IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хубаво е когато печелим, когато чувстваме удовлетворение от предприетите от нас инвестиционните ходове и решения да умеем да се радваме на успехите и на другите. Всеки инвестира според своите знания, нагласи, умения да анализира и взема решения, според своите очаквания но и според своя характер, според своя темперамент. И друг път съм казвал, че намирам много общо между управлението на инвестиционен портфейл и управлението на... автомобил. Предполагам, че 99,9% от вас имат шофьорска книжка и управляват (или са управлявали) автомобил. Аз лично се определям като спокоен и се стремя да бъда дисциплиниран шофьор. За мен е по-важно като тръгна от точка А, да стигна до точка Б без значение за какво време. Времето е второстепенно, а определящото е ДА СТИГНА до крайната си ЦЕЛ, карайки в най-икономичен режим, по възможност без щети и по най-краткия път. Това е. Само, че всички сте свидетели и знаете, че такива като мен по българските пътища са малцинство. Повечето все бързат. Много от колегите са доста агресивни на пътя. Много често оставам с впечатлението, че повечето от българските шофьори са твърде "темпераментни" (меко казано) и за тях факторът време е от първостепенно значение. Не ме разбирайте погрешно. Аз не съм съвсем "заспал" шофьор. Не карам по магистралата само в дясната лента с 90-100. Просто аз обичам да поемам умерен риск. Самият факт, че над 60% от портфейла ми в момента е в BREF не говори в посока, че съм безрисков играч. Обичам риска, но добре претегления и премерен риск. Та така... Лично аз много бих се радвал (и то искрено, без капка лицемерие) на колегите, които рискуват повече и успеят да спечелят от "Алтерко", "Доверие ОХ", "Агрия ГХ", "Дронамикс", "Неохим" и т.н... Има много други акции, които за мен са прекалено "бърза" писта. Аз обаче знам, че тази писта не е за мен и затова не се натискам там. Гледам рисковата компонента в портфейла ми (FIB и BSE) никога да не е над 5%. Останалите 95% винаги трябва да са в сигурни, доходоносни акции със сравнително коректни мажоритари (доколкото ги има на БФБ... трудна работа), с добра дивидентна история и перспектива за развитие (разбирай капиталова доходност). Желая здраве и успех на всички и весело посрещане на наближаващия Празник на празниците!

Last edited by Чичо Манчо; 05.04.2023, 17:47.
    Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Надявам се да имате успех от инвестицията си в тази компания, само не мога да разбера желанието Ви Алтерко да се провали?
      Мерси, ще имам - гаранция-Франция Колкото до любимата ти компания - отговарям веднага, защото явно не си адепт, а най-много падуан - защото от самото началото считам онази акция за финансов инженеринг, прекарасен финансов инженеринг, би следвало да го призная и го признавам. И понеже аз обичам да гледам нещата откъм маркетинговата страна, то онази акция ми показа, че с няколко милиона, една яхта и адептите около нея, могат да станат чудеса във финансовия инженеринг. Добре, че се появи дрончето, та да има конкуренция в това отношение. Иначе там си спомняме (теб те нямаше тогава) и едни игри около 3 лева, после едно координирано изсипване на 6,50 ли беше и последвал двоен ъп и т.н. - не е като да са само фантазии на болен мозък

Желая ти успех и аз да греша за онази акция - винаги съм го казвал - не пожелавам на никого да губи, най-малкото щото всички сме в една лодка (ок, де, някои са с яхта )
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Надявам се да имате успех от инвестицията си в тази компания, само не мога да разбера желанието Ви Алтерко да се провали?
        Е как не разбираш.. на принципа "На Вуте да му е зле".

Коментар

...само не мога да разбера желанието Ви Алтерко да се провали?
          Бай-Ганъовски манталитет

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Оптимист, както винаги Затова и избяга от БФБ (и с право, тук адмирирам - аз също не виждам почти нищо друго освен брефчето, което да си заслужава на тези ценови нива). Ще счета инвестицията си за успешна, когато след няколко години тук утрои, а балонерко гръмне по написания сценарий за мелодраматичен театър в 3 действия

Коментар

Прав си за данъците, за лихвите - не, сложил съм ги. Това за ПРАЙМ си го намерих и сам - общо казано стъкмистика, не мога да разбера като колко е сега и каква е стойността му през годините. Апропо, нова зелена точка за ръководството - добре, че сме на ПРАЙ (зависещ от депозитите на гражданите у нас), че ако бяхме на Юрибор, щяхме да цъфнем и вържем в момента - баси черния лебед стана с лихвите у ЕС и у нас - никога не съм вярвал, че е възможно лихвата в БГ да е по-ниска от тази в ЕС, а съм сред най-големите привърженици на еврозоната, ама на, точно това, че не сме в еврозоната спасява всички кредитотполучатели у нас
              При Юрибор имаше възможност за защита с лихвен суап, който оскъпява малко, но дава спокойствие.
              Сега се надяваме да продължи износът на оръжие, ток, селскостопански продукти ... и да не поскъпват горивата.

