IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• http://rutube.ru/tracks/4902328.html

Според професора АЕЦ в сегашния им вид и техника нямат никакво бъдеще.

Някой да има графика с цена на уран235 ?
    Простак съм Азъ - Непобедим !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
      Гигов,много пъти когато се говори за енергетика съм ти казвал да не се изхвърляш,поне на мен не ми обяснявай неща с които си изкарвам хляба.
      АЕЦ периодично обявява търгове за свободни мощности и ги продава на лицензирани търговци на ток-един от "видните търговци" е жената на твоя другар Кадиев.А се плаща на НЕК за пренос-хабер да ти е
      http://www.kznpp.org/uf//Public_Proc...okanaAD847.pdf
      изнася се и докато 5 блок е спрян за планов ремонт
      Добре бе! И тъй да е. Значи пазар за тока има. И Има нужда от нов АЕЦ.

Впрочем Кадиев не ми е другар. Нито пък съдружник за съжаление... Иначе щях да ги зная тези неща.
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
        И според теб Аец Козлоцуй има право да продава на свободен пазар? Сигурно и за своя сметка? Без да използва съоръженията на НЕК?

АЕЦът продава на НЕК, а НЕК изнася енергията. Хабер да ти е.. Козлодуй продава на 42,30 лв.
        Тъй че сметките ми с верни. Ама герберските предатели искате да продадете и бъдещето на внуците си! Просто не мога да разбера подобна........ безхаберност към децата ви и към внуците ви! А бе не мога! Вземете най-после калкулатора и смятайте!!!!!!!!!!! Тук е заложено бъдещето на НАШИТЕ деца и внуци. Да не говорим, че почти два милиарда лева вече сме вложили в новия проект Белене. И тях зарязвате заради американските интереси!!!
        Гигов,много пъти когато се говори за енергетика съм ти казвал да не се изхвърляш,поне на мен не ми обяснявай неща с които си изкарвам хляба.
        АЕЦ периодично обявява търгове за свободни мощности и ги продава на лицензирани търговци на ток-един от "видните търговци" е жената на твоя другар Кадиев.А се плаща на НЕК за пренос-хабер да ти е
        http://www.kznpp.org/uf//Public_Proc...okanaAD847.pdf
        изнася се и докато 5 блок е спрян за планов ремонт
        Last edited by MILOM; 28.04.2012, 07:27.
        http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
          вчера му обясних,къде му е грешката,но той не иска да разбере-не ми се търсят интервюта на шефа на Козлудуй ,където в прав текст казва,че губят от цената на ДКЕВР,а печелят от продажби на свободния пазар-доколкото знам цената се върти около 70лв/МВтч-да го смятаме 2ст/кВт/ч над защитената-1/3 от 15млрд кВт/ч=5млрдх0,02лв=100млн лв
          И според теб Аец Козлоцуй има право да продава на свободен пазар? Сигурно и за своя сметка? Без да използва съоръженията на НЕК?

АЕЦът продава на НЕК, а НЕК изнася енергията. Хабер да ти е.. Козлодуй продава на 42,30 лв.
          Тъй че сметките ми с верни. Ама герберските предатели искате да продадете и бъдещето на внуците си! Просто не мога да разбера подобна........ безхаберност към децата ви и към внуците ви! А бе не мога! Вземете най-после калкулатора и смятайте!!!!!!!!!!! Тук е заложено бъдещето на НАШИТЕ деца и внуци. Да не говорим, че почти два милиарда лева вече сме вложили в новия проект Белене. И тях зарязвате заради американските интереси!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
            А от ето
            тук
            ако приема че средния разход за материали, поддръжка, администрация, доставки, заплати, и други на кв/ч е $0.0149, то това значи $14.90 на мв/ч или ~ 22.05 лв.
            Ми при тези сметки излиза, че цената ще е най-малко 99.172 лв. мв/ч.

Ами то се изясняват нещата.

