IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Писането на глупости е на нови висоти. Вече не мога да изкажа и мнение, ако то е различно от това на Грую, без да бъда обвинен в манипулация

Дали могат да разпределят дивидент без да я окъсат - ясно че могат. БРЕФ е хубава инвестиция с хоризонт 5 години. Акции имам (не малко) и няма причина да съм недоволен ако разпределят дивидент, но продължавам да имам мнението, че аз ако съм на тяхно място не бих разпределял дивидент тази година. Въпреки пожелателното мислене на Грую и липсата на каквата и да е обективност.

Ето няколко думи на тема ликвидност от отчета:
    През изминалото тримесечие текущата и бързата ликвидност на Дружеството леко намаляват до съответно 0.94 и 0.93, основно под влияние на довършителните работи за наематели в Синерджи Тауър: имаме едновременно спад на вземанията след възстановяване на дял от строителни разходи в Синерджи от наематели и ново-формирани задължения към доставчици и свързани предприятия (обслужващото дружество МНИ ООД). При абсолютната ликвидност е налице значително увеличение - до 0.83 – в резултат на нарастване на паричните средства, както от събрани вземания, така и като следствие от по-високи приходи от наеми. Традиционно Дружеството работи с отрицателен оборотен капитал, благодарение на натрупан кредит на доверие, и сред доставчиците, и сред клиентите. През следващите отчетни периоди очакваме и трите коефициента да намалеят поради още по-интензивното насочване на ликвиден ресурс в проекти за преустройства в Синерджи Тауър с дозапълването на сградата.
    ...
    През изминалото тримесечие общият размер на краткосрочните пасиви нараства с 4.4% спрямо предходния отчетен период до почти 6 млн. лв. към 31.03.2024 г. Нарастват текущите задължения и като абсолютна сума, и като дял от текущите пасиви – 20.9% спрямо 18% в края на м. декември в резултат на различна динамика на отделните компоненти. Налице е увеличаване на задълженията (разчетите) с обслужващото дружество МНИ ООД във връзка с направени разходи по преустройствата на офис площи на наемателите на офис сграда Синерджи, като в същото време директните задължения на Дружеството към доставчици намаляват. Размерът на краткосрочния дълг на Фонда продължава плавно да нараства до 4.63 млн. лв., като сумата представлява дължимите текущи плащания по главниците и лихви по двата инвестиционни заема. През следващите отчетни периоди тази сума се очаква да се увеличава с нарастване на текущо дължимата главница по двата кредита. Делът на дълга в краткосрочните задължения, обаче, намалява до 77.5%.

Имаше по темата и в годишния отчет ... само да иска да чете някой и да мисли ...
    Last edited by BSEtrader; 02.05.2024, 09:23.

Коментар

• Бих предоговорил кредита, като предсрочно погася частично(в случая ще намаля главницата, без да намалям срока) и ако не успея да намаля лихвения %(а мисля ситуацията е изгодна за това), тогава бих пробвал с нещо допълнително - я право 1 вноска да може да се ползва като овърдрафт или .... На този етап не бих раздавал дивидент.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        Ако не те познавах и не знаех, че професионално се занимаваш с инвестиции, щях да кажа, че си поредния малограмотен трол на “то просто се случи”, но понеже знам, че не си трол, не си и малограмотен, ми е чудно защо манипулираш? Защото това, което правиш, при знанията и уменията, които имаш, си е чиста проба манипулация! Без извинения! Е, миже и да не си чел отчета, но твърдиш, че си го направил, нали?

