IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

При калкулация на IRR и NPV -включват ли се лихвите в парич.поток преди дисконтиране?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Предполагам искаш да кажеш, че данъците не трябва да се вадят в Нетния паричен поток, така ли ?
    ако целта е, изчисляване на нетния паричен поток от гледна точка на фирмата, то паричните потоци се смятат след плащане на данъци

Коментар

• Първоначално изпратено от mechka uteshitelka Разгледай мнение
      включват се на босия цървулите..
      Не помагаш много с това...

Предполагам искаш да кажеш, че данъците не трябва да се вадят в Нетния паричен поток, така ли ?

Коментар

• включват се на босия цървулите..
        Я всегда буду твоим поводом напиться.

Коментар

• OK

Макар и със закъснение от моя страна - благодаря за бързите отговори (прочетох ги още в петък) на питането ми !

Само да съм сигурен (че май само един отговорил засегна въпроса). От паричния поток преди дисконтирането следва да се извадят и платените данъци (по-специално корпоративния данък 10 % ), нали така ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Eon Разгледай мнение
            Не трябва да се включват. Те са включени в WACC.

По принцип не трябва да включваш и т.нар. sunk costs - т.е. разходи, които ще направиш без значение дали ще стартираш проекта или не.
            Sunk Costs. Според мен след време ще ни включат в учебниците за СФА като пример за допусната елементарна грешка за това как не трябва да се включват тези разходи в изчисление на проектите. Визирам АЕЦ Белене и аргументът, че досега сме вложили милиарди и видиш ли затова не трябва да го оставяме недовършен

Иначе лихвените разходи не се включват в потоците, щото ги има във WACC. В противен случай се получава double counting

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
              Здравейте,

Интересува ме - включват ли се лихвените разходи (по инвестиционен кредит за финансиране на конкретния проект) при калкулацията на паричния поток Преди дисконтирането, който пък се ползва за смятането на IRR и NPV на даден проект ?

==============
              И с риск да раздвоя отговорите Ви, но трябва ли при смятането на паричния поток да се извадят и разходите за данъци (корпоративния данък от 10 %) ? В крайна сметка това също си е директен изходящ поток за фирмата, който не остава в нея и респективно според мен трябва да се игнорира при смятането на нетната настояща стойност и IRR... ? Или бъркам ?
              По принцип се смята с чистия паричен поток след данъци.

За лихвата:
              Зависи за какво е необходимо изчислението:
              - от твоя гледна точка като инвеститор с примерно 20% от сумата за инвестицията си смяташ НПВ то след разходите за лихви.

- от гледна точка на банката е по-добре да е с разходите за лихви (показваш им, че са ОК), но зависи от банката може и без заема.

-от гледна точка търсене на алтернативите за инвестиране смяташ само резултатите от проекта без цената на капитала.

Коментар

• Не трябва да се включват. Те са включени в WACC.

По принцип не трябва да включваш и т.нар. sunk costs - т.е. разходи, които ще направиш без значение дали ще стартираш проекта или не.
                Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

Коментар

• Не трябва и според мен. дисконта ти е лихвен разход по дълга.

Коментар

• Не трябва, защото цената на дълга ти е включена в дисконтовия процент.
                    И още нещо, което не знам дали знаеш - функцията NPV в Ексел е сбъркана, но нека те оставя сам да разбереш това - само ще подскажа да си направиш експеримент с няколко парични потока, като първо сметнеш NPV с функцията на Ексел, и втори път с дисконтиране по бабешкия начин.

Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                    Здравейте,

Предварително се извинявам за тъпия въпрос (че даже малко ме е срам че го задавам), но нещо съвсем се омотах и очевидно съм позагубил старите си знания по въпроса.

Интересува ме - включват ли се лихвените разходи (по инвестиционен кредит за финансиране на конкретния проект) при калкулацията на паричния поток Преди дисконтирането, който пък се ползва за смятането на IRR и NPV на даден проект ?

