IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
 • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Висше образование в България

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Тест за претенциозните висшисти тук :
  Покажете как може да се копира (cut and paste) параграф от тази статия (сайт) с Chrome или Brave
  П.П. Току що установих, че с Microsoft Edge (никога не го ползвам) е много лесно.

  https://www.ploshtadslaveikov.com/pu...dasht-asansor/
  Last edited by barbaron; 23.11.2022, 10:44.

  Коментар


  • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
   В разпъваната на кръст тук професия, търсенето трайно надвишава предлагането. Това води до по-високо от средното за региона заплащане, както и до по-лесно и бързо намиране на работа. Понеже тенденцията се запази над две десетилетия, много амбициозни родители "насочиха" децата си към тази професия. Вярно е, че е грях да не се отдадеш на дарбите си. Но е двойно по-голям грях да се насилваш да правиш нещо, което не ти носи наслада и за което нямаш дарба.
   ИТ света отдавна не е същия и причините за демистификацията му са разнообразни. Като цяло, ИТ общността се трансформира и трябва да свикваме с това, че импресионистите стават зъболекари
   За мен в чисто пофесионален план са изключително интересни съпътстващите процеси.

   Коментар


   • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
    Изпит се взима, ако ти го дадат. Занаят не се учи, а се краде. Но си иска да имаш и душа за него. Трябва да има любов към професията. Тогава всичко става с лекота и е красиво дори за околните. Без любов нещата пак стават, но трудно и са недодялани. Грозно е дори за околните. В разпъваната на кръст тук професия, търсенето трайно надвишава предлагането. Това води до по-високо от средното за региона заплащане, както и до по-лесно и бързо намиране на работа. Понеже тенденцията се запази над две десетилетия, много амбициозни родители "насочиха" децата си към тази професия. Вярно е, че е грях да не се отдадеш на дарбите си. Но е двойно по-голям грях да се насилваш да правиш нещо, което не ти носи наслада и за което нямаш дарба. Защото мъчиш околните - колегите, началниците и клиентите. Мъчиш и себе си, но някои хора носят на болка и страдание и в името на свети първи са готови на компромиси. Важно е човек да се насочи към нещата, които харесва и в тях да развива таланта си. Академичната подготовка е от второстепенно значение в светлината на горния контекст.
    Съгласен, професия не се дава, тя се краде. В буквалния смисъл на думата. И докато не минеш през чирак, калфа, майстор не става. Ако имаш късмет като чирак да си намериш добър ментор си сред късметлиите.
    Има и друго броя на хората в професията се удвоява на всеки няколко година, така че където и да отидеш, около половината са чираци!

    Сетих се за него, което обсъждахме преди време:
    ”Ако почнат да се търсят пианисти и им се плащат високи заплати маса хора ще почнат да учат пиано….
    Но виртуозите си остават единици”

    Така е и с програмирането. Половината програмисти са чираци, а виртуозите са единици. И не съм особено сигурен, че е свързано с образованието.

    Коментар


    • Изпит се взима, ако ти го дадат. Занаят не се учи, а се краде. Но си иска да имаш и душа за него. Трябва да има любов към професията. Тогава всичко става с лекота и е красиво дори за околните. Без любов нещата пак стават, но трудно и са недодялани. Грозно е дори за околните. В разпъваната на кръст тук професия, търсенето трайно надвишава предлагането. Това води до по-високо от средното за региона заплащане, както и до по-лесно и бързо намиране на работа. Понеже тенденцията се запази над две десетилетия, много амбициозни родители "насочиха" децата си към тази професия. Вярно е, че е грях да не се отдадеш на дарбите си. Но е двойно по-голям грях да се насилваш да правиш нещо, което не ти носи наслада и за което нямаш дарба. Защото мъчиш околните - колегите, началниците и клиентите. Мъчиш и себе си, но някои хора носят на болка и страдание и в името на свети първи са готови на компромиси. Важно е човек да се насочи към нещата, които харесва и в тях да развива таланта си. Академичната подготовка е от второстепенно значение в светлината на горния контекст.