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

Малко е пристрастен г-н Груев и затова не включва преки оперативни разходи(местни данъци, такси, поддръжка, ремонти, застраховки), както и лихви:
                https://www.postbank.bg/bg-BG/Korpor...biznes-klienti
                Прав си за данъците, за лихвите - не, сложил съм ги. Това за ПРАЙМ си го намерих и сам - общо казано стъкмистика, не мога да разбера като колко е сега и каква е стойността му през годините. Апропо, нова зелена точка за ръководството - добре, че сме на ПРАЙ (зависещ от депозитите на гражданите у нас), че ако бяхме на Юрибор, щяхме да цъфнем и вържем в момента - баси черния лебед стана с лихвите у ЕС и у нас - никога не съм вярвал, че е възможно лихвата в БГ да е по-ниска от тази в ЕС, а съм сред най-големите привърженици на еврозоната, ама на, точно това, че не сме в еврозоната спасява всички кредитотполучатели у нас
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Нямам идея къде са ИНСАИТ (може би на 5-ти?), но няма никаква логика БОШ да не си вземат 5-ти етаж и да си "съединят" етажите, а 2,3 или 4, които реално са с почти същата площ. Та (надявам се) скоро може да има още добри новини (дано) и да си отиваме уверено към 3-ката, както се полага на 2023, после 4-ката през 2024 и т.н. до 2029 Амин!
                  Аз също спекулирам, но миналата седмица минах през сградата и за втори път забелязах да свети част от последния етаж. По-конкретно южната му част с гледка Витоша и смятам, че ИНСАЙТ са там.
                  И аз се надявам да има нови наематели скоро защото напоследък определено има раздвижване в офис пространствата, но това да ги мислим кой на какъв етаж е и от това да си правим надежди си е чиста конспирация, според мен .

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Не ги знам наизуст цифрите, но в тези 5млн разходи включваш ли МНИ и други разходи? Ако не, колко са те и колко става с тях вече "вързания" дивидент?
                    Малко е пристрастен г-н Груев и затова не включва преки оперативни разходи(местни данъци, такси, поддръжка, ремонти, застраховки), както и лихви:
                    https://www.postbank.bg/bg-BG/Korpor...biznes-klienti

Коментар

Успех, мисля, колкото и непатриотично да звучи това, че един ден ще благодариш сам на себе си за направената стъпка в тази посока. Да не се заричам, но след ликвидацията на брефчето и аз едва ли ще имам и една стотинка на бфб, което вече неколкократно съм играл през годините
                      Така е Груец ! Колко години да чакаме държава, мажоритари и регулатори да заработят както трябва ! Благодаря, успех и на теб !

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Не съм избягал от БФБ, а диверцификирах ! Портфейла ми на БФБ много натежа, а искам да се възползвам и от добрите дивиденти на запад !
                        Успех, мисля, колкото и непатриотично да звучи това, че един ден ще благодариш сам на себе си за направената стъпка в тази посока. Да не се заричам, но след ликвидацията на брефчето и аз едва ли ще имам и една стотинка на бфб, което вече неколкократно съм играл през годините

Коментар

Оптимист, както винаги Затова и избяга от БФБ (и с право, тук адмирирам - аз също не виждам почти нищо друго освен брефчето, което да си заслужава на тези ценови нива). Ще счета инвестицията си за успешна, когато след няколко години тук утрои, а балонерко гръмне по написания сценарий за мелодраматичен театър в 3 действия
                          Не съм избягал от БФБ, а диверсифицирах ! Портфейла ми на БФБ много натежа, а искам да се възползвам и от добрите дивиденти на запад !
                          Last edited by Zdravko74; 05.04.2023, 13:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Те докато напълнят сградите ще дойде времето за ликвидация на фонда !

Коментар

• Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение

Идеално - пълни сгради се продават много по-лесно и по-скъпо.
                              А ще могат ли да ги напълнят ? Защото до момента това не е станало факт !

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Не ги знам наизуст цифрите, но в тези 5млн разходи включваш ли МНИ и други разходи? Ако не, колко са те и колко става с тях вече "вързания" дивидент?
                                Не, те са около 1 милка на година, ако няма продажби на имоти, но пък съм ти занижил приходите от наеми, които още за Q1'23 ще са над 2 милки за тримесечието, защото за Q4 са 1 836 000 и имаше невлезли в сила договори, отделно са в по-скъпата сграда (СИнерджи, а не другите две, където наемите са 2-3 евро по-ниски). Така че приеми, че се нетират. С този договор бъдещето изглежда една идея по-светло И все пак редица въпроси остават, а ДВИ мълчи здраво (пети мейл вече пиша, преди отговаряше бързо) и уебинар няма, а сайтът на Синерджи все така не е напълно ъпдейтнат и заети площи се стоят като свободни....

П.С. И малко спекулациЙ - Бош и Софтуеър АГ са заели 6,7,8 етаж, а сегашната площ е целият 2,3 или 4-ти етаж (не знам кой е, най-вероятно е 4-ти етжа). Нямам идея къде са ИНСАИТ (може би на 5-ти?), но няма никаква логика БОШ да не си вземат 5-ти етаж и да си "съединят" етажите, а 2,3 или 4, които реално са с почти същата площ. Та (надявам се) скоро може да има още добри новини (дано) и да си отиваме уверено към 3-ката, както се полага на 2023, после 4-ката през 2024 и т.н. до 2029 Амин!

Коментар

Working...
                                X