IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

CFA; CMT ili MBA

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• CFA; CMT ili MBA

Mersi za infoto, mai triabva da se ottarva ot tezi akcii v nai skoro vreme. Moje da vidia Interactive Brokers, no kato gledam niamat ofis v London...., a poneje sa paper shares predpolagam che triabva da otida do ofisa im? Kakvo shte kajesh za spread betting? Otnostno kakvo da sledia - imah vpredvid kato nachinaesh investitor - kakvo bi mi prepora4al (finansov instrument) da sledia za da pridobia po dobre predstava za pravilna investicia?

Коментар

• CFA; CMT ili MBA

vdosev, в САЩ търгувам през Interactive Brokers, имат добър сървиз и ниски комисионни, коректни са, дават достъп до сравнително доста инструменти.

Иначе принципно се подвизавам в БГ, работя за един български инвестиционен посредник. Сега съм във Виена, където също живея.

Относно въпроса ти какво да следиш, за кое по-точно, специално за компанията, която спомена ли? Ако за нея ме питаш, то за начало те съветвам да разгледаш тези SEC filings за компанията, там по принцип се намира изначалното инфо за една публична компания. И вече трябва да си прцениш дали бизнеса на компанията може да стане viable или не. За последното тримесечие, за което има данни в yahoo, тея хора са на загуба от над $8 млн. при генерирани приходи около $1 млн. Това не е добре. Лошото е, че текущите активи на компанията към края на миналата година са били само $200 хил., а всички активи са едва $1.5 млн. Т.е. дори нямат пари да си поддържат текущия cash burn. И ако не са получили някакво финансиране, не знам как са се оправили. То и затова цената се е сринала толкова.

Коментар

• CFA; CMT ili MBA

La Salle,
        neznam kakvo se e poluchilo no naistina predi godina beshe 2.50, no kakto kazah biah ogranichen da prodavam togava.

ti kakav broker izpolzvash - v BG ili US? Kade se namirash v momenta - US ili BG?
        kakvo shte me posavetvash da sledia kato za nachalo...

Коментар

• CFA; CMT ili MBA

Ами не знам що се касае до твоята позиция дали да продаваш или не, не съм я гледал тая компания, но от

http://finance.yahoo.com/q?s=SENR.OB

се вижда, че в последното години news flow за тях се изчерпва с анонси за SEC filings, което не ми харесва. Иначе бизнеса им звучи интересен, но трябва да се провери, кое не се е получили, че цената се е сринала на $0.11 от близо 2.50 преди година.

Коментар

• CFA; CMT ili MBA

Ami 4estno kazano, pokupkata na tezi akcii beshe neshto kato 'klopka'. Advisors ot Zurich organiziraha vsi4ko i pokupkata stana prez US broker po telefona. Greshkata si e moia, no az ne znaeh che shte sa sa organicheni za 1 godina. Brokera prez koito targuvam, se zanimava samo s UK shares. Mislish li che e dobre da izchakam, ili niama smisal - da se ottarvam po barzo ot tiah.
            Shte mi dadesh li malko nasoki za investicii - niakoi web source kadeto ima obiasneni pazarite i t.n, kakto kazah sym nachinaesht v tazi oblast i mi e neobhodima info da se orientiram.

Mersi

Коментар

• CFA; CMT ili MBA

vdosev, аз инвестирам и на БФБ и в САЩ, там основно options (stocks, etfs, futures, forex), futures (commodities, interest, volatility) и в момента по-малка степен индивидуални акции.
              Относно твоите Bulletin Board акции, за които спомена, можеш да ги продадеш, ако имаш сметка при брокер, който ти дава достъп да търгуваш до OTC BB пазара (да речем да имат достъп до Knight Securities Exchange). Примерно Ameritrade и Interactive Brokers имат такъв достъп.
              Значи да разбирам, че ти си ги купил тея акции докато са били листнати на Nasdaq NMS и после са ги свалили на OTC BB. И аз съм имал такива случаи преди. Сигурен ли си, че сегашния ти брокер не ти дава достъп до OTC BB. През кой търгуваш?

Коментар

• CFA; CMT ili MBA

Mitko mersi za file-a, shte go pogledna po podrobno.

Iskam da popitam ostanalite uchastinici v foruma - niakoi ot investira li vaobshte na BSE ili glavno na 4ujdi pazari. Az niama opita, koito pove4eto ot vas ve4e sa natrupali i vsiakakvi nasoki v tazi oblast shte mi badat polezni. Predi 1.5 (Nov 2003) godini po savet na advisors ot Zurich si kupij akcii na Satellite Enterprises Corp (SENR.OB), koito za sajalenie biaha orgranicheni ot prodajba za 1 godina. prez tazi godina se postigna dohodnost 500%, no az ne mojeh da prodam. Sega cenata e 4 pati po niska... Niakoi moje li da mi kaje mnenieto si?
                Poneje se namiram v UK, moje li da me naso4ite kak moga da prodam tezi shares i dali da izchakam eventualno poka4vane?

Mersi

Коментар

• CMT i tehnicheskia analiz

Dash, и аз мисля, че бъркаш за техническия анализ и по-скоро за анализа на настроенията на пазара (sentiment analysis), които някои погрешно причисляват към техническия анализ. Фундаменталният анализ е успешен при по-дългосрочна търговия/инвестиране, но в средносрочен и краткосрочен план е по-успешно, когато се търгува според настроенията на пазара (sentiment trading) като водещ + технически и фундаментален анализи като добавка. Моят скромен 7-годишен опит от инвестиции на американските борси във всякакви инструменти показва, че при инвестиране само на база фундаментален анализ се постига по-ниска доходност.

Препоръчвам книгата Behavioral Trading на Woody Dorsey.

Ето и една извадка от споменатата книга, която е показателна:

"...Still, it is clear that the current theories for understanding the economy and the market process are flawed, because they have failed us. They have failed us because they have not admitted that irrational and emotional behavior has a primary role in the markets, just as it has in every other component of our lives. The revolution that is behavioral economics acknowledges and accepts that markets and economies are never in equilibrium due to the human, or nonrational, element participating in the market. In fact, identifying the degree of disequilibrium between market prices and participant bias is the best way to infer the market's next move. That is we can make money precisely by estimating the errors of others in the market..."

Ето и нещо интересно от самия Грийни:

Alan Greenspan, Chairman of the Federal Reserve Board, says about confidence, "History tells us that sharp reversals in confidence happen abruptly, most often with little advance notice... this type of behavior has characterized human interaction with little appreciable difference over generations... the price pattern remains the same."

Коментар

Dash сериозно бъркаш за техническия анализ, защо не си направиш два портфейла в единият да използваш фундамент а в другия технически анализ и да видиш кой ще се представя по-добре - разбира се не става дума за БФБ. Аз лично избирам акции и сектори по фундамент, но влизането и излизането е твърдо технически анализ. За валута същото фундаментално определям дългосрочни фактори и посока, но влизането и излизането с технически. А за ефективността на валутния пазар просто нямам думи

Коментар

Не, знам за книгата, но не съм имал време да я погледна. От Талеб съм чел книгата му за динамичното хеджиране, тя е като библия на финансовото инженерство. Иначе съм учил икономика и международни отношения.

Коментар

Dash,

izviniavai za vaprosa, ti kakvo si zavarshil?

i oshte edin vapros: chel li si fooled by randomness?

mersi, ako ne otgovorish niama da se sardia))

Коментар

Техническият анализ няма нищо общо с PhD по математика. Той е поне засега обсолютно отхвърлен от академията, която (не знам доколко заслужено) го има за нещо средно между гледането на карти и вуду магията. Математическите модели на пазарите нямат нищо общо с механичните правила на техническия анализ, още по-малко пък с гледането на графики, което е чисто субективно. Човешкият мозък е така устроен, че той винаги ще вижда и разпознава patterns дори в графики на чисто случайни величини. Доколкото знам техническият анализ има някакъв "доказан" успех само във валутните пазари, които са и най-неефективни и неразбрани от всички други видове пазари. За мене обаче "серификат" по технически анализ си е чиста шарлатания и само ще си дадеш парите на вятъра.

MBA наистина не е най-доброто образование, ако искаш сериозно да се занимаваш с пазари и инвестиции, но поне дава базови знания за неикономисти, както каза martingale. Повечето MBA студенти се насочват към мениджмънт, маркетинг и корпоративни финанси. Много малко отиват на пазарите и от тях още по-малко стават трейдъри. Повечето трейдъри изобщо нямат graduate degree и са започнали от самото начало. Трейдърите на по-сложните деривати имат само по-често магистрърска или докторска степен, но познавам и такива, които нямат и се справят не по-зле. Статистиката показва, че MBA's не издържат дълго на trading floor-а. Като цяло трейдърите имат по-quantitative background от МВА студентите, дори и само да са завършили ВА. Инженерство, точни науки, финанси и икономика от по-задълбочени програми. Разбира се, ако има желание, човек и в МВА програмата може да вземе по-сериозни курсове по финансово инженерство, деривати, инструменти с фиксиран доход и управление на риска. Но повечето студенти не го правят, защото се целят в други видове работа и нямат нужните математически знания.

