IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от geo0rgi Разгледай мнение
    Интересно ми е според вас в един портфейл колко акции трябва да има като брой и кои индустрии трябва да фигурират вътре?
    Става въпрос за портфейл с дългосрочна перспектива от поне 10 години като акциите са изцяло от чужбина тъй като нашия пазар не е още дорасъл да се правят някакви много дългосрочни сметки.
    Аз си мисля,че някъде около 10 е оптимално,но ми е интересно хората с по-голям опит на какво мнение са.
    Е, индивидуална преценка е - зависи и от капиталът. Също и: кои индустрии - защото - нали затова е пазар? Един обича попът, друг обича попадията - както бе казал Гогол. 10 години е доста много - за да мислиш, че няма да пипаш нищо по портфейлът - но за толкова дълъг срок - аз мисля - по-сигурно е като цяло компании със стабилна история 2 или 3Х10 години. Аз лично бих заложил на потребителски стоки (компании като Проктър енд Гембъл и Унилевър), хапчета (Глаксо и Пфайзър), суровини (Рио Тинто и Бъ-Хъ-Пъ Билитон), енергия (Мидичка и Газпром) - това са стабилните бизнеси, без които не може. Да, аз имам повече компании във външният си портфейл, при не много пари, инвестирани навън - съзнавам тая своя разхвърляност, но - това е защото по чуждите пазари има огромен брой сгодни неща.

Неслучайно пиша компании: две по две, две по две, две по две... защото следвам старият принцип: ако не можеш без конкуренция, сам се конкурирай. Във всеки отрасъл има по няколко най-могъщи и важни компании - евентуална бъдеща слабост на едната най-вероятно от другата компенсирана ще бъде, така че такива миксове дават допълнителна сигурност.
    Last edited by Императорът; 06.03.2018, 08:59. Причина: Две по две, две по две.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Интересно ми е според вас в един портфейл колко акции трябва да има като брой и кои индустрии трябва да фигурират вътре?
      Става въпрос за портфейл с дългосрочна перспектива от поне 10 години като акциите са изцяло от чужбина тъй като нашия пазар не е още дорасъл да се правят някакви много дългосрочни сметки.
      Аз си мисля,че някъде около 10 е оптимално,но ми е интересно хората с по-голям опит на какво мнение са.

Коментар

• Първоначално изпратено от HY Spread Разгледай мнение

Shell има много по добър дивидент и по малка политическа обремененост. Аиде със здраве
        Има я: и именно затуй Мидичката е с по-голяма тежест в моят портфейл, отколкото е Газпром. Двете компании за мен вървят заедно, защото са лидери в добивът и доставката на природният газ - микс са един вид. Мидичката е по-сгодна и защото по-малко данъчно дранье. Сравнявам му Ябълчичката с Газпром - защото имат сходни параметри - еднакъв процент данъчно дранье и еднакъв дял от печалбата, раздаван като дивидент: затуй.

И: политическа обремененост - не чак толкова фатално. Нима мениджмънтът не взема окончателните решения? Ако ги вземаше държавата - миналата година дивидентът щеше да е 18, а не 8 рубли. И обременеността, доколкото я има, не накърнява могъществото на Газпром, често дори обратното.

Със здраве: със здраве
        Last edited by Императорът; 04.03.2018, 22:04. Причина: Със здраве.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Хъх, че ти да не си вкарваш парите в пазари? - Вкарваш си ги в компании, да. Ти си знаеш, но за мене Gazprom (напримерно) е ного по-могъща компания от Ябълчичката - защото ако Ябълчичката изчезне, никой няма да бъде особено съкрушен като потребител... ама ако Газпромът ей-сега вземе та врътне крановете, ще стане ного по-голям панаир. Апропо - и Газпром снася само 20% от печалбата като дивидентец... ама дивидентната и доходност е 3.88% (хем сега - на висока цена - лятото по традиция цената на акцията пада), а на Ябълчичката - жалкият 1%, при една и съща данъчна ставка. За такава доходност не знам колко важна трябва да е една акция, за да си туря парите в нея. Апропо - имал съм Ябълчици - в началото, когато залитах по големи имена.
          Правя тия сметки, защото казваш, че си дивидентаджия. Даже Газпром ми е от по-неизгодните позиции, ценя я основно заради огромните перспективи пред - и колосалната стратегическа мощ на.
          Shell има много по добър дивидент и по малка политическа обремененост. Аиде със здраве

Коментар

Аз не виждам честно казано други пазари,в които да съм по-спокоен да си вкарам парите.Пък и не бих казал,че американските акции са надценени,поне не всичките.Епъл например е с p/e от 18 и forward такъв от около 13,което за такава компания е повече от прилично.Дивидентът като процент не е толкова висок към момента,но първо имат много потенциял за капиталов растеж,а второ и със сигурност ще вдигнат дивидента доста следващите няколко години.В момента изплащат само 20% от печалбата като дивидент,което им оставя много място за увеличение.
            Хъх, че ти да не си вкарваш парите в пазари? - Вкарваш си ги в компании, да. Ти си знаеш, но за мене Gazprom (напримерно) е ного по-могъща компания от Ябълчичката - защото ако Ябълчичката изчезне, никой няма да бъде особено съкрушен като потребител... ама ако Газпромът ей-сега вземе та врътне крановете, ще стане ного по-голям панаир. Апропо - и Газпром снася само 20% от печалбата като дивидентец... ама дивидентната и доходност е 3.88% (хем сега - на висока цена - лятото по традиция цената на акцията пада), а на Ябълчичката - жалкият 1%, при една и съща данъчна ставка. За такава доходност не знам колко важна трябва да е една акция, за да си туря парите в нея. Апропо - имал съм Ябълчици - в началото, когато залитах по големи имена.
            Правя тия сметки, защото казваш, че си дивидентаджия. Даже Газпром ми е от по-неизгодните позиции, ценя я основно заради огромните перспективи пред - и колосалната стратегическа мощ на.

