Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Калоян Нинов: Купуваме всичко, което е атрактивно
  Управляващ МНИ ООД, обслужващо дружество на "ФНИ Българи"
  от "Дневник"

  днес, 16:59
  Увеличаване Смаляване Разпечатване с Изпращане на приятел Реклама
  Кои са основните проекти, в които е инвестирало вашето дружество?

  - По отношение на бизнес и търговски площи сме закупили около 20 дка. Земя срещу "Бизнес парк София", от другата на околовръстния път, където в момента строим. Първият етап на проекта е построяването на сграда със смесено предназначение. До 20-22 месеца проектът трябва да приключи. Вторият етап на този проект е реализирането на жилищен комплекс, чиито параметри предстои да се доуточнят. Смятаме да изградим и офис сграда на бул. "Г. М. Димитров" с площ около 12 хил. кв.м. Купихме магазина на "Мосю Бриколаж" във Варна, както и този в София на бул. "Цариградско шосе", като имаме планове да продължаваме с тези покупки, специално с тях вече в зависимост от техните нужди. Там ще бъде 30% финансиране със собствени средства на фонда и 70% с банков заем, който вече е договорен и предстои усвояването му до края на 2006 г . Имаме и 15 дка на летище София. Там възнамерявахме да изградим логистичен център, но възвращаемостта от него при определена цена на земята не е много атрактивна, така че сега сме в преговори за продажба и ще реализираме доста добър доход за нашите инвеститори. Така ще се случи и с други спекулативно или с други цели закупени имоти, но в крайна сметка с много висока възвращаемост за акционерите. Скоро спечелихме търг във Видин за имот от 90 дка при ферибота. Тепърва ще проектираме там. Най-вероятно ще изградим логистичен център поради непосредствената близост на имота до ферибота. Закупили сме и 30 дка земя на Южното Черноморие до къмпинг "Оазис" в близост до с. Лозенец. В момента взимаме разрешение за строеж от общината за изграждането на вилно селище. Преговаряме и за покупката на терен между 50 и 100 дка тук, в София, за жилищно строителство, където да се разработи модерно организиран комплекс от затворен тип. Нормално е в такива фондове между 15 - 20% от средствата да се инвестират в т.нар. land banking, земи, които да се разработват, като им дойде времето, за което сме предвидили също част от капитала.

  Каква е инвестиционната стратегия на дружеството?

  - В момента купуваме всичко, което смятаме, че е атрактивно, като крайната цел е в един момент да изчистим портфейла от неща, които не представляват стратегически интерес като развитие, но носят добра доходност. В крайна сметка целта ни е да останем с офис и търговски площи, портфейл, който е лесно разпознаваем, продаваем и един ден ще бъде успешно реализиран.

  Какъв е делът на земеделската земя, закупена с цел смяна на статута и препродажба?

  - До момента сме закупили около 40 хил. дка земеделска земя за около 5 млн. евро, като повече от 80% е концентрирана в Добруджа. Това е по-малко от 15% от капитала на фонда, който е около 35 млн. евро. Крайната ни цел е да поддържаме активи в земеделска земя до около 15% от средствата на фонда.

  Според повечето анализатори се очаква забавяне на ръста на недвижимите имоти. Какви са вашите прогнози?

  - По отношение на земеделските земи тепърва предстои ръст на цените, защото те до момента бяха в застой. В момента има около 6 до 8% възвращаемост от арендата, но това ще се коригира до над 10% от настоящите цени. В средносрочен план в рамките на 3 до 5 години очаквам доста сериозно повишение в цените на земеделската земя.

  По отношение на недвижимите имоти по принцип не може да се каже. За спад или поне застой в цените може да се говори при необмислени проекти, които досега бяха печеливши поради дефицита в предлагането на недвижими имоти и голямото търсене от страна на български и чужди фирми и граждани. Това, което се наблюдава напоследък, са трудности при тяхната реализация - продажба или отдаване под наем. Докато имоти с добри локации, с добър замисъл, напротив, има голямо търсене и пак недостатъчно предлагане. Там цените не съм забелязал да падат, по-скоро растат и има доста голямо търсене.

  Със съкращения. Пълния текст на интервюто с Калоян Нинов ще можете да намерите в специално приложение - CD с детайлни профили на всички АДСИЦ, който ще бъде издаден от "Алфа асет мениджмънт" след приключването на поредицата.

  Коментар


  • ... а да си маркирам ли идеите???
   the perch is...

   Коментар


   • айде бе агенти... за вашия дом и градина
    не е препоръка!!!

    Коментар


    • Smith, ако знаеш нещо, казвай...
     the perch is...

     Коментар


     • СИС нема ли да си обявите новината за предстоящата сделка или чекате аз да го направя!
      не е препоръка!!!

      Коментар


      • Re: Отблокиране, кога?

       Първоначално изпратено от FXGuru
       Някой знае ли кога ще се отблокират за търговия новите акции от последното увеличаване на капитала?
       Мисля, че дори депозитарят не знае

       Коментар


       • Отблокиране, кога?

        Някой знае ли кога ще се отблокират за търговия новите акции от последното увеличаване на капитала?

        Коментар


        • Какво ги наредихте тези поръчки "купува", колеги? Да не би да мислите, че днес пак някой ще изкупи всичко до 1.75? Едва ли.

