IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    Гигов, изобщо не си в час. Цената на електричесвтото от АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене нямат нищо общо. Да вземаш тази от Козлодуй и да си вярваш, че и от Белене ще е същата е нелепо. При АЕЦ Козлодуй нямаш цена на финансиране и амортизации. По тази логика трябва да сравняваш Козлодуй с вече изплатена перка или фотоволтаик. Отричането на тенденцията при спада в цената на фотоволтаиците е абсурдна. Процеса си тече вече 40 години и може доста точно да се прогнозира къде ще бъде след три, четири или пет. Вярата ти, че АЕЦ Белене ще ни стъпи само на 10 милиарда евро е нелепа. Беше шест стана десет. Вероятно би приключил на петнадесет. Това е около 40% от сегашния БВП. Да се поеме толкова голям разход за нещо, което не би могло да продаде и един киловатчас електроенергия на свободня пазар е лудост.
    Момко,НИКЪДЕ не съм казал, че цената на енергията от АЕЦ Белене ще е като от АЕЦ Козлодуй. КЪДЕ го казвам това????
    Ама ми писна да ми приписвате неща, дето не съм ги казал!
    Хайде многознайко, посочи къде съм казал това!
    Кажи !
    Пореден форумен трол!
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Гигов, изобщо не си в час. Цената на електричесвтото от АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене нямат нищо общо. Да вземаш тази от Козлодуй и да си вярваш, че и от Белене ще е същата е нелепо. При АЕЦ Козлодуй нямаш цена на финансиране и амортизации. По тази логика трябва да сравняваш Козлодуй с вече изплатена перка или фотоволтаик. Отричането на тенденцията при спада в цената на фотоволтаиците е абсурдна. Процеса си тече вече 40 години и може доста точно да се прогнозира къде ще бъде след три, четири или пет. Вярата ти, че АЕЦ Белене ще ни стъпи само на 10 милиарда евро е нелепа. Беше шест стана десет. Вероятно би приключил на петнадесет. Това е около 40% от сегашния БВП. Да се поеме толкова голям разход за нещо, което не би могло да продаде и един киловатчас електроенергия на свободня пазар е лудост.

Коментар

• Nezaetoime, не си напълно наясно с това как се случват нещата. Себестойността на електричеството от фотоволтаици зависи от цента на инсталацията и от количеството слънчева радиация достигаща до панелите. Нормално е в региона на Марсилия себестойността да е по-ниска от тази на север от Париж. Също така е нормално Италия, Испания, Португалия, Гърция и южна Франция да произвеждат енергията на по-ниска цена в сравнение с нас. Втория фактор е цената на инсталацията. През последната година цените на панелите се срутиха. ДКЕВР актуализират цената веднъж годишно. Обикновенно това става в края на юни и влиза в сила от 1 юли. Изчакай още два месеца и цените ще бъдат свалени. Лично аз мисля, че ще паднат под 400 лева. Търсиш умишлена злонамереност там където няма такава. Сравняваш нашата тарифа от преди 10 месеца с френска от преди два. Цените на панелите падат толкова бързо, че каквото и да прави ДКЕВР ще изостава от технологичния процес. Алтернативата е да променят цените на всеки шест месеца. Тогава ще имаме по-реалистини цени. Сега към датата на решението цените са ОК, но само след половин година нормата на възвращаемост е скочила.
        Реално погледнато проблема е друг. На България не и трябват никакви нови мощности. Предполагаемата цена на тока от АЕЦ Белене е близка до тази на ветро генероторите днес. Отделно АЕЦ не е гъвкав. В случай, че имаме 4 блока по 1000 мегавата енергетиците ще се видят в чудо. Какво ще правят когато товара на системата при слабо натоварване е долу горе толкова.
        Според мен решението е изключително просто. Не се строи нищо извън задължителния процент ВЕИ. Чакаме още 3-4 години и либерализираме пазара. До тогава технологиите от възобновяеми източници ще са напълно конкурентноспособни. Нека да има конкуренция между доставчиците и да видим кой на кава цена е способен да достави енергията.
        Между временно има много пректи по енергийна ефективност с голяма възвращаемост, които трябва да се случат.
        Само след две три години фотоволтаична система офгрид ще произвежда електричество на цени по-ниски от 250 лева на мегават/час. Как забраят на Бай Иван да си монтира такава на покрива вместо да ползва ток от Белене. Тогава на кого ще продава Белене. Предполагам на Китайците в случай, че откажат на марсианците.

