Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно данъчно облагане при търговия с акции през Interactive Brokers

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Не съм чел цялата тема но каквото прочетох беше голямо разтягане на локуми. Започната е с въпрос за данък върху печалба от 4$. Според моя опит отговора е, че не трябва да се занимава. Аз съм ползвал Бенчмарк и опита ми до момента показва че за годишни печалби до 5000$ не е нужно да се прави каквото и дае. През 2014 за пръв път излязах на годишна печалба, беше малко над 2000$ и нищо не съм подавал, то за такива дребни суми е загуба на време да се занимава човек с българската бюрокрация, и както излиза няма и нужда. Но за големи печалби съм длъжен да посъветвам всеки който успее да ги достигне да си плати данъка, не защото може да го хванат, а защото така е правилно.
  Last edited by Shadow1; 13.11.2019, 12:02.

  Коментар


  • Някой знае ли как се облага дохода от американски corporate bonds през ИБ? Дали е 10% като при дивидентите или минава по друг параграф и дали дължа нещо и тук?

   Коментар


   • Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнение
    Какво излиза, всички клиенти на Елана ли са с еднаква сметка 32870 (според извл.Inter) A платформите май са правени от Бенчмарк, понеже има останали файлове с такива разширения-BencMarkTraderStaticWorkplaceTemplate
    Това какво общо има с Interactive Brokers?

    Коментар


    • Какво излиза, всички клиенти на Елана ли са с еднаква сметка 32870 (според извл.Inter) A платформите май са правени от Бенчмарк, понеже има останали файлове с такива разширения-BencMarkTraderStaticWorkplaceTemplate

     Коментар


     • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение

      Ако няма удържани данъци в чужбина не се прилагат. Ако има удържани данъци в чужбина - прилагат се "доказателства", като няма дефиниция какво е "доказателства" в закона, но може да се предположи, че е данни от платформата за търговия, където се виждат удържаните данъци в чужбина.      В закона не видях да има изключение, което да позволява да не се прилагат "доказателства" за платени данъци в чужбина. Дори и когато не дължите никакви данъци. Ако няма платени данъци в чужбина - няма и нужда от прилагане на "доказателства".

      Удържат се данъци в чужбина само върху дивидентите, така че ако нямате дивиденти - не се прилагат "доказателства". За притежаване на акции не е предвидено да се представят "доказателства", независимо дали имате печалба от акциите (може примерно да сте продали и така да сте реализирали печалба).
      Нарочно (ще) купувам само акумулиращи ETF-и -- такива които реинвестират дивидентите, а не ги дистрибутират, имено за да не получавам никакви дивиденти и да не се занимавам с глупости и доказателства. Т.е. единственото нещо, което мога да постигна някой ден като ги продам, е капиталова печалба/загуба. Но понеже всичко се случва на регулиран пазар в ЕС не дължа данък, в случай че съм на печалба.

      С две думи никакви ПДФ-и не трябва да прикачам. Идеята ми е, че ако след 10 години някой тръгне да се заяжда нещо, няма ли да е по-добре към всяка годишна декларация да има документче от инвестиционния посредник за това какви сдекли съм сключвал през съответната година. Аз иначе ще си ги пазя при мене всички стейтмънти, ама се чудех да ги вра ли в носа на НАП след като не съм длъжен и не съм в нарушение на нищо, демек всичко ми е 100% изрядно.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от stat counter Разгледай мнение
       Документите за изплатен дивидент на английски ли ги прилагате или трябва да са преведени на български?
       Ако няма удържани данъци в чужбина не се прилагат. Ако има удържани данъци в чужбина - прилагат се "доказателства", като няма дефиниция какво е "доказателства" в закона, но може да се предположи, че е данни от платформата за търговия, където се виждат удържаните данъци в чужбина.

       Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
       Аз друго да попитам. Като си подавате годишните данъчни декларации, в случай че сте си описали прилежно всички притежавани акции и сделки ако имате и в случай, че не дължите данъци, прикачате ли си Annual Trade Summary PDF-a генериран от Interactive Brokers или просто си го пазите някъде.

       С две думи -- ако не сте длъжни да прикачате разни документи -- врете ли ги нарочно в носа на НАП или си ги пазите само в случай, че тръгнат нещо да ви проверяват да ги извадите и да докажете, че всичко ви е вярно в декларацията?
       В закона не видях да има изключение, което да позволява да не се прилагат "доказателства" за платени данъци в чужбина. Дори и когато не дължите никакви данъци. Ако няма платени данъци в чужбина - няма и нужда от прилагане на "доказателства".

       Удържат се данъци в чужбина само върху дивидентите, така че ако нямате дивиденти - не се прилагат "доказателства". За притежаване на акции не е предвидено да се представят "доказателства", независимо дали имате печалба от акциите (може примерно да сте продали и така да сте реализирали печалба).
       Два прости метода за легално намаляване на данъците

       Коментар


       • Аз друго да попитам. Като си подавате годишните данъчни декларации, в случай че сте си описали прилежно всички притежавани акции и сделки ако имате и в случай, че не дължите данъци, прикачате ли си Annual Trade Summary PDF-a генериран от Interactive Brokers или просто си го пазите някъде.

        С две думи -- ако не сте длъжни да прикачате разни документи -- врете ли ги нарочно в носа на НАП или си ги пазите само в случай, че тръгнат нещо да ви проверяват да ги извадите и да докажете, че всичко ви е вярно в декларацията?

        Коментар


        • Има ли някакви особености при декларирането на дивиденти от master limited partnerships илиreal estate investment trusts?

         Коментар


         • Първоначално изпратено от жижо Разгледай мнение

          Само да добавя, че признат данъчен кредит е разликата на платения данък в чужбина минус данъка от 5%, който би платил за този доход в България.
          Това според мен се отнася за много малко случаи, свързани със страни и за доходи, при които се дава право на пълен данъчен кредит, т.е. ще се признае всичко, което сме платили в други страни и ще ни се намали и останалия данък. Но тъй като в стандартния случай, напр. САЩ, Германия, други страни от ЕС, при дивидентите имаме право само на обикновен данъчен кредит, признава се само до 5%, колкото е данъка в България. Затова признатия данъчен кредит е до размера на признатото плащане, което ще се признае за валидно за задължението в България. А тази разлика, на практика е непризнатия данъчен кредит.

          Коментар
          • Само да добавя, че признат данъчен кредит е разликата на платения данък в чужбина минус данъка от 5%, който би платил за този доход в България.

           Коментар


           • [QUOTE=vankata89;n3461072]Intern-trader може ли да качиш скреншот с един ред как попълваш таблицата с дивидентите?

            Съжалявам, не успях да се справя, като графичен файл скрийншот като го прикачвам не се вижда добре, а в PDF e голям размер. Затова малко пояснения - Попълвам Дружеството напр. Apple, страна от която е САЩ , код 8141, код за прилагане на метод 1, брутен размер на дохода - напр. 20 USD, преизчислени по ВК напр. 34,25 платен данък в чужбина 3,42 - също в лева по валутния курс, признат данъчен кредит - изчислявам го на 5% от дохода, защото това е задължението ми ако е облагаем в България.
            Не съм превеждал документите, в крайна сметка по тях няма данъчно задължение, а само форма на уведомляване, т.е. важно е какво декларирам аз и то има само информативни цели, а не данъчно определящи.
            Last edited by Intern-trader; 21.04.2019, 16:26.

            Коментар


            • Документите за изплатен дивидент на английски ли ги прилагате или трябва да са преведени на български?

             Коментар


             • Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение
              Ключовата дума е в чл.3 ал.1 - лице, което извършва независима икономическа дейност. Ако например един политик иска да си купи реклама във Фейсбук за кампанията си, или пък аз искам да си правя популярност като физическо лице, за да си "начеша" егото, просто фирмата предоставяща услугата ще ми начисли ДДС. За да те регистира някой като получател на услуги, първо трябва да докаже, че получаваната услуга е облагаема /това, просто на всички става ясно, че не е/, и ако го докаже, че след това ти извършваш независима икономическа дейност. Освен това трябва да е в ЕС.
              Разбира се, че извършвам независима икономическа дейност. Покупката и продажбата на финансови инструменти е такава.

              Показах документ от НАП, в който те обясняват как аз извършвам такава дейност и затова ме регистрираха (след като минах оборот от 50 000 лева при ползване на български ИП).

              Сега не съм регистриран, но ако реша да ползвам ИП в чужбина трябва да се регистрирам 7 дена преди първото плащане на месечната такса.

              Според мен е неприемливо това, че от НАП не могат категорично да кажат дали месечната такса за ползване на платформата за търговия е освободена доставка или не. От разсъжденията им става ясно, че смятат, че това не е освободена доставка и следва да начисля и внеса данък върху разходите, които правя за месечните такси.

              Защо смяташ, че месечната такса за ползване на платформата за търговия не се облага с ДДС (НАП не са прави)?

              Ако примерно месечните такси и таксите по сделките са общо $50 на година, това са 20 лева ДДС. Размерът на ДДС-то е по-малко от разходите, които аз ще направя във връзка с регистрацаията по ДДС и подаването на декларациите (трябва да плащам стотици левове на счетоводител да се занимава с тези глупости). Освен това НАП се занимават часове с моята регистрация и евентуално дерегистрация (служител проверява дали правилно са попълнени бумагите, иска извлечения от банкови сметки, проверява ги и т.н.).

              За тези 20 лева ДДС и аз губя, и държавата губи много повече.
              Last edited by vstoykov; 20.04.2019, 14:05.
              Два прости метода за легално намаляване на данъците

              Коментар


              • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
               Intern-trader може ли да качиш скреншот с един ред как попълваш таблицата с дивидентите? nradev от къде знаеш колко пари съм получил от дивиденти че ги сметна че са 20 30 долара. За твое сведение съм получил над 1500лв дивиденти за 2018 от един високо рисков ETF и признавам си капиталово съм на захуба ако го продам в момента. Освен това дори в момента тези дивиденти да са стотинки мисля да си продължа да си купувам най - различни акции с цел прибиране на дивидент на 30 съм така че време имам да направя голямо портфолио и както днес са стотинки утре може и да са по - сериозни суми примерно по 10 15к на година. За 5 години се събират едни 60 70к които ако ги похарчиш на веднъж и лешоядите разберат по някакъв начин има да те тормозят после от къде ги имап тия пари .
               нa 1500 данъка е само 75 лв

               Коментар


               • @Inter-Trader може да качиш скрееншот с по - голяма резолюция че на този нищо не се вижда предполагам отговора ти ще е полезен за много хора. Благодаря предварително.
                http://www.proflashgame.com

                Коментар

                Working...
                X