CFA е един минимален стандарт с много широк обхват на знания по финанси, но не е много задълбочен. Освен това е главно за инвестициите и пазарите. В добрите МВА програми едно че научаваш корпоративните финанси, счетоводството, мениджмънта и маркетинга по-добре, второ, че имаш достъп до курсове по финансови пазари, които са на по-високо ниво от CFA. Все пак, ако нямаш degree от топ университет, CFA-то помага за намиране на работа. Знам такива случаи. Но във всеки случай, и МВА, и CFA не са за придобиване на знания, а са главно средство за сигнализация към работодателя. Продуктивността ти се вдига от тях само минимално, но помагат на работодателите да отсеят добрите служители от лошите.

Коментар

Az sum na mnenie che technical e vajen za forex opredeleno. Za tezi koito targuvat tam e zaduljitelno da go vladeiat. Za equity i t.n. pone za men ne e koi znae kakuv instrument i ne go uvajavam mnogo mnogo. Az polzvam basics samo za da znam ot gledna tochka na grafikata kude gore dolu da vlezna, no ne mi e kriterii za kompania kogato analiziram ili kupuvam. Fundamentals ako sa OK, tehnicheskia ne go gledam a samo se opitvam da predcenia v kratkosrochen plan kakvo razvitie moje da se ochakva na bazata na events, momentum, industry i t.n.
                            Na Benjamin Graham teoriata oshte vaji Fundamental is king!!!!
                            CFA e hubavo pri vsichki sluchai da imash ili da go izkarash i az se zamisliam da go zapisha. Ako niakoi moje da spodeli kolko vreme otnema za uchene shte sum blagodaren i kato materia 1 i 2 nivo mnogo li sa trudni? V smisul triabva da imash basics poznania nali? Edin priatel pravi sega 3-to nivo i dokolkoto razbrah purvite 2 sa nai-tejki, zashtoto ima mnogo smetki i zadachi. Niakoi koito e minal po tozi put moje li da spodeli?
                            Martingale, shte ti pisha v nedelia che sled 5 chasa izchezvam za 2 dena. Samo mi napishi iskash li akciite da sus opzii ili moje da niama opzii vurhu tiah, zashtoto nali vse pak modela na tova go bazirash ili neshto ne sum razbral az pod tova real options (opcii ili metodi)!
                            Leka nosht

Коментар

Dosev,

Za izpita po CFA nai-dobre e da se cherpi informatcia ot iztochnika.
                              www.cfainstitute.org

Za podgotovka za CFA za mene nai-dobri sa uchebnitcite na Schweser. Vsichko e obiasneno mnogo dobre i sintezirano. Malko sa skupi, no obiknovenno sled vseki izpit praviat golemi otstupki, zashtoto posle puskat novi editions. Ne mislia che ima golemi promeni v novite izdania.
                              www.schweser.com

Za drugi sertifikati, imam edin pdf fail v koito sa opisani vsichki vuzmojni sertificati po finansi, blizo 20 (taksi, broi izpiti, broi members i t.n.). Ako mi dadesh e-mail shte ti go pratia.

Ot investment sertificatites drugia e CMT (Chartered Market Technician). Az obache ne sum siguren dokolko tehnicheskia analiz se izpolzva v investment banks. Shte mi bude intereno, kakvo misliat drugite uchastnitci vuv foruma za technicheskia analiz. Niakude sreshtnah mnenie che za da se zanimavash s tazi rabota triabva da si zavurshil PhD po matematika. V debelite knigi pishe che toi ne e prilojim, no na praktika mai ne e taka.
                              Osvan tova kato cheta postnigite v Forex valutna turgovia, tam se izpolzvat mnogo grafiki, chertaiat se probivi v koridori i t.n. Ne znam obache dokolko e uspeshno tova. Moje bi niakoi shte spodeli.

Коментар

• CFA; CMT ili MBA

Mitko, bravo na tebe. 4estno kazano i az sym tragnal po tvoite stapki, no shte karam MBA sled 2 godini. Dotogava iskam da mina prez niakakva financial certification tuka v London. Dokolkoto znam CFA e priznata na vsiakade. Znaesh li niakakva druga podbna certification. Ako mojesh prati mi niakolko linka kym sources za CFA. Prosto sega pravia parvite stapki v tazi oblast i mi e neobhodima info. Ve4e 3 godini rabotia v London kato Data Analyst (ne finansova), no ikam da se premestia v finansovia sektor, vse pak London e edin ot Finansovite centrove v sveta.

Blagodaria ti predvaritelno.

Коментар

Working...
                                X