Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно данъчно облагане при търговия с акции през Interactive Brokers

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Click image for larger version

Name:	image_12046.jpg
Views:	1
Size:	1.9 КБ
ID:	3461110 Прикачвам изрязан скрийншот. Няма нищо особено, първо попълвах декларацията с баркод, но тъй като позициите са ограничени и не могат да се вмъкват неограничено редове, този проблем се решава като се импортира декларацията в сайта на НАП и се подаде с подпис или ПИК код. Дивидентът съм го изчислявал с валутния курс за деня на получаването му, както и дохода.Като признат данъчен кредит съм изчислявал 5%, така се вижда, че съм плащал значително по-висок данък 10% САЩ/23,6% Германия. Пълният размер на дивидентите ми беше приличен, но това не е накарало НАП да ми оспорва платения данък и да ме накара да платя повторно и в България. Затова не трябва да се тръгва с притесненията, че някой ще го оспори и това да е оправдание да не се декларира.

  Коментар


  • Ето и справка за дивидентите ми от 2018 http://i.imgur.com/AxnoX2i.jpg
   http://www.proflashgame.com

   Коментар


   • Intern-trader може ли да качиш скреншот с един ред как попълваш таблицата с дивидентите? nradev от къде знаеш колко пари съм получил от дивиденти че ги сметна че са 20 30 долара. За твое сведение съм получил над 1500лв дивиденти за 2018 от един високо рисков ETF и признавам си капиталово съм на захуба ако го продам в момента. Освен това дори в момента тези дивиденти да са стотинки мисля да си продължа да си купувам най - различни акции с цел прибиране на дивидент на 30 съм така че време имам да направя голямо портфолио и както днес са стотинки утре може и да са по - сериозни суми примерно по 10 15к на година. За 5 години се събират едни 60 70к които ако ги похарчиш на веднъж и лешоядите разберат по някакъв начин има да те тормозят после от къде ги имап тия пари .
    http://www.proflashgame.com

    Коментар


    • Няма никакъв проблем с признаването на дивидента от САЩ, а и от останалите страни. Интерактив Брокърс дава Form 1042S, официалния документ за дохода и дивидента. Пак там има и Dividend Report Tax Year 2018, който дава разбивка и за дохода, и за удържания данък. Няма смисъл от презастраховане с допълнителни 5%, както и поемане на безсмислен риск от недеклариране. Ако си попълвате данъчната декларация коректно, вие ще си попълнете наличните към края на годината акции, а ако имате сделки на нерегулирани пазари или пазари извън ЕС/напр. САЩ / и детайли за самите сделки. След това, ако по някакъв повод ви направят проверка, дори и след години и ви изискат информация за акаунта в инвестиционния посредник, лесно ще се види, че имате и дивиденти. Затова е за мен неособено оправдано поемане на риск с недеклариране. Още повече, че нашата данъчна система, както сполучливо беше направил коментар Каролев, се интересува повече от това да намери поводи за глоби /от тях идват и премиите/, отколкото да ви помогне да сте коректен. Затова няма значение дали дивидента е 20 долара или 2000 долара.
     Аз вече си подадох декларацията, имах данък за връщане поради привилегия за застраховка, вече декларацията ми е обработена и данъка ми е върнат, като прикачените документи са били напълно достатъчни, въпреки, че имам сделки с акции на US борси, налични акции и дивиденти от САЩ и Германия. Не преигравайте с притесненията си, че няма как да ви признаят удържаните данъци върху дивиденти, заради изискванията за доказателства. Нали от същите документи са и доходите/дивидентите, как ще ви признаят доходите, а няма да ви признаят данъка върху дивидентите, след като и двете са от един и същи документ. Този доход за НАП е важно дали е деклариран, защото той е данък при източника в друга страна и се признава плащането и в България. Данък ще се плати само, ако в другата страна не е удържан такъв. Например точно затова са уязвими тези, които не декларират и плащат данък върху дивидент от Великобритания, ако там не е удържан.
     Last edited by Intern-trader; 19.04.2019, 12:27.

     Коментар


     • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
      какви са тия глупости?
      велики глупости.      спете спокойно и да не декларирате нищо за 20-30 долара нема кой да се занимава с вас

      Коментар


      • Аз си платих 5% тай като не ми се разправя дадена разпечатка доказателство ли е или не. Ако ония се заядат аз как ще докажа че аз съм прав а те не са.
       http://www.proflashgame.com

       Коментар


       • Ами принтирай ги и пробвай да питаш НАП. Сигурен съм че ще падне едно чесане ама ние такива случеи не сме имали от къде а знаем какво да правим . А и нападжите много се кефят на неофициални документи които никога през живота си не са виждали .
        http://www.proflashgame.com

        Коментар


        • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
         Доколкото четох безумията на НАП за дивидентите имаш няколко варианта и зависи от държавата с която има СИДДО. Има държави при които се ползва освобождаване с прогресия там не ти трябват "доказателства" но те са много малко и САЩ не са от тях. За САЩ е данъчен кредит и там ти трябват тези "доказателства" имаше една таблица някъде кътето описва дивидентите от коя държава какви са. Тези доказателства може да ги вземеш от компанията която ти изплаща дивидента или от IRS тоест на практика не можеш да ги вземеш тези доказателкства. При Saxo Bank с представители Бенчмарк и Елана в България имаш възможност да си купиш реални акции но не се водят на твое име. Стоят в някаква групова сметка и не можеш да ходиш да гласуваш на общите събрания на акционерите представи си дори и компанията да иска да ти издаде въпросния документ как да ти го издаде като ти не се водиш собственик на акциите. Ако си с Interactive Brokers акциите ти се водят на твое име ама пак не виждам как ще вземеш свещените доказателства.

