If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Май са взели заедно с райфайзен решение да пробват кога хората ще им разбият офисите
Освен от Нова да пратят звездния си репортер в офис на Булбанк да пита за често срещани проблеми
Да не би и райфаизен да са вдигнали лихвите по всички изтеглени кредити?
Там трудно можеш да разбереш какво става - за фирмените въобще не ебават да уведомяват - явно не са чак толкова нагли като Левон /които се изживява като месия напоследък/ и внимават с ипотечните на Ф.Л като това за сметка на фирмените
В четвъртък 02 Юли,от 16:30ч., гост в предаването "Бикове vs. Мечки" ще бъде г-н Левон Хампарцумян - изп.директор на БУЛБАНК.
Очаквам Вашите въпроси
Много благодаря за възможността да задам на г-н Хампарцумян следните два пъпроса:
Всичко тръгва от тук: http://www.moitepari.bg/Spravochnik/...a6a480dbcf64f/
Но ето накратко:
Преди 3 години изтеглих ипотечен кредит (ИК) с намалящи се вноски в ЕУР от УНКР където ясно е казано в т. 4.1.б. че годишния лихвен процент (ГЛП) се изчислява по формулата базисен лихвен процент (БЛП който е равен на едномесечен ЕУРИБОР) + фиксирана надбавка (ФН). В общите условия към ИК, няма клауза в която се казва че УНКР поради каквито и да било причини(ликвидни или не) може едностранно да промени формулата по която се изчислява ГЛП, а имено да добави към формулата измислената променлива ПРЕМИЯ (позната повече като променливата ПОДИГРАВКА с която банката си прави ........... с всички свои кредитополучатели и в частност с мен). Какво се случва, ако не се лъжа с протокол 14/02.04.2008 УНКР променя общите условия с които добавя ПРЕМИЯТА(ПОДИГРВАКА) към всички нови и вече изтеглени кредити. Т.е. УНКР решава че формулата за изчисляване на ГЛП е = БЛП + ФН + ПРЕМИЯ(ПОДИГРАВКА) за нови и стари кредити. Според търговския закон чл.298, ал.1, търговецът може да установи отнапред нови общи условия (ОУ) и те стават задължителни за другата страна, когато Тя ал.1) Заяви писмено че ги приема. В моите ОУ нямам клауза че се съгласявам автоматично с всички нови промени по ОУ, нито съм подписвал нови ОУ. Т.е. ПРЕМИЯта(ПОДИГРАВКА) не важи за мен.
Ето какво се случва:
Ноември/2008 УНКР увеличава ПРЕМИЯТА(ПОДИГРВАКА) с 1 процентен пункт.
За съжаление неможах да намеря офицялно съобщение за това на сайта на УНКР(Моля ако намерите пратете, ето линк към новините от 2008): http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Me...2008/index.htm
Т.е. за 7-8 месеца с решение на УС на УНКР, ГЛП на кредитополучателите се увеличава с 4% на годишна база или в моят случай това се равнява на увеличение с над 30% на месечната ми всноска.
Подадох жалба в УНКР и още същия ден ми се обади Шефката на съответния клон и си уговорихме среща. Шефката прекрасно знаеше за какво става въпрос понеже 6тима преди мен били имали подобен проблем и беше наясно по въпроса. Тя ми каза че наистина в моят договор няма клауза с която УНКР може да промени едностраноно формулата за образуване на ГЛР и ми предложи да ми върнат по сметка всички неправомерно надвзети суми от УНКР ако се съглася да подпиша новите ОУ с които да се съглася автоматично за в бъдеще да ми начисляват но този път законно ПРЕМИЯТА(ПОДИГРАВКА). Т.е. Аз го разбрах така „Ще ти върнем парите които ти взехме незаконно досега, но от утре вече ще плащаш занонно ПРЕМИЯТА(ПОДИГРАВКА) за да те видим докога ще издържиш”. Казах че ще си помисля и се обадих на моят добър приятел юрист.
Въпрос 1 към г-н Хампарцумян е от името на всички кредитополучатели е:
1. Кога най-добрата банка в България ще ни увеличи отново ПРЕМИЯТА(ПОДИГРАВКА) и до колко този коефициент ще ръсте?
Въпрос 2 към г-н Хампарцумян е от името на всички стари кредитополучатели(т.е. от изтеглилите кредити преди 3г.):
2. Кога най-добрата банка в България ще ни върнете неправомерно надвзетите суми добавяйки ни неправомерно променливата ПРЕМИЯТА(ПОДИГРАВКА) към формулата по която ни се изчислява ГЛП?
Още един добър урок по финансова култура за болшинството от българските кредитополучатели, които заслепени от алчност и меркантилност се мислеха, че могат да харчат повече отколкото заработват.
Уведомление за кредитополучатели на УниКредит Булбанк
Понеделник, 15.06.2009
„УниКредит Булбанк” АД уведомява своите кредитополучатели – физически лица и микро и малки предприятия , относно следното:
С Решение на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк” АД (с предишно наименование Булбанк АД) и в съответствие с установеното в сключените договори за кредит и прилаганите към тях условия по кредити, считано от 15.06.2009 г.:
1. За съществуващи кредити на физически лица, в лева, в евро, щ. дол. и шв. фр., в т.ч. за кредити предоставени от прекратените без ликвидация, поради вливането си в „УниКредит Булбанк”АД, „Ейч Ви Би Банк Биохим“ АД и ТБ „Хеброс” АД, е увеличен с 1 (един) процентен пункт действащият лихвен процент.
Промяната е вследствие на увеличение с 1 (един) процентен пункт на базовия лихвен процент (променливата компонента на приложимия по кредита лихвен процент), в съответствие с условията на сключения договор за кредит, раздел II. Условия за усвояване, обслужване на кредита и изпълнение на задълженията на Булбанк АД / раздел II. Условия за усвояване, обслужване на кредита и изпълнение на задълженията на УниКредит Булбанк АД / раздел ІІ. Условия по договора и раздел ІІІ от Общите условия, при които «УниКредит Булбанк» предоставя кредити на физически лица / Общите бизнес условия на «Ейч Ви Би Банк Биохим” АД / Общите бизнес условия на Банка «Хеброс»АД.
2. За съществуващи кредити на микро и малки предприятия, в лева и евро, в т.ч. за кредити предоставени от прекратените без ликвидация, поради вливането си в „УниКредит Булбанк”АД, „Ейч Ви Би Банк Биохим“ АД и ТБ „Хеброс” АД, е увеличен с 1,5 (едно цяло и пет десети) процентни пункта действащият лихвен процент.
Промяната е вследствие на увеличение с 1.5 (един и половина) процентни пункта на базовия лихвен процент (променливата компонента на приложимия по кредита лихвен процент), в съответствие с условията на сключения договор за кредит, Раздел II. Условия за усвояване, обслужване на кредита и изпълнение на задълженията на Булбанк АД / Общите бизнес условия на Банка «Хеброс»АД / Общите бизнес условия на Ейч Ви Би Банк Биохим АД / Раздел II. Условия за усвояване, обслужване на кредита и изпълнение на задълженията на УниКредит Булбанк АД.
Умоляваме кредитополучателите да осигуряват достатъчно средства по разплащателната си сметка за покриване на плащанията по кредита, с цел неизпадане в просрочие, а онези от тях, чийто кредит се издължава чрез паричен превод от страна на работодателя – да го информират за новия размер на месечната вноска по кредита.
По отношение на кредитите, предоставени от прекратените без ликвидация, поради вливането си в „УниКредит Булбанк”, „Ейч Ви Би Банк Биохим“ АД, и ТБ „Хеброс” АД и изплащани с равни месечни (анюитетни) вноски, новият размер на вноската обичайно се преизчислява, веднъж годишно през м.януари съгласно Общите бизнес условия.
При възникнали въпроси и необходимост от допълнителна информация, моля, обърнете се към обслужващия Ви специалист в банковия филиал.
моля някой да ми разясни (по безпристрасен) какво печелят банките с тия пост терминали,(без такса)че това е някаква страшна инвазия от всияки банки.отказвам им учтиво с предлога че в тая криза това ми е най малкия проблем а тя ми заявява -че какъв проблем е това (ти му викаш качи се на дървото ,то ти вика няма да слеза)
Ми банката печели от три неща:
1. Като дойда в твоя магазин и платя с дебитна карта, банката ми взима 15 стотинки (туй си е моята банка де, за другите не знам, ама пак има такса, че и по-голяма даже)
Тия 15 стинки нещо ме издненадват-сигурен ли си ?
Щото с мойта дебитна виза и по света не ми взимат такси.
Коментар
SoKoLoV
Какво сте се разписали,това не са банки,а заложни къщи...имащи "политическо лоби"
И те са реално държава в държавата....
И като станем по богати или не 280лв минимална заплата,а примерно 2000евро..
тогава може и да ни обръщат внимание....да ...
Та всъщност Етиката и Морала в банкирането са най важни .....да но това вече не е така... защо ли....и да видим резултата от това...
Нали в репликата трябва да има нещо по-ярко, за да се забележи :-)
Колкото до картите, навремето масово бяха заседнали по разните вериги (Технополис, Техномаркет и т.н.) и предлагаха на изплащане. Само от такси и т.н. ГПР им беше над 30%.
А тия карти бяха толкова калпави. Пестят от разходи скъпите банки и не бяха с международно разпознаване. Това не им пречеше да печелят по 30%.
Спомням си една банка така си правеше таргетите за карти - откриваше ги и закриваше. Понякога дори клиентът не разбираше. Така нама'аха 80% от картите и ги отчитаха.
Иначе, при плащане с една нормална пластика няма нещо по-скъпо. Е, има такса за плащане на ПОС по Маестрото обикновено, но пък е 15-20 ст.
Първоначално изпратено от proizvoditel
Извинявай stdmv - не исках да те засегна - не разбрах, че имаш в предвид смятането на 22-та процента!
пп. Но си много прав за това, че тези плащания допринасят за легализирането на икономиката !
Коментар