конкретно - ако си чел отчета, щеше да видиш, че в момента, точно в този момент, паричните постъпления ит наеми и такси напълно покриват не само разходите, но и всички лихвени плащания и дори парите по сметки се увеличават. Това знаеш какво значи, нали - ще те оставя ти да обясниш, че през телефона ме мързи да пиша. Отделно, това е само основата, оттук тези приходи само ще растат още и още, а разходите са почти константна величина - сам знаеш защо, нали? Това ще ти даде отговор на въпроса защо могат да дадат 6-8 стинки дори и сега, нали? Но не го правят. Засега. Има време до ОС, може и да се случи - сам знаеш защо. А глупостите как щели да се качват лихвите, са не за наивници, ми за тотални лаици. А ти ме си лаик. Защо манипулираш тогава?
        Значи всеки който не е съгласен с вашето мнение е "поредния полуграмотен трол" и "манипулатор"? Чудя се откъде това самочувствие? Явно и никой освен вас не е чел отчета правилно, или поне най-малкото не е имал вашия интелект да го осмисли правилно? Явно вие по-добре от мениджмънта знаете къде какво влиза, къде какво излиза и т.н. Явно вие преценявате и по-добре от тях дали има пари за дивидент или няма, при положение че хората ясно си го казват че такъв няма да има. Сигурен съм че не е заради това че сте "набил" с десетки хиляди акции, и не е особено приятно да пишете "нулева година" откъм дивиденти. Твърдението ви че ви мързи да пишете, защото пишете от телефона, при положение че половината от последните 10 мнения са ваши, е меко казано странно. И не, не ме разбирайте погрешно - компанията ми харесва, и се надявам да излезете прав. Просто е хубаво понякога човек да има реална самооценка и за себе и собствените си възможности и възгледи, а не да напада всеки друг който не мисли като него. Хубава вечер ви желая, и предполагам сте пак на почивка някъде, щото сте много умен и вадите пари, пък ние другите сме под нивото ви, и не ходим по почивки

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Дължат отговори? На кой? Това е БФБ.
          Когато си прав, си прав. Тук е така
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Ако не те познавах и не знаех, че професионално се занимаваш с инвестиции, щях да кажа, че си поредния малограмотен трол на “то просто се случи”, но понеже знам, че не си трол, не си и малограмотен, ми е чудно защо манипулираш? Защото това, което правиш, при знанията и уменията, които имаш, си е чиста проба манипулация! Без извинения! Е, миже и да не си чел отчета, но твърдиш, че си го направил, нали?

конкретно - ако си чел отчета, щеше да видиш, че в момента, точно в този момент, паричните постъпления ит наеми и такси напълно покриват не само разходите, но и всички лихвени плащания и дори парите по сметки се увеличават. Това знаеш какво значи, нали - ще те оставя ти да обясниш, че през телефона ме мързи да пиша. Отделно, това е само основата, оттук тези приходи само ще растат още и още, а разходите са почти константна величина - сам знаеш защо, нали? Това ще ти даде отговор на въпроса защо могат да дадат 6-8 стинки дори и сега, нали? Но не го правят. Засега. Има време до ОС, може и да се случи - сам знаеш защо. А глупостите как щели да се качват лихвите, са не за наивници, ми за тотални лаици. А ти ме си лаик. Защо манипулираш тогава?
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Според мен отговорите са ясни на всеки, който иска да ги има. Ако чете човек отчета и сам може да види, че имат ликвидни нужди - има изисквания от страна на банката, които не са изпълнени, имат текущи задължения към свързани лица, имат нужда от средства за довършване на площите, които отдават, отделно е логично да се затраховат с някоя друга вноска напред за кредитите предвид рисковете да се вдигат лихвите и в нашите банки. Само главничните плащания за година напред са над 4.6 млн лв. Аз ако съм на тяхно място - не бих и помислял да раздавам дивидент.

Коментар

Само дето вече има 5 милиона по сметките и дължат отговори защо са там, а не се раздават като дивидент още тази година.
                Дължат отговори? На кой? Това е БФБ.

destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  Ти и сега си г-н Гру
                  Няма ли да осребрят този терен в Младост вече?
                  При 2,5млн приходи и без продажби на активи, дивидент догодина 7-9ст или бъркам?
                  Бъркаш, по закон могат и 0 стинки да дадат отново - въпрос на желание, точно както и тази година. Само дето вече има 5 милиона по сметките и дължат отговори защо са там, а не се раздават като дивидент още тази година. Ок, ще имат довършителни по Синерджи, които обаче ще им се върнат - да речем, че ще ги позлват за нещо като оборотен капитал половината, но останалата пловина от 2,5 милиона могат да я дадат още сега по 7-8 стинки дивидент. Вариантите са два - или не искат, щото си имат някакви техни си вътрешни основания и презастраховки, или Пощальонска банка не им дава, защото иска да държат резерв с осигурени плащания и по двата кредита за 6-12 месеца напред - гадая, нямам идея, но звучи логично с оглед на това, че и по двата кредита са в неизпълнения на условията за заетост и 120% покриваемост на вноската само от приходите за съответния заложен имот (Камбаните и Синерджи). Ако съм тук, а не в Гардаленд, ще питам на ОС, ако не - вие питайте.

