IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
    Днеска колко е тока?
    За вчера към 391 лева за МВтЧ за днес към 366 лева МВтЧ........и проблема е че застудяването тепърва започва
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

    Коментар


    • Днеска колко е тока?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

        Бате Пешо, да не би да са скъсани някъде електропроводите за износ- кадиев се кефи че тока за днес бил 52 евро и обяснява че компютрите се били сринали
        Какви 50 като гони 200.
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
          Може да е теория, че със захлаждането на климата (което е факт от 15-20 г.), ветровете в средните ширини намаляват. И ако зимата става по-дълга, а няма вятър, нямам идея немците как ще се оправят, защото в един момент каруцата ще се обърне. Ако във Франция изреват на умряло, а те реват заради цените, в един момент политиците ще са принудени да регулират износа, иначе няма да останат на власт. И ако някой смята, че само в държави, като Казахстан хората излизат на улицата заради цени, ами - не.
          Оно да е форекс да и го набиеш на чичковите червенотиквеничковчета ама не е.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

            Бате Пешо, да не би да са скъсани някъде електропроводите за износ- кадиев се кефи че тока за днес бил 52 евро и обяснява че компютрите се били сринали
            Като напече Райко и задуха северняка цената пада.Ама като дойде студа и мъглата се вдига

            Коментар


            • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

              Това купуване не създава дефицит у съседите щото при дефицит те ще спрат износа.Просто вдига цените.Не са малоумници те измамници са
              Бате Пешо, да не би да са скъсани някъде електропроводите за износ- кадиев се кефи че тока за днес бил 52 евро и обяснява че компютрите се били сринали

              Коментар


              • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                Мъка, мъка, сега с какво ще си заредя колцата
                Е, ти не си пак толкоз шашав, като Фонча и Зациус, все ще налееш някое литро.

                Коментар


                • Може да е теория, че със захлаждането на климата (което е факт от 15-20 г.), ветровете в средните ширини намаляват. И ако зимата става по-дълга, а няма вятър, нямам идея немците как ще се оправят, защото в един момент каруцата ще се обърне. Ако във Франция изреват на умряло, а те реват заради цените, в един момент политиците ще са принудени да регулират износа, иначе няма да останат на власт. И ако някой смята, че само в държави, като Казахстан хората излизат на улицата заради цени, ами - не.
                  Last edited by Jay Gould; 05.01.2022, 18:06.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                    Знам че са две различни неща, но старите дето са ги изключили не ги включват все още въпреки енергийната криза, ами продължават да изключват. Дали ще ги включат предстои да разберем, само че няма да е тихомълком а голям шум ще се вдигне, щото там зелените им идиоти са много шумни.
                    Те са ербапи когато има вятър после тихомълком се оказва друго

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Dreamer Разгледай мнение
                      Австрия, Белгия, Португалия, Швеция - сетихте ли се вече? Това са страните отказали се от въглища за производство на ток? А в България? Дори плащаме за неработещи централи за тяхната “готовност”. А БеляНЕ два пъти купихме реактори …..
                      Да ама друг път

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                        И още нещо .....енергийния пазар в ЕС вече е обединен.

                        Малоумниците смело си вадят АЕЦ щото знаят че при сериозен проблем ще купят от съседите. Само че тях не ги боли фара че това купуване от съседите създава дефицит и при тях и води до общо увеличение на цените на ел.енергия.

                        Именно този проблем преживяхме в България предните 2-3 седмици с цени на тока за бизнеса от 700 - 800 лева за МВтЧ. На моменти цената му дори надвишаваше 1000 лева за МВтЧ. При положение че нормалната цена преди 4-5 месеца беше в диапазона 100 - 120 лева за МВтч.

                        Вероятно такива цени от 1000 лева за МВтЧ Германския бизнес може да понесе без сериозен проблем защото произвежда продукти с по-голяма добавена стойност , но за държави като България е сериозен проблем.

                        С две думи и ние плащаме сметката на зелените безумия в другите страни в ЕС !
                        Това купуване не създава дефицит у съседите щото при дефицит те ще спрат износа.Просто вдига цените.Не са малоумници те измамници са

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                          Ето я истината на 100 %. Прочетете го има много показателна статистика!

