Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

40% от децата смятат, че четенето на книги е безсмислено!!!

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Относно българската литература

  Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
  Защо говорите за българска литература? То такава и аз не съм чел отдавна.
  Българската литература беше велика по времето на Б. Р. - Реймънд Чандлър диджитали римастърт, както и по времето на Валери Петров, който успя да направи невероятния 13-ти превод на Шекспир на базата на компилации от предходните 12 ... и не без помощта на няколко подстрочници ... макар, че 'Пазачите на фара' си му го бива.

  Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
  А и наистина ние сме капка в морето на световната литература.
  Само за сравнение - сред лауреатите на Нобелова награда по литература са (наред с останалите от Англия, САЩ, Германия, Холандия, Швеция, Франция ...) и: Босна и Херцеговина, Гърция, Индия, Литва, Мексико, Нигерия, Перу, Румъния, Санта Лучия, Южна Африка, Тринидат и Тобаго, Турция, Украйна, и бившата Югославия ... само ние така и не може да отлепим от 'кота нула'.

  Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
  И наистина издателите карат на гугъл транслейтър.
  Нещата са много по-зле - раздават се редакции за преводи от английски ... на чешки преводачи, защото 'човекът бил страшно добър като редактор'. Логиката е железобетонна - значи ако някой е 'страшно добър бръснар' дай да му дадем на човека да прави и мозъчни трасплантации ... да изкара някой и друг лев.
  И после да не се чудим защо shin-ju бил преведен като шин-джу - защото, ако някой не беше толкова много скаран с лингвистиката, можеше преди да си вземе най-безсрамно хонорара да преведе свястно поне заглавието ... като 'двойно самоубийство' или 'смърт за двама' напр. Както и да е.
  Last edited by бай Промо; 16.03.2016, 13:36.

  Коментар


  • Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнение
   Това е защото 60% от родителите им смятат, че четенето на книги е безсмислено!!!
   Ама чакайте сега. Това са деца. И аз като дете мислих по същия начин, но сега вече мисля по съвсем друг. Ако попитаме децата дали ги вълнува политическата обстановка в България 99% ще ви кажат НЕ, ама ако ги питате след 20 години, резултатите ще бъдат съвсем други Така че не виждам нещо кой знае колко странно или страшно в тези данни.

   Коментар


   • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    Мдъъ, но към живота трябва да прибавим Вселената и всичко останало

    хаха мдам , супер много съм се смял, няма толкова забавна книга. Имаше и филм по нея и се излъгах да го гледам, милех си че ще се посмея, а то трагедия

    Коментар


    • 40% от децата смятат, че четенето на книги е безсмислено!!!

     Това е защото 60% от родителите им смятат, че четенето на книги е безсмислено!!!
     "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

     Коментар


     • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      Всъщност какъв е смисъла на живота ?
      СмисълЪТ (какъв е КОЙ?) на живота е да се изметат всички пенсионери от администрацията и от БАН и да се върне славата и величието на BG държава от времето на Симеон ... Първи.
      Специално на спамърите от БАН трябва да им се направи един машинен IQ тест и тест по специалността и да се види кой кум, кой сват ... и кой е на бръснаря брат.

      Коментар


      • Защо говорите за българска литература? То такава и аз не съм чел отдавна. А и наистина ние сме капка в морето на световната литература. И наистина издателите карат на гугъл транслейтър (е има и сериозни като във всеки бизнес) . Става дума, че дечурлигата предпочитат да гледат телевизия и да 'цъкат' по тъчскрийн, вместо да отворят книга. Книгата може да е на английски, на френски , немски, руски. А за в бъдеще може би и на опростен китайски . Защо да плачем само, че сме нямали читави издатели. То и не е вярно, аз например знам за едно издателство, което издаваше преводна фантастика с добро качество и най-вероятно все още го прави. Просто собственикът е голям почитател на фантастиката от много години. (25+). Знам и как беше сформирано издателството. Да не бъдем черногледи - който търси - намира какво да чете.

       Коментар


       • 40% от децата смятат, че четенето на книги е безсмислено!!!

        ми мноо добре, направо сме супер ..... добре, че не са 60-70% айде, че може по-зле ....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
         Да, всеки комбайнер може да бъде издаден, което не значи купен/прочетен. И, да, ще го пуснат в тираж от 300 бр. ( не, не съм сбъркала броя на нулите).
         О..хоо, и на това му е намерена цаката. Човекът си плаща, печата си там каквото си печата, след което му се връчват накрая два сака със 'супер-продукция' ... да ги дистрибутира както намери за добре. След което става това, което се случва. Отива се в Министерството или в БАН, включват се в някаква схема за корупция и програма за 'задължително образование' и всичко е тип-топ ... само, че накрая резултатите по матурите са налице. И между другото никой ли не си задава въпроса, кой е организирал отговорите на матурите и ги е раздал на 'оторизирани' дистрибутори за 'реализация на пазара'.
         Вярвате или не, но тези 3000 двойки по матурите са всъщност двойки на спамъри от БАН, които са неграмотни да съобразят тестовете с образователните реалности и които нямат капацитета да измерват по този начин когнитивни знания и умения на когото и да било, включително своите собствени, и които за 145 години трошене на националния бюджет нямат един нормален речник, нямат преведен на бълтарски език нито един нормален технически стандарт (не говорим само за езици за програмиране - има и стандарти по криптография, кибер-анализ, за кибер-сигурност на банкиране и смарт-карти и т.н.) ... и докато не получат поне една нобелова награда по каквото и да било трябва да им се забрани да пишат каквито и да е учебници и да се мешат навсякъде където нямат никаква работа ... включително в икономиката и в политическото управление, защото и икономиката ни не е много по-различна от резултатите по матурите.