Коментар

Аз не виждам честно казано други пазари,в които да съм по-спокоен да си вкарам парите.Пък и не бих казал,че американските акции са надценени,поне не всичките.Епъл например е с p/e от 18 и forward такъв от около 13,което за такава компания е повече от прилично.Дивидентът като процент не е толкова висок към момента,но първо имат много потенциял за капиталов растеж,а второ и със сигурност ще вдигнат дивидента доста следващите няколко години.В момента изплащат само 20% от печалбата като дивидент,което им оставя много място за увеличение.
              Само ще вметна, че ако от капитализацията на Apple се махне целият им кеш (който е около 1/3 от цялата капитализация), тогава P/E към днешна дата става около 12. Така сметките за forward P/E стават още по-интересни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Глупавите ябълкаджии са прочути с туй, че не знаят какво да правят с парите си. С 300 МБ биха могли да се разрастнат могъщо във високотехнологическият или който си щат сектор, но те не правят това и само пълнят дюшечета със сухо. За сравнение Pfizer -правейки пари основно от Виаграта - стана ебаси акулището в браншът, лапайки като кифтета цели немаловажни компании.
                Ти си знаеш - просто могъщи компании има не само в Щатите. Мен там вече са ми високи цените - щото и аз търся сосна доходност - и вече май няма какво американско да си купя.

Коментар

• Прав си, но ако не се научиш да продаваш на загуба и да забравиш и вече да внимаваш, няма как да се продължи напред към печалбата..

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                    Здравко, той си ги харесва..Нека да го радват..
                    Трудно се продава на загуба, но и този зар го има в играта ! Новите трябва да се научат и на това

Коментар

• Здравко, той си ги харесва..Нека да го радват..

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Аз бих махнал при добри цени - Зрънчо, Еврохолд и Албена и бих ги сменил с по- продуктивни..
                        Точно така, всички сме имали дървета ! Чистят се лека полека макар и на загуба и се взима нещо качествено.

Коментар

Мисля си че ще има спад,но няма да е тази година.След данъчната реформа там страшно много пари ще се върнат в САЩ.За справка Епъл имат около 300 милиарда $ в офшорни сметки,които не искаха да връщат заради високия данък.Сега се очаква да вкарат тези пари обратно в компанията.Това е само един пример като има още стотици такива компании,които ще направят същото.
                          Освен това се стремя всички компании,в които инвестирам да са с достатъчно малък дълг,за да не им се отрази евентуалното вдигане на лихвите.
                          Не на последно място аз тези инвестиции ги правя в доста дългосрочен план като една корекция дори е добре дошла.
                          Глупавите ябълкаджии са прочути с туй, че не знаят какво да правят с парите си. С 300 МБ биха могли да се разрастнат могъщо във високотехнологическият или който си щат сектор, но те не правят това и само пълнят дюшечета със сухо. За сравнение Pfizer -правейки пари основно от Виаграта - стана ебаси акулището в браншът, лапайки като кифтета цели немаловажни компании.
                          Ти си знаеш - просто могъщи компании има не само в Щатите. Мен там вече са ми високи цените - щото и аз търся сосна доходност - и вече май няма какво американско да си купя.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro
                            Аз бих махнал при добри цени - Зрънчо, Еврохолд и Албена и бих ги сменил с по- продуктивни..
                            Kireto знае защо Ами да, ето пример - p/e 8,3 & p/b 0,7 - Дружество в Софикс (Кирето се сеща кое) А Давидов ще гони профита зад океана.(а там какви са коефициентите .... мале мале ) Давидов също е прав - чува го постоянно, вече цели 10 години но един път стомна за вода, втори път, трети .... на десетия път - бум шакалака :с д-р Дре ))) не е препоръка все пак, да не се засегне некой
                            Не е препоръка... !!!
                            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Сигурно си прав, колега fortiss, но аз не търгувам професионално и не се издържам от борсата.
                              Не е препоръка!

Коментар

• Първоначално изпратено от Иван Давидов Разгледай мнение

Абсолютно същото нещо хората го казваха и миналата година. Както и по-миналата година. Въобще, откакто пазарите в САЩ минаха рекордните нива от 2007-ма, всякак година го слушам това.
                                Това още повече потвърждава казаното от мен. Рано или късно това нещо ще се случи (корекцията). Въпроса е кога. В никакъв случай не искам да казвам на някой къде да си влага парите. Въпроса ми е по-скоро да насоча вниманието към потенциални рискове, вместо да наставлявам.

Коментар

Working...
                                X