                          Енергийният преход на Германия: Царят е гол!



                          Месец септември 2021 г. не е особено различен от обичайното в Германия – тихо и спокойно време, което предпоставя относително ниско потребление на ток. Цените обаче чупят рекордите през ден.Ето някои данни за първите 20 дни на септември, които ясно показват как се развива царят на немската политика на XXI век – енергийният преход (Energiewende).

                          Първо, инсталираната мощност от всякакви типове централи вече надхвърля 221 GW, което е почти двойно повече в сравнение с преди 20 години. Цели 120 GW, или 55% от тях, са слънчеви и вятърни. Ядрените централи са останали само 8 GW, a лигнитните ТЕЦ – 20 GW.

                          Поглед върху нетното производство на електроенергия от различните типове централи обаче показва, че през септември слънцето и вятърът заедно са произвели само 24.7% от тока. Почти всяка вечер по залез общият им товар рязко спада под 3 GW, a в отделни вечери – и под 1 GW.

                          Ядрените централи (8 GW) са произвели повече ток от 63 GW вятърни и почти колкото 57 GW слънчеви. Работили са почти със 100% натоварване – общо шест централи, които представляват по-малко от 3.7% от инсталираната мощност на страната, са произвели 14.6% от тока.

                          По-интересното е, че в това време и лигнитните централи работят изключително интензивно, въпреки че са с най-голям въглероден интензитет и плащат най-много за въглерoдни квоти на единица енергия. Те имат общо 28 блока, представляват 9% от мощ*ността, но дават 23.3% от всич*кия ток през септември. 18 от лиг*нитните блокове работят с над 75% от капацитета си, 13 от тях – с над 90%. Въпреки че Германия разполага с много повече центра*ли на газ, черни въглища и нафта (общо 58 GW), последните про*извеждат общо толкова енергия, колкото лигнитните.

                          В горното няма нищо учудващо – цените на въглеродните квоти може да са рекордни, но тези на природния газ (внос основно от Русия и Норвегия) и черните въглища (внос основно от Колумбия, Русия, САЩ и Австралия) са умопомрачителни. Съответно тези централи работят минимално.

                          На 1.01.2022 г. Германия тряб*ва да затвори половината от мал*кото останали ядрени централи. При горните ценови условия на*сред немската зима те ще бъдат заместени почти изцяло от лиг*нитни централи. Не случайно те все още не могат да бъдат затво*рени – днес Германия има повече работещи лигнитни ТЕЦ, отколко*то през 2000 г.

                          Въглеродните емисии на прехва*лената немска енергетика ще счу*пят тавана, вместо да намаляват. А в това време немците купуват субсидирани термопомпи и електромобили, които очевидно ще за*реждат с все „по-лигнитна“ енер*гия. Ако изобщо има с какво…

                          Това е положението след повече от 20 години говорене, обещания и инвестирането на трилиони евро в енергийния преход – в изграждане на ВЕИ, трансмисионни кабели, заряд*ни станции, електромобили. Според публикувано тези дни проучване на водеща консултантска компания в сектора в следващите 25 годи*ни Германия трябва да инвестира нови 6 трилиона евро, или по 240 милиарда на година, в същите тези неща, за да успее с енергийния си преход. Това е почти колкото съот*ветните инвестиции в целия свят през 2020 г. Вероятно обаче и това ще се окаже недостатъчно.

                          Най-подходящият израз в случая е: Царят е гол!

                          Дали в Германия ще се намери достоен политик, който да каже истината на хората, да бъде избран и да прекрати тази върховна глупост? Съмнявам се. Истината там отдавна е заложник на уто*пията.

                          В никакъв случай не трябва да допуснем нещо подобно да се случи и в България.

                          https://forbesbulgaria.com/2021/10/2...gy-transition/
                          Това го знаем още от как почнаха да лаят като бесни кучета...Австрия моля ви ше ни казва на нас дали да строим атомна централа...Ако съм там и някой австрийски капут се осмели подобно нещо директно ще го напсувам и ще го пратя п му майчина.АВ Австрия ако искат може и лайна да ядат тяхна си работа ма да налага на нас много здраве

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                            И минАл отец Прецаки...
                            Мъка, мъка, сега с какво ще си заредя колцата

                            Коментар


                            • И минАл отец Прецаки...
                              Енергийният регулатор се произнесе, че мораториумът върху цените не важи за тях и им прибира свръхпечалбите Комисията за енергийно и водно регулиране прие днес решение, с което от 1 януари 2022 г

                              Коментар


                              • Ето я истината на 100 %. Прочетете го има много показателна статистика!