П.С. Разбира се, с увеличаването на приходите, което се очаква (и както аз очаквам, да надминат 3 милиона на тримесечие, дори 3,5 в по-оптимистичния сценарий), ще са в изпълнение на всичко -и изискванията на Пощальоните (каквото и да са се дофоворили под сурдинка), и изкскванията на закона, съответнои за догодина дивидент гаранция ще има, макар и това да не е видно точно от този отчет. Той е само началото на една отлична тенденция, която ще се развива през година, но да, можем да ги похвалим този път.

П.П.С. Аз все още очаквам да дадат и някоя стинка дивидент и тази година (би било отличен знак към пазара) - имат възможност с наличностите в касата и приходите/разходите, които виждаме в отчета за Кю1.

П.П.П.С. Ще ми е интересно какво ще се случи с пазара утре - все пак има доста оферти вдясно

Коментар

• Ти и сега си г-н Гру
                    Няма ли да осребрят този терен в Младост вече?
                    При 2,5млн приходи и без продажби на активи, дивидент догодина 7-9ст или бъркам?

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Добре е сякаш - набързо прехвърлих. Тия не са важни - да уцели 7лв след 4г., тогава ще съм доволен
                      После трябва да ми викаш г-н Груев, а аз не съм комплексар като онези в шменти капели

Така, най-после нормален отчет, липсва само желанието да пуснат дивидент от минали години, и щеше да е топ, но има време. ЧУдесно развитие от всяка една гледна точка, даже са отдали още 332 квадрата, за което не са ни уведимили, но няма да се сърдим (не че е нещо велико, но все пак). Крайно време беше за подобен отчет! И ще става все по-добре - тройката тази година е гарантирана, а защо не и повече?

Това е най-важната част
                      Първоначално изпратено от отчет за Кю1
                      Само приходите от наеми и такса управление през първо тримесечие се увеличават с 28% спрямо октомври-декември 2023 г. до 2.6 млн. лв. Този ръст се дължи на стартирането на наемните периоди на завършени и предадени нови офиси на техните наематели, както и в резултат на индексациите, направени в началото на календарната година. През следващите тримесечия приходите от наеми ще продължат да нарастват стабилно с приключването на вече стартирали преустройства в Синерджи Тауър. Предстои и финализирането на преговори за отдаване на нови площи, включително разширяване на наетите от съществуващи наематели.
                      Разбира се, винаги ще има идиоти, които искат да продават, за да се набиват в балони - тяхна воля, всеки сам си преценЯ

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
                        Б. Общо приходи от дейността
                        (I + II + III):
                        2-1600 2 574 1 964

Груец, уцели ги !
                        Добре е сякаш - набързо прехвърлих. Тия не са важни - да уцели 7лв след 4г., тогава ще съм доволен

Коментар

To само това да беше - говорих с приятел на сериозна позиция в голяма фирма - вика, даже в задръстените улички до Дъ Мол, в празни сгради, пак ни искат 14+3 евро, а нашите? Ми онези полуидиоти от Шменти капели дават по 20 евро без ДДС за непостроена още сграда, а нашите? Ок де, нека изчакаме отчета за Кю1, ако приходите са под 2,5 милиона от наеми и такси, то са си за пребиване от некадърност и неграмотност!
                          Б. Общо приходи от дейността
                          (I + II + III):
                          2-1600 2 574 1 964

Груец, уцели ги !

Коментар

• Това ли беше?
                            Сънито, не разбрах какво се напрегна. Кажи как стават нещата тогава.

Коментар

• Първоначално изпратено от ewgeny Разгледай мнение
                              Не познавам човека, но ако има желание и интерес, ще се изненадате с колко неща може да се справи амбициозен човек. Друг е въпроса, че дисциплината става 100м, а не маратон.
                              И четене с разбиране си трябва... ама и това умение трябва да се тренира!!!!
                              Аре, чао от мен!!!

Коментар

• Не познавам човека, но ако има желание и интерес, ще се изненадате с колко неща може да се справи амбициозен човек. Друг е въпроса, че дисциплината става 100м, а не маратон.

Коментар

Working...
                                X