     Коментар


     • Гледам ИТ-така били виновни за всичко, ами виновни са. Навсякъде има софтуер. Врътваш волана на колата и той джойстик, софтуера решава къде да тръгне. Същото когато натиснеш спирачка и следва софтуер, който решава дали да спре и как. Да не говорим за телефона, телевизията - отдавна всичко е цифрово и ИТ-така са виновни. Няма хладилник, печка, климатик, Да не говорим че няма и коментари тук без ИТ. ИТ-тата управляват света :-)
      (По-горе е свободна интерпретация на Чичо Боб)

      Но да се върнем на темата за образованието. За мен всяка професия е майсторство и професионализъм (craftsmanship, както казва чичо Боб).
      Мислите ли че само образованието е базата?
      Коментар


      • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

       Бълвам чудовищно количество тъпотия във форума и вероятно сте пропуснал, че в два от предишните ми коментари споделям за 40% незавършили, защото почват добре платена работа още в първи курс.

       Иначе за ФМИ. Твърде общо е зададен въпросът.
       Да конкретизираме. Имане занчтчиийници ( разненаричащи академии). Някои записват Висше ( примерно ФМИ на СУ) но понеже започват работа в първи курс зарязват многото математика, наблягат на занаята или зарязват сериозното учене и го дотикват едва. Говорим за нивота сега, ЗА студентите които сега записват и сега излизат.
       Нямаме кадри, но имаме млади хора, които трудно се мотивират.. проблем ,,,

       Коментар


       • Първоначално изпратено от Dam G Разгледай мнение

        Занаятчиите ли (завършили академия) са с апартамент...интересно. А тия от факултетата " Математика и информатика: на СУ ?
        Интересен свят...
        Бълвам чудовищно количество тъпотия във форума и вероятно сте пропуснал, че в два от предишните ми коментари споделям за 40% незавършили, защото почват добре платена работа още в първи курс.

        Иначе за ФМИ. Твърде общо е зададен въпросът. Ако искате конкретика, моля споделете. Така ще трябва да генерализирам, а това е твърде повърхностно.
        + дава предимство при документалното отсяване на кандидати за интервю,
        а как ще се справи на интервюто и след това в работата, си зависи от конкретния случай
        - по исторически причини информатиката там споделя факултет заедно с математиката, т.е. учи се твърде много математика
        + за мен горното е плюс
        Коя реколта обсъждаме? След промените нивото падна. Не се наблягаше вече толкова много на дисциплината. В края на 90-те дори премахнаха заверките. Последното пък направи възможно, вместо студентите да поработват, направо да зарежат следването си и да бачкат на пълен работен ден. Дисциплината създава добри и послушни работници. Но убива креативността. Креативните служители създават изобретения.
        Без конкретика във въпроса, мога да изпиша и още общи тъпотии, но не виждам смисъл.

        П.П. Имотните теми бяха към прежде коментиращия.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

         Някой би казал, че те са само плънка, която запълва нужната бройката в представите на ръководството. Напипаха свободна пазарна ниша във време на огромен недостиг............. Само ще спомена факта, че още преди 30, вече имат собствен имот. .
         Занаятчиите ли (завършили академия) са с апартамент...интересно. А тия от факултетата " Математика и информатика: на СУ ?
         Интересен свят...

