IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

Взимам повод от това мнение на 15% в "Оптимизма". Искам да попитам - държите ли в момента изобщо някакъв кеш и ако, да защо? Прехвърлих последните 5 страници в тази тема и статистиката показа следното от споделените портфейли:

Tedy79 - 99,93%, ерго 0,07% кеш,
    Black and White Cat-foot - 0% кеш,
    User12 - 1,2% кеш,
    Sylver88 - нищожен процент

Аз също в платформата имам 71 стотинки свободни към днешна дата.

Само Импето там в питата е демонстрирал около 10% (на око) кеш. Но с 21 позиции от четири пазара там нещата са твърде сериозни

Та - каква е логиката точно в момента да държите кеш в платформата, на депозит или където там го държите? Дори да имаме консенсус, че сме във финалния етап на цикъла (безогледното бичене нагоре), защо кеш на БФБ точно сега?
    Да, почти никакъв кеш, няколко десетки левове имам в платформата колкото да е "на зелено" баланса - дивиденти - реинвестирам, всичко което захраня в платформата - също ... и така мисля да е в близките 2 години, защото вярвам, че това е момента преди да чуем "пук" :-))
    Иначе в банка имам малко - колкото за посрещане на някаква кризисна ситуация - тях реално не ги броя и не ме интересуват (дай боже да е все така).
    Аз препоръки нямам към никой какво да прави с парите си, но по-скоро мога да дам съвет на по-млади колеги, които чакат или се страхуват от нещо - ДЕЙСТВАЙТЕ!
    Пиша го от личен опит - аз в периода 2005 - 2007г. бях по-предпазлив и неуверен, чудех се - порастнали са цените, сега ли да купя, да изчакам ли, не са ли много скъпи сега и т.н. въпросчета, които терзаят по-младите и неопитни инвеститори и сега... Е дойде 2007г в края и се чу едно голямо "пук" :-))
    Общо взето това "пук" обаче ми "изяде" около 60% от печалбата ми за предишните 2-3 години. Но пък придобих безценен опит, който ми помогна след това много, за да си пазарувам в тихия период 2009-2015г. (тук само изключвам периода около фалита на КТБ). В последните 9 месеца всичко това се отплати доволно, точно затова си позволявам да дам този съвет...
    Кризи и възходи по борсите е имало и ще има, всяка ситуация се отиграва, важно е да има спокойствие, дисциплина и търпение.
    За най-нетърпеливите има Форекс, Онлайн Казина и букмейкъри и др. разни където риска е в много пъти по-голям от тук.
    Успех на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Ясно, ама въпросът е, че капиталовият ръст си има край, особено когато е с такова темпо, но дивидентът си е вечен А и като поскъпват яката акциите, как ще си направиш после дивидентен портфейл, та и нискорисков?
      Благодаря за пожеланията, успех и на тебе - а с Фортисссов аз не се карам, всъщност в определен смисъл сме почти еднакви като инвеститори - реинвестиращи дивидентаджии, а не спекуланти. Просто аз безскрупулно търся сгодата навред, той е верен до гроб на един мажоритар.
      Да, тук е тънкия момент....
      Аз май съм някъде по средата между вас двамата... хем приемам дивидента (за момента - 2016-2019г) като бонусче по скоро, а не цел, хем търся някаква диверсификация - имам 8 акции в БГ, но както споменах ще инвестирам и в хес, мцх и трейдинга, а поглеждам и навън - част от твоите "чуждоземски" акции са ми в полезрението...
      Относно въпросът ти - поставил съм си таргети за излизане (доста по-високи от сегашните цени на акциите ми) и при достигането им (дай боже) ще продавам известни количества от тях, със средствата от които ще купувам тези по-ниско рисковите и по-дивидентни за които бях писал... така си представям да стане трансформацията на портфейла ми.
      Разбира се таймингът е много важно нещо, дано не съм го объркал или поне не много...
      Знам, че не се карате, по-скоро 2 остри камъка се срещат и прехвърлят леки искри :-), ако успеем да се засечем на Софарма събитията - ще се радвам

Коментар

Та - каква е логиката точно в момента да държите кеш в платформата, на депозит или където там го държите? Дори да имаме консенсус, че сме във финалния етап на цикъла (безогледното бичене нагоре), защо кеш на БФБ точно сега?
        Аз в момента имам 20-30% кеш. Ясно осъзнавайки, че логиката ми е погрешна предвид фактите, ще си я кажа все пак :

1. В цялата си история на БФБ /около 5 г./ съм свикнал да гледал да кажем 80% от времето спадове и 20% ръстове. Това означава, че съм видял на практика 1 ръст, този преди фалита на КТБ. Най-вероятно това ми е изкривило мисленето и ме е направило прекомерен песимист.
        2. Никога не съм виждал и не съм очаквал, че компании на БФБ ще се търгуват на подобни високи нива като коефициенти, та ако щете и на форлард коефициенти. Не искам да конкретизирам, да не стане безплоден спор.
        3. Живота извън борсата ме е научил, че кеш трябва винаги да има. Често ми се е случвало да ми предлагат неща на невероятно ниски цени по една или друга причина.
        4. Приоритет №1 за мен е през живота ми да има възможно най-малко трусове. Обичам спокойствието и съм готов да си плащам за него. Специално тук на борсата е още по-лесно, тъй като на практика го плащам чрез пропуснати ползи, а не с реални активи. Искрено се надявам голямата алчност да не надделее при мен и да се впусна в преследването на големи доходности и да почна да си го меря с всички тук. Засега се справям, но кой знае, ако си повярвам твърде много ще стане страшно.

