If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мда, така си е. Но не за всички се отнася това. Примерно аз работя, като автор в списание Download.BG. Хонорарите ми ги превеждат директно в сметката и никой не знае с какви пари разполагам и т.н...
Така е. банките имат младежки карти, но е факт, че аз съм на 17 и ми откриха сметка в една банка (име не казвам)! Аз съм си титуляр на сметката.
По принцип, в който и клон да отидете, и сте непълнолетен няма да ви обърнат внимание. Та когато ти си си титулар на сметката, ти си управляваш парите и т.н..... Можеш да си внасяш спестяванията и да получаваш преводи, ако има кой да ти превежда, разбира се.
Няма как да стане. Някои банки издават младежки карти (например ПИБ) на младежи над 14 години, но на практика за лица под 18 год. картата се явява допълнителна към основната карта на родителя. Само дето пише на нея името на младежа. Това означава, че молбата за откриване на картата, указанията за лимити, ограничения и т.н. трябва да се подпишат от родителя. Така, че на практика картовата сметка и лимитите по нея са във властта на родителя.
Ако под горното разбираш "родителите да я командват" - те това е положението.
Ако просто искаш да си имаш дебитна карта и да я ползваш както искаш, е достатъчно да поискаш от мама или тате да ти извадят една карта и да и смениш ПИН кода на първия банкомат. След това трябва да намериш някой да ти я пълни. Ако това са мама и тате - лесна работа. Ако работиш някъде или си изкарал някакви пари - трябва да кажеш на работодателя или този с парите номера на банковата сметка към картата. Така могат да ти превеждат пари без родителите да ги контролират чрез картата (защото не знаят ПИН кода) Изкарани пари в брой можеш да си внасяш на каса в банката (като знаеш банковата сметка). Можеш да си теглиш пари, да плащаш и т.н. Във всички случаи обаче, ако тате или мама нещо ти се ядосат и не ги мързи, могат да отидат в банката и да изискат информация за движението по сметката, да наложат някакви ограничения или да закрият картата. Просто няма начин да имаш пълна власт над картовата сметка докато не навършиш 18 г.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар