прекаран, само където парите му нямаше да остават в България и в Българската икономика, а щяха да отлитат някъде зад граница.

        Та това е голата истина. Българските ВЕИ централи (и бизнесмени) не са виновни за надбавката ВЕИ, която плаща народа. Виновна е директивата на Евросъюза, която ни принуди да плащаме този разход, независимо дали централата е в България или зад граница.

        А сега се дръжте:
        До 2030-та година имаме поставена нова цел от 27%. Тоест цялата история ще се повтори в следващите години. Историята ще доведе до още по-голяма такса ВЕИ, но за нейното развитие са възможни 2 варианта:
        1. Отново дупка в закона, който предстои да бъде приет, и отново депутатите ще лапнат апетитния залък.
        2. Има малък шанс да им е дошъл акъла в главата, и този път наистина да стимулират 10 000 малки централи на покриви, които да ги направи малкия и средния бизнес в страната.

        Живот и здраве - ще видим какво ни предстои да се случи. Иначе народа пак е прекаран и пак ще плаща за тези 27% ВЕИ, независимо дали ще се построят централи в България, или ще купуваме ВЕИ от околните страни.
        Last edited by Mateev; 02.06.2020, 21:00.

        Коментар


        • Pyramid, така във фиксирана максимална стойност отделяната от реактора топлинна енергия има само информативна стойност. Не означава че може да се използва, такова съоръжение е с много дублирани системи и механизми от гледна точка на аварийност, то е обременено от тях и максималното използване на топлината не е първи приоритет предполагам.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

            Ай яй яй - ама колко евтина, бъди по-ясен в лв./мвтч подсказвам чи у Дряново нещат да плащат на 155лв./мвтч
            Искат еФтинку да плащуват и АЕЦ-от да е на пичалба - щот громят капиталистити и мноо се дразнят на борсата като се продава подло под атомната цена!!! И се вайкат че фактурите с ток били големи пълна шизофрения
            Ми не само у Дряново а и навсякъде другаде не искат да ви плащат субсидираните далаверки с волтайците. Цената била пазарна ама още нямало централа която да не получава държавна помощ, най-рано след две години щяло да се случи за първите ......ама Украинския автомобилостроител други ороки са му дале и ги повтаря тук като развален грамофон.

            А иначе Козлудия още отчет за цялата 2019 няма но за деветмесечието се вижда ясно :
            Високите цени на електроенергията на свободния пазар, срещу които недоволства индустрията през студените месеци от годината , са осигурили 308 млн. лв. печалба за АЕЦ "Козлодуй" през първите девет месеца на 2019 г. За сравнение - през същия период на миналата година положителният финансов резултат е бил 170 милиона. В резултат на това паричните средства по сметките на атомната централа вече са 530 млн. лв., като се увеличават с 27% спрямо 30 септември 2018. Проблемът е, че спечелите от АЕЦ-а пари се изземат от БЕХ и се преливат към ТЕЦ "Марица-изток 2", вместо да се инвестират в нови технологии и цялостна промяна на въглищния комплекс "Марица-изток". По тази схема през 2018 бе изплатен допълнителен дивидент към БЕХ от 220 млн. лв., извън задължителните по закон 56.6 млн. лв., които бяха половината от печалбата за 2017.
            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

            Коментар


            • Личи си откъслечното ви „мислене” на парче. Вече не се учудвам, и не питам защо.

              Коментар


              • То Козлодуй(не целия) се топли от АЕЦ-а. Ама поради що има гении дето искат да топлят София с АЕЦ-от е безкрайна мистерия..
                защо не Оряхово,Мизия,Бекет,Враца,Мездра,Плевен,Лом,Монтан а ? ще им се опънат 3Гвт?. Барем Г.Оряховица да искаше да топли щеше да е разбираемо.... София та София

                Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                Дори и Белене да направят и да я пуснат, и там, може да ползват евтина енергия. ...
                Ай яй яй - ама колко евтина, бъди по-ясен в лв./мвтч подсказвам чи у Дряново нещат да плащат на 155лв./мвтч
                Искат еФтинку да плащуват и АЕЦ-от да е на пичалба - щот громят капиталистити и мноо се дразнят на борсата като се продава подло под атомната цена!!! И се вайкат че фактурите с ток били големи пълна шизофрения
                Last edited by satz; 31.05.2020, 16:36.