         Коментар


         • Четенето и по-точно осмислянето на даден текст според мен са много важни, но не самото придобиване на някакво знание, а възможността да си предстваиш, допуснеш и осъзнаеш нещо което иначе никога не би ти дошло на ум. Една от основните му роли освен да дава информация за събития и факти е да подхранва въображението в хората, нещо без което животът ни би бил безкрайно еднообразен и скучен. То може да пречупи всички граници. Е, разбира се че това зависи най-вече от съдържанието и самият начин на представянето му!

          Дори и големият Айнщайн се е изказал някога по тази тема:

          “Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited to all we now know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand.”

          П.П. Дано английският не ви бъде пречка за осмисляне на горното ;-)
          Last edited by kev; 27.08.2015, 22:31.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от бай Промо Разгледай мнение
           .
           Спамът идва най-напред от издателите, които са грозна карикатура на предприемачи. Всеки тракторист и комбайнер може да отиде при тях със своя 'научен труд', да заплати печата, и да започне да внася със своята 'творба' впоследствие абсолютен хаос в системата.

           .
           Да, всеки комбайнер може да бъде издаден, което не значи купен/прочетен. И, да, ще го пуснат в тираж от 300 бр. ( не, не съм сбъркала броя на нулите).

           Коментар


           • Когато сме/сте загрижени за (не)четенето на децата, всъщност, сме загрижени, за богатство на езика, култура, емоционалност, емпатия, способност за анализ и още мн. др. Това, само по себе си, единствено чрез четене ли могат да го получат?
            И аз, като Наивник, считам, че трябва да се справят с много повече информация, включително и писмена и това, което трябва да се научат е- да отсяват житото от плявата/спама.

            Коментар


            • Не е точно така

             Отн.: Щом не им носи кльопачка, пиячка и женици - значи е безсмислено.
             Читателят е потребител. Щом потребителят казва, че масово публикуваните боклуци, представяни за литература са спам - значи може би наистина са такъв.
             Спамът идва най-напред от издателите, които са грозна карикатура на предприемачи. Всеки тракторист и комбайнер може да отиде при тях със своя 'научен труд', да заплати печата, и да започне да внася със своята 'творба' впоследствие абсолютен хаос в системата.
             Навремето четях много - сега не искам да чета даже и преводна худ. литература ... защото синтактичните грешки, неграмотно преведените фрази и фриволното членуване на кого където му падне ме правят по-скоро напрегнат от колкото доволен.

             Отн.: Незнам дали някой ден ще поумнеят, но май не.
             И как точно разбрахте, че причината е в потребителя, а не в алчността, арогантността и неграмотността на печатарската и издателската индустрия?

             Отн.: Аудио-видео спама не спира нито за миг.
             Това е друг вид медия - спам има навсякъде, но спамът в BG 'литературата' от последните 25 год. е на светлинни години напред с материала.

             Коментар


             • То и аз работя с такива деца, 30 годишни дори *)и още смятат, че е безсмислено. Щом не им носи кльопачка, пиячка и женици - значи е безсмислено. Незнам дали някой ден ще поумнеят, но май не. Аудио-видео спама не спира нито за миг. Кога да се сетят да четат като информационната им магистрала е задръстена от всевъзможен боклук? Човек трябва да има силата да си наложи да мисли за нещо градивно, а не да мултиплицира тоя спам, клюки, реклами. Преди информационното общество беше кеф да попаднеш в компания и да чуеш някой виц, после-да го разкажеш.. Сега само питаш гугъл или оная боза другата и кеф няма. Откачането от Интернет е удоволствие и скоро ще трябва да се заплаща. Така че практикувайте го докато още е безплатно. А децата? Децата може би ще открият някой ден, че като печелят, не знаят какво губят.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
               [/B]

               И каква е тази информация ...?
               Играят на комп. игри по цяла нощ, снимат се с телефоните и си качват снимките във Фейса, пишат по едно изречение изпълнено със буквено - цифрова азбука в скайпа или на СМС....
               20 % от децата не завършват 4 клас, 10 % 8 клас, 10 % средното си образование..
               30 % се мъчат да учат вишо:rolleyes и само хабят парите на родителите си...
               Ето ти едни оптимистични 70 % пълни неграмотници, които нищо иновативно не могат да дадат на обществото....

               Остават едни 30 % на които да се нада нацията......От тях 10 % завършват и остават там или заминават за чужбина....
               Не ми се делят тези 20 %....


               В момента двамца са ми в съседната стая. Като знам що инфо изчетоха на 3 езика Некви мачове има, ще има или е имало тази вечер

               Коментар


               • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                Когато казваме, че децата ни четат малко, винаги трябва да имаме едно наум. В сравнение с кого? С нас? С родителите ни?
                Не смятам че четат малко. Децата ни попиват огромна по обем информация в сравнение с нас на техните години.


                И каква е тази информация ...?
                Играят на комп. игри по цяла нощ, снимат се с телефоните и си качват снимките във Фейса, пишат по едно изречение изпълнено със буквено - цифрова азбука в скайпа или на СМС....
                20 % от децата не завършват 4 клас, 10 % 8 клас, 10 % средното си образование..
                30 % се мъчат да учат вишо:rolleyes и само хабят парите на родителите си...
                Ето ти едни оптимистични 70 % пълни неграмотници, които нищо иновативно не могат да дадат на обществото....

                Остават едни 30 % на които да се нада нацията......От тях 10 % завършват и остават там или заминават за чужбина....
                Не ми се делят тези 20 %....

                Коментар

                Working...
                X