IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• След последните покупки от 27.10.16 г. портфейла към днешна дата има следната структура:
    ATERA - 24%
    BREF - 29%
    CENHL - 14%
    CHIM - 13%
    SFTRD - 20%
    Хубаво е когато светофара свети в зелено. Доволен съм, че купих Стара планина на поносима цена, след като преди това направих глупостта да продам М+С.

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
      Както се вижда, имате разнолик стил на инвестиране и несходно разбиране за успех и постижения. Дори по още 1000 постта в темата да напишете, няма да убедите насрещната страна в своята правота, защото мислите различно и всеки е прав за себе си.
      Аз не държа да убеждавам когото и да било в каквото и да било. Влизам в тая тема за да науча нещо и да споделя моят опит или моите нови инвестиционни открития с другите, та евентуално полезен някому да бъда. Неслучайно нозина се свръзват с мен на лични и по други начини, защото имат въпроси по споделеното от мен.

Който влиза тук за да си мери самолетът с околните, това си е лично негово извращение.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
        Както се вижда, имате разнолик стил на инвестиране и несходно разбиране за успех и постижения. Дори по още 1000 постта в темата да напишете, няма да убедите насрещната страна в своята правота, защото мислите различно и всеки е прав за себе си.
        Ми това идва от разликата в големината и дебелината на портфейлите им

Коментар

• Както се вижда, имате разнолик стил на инвестиране и несходно разбиране за успех и постижения. Дори по още 1000 постта в темата да напишете, няма да убедите насрещната страна в своята правота, защото мислите различно и всеки е прав за себе си.
          Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            За мен има - защото когато дава на мен, АЗ решавам какво да правя с парите. Разбира се всяка компания трябва и да реинвестира в бизнесът си, тоест трябва да води балансирана дивидентна политика... която включва неснасяне на дивиденти в някои периоди.
            за мен пък е по-важно какво си направил, а не как си изчисляваш стотинките

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              за мен няма разлика дали компанията дава дивидент или не
              в единия случай парите остават в нея, в други ги дава на теб и ти решаваш какво да правиш
              но то е едно и също за мен
              няма логика да е различно
              За мен има - защото когато дава на мен, АЗ решавам какво да правя с парите. Разбира се всяка компания трябва и да реинвестира в бизнесът си, тоест трябва да води балансирана дивидентна политика... която включва неснасяне на дивиденти в някои периоди.

Коментар

Моят метод е правилният, защото и двамата сме РЕинвестиращи. Ако целта ни беше само да си харчим доходът от инвестиция, в миналото направена, правилен неговият щеше да е.
                за мен няма разлика дали компанията дава дивидент или не
                в единия случай парите остават в нея, в други ги дава на теб и ти решаваш какво да правиш
                но то е едно и също за мен
                няма логика да е различно

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                  опиши ми къде греша и как ти смяташ
                  нищо не разбрах от твоите обяснения
                  Мисля, че ме разбра отлично. Да изчисляваш доходността на една инвестиция спрямо цената, на която си я купувал преди осем години, е абсурдно, когато смяташ да реинвестираш тая доходност или пък други пари в същия инструмент. Това, че си си купувал Трейдингчета на 1.80 или земя на 200 кинта декарът с нищо не променя фактът, че ако сега реинвестираш пак в тия активи, ще трябва да дадеш шестак за акцията и поне 800 кинта за земята. Ако не отчиташ това, просто сам се лъжеш, че РЕинвестицията ти е толкова доходоносна, колкото инвестицията, а всъщност разликата е в пъти.

Аз изчислявам каква доходност евентуално ще ми донесе един актив, ако СЕГА инвестирам в него, защото СЕГА се готвя да инвестирам в - без значение дали вече си имам от същия актив или не. Кое му е сложното?