         Коментар


         • Да де, но с тези разпокъсани земи които купуват на дребно какво целят да постигнат.
          ...възприемайте това, като градивна критика

          Коментар


          • Бачкат здрадо и агресивно. а и цената им изглежда ниска в сравнение с други не толкова добри АДСИЦ на БФБ:

           2005-06-16
           - Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ придоби 7 недвижими имота от общо 14 554 кв.м. на стойност 1 281 000 лв., намиращи се в гр. София, СПЗ „Слатина-север".

           2005-08-26
           В БФБ-София АД е постъпила следната информация от Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ /BREF/:
           Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ придоби 11 недвижими имота, представляващи общо 187.5 декара земеделска земя, намиращи се в землището на с. Радан войвода, общ. Вълчи дол, обл. Варна, и в землищата на с. Огняново, с. Поручик-Кърджиево, с. Коритен, с. Северняк, с. Габер и с. Ефрейтор Бакалово, общ. Крушари, обл. Добрич.

           2005-09-21
           В БФБ-София АД е постъпила следната информация от Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ /BREF/:
           Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ придоби 19 недвижими имота, представляващи общо 383.9 декара земеделска земя, намиращи се в землищата на с. Бистрец, с. Алцек, с. Проф. Златарски, с. Зърнево, с. Зимница, с. Телериг, с. Коритен, с. Габер, с. Полоковник Дяково и с. Огняново, в община Крушари и община Тервел, област Добрич.

           Коментар


           • Дружеството със специална инвестиционна цел “Фонд за недвижими имоти България” е закупило земя в района на летището в София, върху която предвижда строителството на логистичен център, и в Добруджа, където ще я отдава под аренда за земеделско производство. Това съобщи на “Строителство Градът” заместник-председателят на борда на директорите на дружеството Марио ал Джебури. Парцелът до аерогарата е с площ 14.5 декара, а земите, които се намират в района на Добрич, са 710 декара. Фондът има капитал от 10.3 милиона евро, от който са инвестирани 10%, уточни Ал Джебури. Мениджмънтът му разглежда възможности за придобиване на още земеделски земи и на парцел за офис сграда в София.

            Дружеството няма ограничения за вида на недвижимите имоти, в които инвестира. Целта е да разнообрази портфейла с различни типове активи - както с по-висок, така и с по-нисък риск. “Опитваме се да овладяваме риска, за да няма притеснения за инвеститорите ни. При нас от самото създаване на фонда имахме добре изградена формула и стратегия как да управляваме парите им”, каза Марио ал Джебури. Той обясни, че подобно на сходни структури в развитите страни “Фонд за недвижими имоти България” ще търси и подходящи възможности за придобиването на готови сгради, които имат наематели, като няма формални ограничения за размера на конкретното капиталовложение.

            Теренът за логистичния център в момента е в процедура по регулация. Той е от 14 500 квадратни метра. За него ще се търси конкретен клиент, за който да бъде изграден, като от неговите нужди ще зависят конкретните застроени площи и дали ще е необходимо да се търсят възможности за закупуването на още земя.

            “Грешен подход е да инвестираш, без да знаеш кой ще използва сградата, защото нуждите на клиентите са много разнородни, коментира Ал Джебури. Затова е важно да се знае коя компания ще я използва или поне от коя индустрия ще бъде.” Причината да се ориентират конкретно към сегмента на логистичните имоти е това, че мениджърите на “Фонд за недвижими имоти България” смятат, че пазарът е неразвит и липсват съоръжения, които да обслужват големите международни компании както в София, така и в другите градове.

            Колкото до земята, подобно на свои колеги от други фондове, Ал Джебури е на мнение, че тя е дългосрочна инвестиция, при която тепърва ще увеличава както цената, така и използваемостта.

            Не така стоят нещата при динамичния в последните две години пазар на жилищата. “В даден момент очакваме пренасищане, особено в София”, каза Марио ал Джебури. По думите му е това, което сега излиза на пазара като предлагане, няма да отговори на търсенето в бъдеще. Причината е, че в голямата си част то е предназначено за високия пазарен сегмент.

            “Фонд за недвижими имоти България” е регистриран и лицензиран от Комисията за финансов надзор по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, който е в сила от 2003 г. Според неговите разпоредби подобни колективни инвестиционни схеми получават данъчни облекчения, като не са задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане. Срещу това дружествата поемат задълженията да разпределят поне 90 на сто от печалбата си за съответната финансова година като дивидент и да извършват стопанска дейност само за целта, с която са създадени. При недвижимите имоти това включва операции като покупки и продажби на имоти, отдаване под наем и лизинг и т.н.

            Коментар


            • Незнам камикатзе какво да ти кажа. Ако прехвърлят вече закупени имоти в дружеството, като ELARG напримвр, то няма да е на добре. И на мен ще ми е интересно да науча нещо почвече за това дружество, а също и за PARK.

             Коментар


             • Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

              Наскоро се поразрових да намеря някой фонд и попаднах на BREF. Не ми изглежда лош особено с акционерите, които стоят зад него. Това обаче, което не разбирам е къде ще инвестират 20 млн. от последното увеличение на капитала? Ако, някой има коментари моля....
             Working...
             X