Ами те започнаха вече в Китай, Австралия - свърши вече времето когато цял свят сваляше. Според мен е започнал вече периода на високи световни лихви...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
EURIBOR-а тръгва нагоре?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от DreamerДанните показват малко по-различно - само EURIBOR 5M е на минимума си - за всички останали минумума е бил преди това.
Първоначално изпратено от AvalancheЕто че 20-дни след пускането на анкeтата EURIBORA продължава да пада, макар и с малко
Сега пак бих се радвал да чуя някои интересни мнения. Мислите ли че е време лихвите да започнат да се вдигат или още е рано
Коментар
-
Първоначално изпратено от franky4fingersДобро утро,
крителин, приоритет за ЕЦБ е инфлацията, но на този етап тя е много под 2%,, за да предприемат скоро вдигане на лихвата. Едно прекалено ранно вдигане би имало много пагубен ефект за икономиката. Ако обаче вдигнат лихвите прекалено късно лихвите (какъвто е случаят обикновено), то следващата криза ще е инфлационна и ще унищожи покупателната способност на потребителите (нещо като кризата през 1970 в САЩ). Досега май централните банки никога не са вдигали точно на време, за да стане като по учебник. Просто кризите се редуват, една дефлационна после една инфлационна и т.н.
Хората в ЕЦБ са наясно, че едно вдигане прекалено рано ще обезсмисли досегашните усилия и ще търсят ясен индикатор за подобрение на икономическата ситуация, какъвто е безработицата (който си е лагинг индикатор, но именно трайното подобрение на него ще даде сигурност във взимането на решение за евентуалното покачване на лихвата).
Например Австралийската централна банка вдигна лихвите, а доколкото си спомням същия ден излязоха данните за безработицата, която отчете спад. Тоест централните банки търсят потвърждение на действията си от данните за безработицата. В настоящия момент проблемът е дефлацията, но очакванията за бъдеща инфлация се увеличават, но тези очаквания биха започнали да се материализират в инфлационен натиск само след траен спад на безработицата.
Естествено това е само един от възможните сценарии, според мен.
ПС
Поздрави Аваланче, имам си.
Прави ми впечетление, че резултатът от анкетата до този момент се различава от разписаните мнения в дискусията.
единствено "Pernik" е разписал позиция за ръст на Eurobora, от друга страна Osiris и Франки са разписали резервирани мнения към идеята за ръст на Euribora /поне за следващите няколго месеца - една година/
Коментар
-
Re: EURIBOR-а тръгва нагоре?
Първоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от Avalanche....
Коментар
-
Добро утро,
крителин, приоритет за ЕЦБ е инфлацията, но на този етап тя е много под 2%,, за да предприемат скоро вдигане на лихвата. Едно прекалено ранно вдигане би имало много пагубен ефект за икономиката. Ако обаче вдигнат лихвите прекалено късно лихвите (какъвто е случаят обикновено), то следващата криза ще е инфлационна и ще унищожи покупателната способност на потребителите (нещо като кризата през 1970 в САЩ). Досега май централните банки никога не са вдигали точно на време, за да стане като по учебник. Просто кризите се редуват, една дефлационна после една инфлационна и т.н.
Хората в ЕЦБ са наясно, че едно вдигане прекалено рано ще обезсмисли досегашните усилия и ще търсят ясен индикатор за подобрение на икономическата ситуация, какъвто е безработицата (който си е лагинг индикатор, но именно трайното подобрение на него ще даде сигурност във взимането на решение за евентуалното покачване на лихвата).
Например Австралийската централна банка вдигна лихвите, а доколкото си спомням същия ден излязоха данните за безработицата, която отчете спад. Тоест централните банки търсят потвърждение на действията си от данните за безработицата. В настоящия момент проблемът е дефлацията, но очакванията за бъдеща инфлация се увеличават, но тези очаквания биха започнали да се материализират в инфлационен натиск само след траен спад на безработицата.
Естествено това е само един от възможните сценарии, според мен.
ПС
Поздрави Аваланче, имам си.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kritelin
ЕЦБ следят на първо място ценовата стабилност и от там нататък всичко останало. Ако се сещате едно нелепо вдигане на лихвата по времето, когато повечето централни банки бяха влезли в цикъл на рязане вече ? То е показателно кой е приоритетът на ЕЦБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AvalancheПървоначално изпратено от franky4fingersСпоред мен ще започнат да повишават лихвата след индикации за траен спад на безработицата.
То по принцип връзката м/у инфлация и безработица е обратнопропорционална де/ако едното пада другото се качва/
ПС: Франк,и държиш ли още БАКБ
Коментар
-
Първоначално изпратено от franky4fingersСпоред мен ще започнат да повишават лихвата след индикации за траен спад на безработицата.
То по принцип връзката м/у инфлация и безработица е обратнопропорционална де/ако едното пада другото се качва/
ПС: Франк,и държиш ли още БАКБ
Коментар
-
Първоначално изпратено от OsirisЛихвения суап е базиран на фючърсите за основните лихви, които се смятат по едни формули, но основното в тях е лихвения диференциал между валутите
Моята прогноза е че юрибора ще седи още поне 6 месеца -1 година на не по-високо ниво от 1,3%.
Няма опасност за инфлацията в ерюзоната, защото ЕЦБ внимава и не би позволила да разшири сериозно паричната маса или М1 агрегата и да девалвира еврото или респ. да вкара над нормата инфлация в еврозоната
Ти си първия който излиза с аргоментирана прогоноза, надявам се и още хора да го напраят.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AvalancheПървоначално изпратено от vola
vig futures i swap kak sa kotirat
То в крайна смета въпроса е дали да се хедираш сега или да изчакаш по добри нива
Моята прогноза е че юрибора ще седи още поне 6 месеца -1 година на не по-високо ниво от 1,3%.
Няма опасност за инфлацията в ерюзоната, защото ЕЦБ внимава и не би позволила да разшири сериозно паричната маса или М1 агрегата и да девалвира еврото или респ. да вкара над нормата инфлация в еврозоната
Коментар
-
Re: EURIBOR-а тръгва нагоре?
Първоначално изпратено от Avalanche....http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
Коментар