Мислиш, че ако една инвестиция или стратегия ти е носела успех преди и досега, означава, че неминуемо ще ти носи успех и в бъдеще... а нещата се променят и то често - устремно. Не казвам, че методът ти на изчисление е неистински, а че е неправилен като стратегия.
                  Last edited by Императорът; 07.11.2016, 21:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                    От сумА ти време сравнявате круши с домати ..... имате различна инвестиционна стратегия а си мерите пишките ..... много неща определят стратегията и едно от тях е размера на портфейла ... естествено, че fortiss ще залага по-консервативно, защото дивидентите му на година са повече от портфейла на Императорът. И аз така бих направил. Но като си по-малък трябва да си по-рисков за да пораснеш по-бързо .... лошото е че понякога се смаляваш по-бързо......
                    Не си мерим нищо, аз поне. Той само заяжда и критикува - отговарям му само когато ми писне. Иначе и двамата сме еднакво консервативни - само дето моите консервативни инвестиции са различни - дългови книжа по светът и златце (сребърце, платинчичка, елмази). За мен консервативен инструмент трябва да има висока ликвидност, стойност при форсмажор или да можеш да избягаш с него. Опитвам се да му обясня на Фортисов, че неговият консервативен инструмент в тая държава и на тоя континент и при тия условия всъщност е по-рисков от акциите му, на той не слуша. Е, всеки сам си решава.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                      Според мен спорите за различни неща и не се разбирате всъщност кой за какво говори. Аз вярвам на Форти, че е правил 21-22% и в същото време разбирам и Импето. Смятам, че и двамата са прави, просто единия гледа в бъдещето, а другия отговаря правилно на въпрос, касаещ миналото.
                      Моят метод е правилният, защото и двамата сме РЕинвестиращи. Ако целта ни беше само да си харчим доходът от инвестиция, в миналото направена, правилен неговият щеше да е.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                        полученият дивидент за мен е кеш, които решавам как да инвестирам или похарча
                        ти като ходиш на басейн как ги обелязваш парите похарчени от дивидента, когато си купиш различна акция не е нула нали, защо ако купиш от същата разхода да е нула?
                        Знам, че е ненула - просто вашият метод на разсъждение води до там

Коментар

• От сумА ти време сравнявате круши с домати ..... имате различна инвестиционна стратегия а си мерите пишките ..... много неща определят стратегията и едно от тях е размера на портфейла ... естествено, че fortiss ще залага по-консервативно, защото дивидентите му на година са повече от портфейла на Императорът. И аз така бих направил. Но като си по-малък трябва да си по-рисков за да пораснеш по-бързо .... лошото е че понякога се смаляваш по-бързо......
                          Life won't wait for you.

Коментар

Според мен тоя начин на изчисляване сериозно изкривява картината. Например аз - в колчетата по-надолу в темата, изчислявам доходността си спрямо МОМЕНТНИТЕ цени на моите инвестиции - все едно ако СЕГА реинвестирам в. Нали разбираш какво би се получило, ако изчислявам доходността на акциите ми от Трейдингът (например) спрямо цената, на която съм ги купувал, добавяйки дори РЕ-инвестициите в годините? А ако бях използвал тоя метод преди - например по отношение на акциите си от Любовното послание или хесовиците? Да не говорим, че и цената на парите тогава е била друга.

Просто за мен е ного по-важно да знам къде да инвестирам или реинвестирам СЕГА - защото нямам машина на времето, за да се върна 18 години назад и да си купя земица по 200 лв на декар или М+С на 16 лв.
                            опиши ми къде греша и как ти смяташ
                            нищо не разбрах от твоите обяснения

Коментар

• Според мен спорите за различни неща и не се разбирате всъщност кой за какво говори. Аз вярвам на Форти, че е правил 21-22% и в същото време разбирам и Импето. Смятам, че и двамата са прави, просто единия гледа в бъдещето, а другия отговаря правилно на въпрос, касаещ миналото.
                              Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• полученият дивидент за мен е кеш, които решавам как да инвестирам или похарча
                                ти като ходиш на басейн как ги обелязваш парите похарчени от дивидента, когато си купиш различна акция не е нула нали, защо ако купиш от същата разхода да е нула?
                                “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

Working...
                                X