Милом,
            това което излиза като цена, е при абсолютно най-високи оптимистични прогнози.
            Както казах, не съм специалист по тези неща, но скромният ми опит показва, че е редно да се сложат поне едни 30% отгоре, пак оптимистично. За песимистичния варианд няма смисъл да се говори.
            То не че "оптимистичния" е много стока.
            Определено, не е.
            Обаче, дай да сложим едни /само/ 2 процента годишна инфлация в продължение на 20 /25 години. Тогава, парите се обезценяват с 33 до 39%, което при запазени цени 8 а и те, сигурно, ще нараснат/ определено, ускорява изплащането. да не говорим, че инфлацията трудно се удържа /за по-дълъг период/ под едни 3, че и повечко %. Особено, както се очертава /подпомогнат/ срив на еврото като мярка на ЕС за стимул на икономиката. Пак ще питам, дали си дават сметка тук ярките противници на АЕЦ-2, че парите за строеж през 80-те години не са същите като абс. цифра и цените няма да се върнат /така рязко, както ни се ще/ назад но, те са съизмерими с тези днес по стойност /получаваш едно и също, 2000MW инсталирана мощност/. Как хора, които с кефят на "ръста" на БВП, някак извиднъж решиха, че тази АЕЦ е стъпа? От тяхна гледна точка, тутакси следва:
            "- Чудо голямо, та това прави БВП, ръст на икономиката и, следователно /тук се забравя, чие точно, поне на мига/ благополучие." С отва по-лесно се отпускат кредити...
            Не е ли така, а? Токът от там би бил относително скъп, но, за кратко. А квотите СО2? А смърдилките на Печките?
            - Да се успокоя, казваш, Факушка. ОК, със сигурност ще мирясам. Някъде към 2 м. под земята. А дотогава...дотогава не знам. сега просто съм бесен

Коментар

• А от ето
              тук
              ако приема че средния разход за материали, поддръжка, администрация, доставки, заплати, и други на кв/ч е $0.0149, то това значи $14.90 на мв/ч или ~ 22.05 лв.
              Ми при тези сметки излиза, че цената ще е най-малко 99.172 лв. мв/ч.

Ами то се изясняват нещата.

Милом,
              това което излиза като цена, е при абсолютно най-високи оптимистични прогнози.
              Както казах, не съм специалист по тези неща, но скромният ми опит показва, че е редно да се сложат поне едни 30% отгоре, пак оптимистично. За песимистичния варианд няма смисъл да се говори.
              То не че "оптимистичния" е много стока.
              Last edited by Факушкa; 27.04.2012, 21:49.

Коментар

A, гигов, значи ще я докараме донякъде. както вече се оказа, за изплащане на този заем (при най-оптимистични прогнози) имаме цена 52.8 лв мв/ч. С тези 27 лв ( цената за разполагаема мощност) цената става 77.12 лв за мв/ч. Колко да сложим за текущи разходи?!?
                Нито съм за, нито против. Ако е изгодно, то трябва да се направи. Ако ли не - забравяме!

Чудя се каква ще да е причината да не купуваме от ТЕЦ? Само и само за да е от Белене?
                вчера му обясних,къде му е грешката,но той не иска да разбере-не ми се търсят интервюта на шефа на Козлудуй ,където в прав текст казва,че губят от цената на ДКЕВР,а печелят от продажби на свободния пазар-доколкото знам цената се върти около 70лв/МВтч-да го смятаме 2ст/кВт/ч над защитената-1/3 от 15млрд кВт/ч=5млрдх0,02лв=100млн лв
                http://milom.blog.bg/

Коментар

• A, гигов, значи ще я докараме донякъде. както вече се оказа, за изплащане на този заем (при най-оптимистични прогнози) имаме цена 52.8 лв мв/ч. С тези 27 лв ( цената за разполагаема мощност) цената става 77.12 лв за мв/ч. Колко да сложим за текущи разходи?!?
                  Нито съм за, нито против. Ако е изгодно, то трябва да се направи. Ако ли не - забравяме!

Първоначално изпратено от gigow
                  Значи нашата АЕЦ произвежда и продава ток годишно за 324 милиона ЕВРО. И печели 50 милиона.
                  Приемаме, че и новата АЕЦ ще продава 15 милиона MWh. ама вече на цена на каквато продават (усреднена) шестте най-големи производители на ток в България без АЕЦ Козлодуй. Просто не купуваме от ТЕЦ, ами от АЕЦ Белене на цена 87,59 лв
                  Чудя се каква ще да е причината да не купуваме от ТЕЦ? Само и само за да е от Белене?

Коментар

Пирамид, поне ти се успокой, този доклад рано или късно ще излезе наяве.
                    Не че ще промени нещо. Изхождайки от цената 10 млрд, дори и нереално-оптимистичните прогнози да се изпълнят, (без допълнителни разходи), та дори и за 26 години само изплащането на тези 10 млрд е над 32 млн евро на месец . 62.66 млн лева.
                    Е та като човек разбиращ повече от мен от ядрени централи, довърши сметката.
                    Добави разходи за експлоатация, и да видим. Аз дори и приблизително не знам какви биха могли да бъдат тези разходи. Та затова - ето, питам те - колко (ориентировъчно) биха могли да бъдат.

