Първоначално изпратено от supertrader
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Ами аз затова го попитах, тока за битовите потребители е 24 ст дневната тарифа, това са 12 евро цента, при 400 евро цената е 4 цента на киловатчас. Енергоразпределителните дружества не съм чул да са на огромни печалби а обратното. Ще се прави ток от газ, пишат че хранилищата навсякъде празни и за газ има голяма опашка, всички искат газ. Тя работата трябва така да се върже че да има ток. От Европа директивата е за автоматизация и ще се оправи да има ток, но тя автоматизацията и тя с ток работи и ток не генерира. Ще минем на соларен, как като няма съхранение. Чеира въобще няма мощността да съхрани толкова ток, доколкото знам проекта е японски и машините нищо че са стари са направени много добре т.е. на макс. Има и неизбежни загуби на енергия, просто такива са законите на физиката и губещите енергия машини за преобразуване на ел.енергия диктуват да се произвежда повече отколкото трябва на потребителите.D.Y.F-091066
Коментар
-
Прочетете отчета на Nuclearelectrica - Аец черна вода - там ще се осведомите за цената бях го чел във връзка с експата и тогава продаваха на 2.1 стотинки на киловатчат, а крайната цена за биснеса в Румъния беше 6 ст. за киловатчас преди 20 месеца https://www.bvb.ro/FinancialInstrume...ils.aspx?s=SNN
Сега обаче са на рекордна печалба >34% и цената се оказва 249.2 Леи на мегаватчас (50.74 €)
Sales by types Quantities in MWh % of total sales Average price [Ron/MWh with Tg ] Revenues from sales [RON] Sales on the regulated market*) Total sales in the first quarter of 2021 2,743,613 100% 249.21 683,746,453 Себестойност: 6.52 ст/КвчLast edited by Кисимов; 06.08.2021, 21:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
Да, Украинския автомобилостроител и тук се издъни.
След като твърдиш че аз плащам тока на с 33 % по-скъпо от теб, да вземем да сметнем:
Аз го плащам към момента на 110 лева без ДДС за МВтч защото имам договор с фиксирана цена за още няколко месеца , минус твоите 33 % по - евтино .....ти трябва да го плащаш на 73,7 лева за МВтЧ.
Съмняваме се дълбоко в тази цена. Мисля че както обикновено просто лъжеш за пореден път.
" satz " , се чете "ЗаЦ". Нищо общо.
...Не, че в Украйна, нещата вървят добре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеЯ, дряновски ти май и проценти не знаеш как се смятат.(или се правиш на тъпак, с цел внушаване неверни твърдения)
та да подскажем: ако някой плаща 120, то плащащия +33% означава >159,6.
След като твърдиш че аз плащам тока на с 33 % по-скъпо от теб, да вземем да сметнем:
Аз го плащам към момента на 110 лева без ДДС за МВтч защото имам договор с фиксирана цена за още няколко месеца , минус твоите 33 % по - евтино .....ти трябва да го плащаш на 73,7 лева за МВтЧ.
Съмняваме се дълбоко в тази цена. Мисля че както обикновено просто лъжеш за пореден път.Last edited by markov; 06.08.2021, 14:28.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеКога моля предвиждате да ги задминат, при следните факти:
"Договорите на субсидираните ФЕЦ в България след средата на 2021г., са под 170лв./Мвтч"
"Вече редовно дългосрочната доставна цена от ФЕЦ по света е под 16eur/Мвтч" https://gikotev.blog.bg/drugi/2020/0...ynceto.1693849
2. Ми готов съм да купувам от теб всеки месец през следващите десет години по 50 МВтч месечно по 20 евро.
Ето ти шанс за гарантирана печалба : 10г. х 12м. х 50 мвтч х 4 евро разлика за теб = 24 000 евро печалба ти гарантирам с един подпис.
Аре кат си толкова отворен в приказките, пращай договора !
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Козлодуйци, прочее, биха могли и по 80 и по 100 лв да ни го продават своя, и пак да са конкурентни. Когато всички цени задминат 200-те, тогава, и беленският, става конкурентен. И цялата измама лъсва.
Трябва да се направи едно уточнение. При посочения сигурен излишък от мощности, на свободния регионален пазар износ ще реализират онези мощности, които имат по-ниска себестойност. Това прави цялото упражнение по прогнозиране на регионалното търсене маловажно, ако не се докаже, че себестойността на електрическата енергия от АЕЦ Белене е конкурентоспособна. Според учените от БАН, изгладената цена на електроенергията от АЕЦ Белене ще бъде между 73 и 90 евро/MWh. Това е два пъти повече от сегашната борсова цена в страната и региона и два пъти повече от оценката на Световната банка за средната себестойност на производствения микс, която е за 36.9 евро/MWh.
Единственият шанс АЕЦ Белене да намери някаква (не сигурно пълна) пазарна реализация е, ако се случи чудото борсовите цени да се удвоят до 2030. При запазване на същите мрежови разходи за период от 12 години, което е наивно оптимистично, за битовите потребители повишението ще бъде средно с 3.5%- 4.0% годишно. Това те няма приемат.
