Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви финансови услуги могат да помогнат за спестяване на компания?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Какви финансови услуги могат да помогнат за спестяване на компания?

  Здравейте, имам ЕООД което не регистрирано по ДДС. Със време трупам доходи и данъците ги плащам предварително. Бих държал пари по депозит до края на финансова година, вместо да ги плащам веднага ако това щеше да ми носи някакъв доход. Заинтерисувах се дали финансови пазари би могли да ми спестят някой лев. Така или иначе ще си платя данъци, обаче междувременно на теория може да извадя някой дивидент от акция или платеж по облигация.
  От това което съм намерил в рамките на последните дни, е че трябва да се изкарва LEI номер, ако искам фирмата да сключва сделки на капиталов пазар. Също така, че при достигане на 50хил оборот има изискване да се регистрирам по ДДС, дори сделки от търговия с ценни книжа да не се облагат с този данък.
  Би ли някой споделил дали има опит в търговия с ценни книжа, ама през фирмата?
  Също така спомням че има p2p компании, като mintos, bondora които носят доходност на вложени средства. Някой има ли опит да инвестира в тях през фирмата?
  Предварително съм благодарен за всякакъв споделен опит.

 • vstoykov
  replied
  Ако продажбите на финансови активи се извършва извън територията на България мисля, че няма да участват в изчисляване на оборота за регистрация (ползва се инвестиционен посредник в чужбина).

  Ако фирмата плати такси и комисионни на инвестиционен посредник в чужбина, които се облагат с ДДС, това води до задължение за ДДС регистрация 7 дена преди данъчното събитие (преди да се плати съответната такса/комисионна).

  Може би месечната такса е такава такса. Също таксата за достъп до данни в реално време. От това следва, че ДДС регистрация (чл. 97а) ще трябва да се прави.

  Направете си сметка дали печалбата от инвестициите ще са повече от повишения разход за счетоводство.

  Ако се ползва български инвестиционен посредник (ИП) продажбите на финансови активи през него участват в изчисляване на оборота за регистрация по ЗДДС, но плащането на такси и комисионни, които са облагаема доставка - не водят до задължение за ДДС регистрация по чл. 97а.

  Най-вероятно ще се надвиши прага за регистрация, ако се ползва български ИП.

  Най-добре се консултирайте със счетоводител и му обърнете внимание на тези неща, да си каже мнението.

  При P2P инвестирането има някакъв шанс да няма такси и комисионни, които са облагаема доставка. Разгледайте тарифата им.
  Last edited by vstoykov; 03.07.2020, 14:00.

  Напиши коментар:

Working...
X