IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Econlav Разгледай мнение

Това не са портокали, това че всичко друго поскъпва не означава, че тези имоти ще поскъпнат, поради 100 причини. Първо не са най-добрите активи, към момента Синерджи е хубава сграда, но без метро. Пак казвам офисите не са поскъпнали като стойност, само разходите за изграждане са поскъпнали. Сделка с имот се финансира с дълг, като се вдига разхода за обслужване на дълг търсенето за покупка на имот спада (особено силно важи за търговски имоти).
    Пишеш глупости, вероятно целенасочено. Ако вярваше в написаното, нямаше да се интересуваш от акцията. И на мен ми се иска да падне цената поне на 2 лв., за да "напълня", ама надали ще има такива балъци да продадат.
    Last edited by penman; 11.04.2022, 15:08.

Коментар

Това не са портокали, това че всичко друго поскъпва не означава, че тези имоти ще поскъпнат, поради 100 причини. Първо не са най-добрите активи, към момента Синерджи е хубава сграда, но без метро. Пак казвам офисите не са поскъпнали като стойност, само разходите за изграждане са поскъпнали. Сделка с имот се финансира с дълг, като се вдига разхода за обслужване на дълг търсенето за покупка на имот спада (особено силно важи за търговски имоти).
      Абе и аз така смятам. Продавайте ги тези боклуци! Да стане поне лев и петдесет.

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение

Ще видим по-високи цени. Най-малкото заради отвратителната инфлация, която ни организираха.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Ако зависеше от мен, бих продал всичко без Синерджито. Не мисля, че до 2029 г. ще видим по-високи цени от сегашните...
          Ще видим по-високи цени. Най-малкото заради отвратителната инфлация, която ни организираха.

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение
            При 70 % наети площи и потенциал да бъдат наети и останалите до края на годината мисля, че е дошло времето да се търси продажба на сградата в Бизнес Парк.
            Ако зависеше от мен, бих продал всичко без Синерджито. Не мисля, че до 2029 г. ще видим по-високи цени от сегашните...
            Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• При 70 % наети площи и потенциал да бъдат наети и останалите до края на годината мисля, че е дошло времето да се търси продажба на сградата в Бизнес Парк.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

Тук бе писано много за сградата на Бенча, за грешките които са допуснали и т.н. Приликите са 1-2, а разликите са много и огромни. Онези се надцениха малко. Стартираха с мега-проект, на отдалечена локация и с огромен кредит. За зла беда сградата се оказа нефункционална и те естествено се провалиха в опитите да й намерят наемател или да я продадат, а проекта съвсем логично катастрофира. За разлика от тях БРЕФ-а построиха първо една по-малка сграда, със скучна, но практична архитектура, с офиси клас А, бързо я напълниха с наематели и тя започна не само да се изплаща, но и да генерира приходи. Чак след това, след придобитият опит с Камбаните “отвориха уста” за своя “мега проект”, който и като локация и като функционалност превъзхожда Бенча. Ако си спомняш колега, тук бе подписан договор за наем на 2 етажа от сградата още “на картинка”, “на зелено”... Това е показателно. Пак казвам, тук има много и най-различни рискиве, които не са отпаднали, но поне строителният отпадна, кредитът е управляем, а здравният риск (надявам се) е на път да отшуми. Не препоръчвам нищо, всеки си решава сам...
                Напълно съм съгласен с теб. Но както има една стара истина - "този път е различно" Днно наистина е различно и да спечелим!

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                  Аз купувам акцията от 2.20, точех лиги да слезе на до около 1.50, но явно не слезе. Ако не мине котка път, ще си ходи нагоре. Мен единствено ме притеснява да не стане като с БенчМарк фонд за недвижими имоти..., че още имам от тези дървета.. Ама да стискаме палци, че този път е различно и това е различно дружество.
                  Тук бе писано много за сградата на Бенча, за грешките които са допуснали и т.н. Приликите са 1-2, а разликите са много и огромни. Онези се надцениха малко. Стартираха с мега-проект, на отдалечена локация и с огромен кредит. За зла беда сградата се оказа нефункционална и те естествено се провалиха в опитите да й намерят наемател или да я продадат, а проекта съвсем логично катастрофира. За разлика от тях БРЕФ-а построиха първо една по-малка сграда, със скучна, но практична архитектура, с офиси клас А, бързо я напълниха с наематели и тя започна не само да се изплаща, но и да генерира приходи. Чак след това, след придобитият опит с Камбаните “отвориха уста” за своя “мега проект”, който и като локация и като функционалност превъзхожда Бенча. Ако си спомняш колега, тук бе подписан договор за наем на 2 етажа от сградата още “на картинка”, “на зелено”... Това е показателно. Пак казвам, тук има много и най-различни рискиве, които не са отпаднали, но поне строителният отпадна, кредитът е управляем, а здравният риск (надявам се) е на път да отшуми. Не препоръчвам нищо, всеки си решава сам...
                  Last edited by Чичо Манчо; 10.04.2022, 08:32.
                  Vanitas vanitatum...

Коментар

• Аз купувам акцията от 2.20, точех лиги да слезе на до около 1.50, но явно не слезе. Ако не мине котка път, ще си ходи нагоре. Мен единствено ме притеснява да не стане като с БенчМарк фонд за недвижими имоти..., че още имам от тези дървета.. Ама да стискаме палци, че този път е различно и това е различно дружество.
                    Last edited by melon; 10.04.2022, 07:07.

Коментар

• Нали знаете... В наш'та хубава държава "Всеки сам си преценява...!"

Между другото, не си спомням Груйчето да е "обещавало" цена х 6..., а по-скоро цена от поне 6,00 лв. (демек текущата х 3) до 2029 г. Мога само да кажа, че споделям подобен оптимизъм (с една идея по-умерен) и не бих се изненадал от подобно развитие, но... (с едно голямо "НО"...) ако до 2029 г. не се случи още нещо непредвидено и трагично. Вече минахме през истинска световна пандемия, случваща се веднъж на 100 г. Още не сме се справили съвсем с първото зло, а ето че на прага ни вече се озъби ново зло. За капак на всичко и за изненада на всички, през ХХІ век, в сърцето на Европа, съвсем близо до нашите граници, протичат събития, нямащи аналог (по мащаб на жертви и разрушения) с нищо от случилото се през последните близо 80 години. Събития, които поставят не само Европа, но и целия свят, на ръба на тотално самоунищожение. Война, след която (евентуално) ще е без значение кой от нас какви сметки си е правил "до вчера", просто защото няма да има "утре". Кой е предполагал подобно развитие на нещата? Войни е имало и ще продължи да има, но тази е много по-различна от другите, не само заради географията, но и заради мащаба на "залозите", които се направиха.

На този мрачен фон не можем да не отбележим и положителното. Хубавото е, че най-големият проект на фонда бе завършен успешно. Представяте ли си, ако трябваше сега да се стартира подобен проект? За щастие ние разполагаме с напълно готова, модерна, практична и екологична сграда, с офиси "клас А", с красива архитектура, на чудесна локация, която след 2-3 години (живот и здраве), когато метрото достигне до нея, ще стане още по-атрактивна. Сега остава само... да се запълни с наематели. "Само" това. Няма да е лесно, но не е и невъзможно. Казвам това специално за по-нетърпеливите от нас, които явно искат нещата да се случват като в компютърна игра, но уви в реалния живот винаги е малко по-иначе. Да, в момента има огромно предлагане на офиси. Да, в последните години в бранша се наляха много пари, но дали и до кога ще продължи този процес? Дали съвсем скоро няма да станем свидетели на обратната тенденция. Инфлация, несигурност, непоносими кредити, фалити на строители, фалити на собственици, на инвеститори, кредитори ставащи собственици по неволя. В тази връзка очаквам предлагането на качествени площи, като нашите, да се свие осезаемо през следващите няколко години. За търсенето не съм сигурен. Струва ми се, че в момента то е доста "натиснато" от пандемията и че там по-скоро може да се очаква някакво плахо възстановяване. Така, че таймингът до момента сякаш работи в наша полза? Рисковете и неизвестните продължават да са много, но и възможността за добра печалба при вход на сегашните нива не е за подценяване.