                                Енергийният преход на Германия: Царят е гол!



                                Месец септември 2021 г. не е особено различен от обичайното в Германия – тихо и спокойно време, което предпоставя относително ниско потребление на ток. Цените обаче чупят рекордите през ден.Ето някои данни за първите 20 дни на септември, които ясно показват как се развива царят на немската политика на XXI век – енергийният преход (Energiewende).

                                Първо, инсталираната мощност от всякакви типове централи вече надхвърля 221 GW, което е почти двойно повече в сравнение с преди 20 години. Цели 120 GW, или 55% от тях, са слънчеви и вятърни. Ядрените централи са останали само 8 GW, a лигнитните ТЕЦ – 20 GW.

                                Поглед върху нетното производство на електроенергия от различните типове централи обаче показва, че през септември слънцето и вятърът заедно са произвели само 24.7% от тока. Почти всяка вечер по залез общият им товар рязко спада под 3 GW, a в отделни вечери – и под 1 GW.

                                Ядрените централи (8 GW) са произвели повече ток от 63 GW вятърни и почти колкото 57 GW слънчеви. Работили са почти със 100% натоварване – общо шест централи, които представляват по-малко от 3.7% от инсталираната мощност на страната, са произвели 14.6% от тока.

                                По-интересното е, че в това време и лигнитните централи работят изключително интензивно, въпреки че са с най-голям въглероден интензитет и плащат най-много за въглерoдни квоти на единица енергия. Те имат общо 28 блока, представляват 9% от мощ*ността, но дават 23.3% от всич*кия ток през септември. 18 от лиг*нитните блокове работят с над 75% от капацитета си, 13 от тях – с над 90%. Въпреки че Германия разполага с много повече центра*ли на газ, черни въглища и нафта (общо 58 GW), последните про*извеждат общо толкова енергия, колкото лигнитните.

                                В горното няма нищо учудващо – цените на въглеродните квоти може да са рекордни, но тези на природния газ (внос основно от Русия и Норвегия) и черните въглища (внос основно от Колумбия, Русия, САЩ и Австралия) са умопомрачителни. Съответно тези централи работят минимално.

                                На 1.01.2022 г. Германия тряб*ва да затвори половината от мал*кото останали ядрени централи. При горните ценови условия на*сред немската зима те ще бъдат заместени почти изцяло от лиг*нитни централи. Не случайно те все още не могат да бъдат затво*рени – днес Германия има повече работещи лигнитни ТЕЦ, отколко*то през 2000 г.

                                Въглеродните емисии на прехва*лената немска енергетика ще счу*пят тавана, вместо да намаляват. А в това време немците купуват субсидирани термопомпи и електромобили, които очевидно ще за*реждат с все „по-лигнитна“ енер*гия. Ако изобщо има с какво…

                                Това е положението след повече от 20 години говорене, обещания и инвестирането на трилиони евро в енергийния преход – в изграждане на ВЕИ, трансмисионни кабели, заряд*ни станции, електромобили. Според публикувано тези дни проучване на водеща консултантска компания в сектора в следващите 25 годи*ни Германия трябва да инвестира нови 6 трилиона евро, или по 240 милиарда на година, в същите тези неща, за да успее с енергийния си преход. Това е почти колкото съот*ветните инвестиции в целия свят през 2020 г. Вероятно обаче и това ще се окаже недостатъчно.

                                Най-подходящият израз в случая е: Царят е гол!

                                Дали в Германия ще се намери достоен политик, който да каже истината на хората, да бъде избран и да прекрати тази върховна глупост? Съмнявам се. Истината там отдавна е заложник на уто*пията.

                                В никакъв случай не трябва да допуснем нещо подобно да се случи и в България.

                                https://forbesbulgaria.com/2021/10/2...gy-transition/
                                Last edited by markov; 01.01.2022, 10:53.
                                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                                Коментар

                                Working...
                                X