Общо взето е това, приел съм, че няма да съм сред най-добрите борсаджии и гледам да не се бутам, за да не се опаря.
        Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от Бик в атака Разгледай мнение

а ако изпадне нещо на далавера с какво ще купуваме?
          ми...след 3м с дивидента от атерата, а и всеки месец добавям малко кеш и пазарувам.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            кеш = 0
            а ако изпадне нещо на далавера с какво ще купуваме?
            Събитията не винаги отговарят на очакванията!

Коментар

• Първоначално изпратено от tedi79 Разгледай мнение

Да, засега съм на БФБ, но с интерес поглеждам и навън. Малко ме притесняват американците (да не се разкихат сериозно) и затова все още се въздържам от покупки, че да не си остана само с дивидента им
              В периода 2010 - 2015г честно да ти кажа имах почти по-голяма дивидентна доходност отколкото капитална от БГ акциите ми. Но... за периода 2016-2019 мисля, че е доста по-добре да гоня на БФБ капиталовата доходност, затова съм и в тези акции засега. Пример: ПИБ ми е дала около 80% за последните 6 месеца, ще преживея някак си фактът че дивидентната доходност от нея ми е 0%.
              Иначе дивидентът е важен - спор няма. Да се надяваме, че компаниите ни ще изкарват по-големи печалби "на светло" и ще разделят по-големи трохички с миноритарите. Ако Септември 2017 Софарма струва 6 лв, а дивидентът е 9 ст, като процент ще се падне 1,5% - нищо грандиозно, но фактът че средната ми цена на придобиване е 2,5 лв на Софармата - ок съм.
              Другото което съм решил за себе си е с годините да намалявам риска, тоест да се ориентирам към по-дивидентни и ниско-рискови акции след да речем десетина години, когато по-важно за мен ще е портфейла да носи 5-8% годишна доходност. Но до тогава по-важна ми е капиталовата доходност, която в последната година и да се надяваме в следващите няколко е/ще бъде такава че дивидентът (бил той 0,68% или 4,68%) е по-скоро малко "бонусче" към капиталовата
              Успех ти желая Импе с чуждоземските и с нашите акции! Не съм писал от доста години във форума, но никога не съм спирал да ви чета
              Споровете ви с Форти винаги са ми били интересни, макар за мен да са безмислени, понеже и двамата сте си прави за себе си, а в крайна сметка се гледа какъв е индивидуалният резултат на портфейла на годишна база ,мисля че и двамата през годините сте се справяли отлично...
              Ясно, ама въпросът е, че капиталовият ръст си има край, особено когато е с такова темпо, но дивидентът си е вечен А и като поскъпват яката акциите, как ще си направиш после дивидентен портфейл, та и нискорисков?
              Благодаря за пожеланията, успех и на тебе - а с Фортисссов аз не се карам, всъщност в определен смисъл сме почти еднакви като инвеститори - реинвестиращи дивидентаджии, а не спекуланти. Просто аз безскрупулно търся сгодата навред, той е верен до гроб на един мажоритар.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Човека чака капиталова доходност, а не толкова дивидентна. Явно вече е инвестирал значителна сума в СФИ и СТрейдинг, и иска да си напълни и Софарма. Нищо лошо не виждам. Самата Софарма дава по-нисък дивидент за сметка на инвестиции и иновации, заащото без тях, просто не може да съществува една компания в този сектор. Виж за дистрибицията и имотите няма какво толкова да се дават пари за иновации, там се набляга на печалбата. Това също трябва да се гледа... Важно е всичко, а не само дивидентната доходност...
                Е, че световните компании не инвестират ли? Хем говорим не за гериатрически компании, но за такива, които измислят лекарства.

Коментар

• кеш = 0

Коментар

Взимам повод от това мнение на 15% в "Оптимизма". Искам да попитам - държите ли в момента изобщо някакъв кеш и ако, да защо? Прехвърлих последните 5 страници в тази тема и статистиката показа следното от споделените портфейли:

User12 - 1,2% кеш,

Само Импето там в питата е демонстрирал около 10% (на око) кеш. Но с 21 позиции от четири пазара там нещата са твърде сериозни

Ами контравъпрос: какво да купя на БФБ точно сега?