Така, че... Всеки сам си преценява...!
                      Vanitas vanitatum...

Коментар

С тази разлика, че тоя лаг май вече трае от 2009г. 12-14 евро на кв.м., офисите, имотен актив наемните нива не са поскъпнали, разхода им за строителство се увеличава. Много е вероятно нивата за по-лоши проекти да паднат, предвид незаетостта, особено в локациите на бреф. Дъщеря ти я викат в офиса, както и всички останали, но 3 пъти седмично означава, че за 2 дена няма да им трябва пространство, което води до намаляне на наетите площи като се разпределят работните станции. В 90% от случаите работата от вкъщи не е сравнима с тази в офиса ако работиш с клиенти на местно ниво, ако работиш в шерд сървис център за америка, не работиш с клиенти или си софтуерен инженер на нещо си, не си нужен в офиса.

Жилищата от 2009г. до сега са поскъпнали на повечето локации с 50-100%, ръста на наемите на клас А е 0%.
                        Пишеш глупости, вероятно целенасочено. Ако вярваше в написаното, нямаше да се интересуваш от акцията. А колкото до пространствата - до миналия месец бяха 2 дни в офиса, а в най-големия пик на КОВИД въобще не ходеха. Това въобще не означава, че са намалили офисното пространство. Сега целта е да са по-малко хора едновременно в офисите, но с пълното отзвучаване на епидемията, всичко ще си дойде по старому. В никакъв случай не става въпрос за по-малко наети площи. Отливът от строеж на нови офиси, който е налице, също ще е благоприятен фактор за наемите.
                        Last edited by penman; 09.04.2022, 23:03.

Коментар

• Имотите и в частност офисите в БГ нямат нито переспектива,нито някаква реална дългосрочна стойност.Това го пиша още когато Груйчето обещаваше цени х6 и преди онзи големия наемател да напусне.

На 200км от война в задаваща се криза в какво ли не,кой ще тръгне да наема някви кочини и някво ГЕТО ?

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

Тренда на наемите в общи линии следва този на имотите, но с времеви лаг. Освен това завръщането в офисите тепърва предстой. Световни фирми започнаха този процес - доброто старо (не за служителите, и дъщеря ми мрънка, че вече ги викат 3 пъти седмично в офиса на Кока Кола Виена) винаги се завръща. В поне 90% от случаите работата от къщи не е сравнима с тази в офиса.
                            С тази разлика, че тоя лаг май вече трае от 2009г. 12-14 евро на кв.м., офисите, имотен актив наемните нива не са поскъпнали, разхода им за строителство се увеличава. Много е вероятно нивата за по-лоши проекти да паднат, предвид незаетостта, особено в локациите на бреф. Дъщеря ти я викат в офиса, както и всички останали, но 3 пъти седмично означава, че за 2 дена няма да им трябва пространство, което води до намаляне на наетите площи като се разпределят работните станции. В 90% от случаите работата от вкъщи не е сравнима с тази в офиса ако работиш с клиенти на местно ниво, ако работиш в шерд сървис център за америка, не работиш с клиенти или си софтуерен инженер на нещо си, не си нужен в офиса.

Жилищата от 2009г. до сега са поскъпнали на повечето локации с 50-100%, ръста на наемите на клас А е 0%.

Коментар

• Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

Тук според мен се купуват не цените на имотите а тренда на наемите които стагнира.
                              Тренда на наемите в общи линии следва този на имотите, но с времеви лаг. Освен това завръщането в офисите тепърва предстой. Световни фирми започнаха този процес - доброто старо (не за служителите, и дъщеря ми мрънка, че вече ги викат 3 пъти седмично в офиса на Кока Кола Виена) винаги се завръща. В поне 90% от случаите работата от къщи не е сравнима с тази в офиса.

Коментар

• Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

Тук според мен се купуват не цените на имотите а тренда на наемите които стагнира.
                                Ами нормално, основният бизнес модел на дружеството е не толкова търговия с имоти отколкото отдаването им под наем.

Коментар

Working...
                                X