Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно данъчно облагане при търговия с акции през Interactive Brokers

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Има ли някакви особености при декларирането на дивиденти от master limited partnerships илиreal estate investment trusts?

  Коментар


  • Първоначално изпратено от жижо Разгледай мнение

   Само да добавя, че признат данъчен кредит е разликата на платения данък в чужбина минус данъка от 5%, който би платил за този доход в България.
   Това според мен се отнася за много малко случаи, свързани със страни и за доходи, при които се дава право на пълен данъчен кредит, т.е. ще се признае всичко, което сме платили в други страни и ще ни се намали и останалия данък. Но тъй като в стандартния случай, напр. САЩ, Германия, други страни от ЕС, при дивидентите имаме право само на обикновен данъчен кредит, признава се само до 5%, колкото е данъка в България. Затова признатия данъчен кредит е до размера на признатото плащане, което ще се признае за валидно за задължението в България. А тази разлика, на практика е непризнатия данъчен кредит.

   Коментар
   • Само да добавя, че признат данъчен кредит е разликата на платения данък в чужбина минус данъка от 5%, който би платил за този доход в България.

    Коментар


    • [QUOTE=vankata89;n3461072]Intern-trader може ли да качиш скреншот с един ред как попълваш таблицата с дивидентите?

     Съжалявам, не успях да се справя, като графичен файл скрийншот като го прикачвам не се вижда добре, а в PDF e голям размер. Затова малко пояснения - Попълвам Дружеството напр. Apple, страна от която е САЩ , код 8141, код за прилагане на метод 1, брутен размер на дохода - напр. 20 USD, преизчислени по ВК напр. 34,25 платен данък в чужбина 3,42 - също в лева по валутния курс, признат данъчен кредит - изчислявам го на 5% от дохода, защото това е задължението ми ако е облагаем в България.
     Не съм превеждал документите, в крайна сметка по тях няма данъчно задължение, а само форма на уведомляване, т.е. важно е какво декларирам аз и то има само информативни цели, а не данъчно определящи.
     Last edited by Intern-trader; 21.04.2019, 16:26.

     Коментар


     • Документите за изплатен дивидент на английски ли ги прилагате или трябва да са преведени на български?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение
       Ключовата дума е в чл.3 ал.1 - лице, което извършва независима икономическа дейност. Ако например един политик иска да си купи реклама във Фейсбук за кампанията си, или пък аз искам да си правя популярност като физическо лице, за да си "начеша" егото, просто фирмата предоставяща услугата ще ми начисли ДДС. За да те регистира някой като получател на услуги, първо трябва да докаже, че получаваната услуга е облагаема /това, просто на всички става ясно, че не е/, и ако го докаже, че след това ти извършваш независима икономическа дейност. Освен това трябва да е в ЕС.
       Разбира се, че извършвам независима икономическа дейност. Покупката и продажбата на финансови инструменти е такава.

       Показах документ от НАП, в който те обясняват как аз извършвам такава дейност и затова ме регистрираха (след като минах оборот от 50 000 лева при ползване на български ИП).

       Сега не съм регистриран, но ако реша да ползвам ИП в чужбина трябва да се регистрирам 7 дена преди първото плащане на месечната такса.

       Според мен е неприемливо това, че от НАП не могат категорично да кажат дали месечната такса за ползване на платформата за търговия е освободена доставка или не. От разсъжденията им става ясно, че смятат, че това не е освободена доставка и следва да начисля и внеса данък върху разходите, които правя за месечните такси.

       Защо смяташ, че месечната такса за ползване на платформата за търговия не се облага с ДДС (НАП не са прави)?

       Ако примерно месечните такси и таксите по сделките са общо $50 на година, това са 20 лева ДДС. Размерът на ДДС-то е по-малко от разходите, които аз ще направя във връзка с регистрацаията по ДДС и подаването на декларациите (трябва да плащам стотици левове на счетоводител да се занимава с тези глупости). Освен това НАП се занимават часове с моята регистрация и евентуално дерегистрация (служител проверява дали правилно са попълнени бумагите, иска извлечения от банкови сметки, проверява ги и т.н.).

       За тези 20 лева ДДС и аз губя, и държавата губи много повече.
       Last edited by vstoykov; 20.04.2019, 14:05.
       Два прости метода за легално намаляване на данъците

       Коментар


       • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
        Intern-trader може ли да качиш скреншот с един ред как попълваш таблицата с дивидентите? nradev от къде знаеш колко пари съм получил от дивиденти че ги сметна че са 20 30 долара. За твое сведение съм получил над 1500лв дивиденти за 2018 от един високо рисков ETF и признавам си капиталово съм на захуба ако го продам в момента. Освен това дори в момента тези дивиденти да са стотинки мисля да си продължа да си купувам най - различни акции с цел прибиране на дивидент на 30 съм така че време имам да направя голямо портфолио и както днес са стотинки утре може и да са по - сериозни суми примерно по 10 15к на година. За 5 години се събират едни 60 70к които ако ги похарчиш на веднъж и лешоядите разберат по някакъв начин има да те тормозят после от къде ги имап тия пари .
        нa 1500 данъка е само 75 лв

        Коментар


        • @Inter-Trader може да качиш скрееншот с по - голяма резолюция че на този нищо не се вижда предполагам отговора ти ще е полезен за много хора. Благодаря предварително.
         http://www.proflashgame.com

         Коментар


         • Click image for larger version

Name:	image_12046.jpg
Views:	1
Size:	1.9 КБ
ID:	3461110 Прикачвам изрязан скрийншот. Няма нищо особено, първо попълвах декларацията с баркод, но тъй като позициите са ограничени и не могат да се вмъкват неограничено редове, този проблем се решава като се импортира декларацията в сайта на НАП и се подаде с подпис или ПИК код. Дивидентът съм го изчислявал с валутния курс за деня на получаването му, както и дохода.Като признат данъчен кредит съм изчислявал 5%, така се вижда, че съм плащал значително по-висок данък 10% САЩ/23,6% Германия. Пълният размер на дивидентите ми беше приличен, но това не е накарало НАП да ми оспорва платения данък и да ме накара да платя повторно и в България. Затова не трябва да се тръгва с притесненията, че някой ще го оспори и това да е оправдание да не се декларира.

          Коментар


          • Ето и справка за дивидентите ми от 2018 http://i.imgur.com/AxnoX2i.jpg
           http://www.proflashgame.com

           Коментар


           • Intern-trader може ли да качиш скреншот с един ред как попълваш таблицата с дивидентите? nradev от къде знаеш колко пари съм получил от дивиденти че ги сметна че са 20 30 долара. За твое сведение съм получил над 1500лв дивиденти за 2018 от един високо рисков ETF и признавам си капиталово съм на захуба ако го продам в момента. Освен това дори в момента тези дивиденти да са стотинки мисля да си продължа да си купувам най - различни акции с цел прибиране на дивидент на 30 съм така че време имам да направя голямо портфолио и както днес са стотинки утре може и да са по - сериозни суми примерно по 10 15к на година. За 5 години се събират едни 60 70к които ако ги похарчиш на веднъж и лешоядите разберат по някакъв начин има да те тормозят после от къде ги имап тия пари .
            http://www.proflashgame.com

            Коментар


            • Няма никакъв проблем с признаването на дивидента от САЩ, а и от останалите страни. Интерактив Брокърс дава Form 1042S, официалния документ за дохода и дивидента. Пак там има и Dividend Report Tax Year 2018, който дава разбивка и за дохода, и за удържания данък. Няма смисъл от презастраховане с допълнителни 5%, както и поемане на безсмислен риск от недеклариране. Ако си попълвате данъчната декларация коректно, вие ще си попълнете наличните към края на годината акции, а ако имате сделки на нерегулирани пазари или пазари извън ЕС/напр. САЩ / и детайли за самите сделки. След това, ако по някакъв повод ви направят проверка, дори и след години и ви изискат информация за акаунта в инвестиционния посредник, лесно ще се види, че имате и дивиденти. Затова е за мен неособено оправдано поемане на риск с недеклариране. Още повече, че нашата данъчна система, както сполучливо беше направил коментар Каролев, се интересува повече от това да намери поводи за глоби /от тях идват и премиите/, отколкото да ви помогне да сте коректен. Затова няма значение дали дивидента е 20 долара или 2000 долара.
             Аз вече си подадох декларацията, имах данък за връщане поради привилегия за застраховка, вече декларацията ми е обработена и данъка ми е върнат, като прикачените документи са били напълно достатъчни, въпреки, че имам сделки с акции на US борси, налични акции и дивиденти от САЩ и Германия. Не преигравайте с притесненията си, че няма как да ви признаят удържаните данъци върху дивиденти, заради изискванията за доказателства. Нали от същите документи са и доходите/дивидентите, как ще ви признаят доходите, а няма да ви признаят данъка върху дивидентите, след като и двете са от един и същи документ. Този доход за НАП е важно дали е деклариран, защото той е данък при източника в друга страна и се признава плащането и в България. Данък ще се плати само, ако в другата страна не е удържан такъв. Например точно затова са уязвими тези, които не декларират и плащат данък върху дивидент от Великобритания, ако там не е удържан.
             Last edited by Intern-trader; 19.04.2019, 12:27.

             Коментар


             • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
              какви са тия глупости?
              велики глупости.              спете спокойно и да не декларирате нищо за 20-30 долара нема кой да се занимава с вас

              Коментар


              • Аз си платих 5% тай като не ми се разправя дадена разпечатка доказателство ли е или не. Ако ония се заядат аз как ще докажа че аз съм прав а те не са.
               http://www.proflashgame.com

               Коментар


               • Ами принтирай ги и пробвай да питаш НАП. Сигурен съм че ще падне едно чесане ама ние такива случеи не сме имали от къде а знаем какво да правим . А и нападжите много се кефят на неофициални документи които никога през живота си не са виждали .
                http://www.proflashgame.com

                Коментар

                Working...
                X