Предполагам разбираш, че няма значение за нас тук разлики след десетичната точка. Та дали себестойността на тока ще е 75 лв или 85 лв. също е без значение, при положение че от козлодуй излиза накъм 15 лева.
                    Също така е много важно, при положение че скоро не се очертава недостиг на ток, кой ще я купува тази скъпотия? Ако либерализират пазара, то познай кой ще купува от белене . - Никой.
                    На Джей Гоулд му е все тая откъде ще купува, стига да е по еФтино.
                    Като с марулите на пазара.
                    Факушка, не разбираш ли елементарни работи или не искаш да ги разбереш? Второто ми е непонятно. Това означава че искаш ти, децата ти и внуците ти да плащате скъп ток!
                    Надявам се да имаш поне елементарни познания за четирите аритметични действия.

Ето ти някои твърди данни за основа.
                    1. Цената на която АЕЦ Козлодуй продава в момента тока на НЕК е 42,30 лв за мегават. Изобщо не е 15 лева както твърдиш ти. Това е така защото към цената за енергия (15,30 лв за мегаватчас) се прибавя и цената за разполагаема мощност (27 лв за МWh). И ето ти ги 42,30 лв . Данните ТУК. На сайта на ДКЕВР.
                    2. АЕЦ Козлодъй продава ПОВЕЧЕ от 15 милиона мегаватчаса електроенергия годишно. Данните са ТУК. Толкова би продавал и един нов АЕЦ Белене със същата мощност, както 5ти и 6ти реактор на Козлодуй.
                    3. Печалбата на АЕЦ Козлодуй годишно (при цена 42,30 лв за MWh) е около 50 милиона евро. Това твърди врагът на АЕЦ Иван Костов. Както и други експерти.

Значи нашата АЕЦ произвежда и продава ток годишно за 324 милиона ЕВРО. И печели 50 милиона.
                    Приемаме, че и новата АЕЦ ще продава 15 милиона MWh. ама вече на цена на каквато продават (усреднена) шестте най-големи производители на ток в България без АЕЦ Козлодуй. Просто не купуваме от ТЕЦ, ами от АЕЦ Белене на цена 87,59 лв. Данните ТУК.

При тези данни цената на АЕЦ Белене, изчислен при най-лоши обстоятелства на 10,350 милиарда ЕВРО ще се плати за 26 години. Като междувременно се покриват ВСИЧКИ текущи разходи. Гориво, заплати, осигуровки, ремонти и т.н. и т.н. ...

И е малоумно искането на един форумен многознайко цената на тока от още непостроената АЕЦ Белене да е същата като вече изплатената АЕЦ Козлодуй.
                    А същият НЕзнайко, не знае ли че ДКЕВР след 2 месеца, от 1 юли увеличава цената на тока с 10%. И ще увеличи продажната цена на ТЕЦовете, Заради повишените разходи за закупуване на емисии въглероден диоксид. И тогава сегашната цена на тока ще е мечта.

Коментар

• Пирамид, поне ти се успокой, този доклад рано или късно ще излезе наяве.
                      Не че ще промени нещо. Изхождайки от цената 10 млрд, дори и нереално-оптимистичните прогнози да се изпълнят, (без допълнителни разходи), та дори и за 26 години само изплащането на тези 10 млрд е над 32 млн евро на месец . 62.66 млн лева.
                      Е та като човек разбиращ повече от мен от ядрени централи, довърши сметката.
                      Добави разходи за експлоатация, и да видим. Аз дори и приблизително не знам какви биха могли да бъдат тези разходи. Та затова - ето, питам те - колко (ориентировъчно) биха могли да бъдат.

Предполагам разбираш, че няма значение за нас тук разлики след десетичната точка. Та дали себестойността на тока ще е 75 лв или 85 лв. също е без значение, при положение че от козлодуй излиза накъм 15 лева.
                      Също така е много важно, при положение че скоро не се очертава недостиг на ток, кой ще я купува тази скъпотия? Ако либерализират пазара, то познай кой ще купува от белене . - Никой.
                      На Джей Гоулд му е все тая откъде ще купува, стига да е по еФтино.
                      Като с марулите на пазара.

Коментар

• Аха. "Доклад". 17 страници PDF, половината - разделителни, с /красиви/ надписи, три-четири таблички и няколко /спорни или недостоверни, по желание, предвид непосочения математически апарат/ графики...
                        На мен ми прилича повече на реклама...
                        Или антиреклама.

ИСКАМ ПОДРОБНОСТИТЕ.
                        Защото, както казват, "дявоът се крие в детайлите"

Коментар

• Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
                          И аз правих сметки, та да си ги представя. Май най-важно е на каква лихва ще са заемите.
                          не МАЙ - а със абсолютна сигурност е това !! от допусканията за този процент зависят в огромна степен Cash Flow моделите а и всякакви други сметки!!

Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
                          след бърз преглед на резюмето на HSBC:

"at 8.23% discount rate" - при такава лихва сметката абсолютно не излиза, и няма как да излезе; то и при 6% няма как да излезе;
                          а при 8% не само за АЕЦ, ами за каквато и да е елекрическа централа не може да излезе сметката

ако няма кой да даде кредит на 4-5% (привличането на финансов ресурс беше бонус за HSBC, почти 1% комисион за тях) - решението на Боко е да спре проекта е ПРАВИЛНО!!

при 8+% финансовите разходи са огромни за 26 г,
                          това е много по-зле и от ипотечен кредит ..
                          срещал съм че за нови АЕЦ проекти -
                          за регулирани пазари (гарантирано изкупуване на тока) е прието с около 5-6% да се дисконтира , а за не-регулирани /свободен пазар - минимум 8% по скоро 10;

за БГ- като няма кой да даде 5-6 млрд. кредит на 3-5% лихва (западна банка или например другарите на Р.Овч. и БСП в Москва ) - всичко над тази лихва е АВАНТЮРА и нема какво да се мисли повече; то ако имаше как - HSBC щяха да го измислят за да вземат 0.95% от тия 5 млрд кредит...;
                          аз лично се надявах да намерят евтино финансиране и Белене да се строи - защото съм привърженик на АЕЦ но не и на червените некадърници-лапачи; + вярна е тезата че БСП имаха 4(+2) години и 10 млрд. лв общо излишък и се мотаха, и че дори и договор не можаха да направят;

ПС.
                          дано публикуват и целия доклад , а не само резюме
                          Last edited by Longin; 26.04.2012, 22:12.
                          "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                            Всъщност около този наш "отказ" от строеж на АЕЦ Белене има много въпросителни. Много неща не са ми ясни.
                            Първо. ЗАЩО беше освободен (направо изгонен) от министерския пост Трайчо Трайков? Той е противник на АЕЦ Белене. Няма логика да го освободиш.
                            Второ. Веднага след оповестяване на новината изтекоха сведения за предсрочно отзоваване на посланик Уорлик. Причина-не попречил достатъчно на руските енергийни проекти. Ами нали прекратихме Бургас-Александропулис и Белене.
                            Трето. Защо това решение беше взето ПРЕДИ да се проучи доклада?
                            Четвърто. Защо това решение беше оповестено преди стратегическите за България преговори с Газпром (разбирай Русия) за бъдещите доставки на газ? Знае се, че сегашните договори изтичат в края на годината.
                            Пето. Защо руснаците се държат сякаш нищо не сме им казали? Имам усещането, че не са чули нашият отказ. Всъщност може ли да отиде един министър и да каже устно "отказваме се"? Не трябва ли да връчи официално някакъв документ?

Въпроси. А отговор нямам.
                            Представи си мач,в които едната врата се атакува от 22 футболисти.На това прилича стила на игра в мача "Проект Белене"

Анексите са подписвани от изпълнителен директор на НЕК.Дали има постановление да му се предоставят неограничени пълномощия, не съм чел.Руснаците предлагаха заем,срещу ипотека на на електропреносната мрежа.Най ефтино биха я купили при фалит на НЕК.А ето защо се бави и пазара на ток
                            "Тъй като в момента НЕК има дългове за 483 млн. евро, които са обезпечени с енергийната мрежа, а тя вече няма да е притежание на компанията, се налага преструктуриране на тези заеми. Затова и в края на декември БЕХ обяви процедура за избор на консултант, който да предложи бизнес план за разделяне н..." "Сметката за "Белене" набъбва още, а НЕК няма пари да я плати" http://www.mediapool.bg/сметката-за-...ews192187.html ,"Ние 3 години искаме създаване на временна анкетна комисия, за да се провери как е било пробито законодателството, за да се стигне до този заем, изтеглен от НЕК" http://www.webcafe.bg/id_281395439_A..._stava_chastna
                            Last edited by Minavast; 26.04.2012, 17:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от fairfax Разгледай мнение
                              Аз очаквах от този доклад анализ, прогнози и сценарии за регионалния пазар на електроенергия за следващите 10-20-30 години. Вариантите с цената на Белене и на тока е ясно, че всеки може да ги проиграе в ексела, но големия въпрос е ще има ли кой да го купува този ток.
                              Абе въобще тоя доклад изглежда като презентация на студентски семинар, а не като доклад за 2 милиона евро, писан от уважавана световно известна банка.
                              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Аз очаквах от този доклад анализ, прогнози и сценарии за регионалния пазар на електроенергия за следващите 10-20-30 години. Вариантите с цената на Белене и на тока е ясно, че всеки може да ги проиграе в ексела, но големия въпрос е ще има ли кой да го купува този ток.

Коментар

Working...
                                X