Колкото и да е смешно - забравил съм тази на пръв поглед елементарна подробност, а опита ми да си помогна с Google само повече ме обърка, защото в едни сайтове намерих отговори трябва... а в други не трябва...

Накратко, при смятане на паричния поток преди дисконтирането, как се прави калкулацията:
                    Вариант 1: Приходи минус Разходи
                    Вариант 2: Приходи минус Разходи минус лихвени разходи

От една страна до колкото си спомням, трябва да се дисконтира нетния поток, а тъй като лихвите са си реален изходящ паричен поток, би следвало също да се извадят от брутния поток (оперативни приходи минус оперативни разходи).

От друга страна в дисконтовия фактор се включва цената на финансиране т.е. лихвения процент на банката (или поне в моя казус заради който питам е точно така...), така че ако веднъж се намали брутния паричен поток с лихвените плащания, а след това се дисконтира с фактор в който голяма тежест има лихвения процент, се получава на практика "двойно влияние" на лихвените разходи.

Може би правилния отговор е: Ако се в дисконтовия фактор е включен процента на кредита - то лихвите не се смятат в паричния поток. А ако е дисконтовия фактор няма лихвен процент по кредит (а например само рентабилност на алтернативна инвестиция или само изискуема възвръщаемост на собствения капитал), то лихвените разходи следва да се включат със знак минус в паричния поток ?

Моля някой, който се занимава по-сериозно с такива инвестиционни анализи да ме осветли и да ме върне в правия път, че както казах - нещо се омотах....

==============
                    И с риск да раздвоя отговорите Ви, но трябва ли при смятането на паричния поток да се извадят и разходите за данъци (корпоративния данък от 10 %) ? В крайна сметка това също си е директен изходящ поток за фирмата, който не остава в нея и респективно според мен трябва да се игнорира при смятането на нетната настояща стойност и IRR... ? Или бъркам ?

Коментар

• При калкулация на IRR и NPV -включват ли се лихвите в парич.поток преди дисконтиране?

Здравейте,

Предварително се извинявам за тъпия въпрос (че даже малко ме е срам че го задавам), но нещо съвсем се омотах и очевидно съм позагубил старите си знания по въпроса.

Колкото и да е смешно - забравил съм тази на пръв поглед елементарна подробност, а опита ми да си помогна с Google само повече ме обърка, защото в едни сайтове намерих отговори трябва... а в други не трябва...

Накратко, при смятане на паричния поток преди дисконтирането, как се прави калкулацията:
                      Вариант 1: Приходи минус Разходи
                      Вариант 2: Приходи минус Разходи минус лихвени разходи

От една страна до колкото си спомням, трябва да се дисконтира нетния поток, а тъй като лихвите са си реален изходящ паричен поток, би следвало също да се извадят от брутния поток (оперативни приходи минус оперативни разходи).

От друга страна в дисконтовия фактор се включва цената на финансиране т.е. лихвения процент на банката (или поне в моя казус заради който питам е точно така...), така че ако веднъж се намали брутния паричен поток с лихвените плащания, а след това се дисконтира с фактор в който голяма тежест има лихвения процент, се получава на практика "двойно влияние" на лихвените разходи.

Може би правилния отговор е: Ако се в дисконтовия фактор е включен процента на кредита - то лихвите не се смятат в паричния поток. А ако е дисконтовия фактор няма лихвен процент по кредит (а например само рентабилност на алтернативна инвестиция или само изискуема възвръщаемост на собствения капитал), то лихвените разходи следва да се включат със знак минус в паричния поток ?

Моля някой, който се занимава по-сериозно с такива инвестиционни анализи да ме осветли и да ме върне в правия път, че както казах - нещо се омотах....

==============
                      Last edited by Van Basten; 08.04.2011, 08:31. Причина: Добавяне/разширяване на въпроса
                    Working...
                    X