If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
за да инвестираш 300-400К в акции и да имаш примерно 3-4% дивидентна доходност има една малка подробност - трябва да ги имаш тези 300-400К спестени и/или да имаш свободен от ипотеки имот, който да заложиш и да кажем да рискуваш за 2% горница..
една категория инвеститори обаче имат някакви прилични доходи + някакви 20% спестени от сумата срещу които банките са навити да им отпуснат ипотека (понякога и без 20% самоучастие - това с врътка)... и за този тип инвеститори варианта с 300-400К в облигации и/или акции ДИРЕКТНО ОТПАДА.
това донякъде обяснява бруталното 'инвестиране' в имоти от хора с нарастнали доходи, но без съответните кешови възможности - уточнявам това е част от пазара, а не целия, но напоследък немалка част.
Имах те за по грамотен.Ами че то и с акции става с 20% собствени и 80% назаем от брокера.Даже и с 5% собствени има брокери.
Да бе не си твърдял. Не ми се рови пич, всичките ти фантазии са си във форума. Индийци , не знам си какви, сега рекрутер ли стана бе ? Ти нямаш спирка пич. Нали правеше софтуера на електричките на БМВ ? Сложн алихва не можел да сметне САП. абе САП не го знам ма ти трябва да се поогрижиш за себе си. Крайно време е. Шом остана единствения дето може да смята сложна лихва .... сигурно и врзъките на обувките само ти можеш да си връзваш ?
Що аз и студента сме едно и съшо лице ? Щото сме били в монако ли ? Ми то само ти не си бил бе. И песимиста те беше изловил преди, и за Ница и за Монако. Студента мисля че те хвана за някакви планини и за банки. Аз от планини не се ионтересувам а банки в Европа съвсем не мога да коментирам шото първия въпрос е далис ъм ам. гражданини и дотам, никоя европейска банка не ше да се разправя със САШ шото трябва да праша некви документи и да позволява одити. Та банки не, ма така се е случило че съм много добре запознат с района и тия неща дето ги дрънкаш не минават. Кой са другите ми никове ? Каза 2-3 ?
Не само електричките, с още много неща се занимаваме, във финансовия, образователния и др. сектори. Тези неща няма как да ги знаеш.
Запознат бил. В Ница бЕл човек няма сред местните. И всякаква туристическа паплач. Там не бих живял и 1 ден. Слънчак - умножено по 10. За Монако - не те знам дали си бил там, аз съм бил 2 пъти за кратко време и не ми е било много до разходки. Помня къде съм бил и го казах. Ако не вярваш - проблемът си е единствено твой. Все едно е голЕмото нещо ако някой е бил в Монако. Ти в Каспичан бил ли си?
Силистрата и според мен е реален ник. Имам колежка върнала се точно от Германия, която ако й чуеш доводите ще кажеш, че са абсурдни. Но реалността е, че не всеки има психиката да устиска в странско и предоплагам, че в даден момент емоционалното състояние взема надвес над логиката. Точно поради тази причина съм склонен да повярвам на нелогична история, пред прекалено "наредена".
Да де и аз мисля че е реален. Не знам дали всичко е както го разправяше с триетажните къши и т.н. ма шо да не е. Освен това човека си имаше доводи и имаше ниво. Що да да лъже ?
ИТ-гуру не съм твърдял, че съм. Аз съм финансист и съдружник. Откривам ръководни таланти и ги обучавам, както и преговарям с крайни клиенти. Разбитам дотолкова, доколкото ми е необходимо, при нужда имам хора, които разбират повече и които участват в срещите. Ти продаваше уж някакво приложение-самоделка и ми дрънкаше разни глупости тук, които преди това беше копирал от гугъла, колко си бил велик и колко много си можел. Докато аз говорех за неща от живота и практики на клиенти, с които съм се сблъсквал, ти ми ръсеше разни теории, които нямат връзка с реалността. Пълен самозванец. Ей такива най-ги обичам - същите ми идват по интервюта и почват да ми ръсят назубкани глупости, с какви технологии били работили, колко били напред с нещата...накрая го питаш какво е дебит и кредит и да ми сметне една сложна лихва и един погасителен план (понеже това са практически част от нещата, които интересуват клиента и дори САП не го може като хората - идват 1000 индуса консултанти да им обясняваш какво искаш и пак не могат да го направят като хората) и почва да хленчи и да мънка. Най-много пък ви обичам като почнете да ми вмъквате американизми в разговора и да ми се правите на велики. Такива моментално ги отсвирвам. И немците го правят този номер - обичат да вмъкват американизми, а езикът им е богат и си има думи за всичко. Викам им - аз ли да ви уча на родния език бре? Ще кажеш Denkweise, не Mindset. Ще кажеш Leistung, не Performance. Защо е това чуждопоклонничество и то към една нация от престъпници...Пълна скръб. Колко милиарди отивад изгубени в ИТ-бюджетите заради ей-такива самохвалковци, които успяват някак да убедят клиента да им купи скапания продукт...После се чудиш как да оправдаеш защо го разкарваш този продукт след 2-3 години само..
