Хубаво е когато печелим, когато чувстваме удовлетворение от предприетите от нас инвестиционните ходове и решения да умеем да се радваме на успехите и на другите. Всеки инвестира според своите знания, нагласи, умения да анализира и взема решения, според своите очаквания но и според своя характер, според своя темперамент. И друг път съм казвал, че намирам много общо между управлението на инвестиционен портфейл и управлението на... автомобил. Предполагам, че 99,9% от вас имат шофьорска книжка и управляват (или са управлявали) автомобил. Аз лично се определям като спокоен и се стремя да бъда дисциплиниран шофьор. За мен е по-важно като тръгна от точка А, да стигна до точка Б без значение за какво време. Времето е второстепенно, а определящото е ДА СТИГНА до крайната си ЦЕЛ, карайки в най-икономичен режим, по възможност без щети и по най-краткия път. Това е. Само, че всички сте свидетели и знаете, че такива като мен по българските пътища са малцинство. Повечето все бързат. Много от колегите са доста агресивни на пътя. Много често оставам с впечатлението, че повечето от българските шофьори са твърде "темпераментни" (меко казано) и за тях факторът време е от първостепенно значение. Не ме разбирайте погрешно. Аз не съм съвсем "заспал" шофьор. Не карам по магистралата само в дясната лента с 90-100. Просто аз обичам да поемам умерен риск. Самият факт, че над 60% от портфейла ми в момента е в BREF не говори в посока, че съм безрисков играч. Обичам риска, но добре претегления и премерен риск. Та така... Лично аз много бих се радвал (и то искрено, без капка лицемерие) на колегите, които рискуват повече и успеят да спечелят от "Алтерко", "Доверие ОХ", "Агрия ГХ", "Дронамикс", "Неохим" и т.н... Има много други акции, които за мен са прекалено "бърза" писта. Аз обаче знам, че тази писта не е за мен и затова не се натискам там. Гледам рисковата компонента в портфейла ми (FIB и BSE) никога да не е над 5%. Останалите 95% винаги трябва да са в сигурни, доходоносни акции със сравнително коректни мажоритари (доколкото ги има на БФБ... трудна работа), с добра дивидентна история и перспектива за развитие (разбирай капиталова доходност). Желая здраве и успех на всички и весело посрещане на наближаващия Празник на празниците!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Надявам се да имате успех от инвестицията си в тази компания, само не мога да разбера желанието Ви Алтерко да се провали?Колкото до любимата ти компания - отговарям веднага, защото явно не си адепт, а най-много падуан
- защото от самото началото считам онази акция за финансов инженеринг, прекарасен финансов инженеринг, би следвало да го призная и го признавам. И понеже аз обичам да гледам нещата откъм маркетинговата страна, то онази акция ми показа, че с няколко милиона, една яхта и адептите около нея, могат да станат чудеса във финансовия инженеринг. Добре, че се появи дрончето, та да има конкуренция в това отношение. Иначе там си спомняме (теб те нямаше тогава) и едни игри около 3 лева, после едно координирано изсипване на 6,50 ли беше и последвал двоен ъп и т.н. - не е като да са само фантазии на болен мозък
Желая ти успех и аз да греша за онази акция - винаги съм го казвал - не пожелавам на никого да губи, най-малкото щото всички сме в една лодка (ок, де, някои са с яхта)
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Надявам се да имате успех от инвестицията си в тази компания, само не мога да разбера желанието Ви Алтерко да се провали?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение...само не мога да разбера желанието Ви Алтерко да се провали?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Оптимист, както винагиЗатова и избяга от БФБ (и с право, тук адмирирам - аз също не виждам почти нищо друго освен брефчето, което да си заслужава на тези ценови нива). Ще счета инвестицията си за успешна, когато след няколко години тук утрои, а балонерко гръмне по написания сценарий за мелодраматичен театър в 3 действия
- 2 Харесвания
Коментар
-
Прав си за данъците, за лихвите - не, сложил съм ги. Това за ПРАЙМ си го намерих и сам - общо казано стъкмистика, не мога да разбера като колко е сега и каква е стойността му през годините. Апропо, нова зелена точка за ръководството - добре, че сме на ПРАЙ (зависещ от депозитите на гражданите у нас), че ако бяхме на Юрибор, щяхме да цъфнем и вържем в момента - баси черния лебед стана с лихвите у ЕС и у нас - никога не съм вярвал, че е възможно лихвата в БГ да е по-ниска от тази в ЕС, а съм сред най-големите привърженици на еврозоната, ама на, точно това, че не сме в еврозоната спасява всички кредитотполучатели у нас
Сега се надяваме да продължи износът на оръжие, ток, селскостопански продукти ... и да не поскъпват горивата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение
Малко е пристрастен г-н Груев и затова не включва преки оперативни разходи(местни данъци, такси, поддръжка, ремонти, застраховки), както и лихви:
https://www.postbank.bg/bg-BG/Korpor...biznes-klientiNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Нямам идея къде са ИНСАИТ (може би на 5-ти?), но няма никаква логика БОШ да не си вземат 5-ти етаж и да си "съединят" етажите, а 2,3 или 4, които реално са с почти същата площ. Та (надявам се) скоро може да има още добри новини (дано) и да си отиваме уверено към 3-ката, както се полага на 2023, после 4-ката през 2024 и т.н. до 2029Амин!