Ако приемем че в цената са познали , макар че явно нищо друго не са познали цената на Белене е между 143 и 176 лева за МВтЧ.
За справка цената на Енергийната борса предните дни стигаше и над 400 левчета.
Толкова за всичките ни " Енергийни експерти и за тяхната експертност ".
Ако беше жив Бай Тошо в най добрия случай щяха да копат картофи че да има смисъл от тяхната "експертиза" ...
https://dariknews.bg/novini/biznes/o...belene-2096817Last edited by markov; 06.08.2021, 14:26.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Много ми е интересно как говориш от името на ВСИЧКИ.
Нали имаше процедура, имаше и интерес. Какво се случи с нея и не завърши ?
Коментар
-
Ти определено, не вдяваш: Организмът, какъвто е една икономика, е добре, не когато отделни органи "вземат връх" (правят печалба на всяка цена, накъдето биете вие), ами когато, ВСИЧКИ живеят добре. Може да не е тлъсто но, балансирано.
Българинът трябва да свикне, че при много студено или горещо време токът е много скъп. Тук няма човешка грешка, това си е така обективно. С повишаване на стандарта все повече българи ползват повече климатици и дори при много горещо време токът ще е по-скъп от при много студено. Какво може да направи държавата? Да поощри вече евтините ФЕЦ-ове, може би връзка с Германия и държави с много ФЕЦ. В Германия имат 57ГВ инсталирани ФЕЦ и при такъв ден те работят точно като 57 реактора на Козлодуй, а 1МВ ФЕЦ инсталирана мощност е 12-15 и повече пъти по-евтин от 1МВ ядрена мощност.
Какво може да направи един бизнесмен? Може
- да си купи ток за 12- години напред, с което хеджира и прехвърля риска на търговеца или производителя, който се явява в случая спекулант. Може и сам да спекулира, да гледа прогнозата за времето и т.н. но сигурно ще му излезе скъпо
- може да се изключва при много скъп ток, ако му е по-изгодно
- вече може да си инсталира и сам ФЕЦ
- да протестира както искат сега нашите бизнесмени, за да може чрез държавата, данъкоплатците да и платят част от скъпия ток. На данъкоплатците това трябва да им е ясно и не трябва да го допускат.
- да иска енергетиката да се управлява от съвременни професионалисти, а не от кухи кратуни и корумпирани политици с по два дни стаж в енегетиката Направо се шашвам дори като слушам някои наши доценти и професори енергетици по тези въпроси.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение.. Когато всички цени задминат 200-те, тогава, и беленският, става конкурентен. И цялата измама лъсва.
"Договорите на субсидираните ФЕЦ в България след средата на 2021г., са под 170лв./Мвтч"
"Вече редовно дългосрочната доставна цена от ФЕЦ по света е под 16eur/Мвтч" https://gikotev.blog.bg/drugi/2020/0...ynceto.1693849
Коментар
-
Аман от дрънканици без покритие от Украинския автомобилостроител.
Нито едно твърдение което е казал тук после не се е доказало в реалността!
Само грантово мотивирани глупотевини за заблуда на противника.
То не бяха безумни твърдения за отрицателни цени от ВЕИ, безумни твърдения за LNG газ от която щели да правят почти безплатен ток, безумни твърдения как АЕЦ-та бил на загуба, сега пък поредните недоказани твърдения че плащал ел.енертията на 73 лева за МВТЧ . Бе голем тарикат момчето беее ....вервайте му ако си нямате друга работа!
- 1 like
Коментар
-
Аз казвам да се закачиш само към отрицателните. Ши забугатейшшшш
Ша купува на отрицателните цени " минус 50 лева за МВТЧ " и ще ни ги продава на нас " шараните " по стотина лева за МВТЧ.
Ще изкарва чисто към 150 лева от мегаватче ......чиляка откри перпетум мобилето направо.....сега чекаме да го реализира в реалността, че то у фантазията лесноНе спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
Ама канешно е паралелен някакъв свят, щом дряновския плаща +33% по-скъпо от мен Хахахи
Писано е, че сме в преходен период, предсказани са ви цените(и високите и отрицателните), случва се точно това.Обаче остана да спорите кое е реален свят.
Нито едно твърдение което е казал тук после не се е доказало в реалността!
Само грантово мотивирани глупотевини за заблуда на противника.
То не бяха безумни твърдения за отрицателни цени от ВЕИ, безумни твърдения за LNG газ от която щели да правят почти безплатен ток, безумни твърдения как АЕЦ-та бил на загуба, сега пък поредните недоказани твърдения че плащал ел.енертията на 73 лева за МВТЧ . Бе голем тарикат момчето беее ....вервайте му ако си нямате друга работа!
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
Ама канешно е паралелен някакъв свят, щом дряновския плаща +33% по-скъпо от мен Хахахи
Писано е, че сме в преходен период, предсказани са ви цените(и високите и отрицателните), случва се точно това.Обаче остана да спорите кое е реален свят.
- 1 like
Коментар
Коментар