Коментар

• А бе хора! Що не четете?
          Цена за енергия 15,30 лв
          Цена за разполагаема мощност 27,00 лв
          http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402

Коментар

• Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
            http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4750991

Според експертите, минималната цена на тока от АЕЦ "Белене" за 60-годишна експлоатация на централата би била близо 75 евро за мегаватчас или 146 лв. За сравнение - по данни на ДКЕВР, цената без ДДС на произвежданата електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" е 15,30 лв. за мегаватчас.
            Не си в час. Има и цена за инсталирана мощност.
            Така цената става 42 лева за мегаватчас.

Коментар

• Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
              ..............
              Кога ще опровергаеш моите изчисления?
              Щото те са актуални при цените ДНЕС!

Хайде покажи ми в български сайт цени на волтаици изгодни за инвестиране при цени на мегават по-малко от 420 лева. Което впрочем е ДЕСЕТ ПЪТИ по висока цена от тока от Козлодуй!
              Дрънкалник!

Коментар

• http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4750991

Според експертите, минималната цена на тока от АЕЦ "Белене" за 60-годишна експлоатация на централата би била близо 75 евро за мегаватчас или 146 лв. За сравнение - по данни на ДКЕВР, цената без ДДС на произвежданата електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" е 15,30 лв. за мегаватчас.
                Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

Ей накрая и една по-смислена информация. Наистина цената у нас е 485,60 лв./МВтч.
                  ДКЕВР не е обменил цените на сайта си, който съм посочил 700лв/МВтч - за грешката се извинявам и посчвам защо съм я направил. Все пак остава една разлика от 485 - 220 = 265 лв/МВтч която прекалено дълго е задържана у нас и заради която хората могат спокойно да обесят Ангел Семерджиев, а отчет трябва да дава лично премиерът, тъй като става въпрос за едни 2 милиарда лева, напълно излишно записани на сметка на данъкоплатеца.

Не виждам нищо некоретно да давам новите цени във Франция, Германия и Иатлия. Ако идеш на сайтовете които съм посочил, ще видиш че нито цените на панелите са паднали за два дни, нито цените в тези държави са паднали за два дни. Просто вече проследих това. Най-малко е необходим назабавен мораториум, после ще се гледа кой е виновен и за какво.
                  Дори цената в Италия е фиксирана преди време с формула динамично, но пак ще я натискат сега надолу още.

ДКЕВР не е мърдал цените, при главоломно падащите разходи и е подписвал договори за огромни ФЕЦ-ове, а хоарата ще изплащат излишно 20 години едни 2 милиарда лева. Съгласен ли си с последното изречение?
                  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

Ей накрая и една по-смислена информация. Наистина цената у нас е 485,60 лв./МВтч.
                    ДКЕВР не е обменил цените на сайта си, който съм посочил 700лв/МВтч - за грешката се извинявам и посчвам защо съм я направил. Все пак остава една разлика от 485 - 220 = 265 лв/МВтч която прекалено дълго е задържана у нас и заради която хората могат спокойно да обесят Ангел Семерджиев, а отчет трябва да дава лично премиерът, тъй като става въпрос за едни 2 милиарда лева, напълно излишно записани на сметка на данъкоплатеца.

Не виждам нищо некоретно да давам новите цени във Франция, Германия и Иатлия. Ако идеш на сайтовете които съм посочил, ще видиш че нито цените на панелите са паднали за два дни, нито цените в тези държави са паднали за два дни. Просто вече проследих това. Най-малко е необходим назабавен мораториум, после ще се гледа кой е виновен и за какво.
                    Дори цената в Италия е фиксирана преди време с формула динамично, но пак ще я натискат сега надолу още.

ДКЕВР не е мърдал цените, при главоломно падащите разходи и е подписвал договори за огромни ФЕЦ-ове, а хоарата ще изплащат излишно 20 години едни 2 милиарда лева. Съгласен ли си с последното изречение?
                    Аз предлагам ТИ да обясниш на инвеститорите, как ще си избият кинтите, и всичко ще е на шест, а? Какво ще кажеш?

Коментар

Виж какво, не съм младеж, живял съм 15 години в САЩ и още други западни държави. Няма никаква официална политика на САЩ за някакви обири на мижава България, дето ти се въртят у главата. Посланик Уорлик е бил един тъп брокер на имоти в САЩ от който дипломат не става. Но на САЩ не им пука кой е посланник в България, явно фирмичка която ще вземе 100 милиона от тъпия българин, на който дори не са му ясни най-елемнтарните начини по които го обират, не е проблем да иде в американското посолство и даде 1 милионче на посланика да лобира по най-нескопосания начин.

Ало, Горна Оряховица, съвсем си изтрещял в тази обстановка. Ами не виждаж ли че може да строим фотоволтаични паркове вместо на 700лв, на 220лв/МВтч. Защо трябва да се дават 480 лв отгоре, след като пак ще има кандидати. Това е алтернативата, а не "химерите ти", както ти беше казал онзи водещ от онази телевизия.
                      Ало, незаетия, моите "химери" са много по-ефикасни от всички дивотии, изсипани последните години тук, вкл. и от премиера. И такива като теб, дето веднъж не си напънаха мозъка да прочетат внимателно, каквото има тук, на този форум, и то-на български - точно такива хич не им отива да ръсят мозъци "както бил казал онзи водещ". Защото, "онзи водещ" не каза точно това, в студиото бях аз, не ти...Моите "химери" /онези, дребните, между 100 и 400 лв, не голямата, за 3 милиарда/ са способни да ти спестяват между 3 и 15 лв на месец, при днешните цени на енергията - в национален мащаб, все едно, /ориентировъчно/ да пуснеш 100-200 MW енергоблок за 30-50 милиона лева, а не за милиард. "Голямата химера", при мощност 1/4 от тази на Белене, е на цена под 1/7 от нея, без радиация, с наливане на инвестицията основно в българската, не в руската икономика. Е, щом Кратун е казал...
                      - Пък ти си продължавай да каканижеш, явно, устата нямат спирачки - толкова си можеш, налага се да те търпим все някак.
                      Last edited by Pyramid; 24.04.2012, 18:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                        Nezaetoime, информацията ти е невярна. Актуалните цени са 485,60 лв./МВтч. Миналата година смениха закона и цените паднаха. Това е актуалниата тарифа приета на 20.06.2011.
                        http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/re...20-06-2011.pdf

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                          Росатом”: Решението на България за отказ от АЕЦ „Белене” има политически характер
                          24 април 2012 | 12:56 | Агенция "Фокус"

Ами ние знаем че българското правителство не знае какво прави но сега лошото е че и Росатом разбра това и в бъдещити десетина години аз и мойте близки ще работят за компенсации на Белене в полза на руснаците. колко трябва да мразиш дадена нация за да и направиш дефакто добро като нашите Оправници....
                          Ей, рекетьорско безсрамие! След като не можаха да откраднат 10 млрд.евро, се опитват да шантажират. Нищо, ще се съдим до дупка.

Според консултанта HSBC АЕЦ "Белене" щеше да струва поне 10.35 млрд. евро
                          http://www.dnevnik.bg/biznes/compani...she_da_struva/

Наетата от правителството да извърши икономически анализ на целесъобразността на проекта АЕЦ "Белене" международна банка HSBC е изчислила, че при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ "Белене" цената ще е 10.350 млрд. евро. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Според прогнозите на банката при най-добрите условия електроенергията, произвеждана в централата, от която кабинетът вече се отказа, щеше е около 75 евро/МВтч. (Сега действащата цена на АЕЦ "Козлодуй" е 15.3 лв./МВтч, а цената, по която НЕК продава на елекроразпределителните дружества е 74.6 лв/МВтч).

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                            А относно цените във Франция... не знам. Никъде няма официални данни на колко се изкупува тока във Франция. Това са измислици.
                            Измислици ли ? Ти с какво образование си ако не е тайна ?
                            Ето давам го линка с цените във Франция за трети път - от 1.1.2012г,
                            11.08 cents for ground-mounted = 217лв/Мвтч
                            на английски http://www.renewablesinternational.n.../150/537/32930

От него има и линк към най-официалния сайт, но е на френски който не разбирам
                            http://www.cre.fr/documents/delibera...photovoltaique

Дал съм два пъти вече и всички линкове с цени в Германия, Испания и Италия
                            От преди година там цените са под 300лв/МВтч вече. Защо нашите цени са още по 700лв/МВтч -
                            ето го тук - http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402

Кое още е измислица, аз сайта на енергетиката на Франция ли съм правил според тебе?
                            И тоя народ се чуди що тази година и в Китай средната заплата може да стане по-висока от българската.
                            Леле колко сме изостанали, не мога да повярвам.

Коментар

• Nezaetoime, информацията ти е невярна. Актуалните цени са 485,60 лв./МВтч. Миналата година смениха закона и цените паднаха. Това е актуалниата тарифа приета на 20.06.2011.
                              http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/re...20-06-2011.pdf
                              След два месеца ще се приеме нова тарифа, която ще бъде с доста по-ниски цени. Некоректно е да сравняваш вече отменена българска тарифа с актуализирана френска. Истината е във фотоволтаиците. На технологията и трябват още няколко години и ще произвежда енергия с по-ниска себестойност от тази на АЕЦ Белене. Тоест нов фотоволтаик при датата на въвеждане в експлоатация на Белене ще бъде значително по-изгоден от АЕЦ. Рационалното решение е да не правим нищо. Нямаме необходимост от енергия. Следователно към днешна дата не бива да строим други мощности освен тези които са необходими за достигане на минималния праг ВЕИ изискуем от общността. Като членове на ЕС не можем да не си изпълним задълженията, защото в противен случай ще има наказателни процедури.
                              Отделно може да се направи доста по отношение на енергийната ефективност. Виждал съм проекти с възращаемост в рамките на 2 години. Много по-ефективно е да се направят голям брой малки проекти с висока норма на въвращаемост отколкото един голям и неефективен проект.

Коментар

• Росатом”: Решението на България за отказ от АЕЦ „Белене” има политически характер
                                24 април 2012 | 12:56 | Агенция "Фокус"
                                Начало / Русия
                                Москва. Решението на правителството на България да спре строителството на АЕЦ „Белене” и да премести закупеното оборудване на площадката на АЕЦ „Козлодуй” има по-скоро политически, а не „измислен” техникоикономически характер. Това заяви ръководителят на държавната корпорация „Росатом” Сергей Кириенко в кулоарите на разширеното заседание на Държавния съвет на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.
                                „Ние бяхме готови да изпълняваме условията на договора, бяхме готови за решението на правителството на България. По-голямата част от оборудването за АЕЦ „Белене” вече е готова, а останалата в момента се изготвя. Сключени са договори със заводите. Трябва да бъде взето решение – или ще платят за това оборудване, а това са големи суми – общият обем на поръчаното оборудване и изпълнените дейности е около 1 милиард евро, или трябва да прекратим договора и да се платят компенсации. Това решава поръчителят”, каза Кириенко.
                                Според него оборудването за АЕЦ „Белене” може да стане годно за АЕЦ „Козлодуй” след около 5-7 години.
                                „Решението на българското правителство имаше политически, а не измислен техникоикономически характер. Ние се отнасяме с уважение към решението на ръководството на България, но засега не се виждат някакви следващи стъпки. Изглежда, че българската страна не разбира какво всъщност представлява да преместиш оборудването в „Козлодуй”, не знае какво да прави”, добави ръководителят на „Росатом”....

Ами ние знаем че българското правителство не знае какво прави но сега лошото е че и Росатом разбра това и в бъдещити десетина години аз и мойте близки ще работят за компенсации на Белене в полза на руснаците. колко трябва да мразиш дадена нация за да и направиш дефакто добро като нашите Оправници....

Коментар

Working...
                                X