А за Монако мога да ти покажа резервациите и извлечение от сметките ми, но затова ще трябва да се бръкнеш повечко от това, което ще ти хареса. Впрочем ми е ясно, че ти и онзи rverb "студент" сте едно и също лице. Кой знае колко ника още имаш. Дрънкайте си колкото искате простотии, просто ме сложете в игнора и ще бъде чиста работата и за двете страни.
Да бе не си твърдял. Не ми се рови пич, всичките ти фантазии са си във форума. Индийци , не знам си какви, сега рекрутер ли стана бе ? Ти нямаш спирка пич. Нали правеше софтуера на електричките на БМВ ? Сложн алихва не можел да сметне САП. абе САП не го знам ма ти трябва да се поогрижиш за себе си. Крайно време е. Шом остана единствения дето може да смята сложна лихва .... сигурно и врзъките на обувките само ти можеш да си връзваш ?
Що аз и студента сме едно и съшо лице ? Щото сме били в монако ли ? Ми то само ти не си бил бе. И песимиста те беше изловил преди, и за Ница и за Монако. Студента мисля че те хвана за някакви планини и за банки. Аз от планини не се ионтересувам а банки в Европа съвсем не мога да коментирам шото първия въпрос е далис ъм ам. гражданини и дотам, никоя европейска банка не ше да се разправя със САШ шото трябва да праша некви документи и да позволява одити. Та банки не, ма така се е случило че съм много добре запознат с района и тия неща дето ги дрънкаш не минават. Кой са другите ми никове ? Каза 2-3 ?
Имаше един пич от Мщнхен, Силистрата, дето уж живял там в триетажна къша ма решил да се връша в България и то баш в София дето никога не е живял . Появи се за една седмица и изчезна. Той много неимагинерен ли изглеждаше ? Ма най-вероятно си е истински човека и се чуди и той къде да го снесе. Не знам какво е направил сега и каква част от това което разправяше е истина , но в реалността има толкова невероятни истории дето са си истина , че е така в анонимен да се раздават присъди си е пълно малоумие. Естествено има и хора дето главата не ги слуша, и си измислят светове, ма това отделен въпрос.
ИТ-гуру не съм твърдял, че съм. Аз съм финансист и съдружник. Откривам ръководни таланти и ги обучавам, както и преговарям с крайни клиенти. Разбитам дотолкова, доколкото ми е необходимо, при нужда имам хора, които разбират повече и които участват в срещите. Ти продаваше уж някакво приложение-самоделка и ми дрънкаше разни глупости тук, които преди това беше копирал от гугъла, колко си бил велик и колко много си можел. Докато аз говорех за неща от живота и практики на клиенти, с които съм се сблъсквал, ти ми ръсеше разни теории, които нямат връзка с реалността. Пълен самозванец. Ей такива най-ги обичам - същите ми идват по интервюта и почват да ми ръсят назубкани глупости, с какви технологии били работили, колко били напред с нещата...накрая го питаш какво е дебит и кредит и да ми сметне една сложна лихва и един погасителен план (понеже това са практически част от нещата, които интересуват клиента и дори САП не го може като хората - идват 1000 индуса консултанти да им обясняваш какво искаш и пак не могат да го направят като хората) и почва да хленчи и да мънка. В автомобилната индустрия е още по-зле, там какво съм виждал...От гении нужда няма, има нужда от практици, които да предлагат решения и които да ги докарват до края. Най-много пък ви обичам като почнете да ми вмъквате американизми в разговора и да ми се правите на велики. Такива моментално ги отсвирвам. И немците го правят този номер - обичат да вмъкват американизми, а езикът им е богат и си има думи за всичко. Викам им - аз ли да ви уча на родния език бре? Ще кажеш Denkweise, не Mindset. Ще кажеш Leistung, не Performance. Защо е това чуждопоклонничество и то към една нация от престъпници...Пълна скръб. Колко милиарди отивад изгубени в ИТ-бюджетите заради ей-такива самохвалковци, които успяват някак да убедят клиента да им купи скапания продукт...После се чудиш как да оправдаеш защо го разкарваш този продукт след 2-3 години само..Ми те от Майкрософт само колко преебаха само последния виндовс...работещи неща нарочно ги прецакаха, за точат парички после...Целият сектор е такъв. За да се оправдае този ръст се правят ненужни, ненужни и пак ненужни неща, от които няма никаква полза. Че и ти барабар Петко с мъжете си тръгнАл натам. Айде нема нужда.