И аз се надявам да има нови наематели скоро защото напоследък определено има раздвижване в офис пространствата, но това да ги мислим кой на какъв етаж е и от това да си правим надежди си е чиста конспирация, според мен.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Не ги знам наизуст цифрите, но в тези 5млн разходи включваш ли МНИ и други разходи? Ако не, колко са те и колко става с тях вече "вързания" дивидент?
https://www.postbank.bg/bg-BG/Korpor...biznes-klienti
- 1 like
Коментар
-
Успех, мисля, колкото и непатриотично да звучи това, че един ден ще благодариш сам на себе си за направената стъпка в тази посока. Да не се заричам, но след ликвидацията на брефчето и аз едва ли ще имам и една стотинка на бфб, което вече неколкократно съм играл през годините
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Не съм избягал от БФБ, а диверцификирах !Портфейла ми на БФБ много натежа, а искам да се възползвам и от добрите дивиденти на запад !
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Оптимист, както винагиЗатова и избяга от БФБ (и с право, тук адмирирам - аз също не виждам почти нищо друго освен брефчето, което да си заслужава на тези ценови нива). Ще счета инвестицията си за успешна, когато след няколко години тук утрои, а балонерко гръмне по написания сценарий за мелодраматичен театър в 3 действия
Портфейла ми на БФБ много натежа, а искам да се възползвам и от добрите дивиденти на запад !
Last edited by Zdravko74; 05.04.2023, 13:15.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Те докато напълнят сградите ще дойде времето за ликвидация на фонда !Затова и избяга от БФБ (и с право, тук адмирирам - аз също не виждам почти нищо друго освен брефчето, което да си заслужава на тези ценови нива). Ще счета инвестицията си за успешна, когато след няколко години тук утрои, а балонерко гръмне по написания сценарий за мелодраматичен театър в 3 действия
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Идеално - пълни сгради се продават много по-лесно и по-скъпо.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Не ги знам наизуст цифрите, но в тези 5млн разходи включваш ли МНИ и други разходи? Ако не, колко са те и колко става с тях вече "вързания" дивидент?И все пак редица въпроси остават, а ДВИ мълчи здраво (пети мейл вече пиша, преди отговаряше бързо) и уебинар няма, а сайтът на Синерджи все така не е напълно ъпдейтнат и заети площи се стоят като свободни....
П.С. И малко спекулациЙ - Бош и Софтуеър АГ са заели 6,7,8 етаж, а сегашната площ е целият 2,3 или 4-ти етаж (не знам кой е, най-вероятно е 4-ти етжа). Нямам идея къде са ИНСАИТ (може би на 5-ти?), но няма никаква логика БОШ да не си вземат 5-ти етаж и да си "съединят" етажите, а 2,3 или 4, които реално са с почти същата площ. Та (надявам се) скоро може да има още добри новини (дано) и да си отиваме уверено към 3-ката, както се полага на 2023, после 4-ката през 2024 и т.н. до 2029Амин!
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар