If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Все едно да сипвате бензин върху пожар", посочи той. "През 1973 година подобна мярка предизвика добре известния ни инфлационен шок, накара централните банки силно да увеличат лихвите, а това уби растежа", допълни министърът.
За всичките бивши республики съм чувал, че важи това. Обиколил съм света, но целия бивш СССР го заобикалям от далеч.
Не разбирам, защо сериозни борсови играчи изобщо се хабят в тази тема, да се оглеждат за спад. Те нито с инвестиция в НИ за отдаване под наем ще са доволни, нито ако загробят капитал за собствено жилище. Те въртят капитала и правят пари, каквито са невъзможни при инвестиция в НИ. Било да взимаш наем или просто да не плащаш наем. Такива сериозни играчи дори в ситито на лондон или в сохото на манхатън живеят под наем. За тях е най-добре да си инвестират парите и да плащат наем на теб и мен. И те ще са доволни и ние ще сме доволни. Уин-уин от всякъде
Ако трябва да съм честен обаче единствено на Софийското летище 2 пъти са ми разбивали куфара ама беше преди 10+ години... В Украйна на всички летища има голям бизнес по опаковане с фолио на куфари....
Има много фрустрирани форумни колеги от развитието на цените на имотите. Главната причина в повечето случаи е че нямат достатъчно кеш за покупка на тва дет искат. Фърлят парите по борсите някъде и се надяват да изкарат разликата без да си мръднат пръста...... После на някой му провърви и изкара нещо, ама имотите през това време не са стояли на място и пак са в изходна позиция...., а спад няма. и почва злобата и плюенето....
А напоследък и няма какво свестно да се купи не само че е скъпо....+ бонус, че борсите не са много ок напоследък, а имотите не падат засега и ги е яд.....
Иначе , ако си разбирач/играч по борсите е нормално да си под наем в момента, който е горе долу само амортизацията . Вероятно ще изкарат повече на борсите от имот . особено когато има ръст / при борсите е по-рязък/ , обаче ако се закучат нещата на борсите тогава са яко на минус при това бързо. Дългосрочно индексно нещата са почти еднакви....
До тук 2 сериозни греди при реални опити - едни имат проблеми със собствеността за мен / според тях нямат/, другите явно не искат да ми продадат, че 2 месеца ги чакам за оферта и ме мотаят с извинения. Представям си какво би станало при строителен проблем след като сега не искат да ми вземат парите....
Изглежда сложна работа да се случат нещата в този момент по начин който одобрявам... Ще видим....може и нищо да не взема и да си открия накрая акаунт за хазарт.... Индексите паднат ли с 20-30% ще го направя.....
Много си глух. Нали с кредит ще купуваш.Банката ще реши дали има проблем със собствеността.
Джони си пише просто така на автомат против България, защото няма слабоумници да му подарят имот.
В Украйна никога не е стъпвал и няма идея за каква корупция, престъпност и мизерия става въпрос извън няколко големи града. