Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъци върху дивиденти

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Стойков, таблицата е хубава, но явно е, че наредбите са измисляни от хора, които само са чували, че в чужбина също има капиталови пазари, и че се разпределят дивиденти... ама не знаят как стават нещата на практика. Има явно противоречие в самата основа на - ако имаш доход от България от трудов или граждански договор, трябва да прилагаш към съответните документи с подписи, печати и т.н. - да не говорим, че декларацията изисква за прикрепянето на всеки документ да въвеждаш ПИК-кодът отново и отново и отново и отново и отново. Вчера подавах декларация и за поредна година подлудях просто заради това. Наивников е прав - направо искат да те откажат. Какви точно доказателства да им приложа? - След всеки дивидент да скрийнвам таблицата с наличностите в портфейлът си ли, за да видят разликата в наличните суми и колко акции имам от Мидичката например? Ами разликата може да иде оттам, че съм си довнесъл пари !!! А ако съм продал акциите веднага след ексдивидентната дата, но преди да пъкне дивидентът - и акциите ги няма, но дивидентът го има? Възможно е и обратното - при купуването на Мидички да съм изпуснал ексдивидентната дата и да имам акции, но да не съм взел дивидент. При голям портфейл е тотален хаос. Посредникът НЕ издава документи за дивидент. Да - инфо за дивидента ми пращат на мейл, но това май не е задължително, а просто проява на добра воля - и понякога пращат, понякога не - и да - АЗ си следя - в сайтовете на компаниите колко плащат, кога е ексдивидентната дата, кога е изплащането и знам колко бързо след изплащането пъкват при мене... ама нападжията, чиито интелигентност и компетентство са най-малкото съмнителни, как ще провери това? Ще рови ли в сайтовете на 18 чужди компании, за да провери истинността на думите ми? Даже дяволчето в мене ми нашепва: НАПРАВИ ГО, за да се гавриш с тях !!! Откак Евро финанс пуснаха новата версия на платформата, няма къде в нея да се видят получените дивиденти - щура работа. Тоест вече и скрийн не мога да приложа. Какви точно "доказателства" да дам? Това ме отказва.
  За презумпцията за виновност - такова нещо в правото няма. Става дума за основен принцип на правото, който не приема изключения. Иначе - те могат да твърдят, че им дължа данък, равен на 38% от стойността на "външният" ми портфейл и аз трябва да доказвам - неизвестно как (защото те може да си мислят, че в чужбина дивидентите са колосални), че не съм дивидентен милионерин? И не само дивидентен - те могат да ти измислят какви ли не доходи, пък ти доказвай, че ги нямаш.
  Друга наредба пък (според както колегите цитират) казва пък, че доходите дори от сделки на пазари в Европейското икономическо пространство са необлагаеми. Защо въобще в декларацията искат данни за необлагаеми и недоказуеми доходи? Ако примерно за рожденият ти ден твоите близки ти съберат сто кинта и ти ги дадат да си купиш сам каквото ти се иска, и това ли да декларираш?
  Като имам излишно време аз пък - цъкам си понякога в 2-3 руски игрички, печеля си от тях рублички и си ги дърпам в Пайърчето - и това ли да декларирам и как точно - щом е "доход от чужбина"? Как да го докажа аз и как ще го докажат те... и как ще ме изловят въобще? Те надали знаят, че съществува Пайърче !!! Туканка важи горното - някой нападжия може да е чувал за такива икономически игрички и да твърди, че ТИ лично си регистриран в десет такива руски игрички и печелиш от тях по 8000 рубли на месец и да искат да платиш данък върху тях, пък ти върви доказвай, че не си камила - и че не си чувал за такива игрички. Ето защо презумпцията за виновност е абсурд... и ако аз стана НАП-аджия може да докарам някого до самоубийство, ако реша, че той не ме кефи.
  Затова явно никой тука не подава такива работи - защото е абсурдно - да си утрепеш половин ден за дребни доходи, върху които при това нищо не дължиш в повечето случаи. Но ситуацията е нормална предвид това, че в дъното и са държавни хрантутници, изпитващи извратено удоволствие от това да се гаврят с хората абсолютно безцелно.
  За мен валидно трябва да е правилото, че щом тия доходи са от Европейското икономическо пространство, то не трябва да се вписват в - и да се плащат данъци - не защото така ми отърва, но защото така е правилото за акции на БФБ - а нали сме част от ЕС и "пространството". Просто - като ни искат такива работи - става вътрешно противоречие.
  Last edited by Императорът; 24.04.2018, 08:37. Причина: Лош нападжия.
  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

  Коментар


  • Баси, с тези писанки ще откажете хората да инвестират в акции.
   Ще си търкат билетчета, ще си набиват парите в пирамиди....

   А за БФБ жална им майка на чужденците, като знаят, че трябва да се регнат по ДДС

   Коментар


   • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение

    Според закона трябва да се превалутира в левове по фиксинга на БНБ към датата на получаване на дохода. БНБ има фиксинг за много валути, малко вероятно е да няма точно за тази.

    Данъчната основа е сумата, която е написана в решението за разпределяне на дивидент, а датата на первалутирането е датата, на която парите са влезли в сметката на инвеститора (датата, на която парите са били достъпни в сметката при инвестиционния посредник - ако е ползван такъв; ако плащането е с чек - датата на получаване на чека по пощата, а не датата на постъпване на парите по сметката; ако е с банков превод - това е датата на получаване на банковия превод - т.е. датата на която получателят на парите може вече да се разпорежда с тях).

    Тоест - ако датата на решението за разпределяне на дивидент се различава от датата, на която дивидентът е получен - за дата на получаване на дохода се смята датата на действителното получаване.

    Примерно ако в решението за разпределяне на дивидент пише 100 CHF - това е данъчната основа (превалутират се 100 CHF в лева по фиксинга на БНБ, независимо, че сметката при инвестиционния посредник може да е в евро, долари или друга валута).    В данъчното законодателство е обратното - презумпция за виновност (първо ти пишат АУАН, а после, ако желаеш, може да обжалваш и да представяш доказателства, че не си нарушител).    И мен ме интересува дали някой се е занимавал да прикача протоколи от заседанието, на което са взели решение за разпределяне на дивидент (или други "доказателства").    Не е вярно. Превалутираш от оригиналната валута към лева директно, без значение как си го получил. Датата на получаване се гледа, а не валутата. Валутата се гледа в решението за разпределяне на дивидент, а не в отчета на инвестиционния посредник.    Напротив, сложно е. Защото в отчета нищо не пише за данъчната основа на дивидента - пише действително получената сума, а това не е достатъчно. Трябва да знаеш какво пише в решението за разпределяне на дивидент, защото по закон това е данъчната основа (взима се тази сума и се превалутира в лева както обясних по-горе).    Въпреки, че брокерът знае от коя държава си и т.н. емитентът на акциите не получава информация за това и ти удържа данък дивидент в максимален размер (по-висока ставка от тази, която е договорена със спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане).

    И за да си възстановиш надвнесените данъци трябва да плащаш на консултанти, които правят магията (нямам представа как го правят, вероятно имат връзки с инвестиционните посредници и т.н.).    Тоест ти пращат все пак информация за дивидентите по електронната поща? Но ги няма в отчета?

    После как търсиш информация за данъчната основа - ровиш из сайтовете на съответните емитенти и търсиш протоколите от заседанието, където са решавали колко дивидент да се разпредели и в каква валута?

    Или декларираш действително получената сума (в нарушение на закона) като данъчна основа?    Всеки получен дивидент на отделен ред (защото се превалутира в лева по фиксинга на БНБ както описах по-горе).    Сега разгледах данъчната декларация - има възможност да се прилагат спогодбните за избягване на двойното данъчно облагане в същата таблица.

    Тези дивиденти, които си получил по CFD е доста съмнително дали могат да се разглеждат като дивиденти за целите на данъчното облагане, защото дивидентите са доходи от акции, а ти нямаш доходи от акции, защото не притежаваш акции, а си купил CFD-та.

    Ако разгледаме получените "дивиденти" по CFD като "други" доходи следва да се впишат в таблицата с "други" доходи - тоест да се обложат със здравна осигуровка и (каквото остане след облагане със здравната осигуровка) с данък върху дохода 10%.
    това за здравната осигуровка направо ме разби

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
     Туканка има допълнителен проблем - превалутирането. Например - GSK или Rio Tinto изчисляват дивидентът си в Бабета - Мидичката и ВР в зеленички - а ний получаваме евраци. Тоест трябва да "доказваш" и на какъв курс е станало превалутирането преди година и повече. Това пък как ще стане? АБСУРДНО Е. Сметката при посредникът - в моментът - поради кофти измислена уж по-съвършена нова версия, не отчита дивидентите. А върви доказвай. А езиците? - Те ще кажат: тука е написано по немски, ние не го разбираме - върви заклет преводач да го преведе и пак ела !!!
     Според закона трябва да се превалутира в левове по фиксинга на БНБ към датата на получаване на дохода. БНБ има фиксинг за много валути, малко вероятно е да няма точно за тази.

     Данъчната основа е сумата, която е написана в решението за разпределяне на дивидент, а датата на первалутирането е датата, на която парите са влезли в сметката на инвеститора (датата, на която парите са били достъпни в сметката при инвестиционния посредник - ако е ползван такъв; ако плащането е с чек - датата на получаване на чека по пощата, а не датата на постъпване на парите по сметката; ако е с банков превод - това е датата на получаване на банковия превод - т.е. датата на която получателят на парите може вече да се разпорежда с тях).

     Тоест - ако датата на решението за разпределяне на дивидент се различава от датата, на която дивидентът е получен - за дата на получаване на дохода се смята датата на действителното получаване.

     Примерно ако в решението за разпределяне на дивидент пише 100 CHF - това е данъчната основа (превалутират се 100 CHF в лева по фиксинга на БНБ, независимо, че сметката при инвестиционния посредник може да е в евро, долари или друга валута).

     Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
     Има и друго - простият правен принцип, че ТЕ трябва да докажат, че ти си виновен и си мошшшшшеник, а не ТИ да доказваш, че си невинен и нямаш сестра. Неслучайно хората негодуват срещу терминът "доказателства".
     В данъчното законодателство е обратното - презумпция за виновност (първо ти пишат АУАН, а после, ако желаеш, може да обжалваш и да представяш доказателства, че не си нарушител).

     Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
     Впрочем въобще някой туканка подавал ли е таковата - или просто си дръгнем езиците?
     И мен ме интересува дали някой се е занимавал да прикача протоколи от заседанието, на което са взели решение за разпределяне на дивидент (или други "доказателства").

     Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение

     Ти си го получил по сметката си в евро. Трябва да превалутираш от евро в лева - нищо друго.
     Не е вярно. Превалутираш от оригиналната валута към лева директно, без значение как си го получил. Датата на получаване се гледа, а не валутата. Валутата се гледа в решението за разпределяне на дивидент, а не в отчета на инвестиционния посредник.

     Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
     Точно това исках да кажа и аз. Не знам какво толкова сложно има. Без значение в каква валута бива изплатен дивидента, щом платформата ти е в евро, на теб ти се превалутира в евро. Накрая на годината си смяташ колко евро имаш дивиденти, и си ги декларираш. (Доколкото знам само дивидентите от Англия до 5000 паунда са с по-нисък данък от 5%, т.е. само за тях се дължи данък тук. Другите просто си ги пишеш информативно, позовавайки се със споготбите за избягване на двойното данъчно облагане.)
     Напротив, сложно е. Защото в отчета нищо не пише за данъчната основа на дивидента - пише действително получената сума, а това не е достатъчно. Трябва да знаеш какво пише в решението за разпределяне на дивидент, защото по закон това е данъчната основа (взима се тази сума и се превалутира в лева както обясних по-горе).

     Първоначално изпратено от johndoe2014 Разгледай мнение
     Като цяло мен друго ми е по-интересно - аз при самия брокер съм пратил документи от коя държава съм, какво правя и подобни, т.е. те могат да разберат, че съм български гражданин или не. Защо тогава трябва да се попълва данъчна декларация въобще - направо да удържат парите при тях и да ги препращат към държавата. Същото важи и за продажба на акции.
     Въпреки, че брокерът знае от коя държава си и т.н. емитентът на акциите не получава информация за това и ти удържа данък дивидент в максимален размер (по-висока ставка от тази, която е договорена със спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане).

     И за да си възстановиш надвнесените данъци трябва да плащаш на консултанти, които правят магията (нямам представа как го правят, вероятно имат връзки с инвестиционните посредници и т.н.).

     Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
     Аз за мене си не мога да го докажа визуално тоя пъкнал дивидент, камо ли за тях. Отде е - от ВР например или от BMW? В единият случай трябва да се самоочеша с 5% тук, в другият - не. От посредникът ми пращат мейли, ама невинаги. Ето днес - пъкнаха дивиденти от Тинтата и от Глаксо - получих мейл само за този от Тинтата. АКО не си отчитах ежедневно парите по платформата, АКО не следях нещата - нямаше да зная, че ми е пъкнал още един дивидент. АКО пък не следях датите на снасяне и размерът на дивидентът, нямаше и да зная отде е той.
     Горановите храненици искат някакви "доказателства" - интересно какво мога да им предоставя? Дори и информативните - същата работа - просто се опасявам, че ако декларирам, така ще им дам повод да ме тормозят и разиграват и преследват. Това е за мен проблемът, не че ми е проблем да им дам 5% от британските си дивиденти.
     Тоест ти пращат все пак информация за дивидентите по електронната поща? Но ги няма в отчета?

     После как търсиш информация за данъчната основа - ровиш из сайтовете на съответните емитенти и търсиш протоколите от заседанието, където са решавали колко дивидент да се разпредели и в каква валута?

     Или декларираш действително получената сума (в нарушение на закона) като данъчна основа?

     Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
     Колеги, на мен ми изникна друг въпрос на който се надявам някой да ми даде компетентен отговор, а не предположения. Колко графи за доходи от дивиденти от чужбина съществуват в данъчната декларация. Питам защото се получава следния казус. Примерно получавам 500 евро дивиденти от държави с по-висок от 5% данък, и следователно те ми са неблагаеми. Същата година получавам и 500 евро дивиденти от Англия с 0% данък, следователно дължа такъв в България. Въпроса ми е, ако има една графа за доходи от чужбина, как ще разгранича че дължа данък само за 500 евро, при положение че съм получил 1000 общо, но за половината вече има удържан такъв?
     Всеки получен дивидент на отделен ред (защото се превалутира в лева по фиксинга на БНБ както описах по-горе).

     Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
     става дума дали има отделни графи за данъчно дължимите дивиденти и информативните? Силно се съмнявам.
     Сега разгледах данъчната декларация - има възможност да се прилагат спогодбните за избягване на двойното данъчно облагане в същата таблица.     Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
     Аз си платих %5 рекет към държавата тази година за дивидент получен миналата година въпреки че ме бяха очесали 30% данък. Точно този термин ме притеснява доказателства от закона. Ходих при брокито ми да ми даде бележка с подпис и печат ама вместо дивидент на компанията която го е изплатила ми излиза CFD и сумата която ми е изплатила иди се оправяй .
     Тези дивиденти, които си получил по CFD е доста съмнително дали могат да се разглеждат като дивиденти за целите на данъчното облагане, защото дивидентите са доходи от акции, а ти нямаш доходи от акции, защото не притежаваш акции, а си купил CFD-та.

     Ако разгледаме получените "дивиденти" по CFD като "други" доходи следва да се впишат в таблицата с "други" доходи - тоест да се обложат със здравна осигуровка и (каквото остане след облагане със здравната осигуровка) с данък върху дохода 10%.

     Last edited by vstoykov; 23.04.2018, 22:48.
     Два прости метода за легално намаляване на данъците

     Коментар


     • виж първо заявление за достъп до услугите на нап или нещо от сорта - трябва да минеш през тази стъпка и нататък ще имаш повече опции
      п.с. извинявай че не ти отговорих на съобщениято не го бях видял заради бъг във форума на инвестора
      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

      Коментар


      • Може ли някой да ми обясни защо при вход с ПИК в сайта никъде няма опция да подам данъчна декларация? Имам опцията да платя, но не и да попълня какво плащам? Според тях в сайта мога да платя онлайн, ако имам ПИК, включително от профила имам опцията "Подаване на декларации, документи или данни".

       Официалнията адрес за Е-услуги https://inetdec.nra.bg/eservices.html няма такава опция при мен.

       Коментар


       • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

        Достъпна: за нас. За тях - теоретически. Вярваш ли, че НАП-аджиите ще издирват 38 чужди компании колко дивидент са снелси, пък колко данъци са удържани и т.н.

        Радев - тогава що ми искат документи, приложени към декларацията? Ако знаех, че може и без - на юнашко доверие - щеше да ми е ного по-лесно. Ти държава нещо да приема на доверие чувал ли си?

        Манцев - зная, че от Coca cola няма да ми - и точно това е въпросът. Днес от посредникът ми казаха, че нямат практика да дават документи за снесени дивиденти - само за сделки правели това - и ся кво?

        Както казах, не ме тревожи това, че ще снеса някой леФ на горанов, но това, че може да се заядат и да ме тормозят - щото те друга работа си нямат. Щото могат да кажат: "Ти си ни снесъл 38 лева тука, ама сигурно си някакъв мошшшшеник, очесал си няколко Б дивиденти, дължиш ни 5-600 кинта данък, а тия 38 левченца - наглецо - ни ги подхвърляш да ни залъжеш. РЕВИЗИЯ !!!" И те така. За мен - без документ - не важи някак.
        документа го искат явно за да видат колко си платил данък. и без докумет може ама тогава нема ти признаят платеното

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

         при положение че цялата информация е публично достъпна какво ще им доказваш
         Достъпна: за нас. За тях - теоретически. Вярваш ли, че НАП-аджиите ще издирват 38 чужди компании колко дивидент са снелси, пък колко данъци са удържани и т.н.

         Радев - тогава що ми искат документи, приложени към декларацията? Ако знаех, че може и без - на юнашко доверие - щеше да ми е ного по-лесно. Ти държава нещо да приема на доверие чувал ли си?

         Манцев - зная, че от Coca cola няма да ми - и точно това е въпросът. Днес от посредникът ми казаха, че нямат практика да дават документи за снесени дивиденти - само за сделки правели това - и ся кво?