А за Монако мога да ти покажа резервациите и извлечение от сметките ми, но затова ще трябва да се бръкнеш повечко от това, което ще ти хареса. Впрочем ми е ясно, че ти и онзи rverb "студент" сте едно и също лице. Кой знае колко ника още имаш. Дрънкай си колкото искаш простотии, просто ме сложи в игнора и ще бъде чиста работата и за двете страни.
за да инвестираш 300-400К в акции и да имаш примерно 3-4% дивидентна доходност има една малка подробност - трябва да ги имаш тези 300-400К спестени и/или да имаш свободен от ипотеки имот, който да заложиш и да кажем да рискуваш за 2% горница..
една категория инвеститори обаче имат някакви прилични доходи + някакви 20% спестени от сумата срещу които банките са навити да им отпуснат ипотека (понякога и без 20% самоучастие - това с врътка)... и за този тип инвеститори варианта с 300-400К в облигации и/или акции ДИРЕКТНО ОТПАДА.
това донякъде обяснява бруталното 'инвестиране' в имоти от хора с нарастнали доходи, но без съответните кешови възможности - уточнявам това е част от пазара, а не целия, но напоследък немалка част.
Забравяш факта, че у нас много народ е сърбал попарата с всякакви финансови инструменти. Единственото останало от предходни поколения са земите, тухлата и някой друг "наполеон". Всичко друго отдавна е потънало и преразпределено. Поради споменатите причини, американския пенсионер коренно се различава от балканския. И по портфейл и по манталитет.
тук съм напълно съгласен.
лошо контролирания ни капиталов пазар беше причина много народ да пие студена водица и да не иска да чуе за акции (аз също съм пил по определени позиции, но съм упорит и изпуснах голямото пиене на водица)...
това обаче не означава, че тухлата е панацея на един трагичен откъм демография пазар
да доходите се качват, банките раздават пари, НО в крайна сметка тези имоти трябва да се обитават, за да имат смисъл в дългосрочен план.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Имаше един пич от Мщнхен, Силистрата, дето уж живял там в триетажна къша ма решил да се връша в България и то баш в София дето никога не е живял . Появи се за една седмица и изчезна. Той много неимагинерен ли изглеждаше ? Ма най-вероятно си е истински човека и се чуди и той къде да го снесе. Не знам какво е направил сега и каква част от това което разправяше е истина , но в реалността има толкова невероятни истории дето са си истина , че е така в анонимен да се раздават присъди си е пълно малоумие. Естествено има и хора дето главата не ги слуша, и си измислят светове, ма това отделен въпрос.
Силистрата и според мен е реален ник. Имам колежка върнала се точно от Германия, която ако й чуеш доводите ще кажеш, че са абсурдни. Но реалността е, че не всеки има психиката да устиска в странско и предоплагам, че в даден момент емоционалното състояние взема надвес над логиката. Точно поради тази причина съм склонен да повярвам на нелогична история, пред прекалено "наредена".
Акциите често са вкарваш пари и почваш да теглиш след пенсия. когато дохода ти намалее. За 15-20 години скачат с 1000%. Около мен са все такива хора, дето са бачкали нормални работи, ма купил Майкрософт или ИБМ през 1990 Ако си баш инвеститор, ще купваш и продаваш пстоянно, но тук няма такива, Нито джонката , нито който и да е друг. Аз пък съвсем, аз съм само на индекси и то главно по 401к и ИРА сметки.
Пълно малоумие е да имаш собствен бизнес, да правиш пари и да ги набиваш в имоти , както разправяше оня иванчо. То е ясно че той беше фалив, ма не мога да разбера как въобше си измислят такива истории дето ше правиш от бизнес големи кинти и вместо да си развиваш бизнеса или да почнеш нов, ше ги набиеш в имоти с 3% възвръшаемост или акции с 10-15%
Забравяш факта, че у нас много народ е сърбал попарата с всякакви финансови инструменти. Единственото останало от предходни поколения са земите, тухлата и някой друг "наполеон". Всичко друго отдавна е потънало и преразпределено. Поради споменатите причини, американския пенсионер коренно се различава от балканския. И по портфейл и по манталитет.
И на мен ми се ще да не работя за американски компании, а за нашенски при същите условия, ама уви, такива няма. Хубавото е, че въпреки голямото оплюване, все още у нас се намира читав мат'риал.
Е да, сега всеки си е събрал кеша и чака ноември. Данета Ви каза че ше има друсане , ма тука имаше "експерти" дето му се смяха ( май пак монакското пиле). Ше видим. Дано се размине. Само че пак , с акциите можеш да продадеш сравнително бързо и да стоиш в кеш. Като набиеш 200к в жилище баш на балона, какви опции имаш ? Кесиш и стискаш палци да не боли много.
данета е внучка на лаконик и щерка от кръвосмесителната връзка на петрог5с и сибирската маникюристка
но основните си джобни не ги заработва във форума
всички в семейството са известни оракули
ама наобратно
само трябва да ги различаваш и да им четеш пророчествата
Ми забравяш че модитата не толерират хора с повишителски качества. И за най-малката грубост баннват. Таралежа го баннаха завинаги с много от предишните му никове. Айде да не ти казвам кой допринесе за това. От тук пишещите. Та затова той специално има много никове. Да, даже и моя му бях дал да попише. За другите не знам. Но вероятно подобни причини.
Аз не виждам някакво изкривяване срешу повишителите. Мен съшо са ме банвали и после ме няма по няколко месеца че като не пиша 5-6 дена и ми минава крастата И какво , да сте оплаквам че имат нещо лично ли ? Таралежа е толкова зле че сигурно го оставят да създава нови никове за да има за какво да живее. Ако са го баннали пермамнентно зашо му дават да си създава нови никове ? Той е разпознаваем оше след 2-3 поста
Най-отявлените чакали зяпачи са артисти, влизат в роля. С имагинерен образ, позиция, занятие, държава в която уж са...и като се изтърка ролята и пак отначало...с друга.
Не знам как си прекарват времето панелкаджиите, ма джонката си го прекарва във форума да си описва фантазиите. Човека няма елементарна представа за нешата за които говори. Преди се правеше на ИТ гуру, като го поразпитах се оказа че ИТ е чувал само по телевизията. С Монако имаше някакви изцепки, то не бяха разходки по несъшествуваши места, сметки в ресторанти. private banking ... зарежи. Пиленце е джонката , пиленце от Монако. Не му задавайте много въпроси , че ми става жал как се самоиздънва. Сега ново 200, за 4-5 години изкарал няколко милиона от инвестиции стартирайки от нулата. Защо бе джонка, зашо се 'злагаш така ? В детската градина ли сме оше ?
колега пропускаш нещо много съществено
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Аз затова съветвам неразбиращите или мързящи ги като мен да правят технически анализи на компании и нежелаещи да си причиняват сърдечни вълнения при волатилност на дадена акция да си купуват ЕТФ върху СНП 500 или Насдак и да си свиркат- и да фалира някоя компания на нейно място влиза друга. По темата за имотите в София( другите градове не ги следя) до края на август беше нормален пазара- в момента е някаква лудница- състезание, всичко което става горе- долу изчезва за ден- два, а връзката между цени и наеми дотолкова се скъса, че дори в моя сегмент( маломерни панеляци и епк- тотал щета) при покупка в момента тотално не излиза сметката, за ново строителство- съвсем.
Митак, същото ми прави впечатление и на мен. Липса на предлагане + неоправдан кредитен риск = космически цени. Всяко повишение на заплата, се възприема като възможност за увеличение на кредитния лост. Веднага давам пример с колеги, които разсъждават по този начин - на индексиране на заплата - нова кола, на повишение - се озъртат за имот. Ситуацията е абсурдна.
И това няма спирка, докато някой не дръпне шалтера - сам можеш да сметнеш, при 20к доход на домакинство какви са възможностите за кредитиране. Ако имат спестявания и наследство, става страшно при текущия мултипликатор.
Коментар