         Коментар


         • Първоначално изпратено от Dam G Разгледай мнение

          Интересно ми ще да чуя тогава мнение за СофтУни и Телерик академиите. Ама безпристрастно и откровенно. Не знам как, но те мотивират (или друго) студентите повече от Висшето образование. А дали е добре ?
          Някой би казал, че това нито е висше, нито е образование. А тук по-скоро говорим за занаятчийници. Казват, че на фронта е по-добре да имаш 10 тигри, отколкото 100 овце. Но за много, които не могат да си позволят и един тигър, овцете остават единствената опция. Много от хората, (по)научили занаят там, стават прилични специалисти. С тяхната повърхностна теоретична основа обаче, не съм виждал да израснат до архитекти или проект мениджъри. Но в дългите периоди на остър недостиг на кадри, те имат своето място. Някой би казал, че те са само плънка, която запълва нужната бройката в представите на ръководството. Не бих се съгласил напълно за всички случаи. Ползата за самите занаятчийници е ясна. Напипаха свободна пазарна ниша във време на огромен недостиг. Ползата, поне в очите на част ръководството, за компаниите също е налице. Да, всички искат да имат бръшлянови доктори, дори за осигуряване на качеството. Малцина обаче могат да си го позволят. Най-важна е ползата за самите занаятчии. А тя е налице. Само ще спомена факта, че още преди 30, вече имат собствен имот. Докато някой голям икономист, уважаван финансов специалист, канен за анализи и коментари в престижни медии, който с точност до петилетка прогнозира динамиката в движението между търсенето и предлагането на изпечената глина, на 40 все още живее в детската си стая.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

           Много ловко нацелихте болната ми тема! Понеже сме в инвеститорски форум, ще се старая да не влизам в програмистки детайли. Ужасно скъпо е да се пише quick & dirty код. Да, разходите за заплати са високи, но това не означава да се пише бързо и необмислено. Защото подобен набързонаписан, но ресурсоемък код натоварва клиента. А когато клиента е b2b натоварва клиентите на клиента. Искам да обясня важността на този факт. Защото той засяга цялото ни общество. Когато хората страдат в суматохата на записването за детска градина. Когато не могат да се преброят. Когато си купуват по-мощен компютър, защото старият е твърде бавен. Не. Всички тези проблеми са изкуствено създадени от калпави АйТи-та и посредствени програмисти. И не е защото тези хора са злонамерени. Толкова си могат. А това е така, защото толкова са учили. Накрая се стига до абсурди, когато се счупят тестовете за производителност и е ясно, че трябва да се оптимизира и пренаписва кодът, началстворо да заяви: "Ми той хардуера е по-евтин от хартията - ще кажем на клиентите да си ъпгрейднат сървърите в дейтацентровете им."... Добре, но когато клиентите направят тези ненужни разходи, те от своя страна разбира се, ги прехвърлят към обществото. Тук не става въпрос само за самолетни или хотелски резервации. Всички страдат от този код, който е калпаво написан поради незнание. Дори местният Ви доставчик на битови услуги или банката Ви. Само, че те не плащат нищо. Понеже проблемът е системен и се наблюдава при всички тях, съответно всички прехвърлят безсмислените разходи към крайните си клиенти, т.е. към обществото. Ако такъв проблем имат само някои фирми, то пазарът сам неминуемо ще ги закопае на бунището на историята, където им е мястото. Лошото е, че този проблем не само съществува и се разраства, но също така е системен, засяга всички производители на софтуер и продължава вече няколко десетилетия. Разбира се, решението на този проблем е в образованието. Трябва само мотивация. Ако търсим пръчката - най-лесно е НОИ да изиска диплома, щом някой се води по код за програмист. Аз лично винаги предпочитам моркова
           И за финал, да не изглеждам толкова черноглед - в днешно време има уникални специалисти. Пише се и много качествен код. Но не е нормално 40% от колегите да са със средно образование. Също не е нормално да караш клиентите (били те крайни или b2b) да си купуват четири пъти повече РАМ, от колко всъщност биха им били достатъчни.
           Завършвам с оптимизъм. Всичкото това разхищение на ресурси разбира се, задвижва производството на хардуерни компоненти. Това може да е лошо за околната среда, но е добро за икономиката. Проблемът е, че нуждите продължават да нарастват, а производителите доказаха, че са импотентни да ги задоволят. И така три години подред! Колкото повече ние се образоваме, толкова повече помагаме на производителите успешно и в срок да задоволят нуждите от "чипове".
           Всеки се възползва от това че отсрещната страна не е в час/като отидеш на доктор ,онзи ти прави операции на 1,2,3 пъти вместо 1 защото вместо един път точи НЗОК 3 пъти / ,затова е нужно автоматизирано писане на код и сваляне на разхода за труд на програмиста .
           Програмиста е един огромен разход ,а самия пазар на програмисти е в балон ,този балон е нужно да бъде спукан .