         Както казах, не ме тревожи това, че ще снеса някой леФ на горанов, но това, че може да се заядат и да ме тормозят - щото те друга работа си нямат. Щото могат да кажат: "Ти си ни снесъл 38 лева тука, ама сигурно си някакъв мошшшшеник, очесал си няколко Б дивиденти, дължиш ни 5-600 кинта данък, а тия 38 левченца - наглецо - ни ги подхвърляш да ни залъжеш. РЕВИЗИЯ !!!" И те така. За мен - без документ - не важи някак.
         Last edited by Императорът; 18.04.2018, 15:20. Причина: Рекетьорчетата на салам.
         Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

         Коментар


         • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

          и без документ ще ти земат парите споко. нали е декларация декларираш и се подписваш. примерно аз ако си деларирам наем и има устен договор с наемателя къв е проблема
          Той иска от Кока-кола да му пратят писмо че е акционер, иначе не се брои

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
           Хъх - знам им нивото на нападжиите. Не знам как е - както рекох - притеснява ме това, че не виждам начин да докажа отде, колко и какво получил и оттам - евентуалното снасяне на 5%. Не че ми е толкова мъчително да им дам 5% - а и принципно пиша декларации - просто идеята да декларираш нещо без никакъв документ, ми се вижда абсурдна. А щом аз не мога да докажа - ТЕ как ще докажат?
           и без документ ще ти земат парите споко. нали е декларация декларираш и се подписваш. примерно аз ако си деларирам наем и има устен договор с наемателя къв е проблема

           Коментар


           • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            Хъх - знам им нивото на нападжиите. Не знам как е - както рекох - притеснява ме това, че не виждам начин да докажа отде, колко и какво получил и оттам - евентуалното снасяне на 5%. Не че ми е толкова мъчително да им дам 5% - а и принципно пиша декларации - просто идеята да декларираш нещо без никакъв документ, ми се вижда абсурдна. А щом аз не мога да докажа - ТЕ как ще докажат?
            при положение че цялата информация е публично достъпна какво ще им доказваш
            “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

            Коментар


            • Първоначално изпратено от johndoe2014 Разгледай мнение
             Тоест дивиденти, които са платени вече в брокера (като гледам всички са над 5% според таблицата) все пак се описват "информативно"? Това е лудница.
             Това им е мисленето на чиновнишките боклуци. Те изпитват перверзно удоволствие от това да се гаврят с хората, дето им плащат заплати и да им създават колкото може повече затруднения и въртели.
             Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

             Коментар


             • Хъх - знам им нивото на нападжиите. Не знам как е - както рекох - притеснява ме това, че не виждам начин да докажа отде, колко и какво получил и оттам - евентуалното снасяне на 5%. Не че ми е толкова мъчително да им дам 5% - а и принципно пиша декларации - просто идеята да декларираш нещо без никакъв документ, ми се вижда абсурдна. А щом аз не мога да докажа - ТЕ как ще докажат?
              Last edited by Императорът; 17.04.2018, 20:15. Причина: (Почти) недоказуемо.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

               Да не говорим, че им е нужно и доста високо ниво на компетентство - поне колкото нашето - обясних по-надолулу защо.

               А некомпетентникът е по-опасен и от злодеецът - ако рече да се заяжда с.

               Манцев - става дума дали има отделни графи за данъчно дължимите дивиденти и информативните? Силно се съмнявам. Дали знаят, че в Британия например може да си на 0% данъчна ставка? Сам аз трябваше ного да диря информация и да чета, за да го науча... и тук нозина колеги инвеститори не го знаят.
               Императоре, някъде бях чел че вече НАП ще имат достъп до информацията на българските граждани получаващи дивиденти от чужбина. Не знам дали знаят колко е данъчното облагане в разичните държави, но предполагам че все ще имат някакви подготвени хора в структурата. Тази година за първи път ще получа дивидент от чужбина, и точно затова се интересувам. Питах посредника и той ми каза че дивидентите се декларират само информативно след като вече е платен данъка. Доколкото прочетох или чух от другия си посредник Елана, те също подават информация за дължими данъци към своите клиенти. Но не са ми ясни детайлите, и затова питам.
               Last edited by mancev; 17.04.2018, 19:44.

               Коментар


               • Тоест дивиденти, които са платени вече в брокера (като гледам всички са над 5% според таблицата) все пак се описват "информативно"? Това е лудница.

                Коментар

                Working...
                X