         Варианти:
         1.) Не декларираш никакви дивиденти особено ако са стотинки няма смисъл. Едиствения начин данъчните да те лепат е да влязат в сметката на посредника да не забравяме и че при случеи като Saxo Bank акциите даже не се водят на твое име.

         2.) Плащаш 5% рекет на държавата върху БРУТНАТА сума като приравняваш валутата долари паундове йени към курса на БНБ за деня към който е пристигнал дивидента по сметката ти. Тоест ако имаш дивидент $100 бруто очесалите са те 10% и си получил $90 декларираш $100 не $90 колкото реално си получил и плащаш $5 дивидент като обръщаш доларите спрямо курса на БНБ за деня в лева.
         Поне на мене IBKR ми пращат формуляр 1099-B май беше. Та там си пише колко дивита си получил и колко точно данък ти е удържан. Не вярвам наще да кажат "ааа IRS не са никво доказателство".

         Коментар


         • 2.) Плащаш 5% рекет на държавата върху БРУТНАТА сума като приравняваш валутата долари паундове йени към курса на БНБ за деня към който е пристигнал дивидента по сметката ти. Тоест ако имаш дивидент $100 бруто очесалите са те 10% и си получил $90 декларираш $100 не $90 колкото реално си получил и плащаш $5 дивидент като обръщаш доларите спрямо курса на БНБ за деня в лева.
          какви са тия глупости?
          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

          Коментар


          • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
           Няколко въпроса от мен:
           1) в кое приложение и с кой код се вписват необлагаемите от БФБ ? ( не откривам нищо релевантно - трябва ли да ги описвам всяка сделка?)
           https://www.investor.bg/novini-i-ana...raciia-279859/
           fuск the bеаr - give me the bееr

           Коментар


           • А ако пък вляват в сметката на посредника се вижда че са те очесали повече от 5% така че могат евентуално да те глобят за недеклариране сигурно но не и да ти търсят пари защото ти не дължиш нищо.
            http://www.proflashgame.com

            Коментар


            • Доколкото четох безумията на НАП за дивидентите имаш няколко варианта и зависи от държавата с която има СИДДО. Има държави при които се ползва освобождаване с прогресия там не ти трябват "доказателства" но те са много малко и САЩ не са от тях. За САЩ е данъчен кредит и там ти трябват тези "доказателства" имаше една таблица някъде кътето описва дивидентите от коя държава какви са. Тези доказателства може да ги вземеш от компанията която ти изплаща дивидента или от IRS тоест на практика не можеш да ги вземеш тези доказателкства. При Saxo Bank с представители Бенчмарк и Елана в България имаш възможност да си купиш реални акции но не се водят на твое име. Стоят в някаква групова сметка и не можеш да ходиш да гласуваш на общите събрания на акционерите представи си дори и компанията да иска да ти издаде въпросния документ как да ти го издаде като ти не се водиш собственик на акциите. Ако си с Interactive Brokers акциите ти се водят на твое име ама пак не виждам как ще вземеш свещените доказателства.

             Варианти:
             1.) Не декларираш никакви дивиденти особено ако са стотинки няма смисъл. Едиствения начин данъчните да те лепат е да влязат в сметката на посредника да не забравяме и че при случеи като Saxo Bank акциите даже не се водят на твое име.

             2.) Плащаш 5% рекет на държавата върху БРУТНАТА сума като приравняваш валутата долари паундове йени към курса на БНБ за деня към който е пристигнал дивидента по сметката ти. Тоест ако имаш дивидент $100 бруто очесалите са те 10% и си получил $90 декларираш $100 не $90 колкото реално си получил и плащаш $5 дивидент като обръщаш доларите спрямо курса на БНБ за деня в лева.
             http://www.proflashgame.com

             Коментар


             • Здравейте отново,

              един допълнителен въпрос, какво се попълва в графи 10 и 11 (приложение8 - ЗДДФЛ ) ... видях за дивиденти в САЩ е ДК (обикновен данъчен кредит ) брутен размер приемрно - 10 лв, платен данък 2 лв. но какво значи " допустим размер на данъчния кредит" и размер на признатия данъчен кредит ? на мене нищо не ми говори ..т.е. от 2 лв примерно вадя .50 цента ( 5% данък дивидент в българия) и трябва да платя 1.5 ... или приспадам от данъчната основа тези 1.50 ( тъй като съм ги надплатил в щатите?

              Коментар              • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
               Няколко въпроса от мен:
               1) в кое приложение и с кой код се вписват необлагаемите от БФБ ? ( не откривам нищо релевантно - трябва ли да ги описвам всяка сделка?)
               2) в кое приложение и с кой код се вписват акциите от САЩ ( откривам приложение 5, код 508 , ама дали е то? )
               3) в кое приложение и с кой код се вписват дивидентите ( според мен е някъде из приложение 9 ,, СИДДО ? )
               Аз попълвам така:
               1) Не знам
               2) Да
               3) Приложение 8, Част I, Част IV, код 8141
               Аз въвеждам обобщено сделките понеже са много за ръчно въвеждане, но може да се добави ексел с отделните сделки като прикачен документ.

               Коментар


               • Няколко въпроса от мен:
                1) в кое приложение и с кой код се вписват необлагаемите от БФБ ? ( не откривам нищо релевантно - трябва ли да ги описвам всяка сделка?)
                2) в кое приложение и с кой код се вписват акциите от САЩ ( откривам приложение 5, код 508 , ама дали е то? )
                3) в кое приложение и с кой код се вписват дивидентите ( според мен е някъде из приложение 9 ,, СИДДО ? )

                п.с. Благодаря Jori
                Last edited by sirFaith; 16.04.2019, 05:47.

                Коментар

                Working...
                X