           Коментар


           • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
            СУ в Бургас офлайн. Започват скромно, но ако потръгне ще има и още специалности след време.
            Ако ще и 5 филиала да открият БГ образованието е една ДУПКА

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

             Много ловко нацелихте болната ми тема! Понеже сме в инвеститорски форум, ще се старая да не влизам в програмистки детайли. Ужасно скъпо е да се пише quick & dirty код. Да, разходите за заплати са високи, но това не означава да се пише бързо и необмислено. Защото подобен набързонаписан, но ресурсоемък код натоварва клиента. А когато клиента е b2b натоварва клиентите на клиента. Искам да обясня важността на този факт. Защото той засяга цялото ни общество. .
             Интересно ми ще да чуя тогава мнение за СофтУни и Телерик академиите. Ама безпристрастно и откровенно. Не знам как, но те мотивират (или друго) студентите повече от Висшето образование. А дали е добре ?

             Коментар


             • СУ в Бургас офлайн. Започват скромно, но ако потръгне ще има и още специалности след време.
              Общо 40 студенти ще могат да учат по специалностите от направлението "Музикално и танцово изкуство" в редовна и задочна форма на обучение и 50 студенти - по "Религия и теология" в задочна форма.
              Учебния процес ще обезпечават 20 преподаватели на основен трудов договор

              Коментар


              • Не че такива класации са много справедливи в оценките си, но все пак показват тренд как се движат нещата по света:

               Нито един български университет не попада в топ 1000 на най-добрите в света според класацията Times Higher Education - World University Rankings 2023. Тя е една от най-големите и най-разнообразни за вузовете до момента. В нея са включени 1799 университета в 104 държави и региони.

               Начело на листата са Оксфордският и Харвардският университет. В топ 5 са университетът в Кеймбридж, Стандфордският университет и Масачузетският технологичен институт.

               В класацията най-много са висшите учебни заведения от САЩ. 177 са на брой, пише Би Би Си.

               От 52 български ВУЗ-а само два попадат в обхвата на мащабната класация на Times Higher Education.

               Софийският университет "Св. Климент Охридски" се оказа сред първите 1200 учебни заведения, в категорията 1201-1501. Миналата година той е бил в категория 1200+. Техническият университет тази година е с 300 места надолу и стигна до категория 1500+.

               Университетите в Times Higher Education - World University Rankings 2023 са изследвани по 13 основни показатели. Измерена е ефективността на институцията в четири области: преподаване, научни изследвания, трансфер на знания и международна перспектива.

               Тази година класацията анализира над 121 милиона цитирания в повече от 15,5 милиона изследователски публикации и включва отговори на анкети от 40 000 учени по целия свят. Повече от 2500 институции изпращат данни за мащабното изследване.

               Ето топ 10 на университетите според престижното изследване:
               • Оксфордски университет, Великобритания
               • Харвардски университет, САЩ
               • Университет Кеймбридж, Обединено кралство
               • Станфордски университет САЩ
               • Масачузетски технологичен институт, САЩ
               • Калифорнийски технологичен институт, САЩ
               • Принстънски университет, САЩ
               • Калифорнийски университет Бъркли, САЩ
               • Университет Йейл, Съединени щати
               • Imperial College, Лондон
               Оксфордският университет оглавява класацията за седма поредна година. Харвардският университет остава на второ място. Университетът в Кеймбридж бележи скок - от 5-о място миналата година сега е на трето. Харвард оглавява класацията в раздел "преподаване", докато Оксфорд води в областта на научните изследвания.