Иначе аз мога тук-таме да се понагувича, но чакам сгодни цени и искам да вляза в 2-3 компании и в още 2-3 да допълня евентуално.

Коментар

• Днес прочетох различни доходности от началото на годината и осъзнах, че с моите 7% изоставам доста от колегите. Това обаче не ме плаши, доволен съм и на това, плаши ме обаче да не взема да проявя алчност и да похарча кеша след време баш на върха, както обикновено се получава!

User12 - 1,2% кеш,

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

нали ще дойдеш на ОС на Софармите и на кафено при г-н Донев?
                        Да :-), с удоволствие, само да съм в БГ, че работата ми е свързана с доста пътувания...
                        Иначе Софарма, Стара Планина и донякъде Монбат са компаниите в които вярвам и съответно имам (и ще допълвам) в портфейла ми.
                        Както е видно имам и от групата на Химимпорт, но там по-скоро са "тайни и загадки", отколкото нещо логично и поне до известна степен предвидимо
                        След лудата седмица на БФБ, пожелавам на всички всички весел и спокоен уикенд!

Коментар

• Първоначално изпратено от tedi79 Разгледай мнение

Да, засега съм на БФБ, но с интерес поглеждам и навън. Малко ме притесняват американците (да не се разкихат сериозно) и затова все още се въздържам от покупки, че да не си остана само с дивидента им
                          В периода 2010 - 2015г честно да ти кажа имах почти по-голяма дивидентна доходност отколкото капитална от БГ акциите ми. Но... за периода 2016-2019 мисля, че е доста по-добре да гоня на БФБ капиталовата доходност, затова съм и в тези акции засега. Пример: ПИБ ми е дала около 80% за последните 6 месеца, ще преживея някак си фактът че дивидентната доходност от нея ми е 0%.
                          Иначе дивидентът е важен - спор няма. Да се надяваме, че компаниите ни ще изкарват по-големи печалби "на светло" и ще разделят по-големи трохички с миноритарите. Ако Септември 2017 Софарма струва 6 лв, а дивидентът е 9 ст, като процент ще се падне 1,5% - нищо грандиозно, но фактът че средната ми цена на придобиване е 2,5 лв на Софармата - ок съм.
                          Другото което съм решил за себе си е с годините да намалявам риска, тоест да се ориентирам към по-дивидентни и ниско-рискови акции след да речем десетина години, когато по-важно за мен ще е портфейла да носи 5-8% годишна доходност. Но до тогава по-важна ми е капиталовата доходност, която в последната година и да се надяваме в следващите няколко е/ще бъде такава че дивидентът (бил той 0,68% или 4,68%) е по-скоро малко "бонусче" към капиталовата
                          Успех ти желая Импе с чуждоземските и с нашите акции! Не съм писал от доста години във форума, но никога не съм спирал да ви чета
                          Споровете ви с Форти винаги са ми били интересни, макар за мен да са безмислени, понеже и двамата сте си прави за себе си, а в крайна сметка се гледа какъв е индивидуалният резултат на портфейла на годишна база ,мисля че и двамата през годините сте се справяли отлично...

нали ще дойдеш на ОС на Софармите и на кафено при г-н Донев?

Коментар

Не че нещо, ама каква дивидентна доходност чакаш от баш-Софармата, щом очакваш тепърва да расте като цена на акцията? 0.68% ли?

В моят твърде ного широко дивесифициран интернационален портфейл Софарма е на последно място не само като тежест, но и като дивидентаджийска доходност. Дори набалонченият Бръз мишок или тежка компания - син чип на надут щатски пазар като Coca cola я бият. И аз харесвам компанията - но: факт.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

да и декември пак го промени
                              https://www.bloomberg.com/news/artic...ovember-stance
                              Druckenmiller Bought Gold After Reversing November Stance
                              Какъв % от портфейла? Може да е взел 5% за цвят

Коментар

Не че нещо, ама каква дивидентна доходност чакаш от баш-Софармата, щом очакваш тепърва да расте като цена на акцията? 0.68% ли?

В моят твърде ного широко дивесифициран интернационален портфейл Софарма е на последно място не само като тежест, но и като дивидентаджийска доходност. Дори набалонченият Бръз мишок или тежка компания - син чип на надут щатски пазар като Coca cola я бият. И аз харесвам компанията - но: факт.
                                Човека чака капиталова доходност, а не толкова дивидентна. Явно вече е инвестирал значителна сума в СФИ и СТрейдинг, и иска да си напълни и Софарма. Нищо лошо не виждам. Самата Софарма дава по-нисък дивидент за сметка на инвестиции и иновации, заащото без тях, просто не може да съществува една компания в този сектор. Виж за дистрибицията и имотите няма какво толкова да се дават пари за иновации, там се набляга на печалбата. Това също трябва да се гледа... Важно е всичко, а не само дивидентната доходност...

Коментар

Working...
                                X