                Коментар


                • Дори и Белене да направят и да я пуснат, и там, може да ползват евтина енергия. Всичко е до избор и мислене без предразсъдъци. Не виждам, еа сте силни в това.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
                    Хахахахахахахахаха, смешето се вижда кой е, ще открива топлата вода в гаража хаха....ама вече ще те натопя на Добри, че правиш незаконни "изобретения" в гаража за които никой не се е сетил от 80 години
                    Ох. Притесни ме. Пък аз помислих, че пак ще ме вкарваш зад решетките, Плашило. Мно'о ме е страхъ. 'Зтръпнахъ.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                      Това, че някъде нещо още не е правено, означава само, че може би, ТАМ, няма нужното степение на обстоятелства, че не са се сетили (още) или, че нещо е попречило. НЕ Е СЕРИОЗЕН МОТИВ това, че още не е правено, т.к.за всичко, си има първи път.
                      Друг въпрос, ако се прекаляеа с цени, (както и с "безплатното", също).Въпросът е в чувството за мяра и в трезвата мисъл. А това, че Смешето не мисли с главата си, вече, е доказан факт. Голям праз, че някой бил запомнил нещо в училище, ако не може да го прилага творчески.
                      Хахахахахахахахаха, смешето се вижда кой е, ще открива топлата вода в гаража хаха....ама вече ще те натопя на Добри, че правиш незаконни "изобретения" в гаража за които никой не се е сетил от 80 години
                      Last edited by 13ADROL; 31.05.2020, 11:19.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                        Защо просто не погледнете чуждия опит- има ли такова отопление във франция, в русия, в япония, в говедария. Ако има там ще може и да го има в бг. До варна е тец варна- когато работеше даваха на хората парното безплатно и говореха че било по добре да дадат безплатно парно отколкото да строят кули за охлаждане. Отдавна искат пари на хората и те се отказаха
                        Това, че някъде нещо още не е правено, означава само, че може би, ТАМ, няма нужното степение на обстоятелства, че не са се сетили (още) или, че нещо е попречило. НЕ Е СЕРИОЗЕН МОТИВ това, че още не е правено, т.к.за всичко, си има първи път.
                        Друг въпрос, ако се прекаляеа с цени, (както и с "безплатното", също).Въпросът е в чувството за мяра и в трезвата мисъл. А това, че Смешето не мисли с главата си, вече, е доказан факт. Голям праз, че някой бил запомнил нещо в училище, ако не може да го прилага творчески.

                        Коментар


                        • Защо просто не погледнете чуждия опит- има ли такова отопление във франция, в русия, в япония, в говедария. Ако има там ще може и да го има в бг. До варна е тец варна- когато работеше даваха на хората парното безплатно и говореха че било по добре да дадат безплатно парно отколкото да строят кули за охлаждане. Отдавна искат пари на хората и те се отказаха

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                            Казвах ли ти аз, АЕЦ е проектирана в една друга страна, тежко развратена от прекален излишък на ресурси. Отделно, че по „бомбената” логика, с изгаряне на U235, пък той е на привършване като налично в природата (останало след десетилетия мощно флотиране и „изгаряне” в централи като нашата. Да, уранът свършва. Няма да е изведнъж но, по тази причина, горивото ще поскъпва. Още. И трендът е нагоре.
                            Я вместо да топлиш София вземи конструирай реактор който докарва капедето на 100%

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              satz, разбирам но само намеквам че изпуснатата и неоползотворена енергия не е чак такова количество при АЕЦ и се подвеждате от това че се строят до много вода.
                              Ако книжките лъжат, лъжа и аз: Според тах, ВВЭР 1000, има топлиннамощност 3400 [MW] а на изхода към ЕЕС, извежда 1000 номинално. Значи, оставащите грубо 2200 (ако допуснем консумация за собствени нужди 20% (макар да съм чувал само за 10%), все някъде отиват. Според мен, неукия, те формират колосални загуби, от които, само половината да завтрнеш в употреба си цар, и друг АЕЦ може и да не ти е чак толкоз нужен.
                              ...и тук, се сещам, що Пешето се дърли. Познай от 1 (един!) път.

                              Коментар


                              • satz, разбирам но само намеквам че изпуснатата и неоползотворена енергия не е чак такова количество при АЕЦ и се подвеждате от това че се строят до много вода.
                                D.Y.F-091066

                                Коментар

                                Working...
                                X