               САЩ е най-представената в топ 200 - 58 учебни заведения попадат в тази категория, предаде bTV.

               Континентален Китай сега има четвъртият най-голям брой институции в топ 200 (11, в сравнение с 10 миналата година). Изпревари Австралия, която падна до 5, заедно с Холандия.

               Пет африкански страни влизат за първи път в класацията. Това са Замбия, Намибия, Мозамбик, Зимбабве и Мавриций. Няколко от африканските университети са класирани по-напред от Софийския университет. Университетът на Гана е с над 800 позиции преднина пред СУ "Св. Климент Охридски". Висшето учебно заведение е на 351-во място, а СУ - 1201-во място в класацията. Този в Намибия попада в категорията 601-800, а университетът в Замбия - в категория 501-600.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

                Много ловко нацелихте болната ми тема! Понеже сме в инвеститорски форум, ще се старая да не влизам в програмистки детайли. Ужасно скъпо е да се пише quick & dirty код. Да, разходите за заплати са високи, но това не означава да се пише бързо и необмислено. Защото подобен набързонаписан, но ресурсоемък код натоварва клиента. А когато клиента е b2b натоварва клиентите на клиента. Искам да обясня важността на този факт. Защото той засяга цялото ни общество. Когато хората страдат в суматохата на записването за детска градина. Когато не могат да се преброят. Когато си купуват по-мощен компютър, защото старият е твърде бавен. Не. Всички тези проблеми са изкуствено създадени от калпави АйТи-та и посредствени програмисти. И не е защото тези хора са злонамерени. Толкова си могат. А това е така, защото толкова са учили. Накрая се стига до абсурди, когато се счупят тестовете за производителност и е ясно, че трябва да се оптимизира и пренаписва кодът, началстворо да заяви: "Ми той хардуера е по-евтин от хартията - ще кажем на клиентите да си ъпгрейднат сървърите в дейтацентровете им."... Добре, но когато клиентите направят тези ненужни разходи, те от своя страна разбира се, ги прехвърлят към обществото. Тук не става въпрос само за самолетни или хотелски резервации. Всички страдат от този код, който е калпаво написан поради незнание. Дори местният Ви доставчик на битови услуги или банката Ви. Само, че те не плащат нищо. Понеже проблемът е системен и се наблюдава при всички тях, съответно всички прехвърлят безсмислените разходи към крайните си клиенти, т.е. към обществото. Ако такъв проблем имат само някои фирми, то пазарът сам неминуемо ще ги закопае на бунището на историята, където им е мястото. Лошото е, че този проблем не само съществува и се разраства, но също така е системен, засяга всички производители на софтуер и продължава вече няколко десетилетия. Разбира се, решението на този проблем е в образованието. Трябва само мотивация. Ако търсим пръчката - най-лесно е НОИ да изиска диплома, щом някой се води по код за програмист. Аз лично винаги предпочитам моркова
                И за финал, да не изглеждам толкова черноглед - в днешно време има уникални специалисти. Пише се и много качествен код. Но не е нормално 40% от колегите да са със средно образование. Също не е нормално да караш клиентите (били те крайни или b2b) да си купуват четири пъти повече РАМ, от колко всъщност биха им били достатъчни.
                Завършвам с оптимизъм. Всичкото това разхищение на ресурси разбира се, задвижва производството на хардуерни компоненти. Това може да е лошо за околната среда, но е добро за икономиката. Проблемът е, че нуждите продължават да нарастват, а производителите доказаха, че са импотентни да ги задоволят. И така три години подред! Колкото повече ние се образоваме, толкова повече помагаме на производителите успешно и в срок да задоволят нуждите от "чипове".
                +100

                Коментар

                Working...
                X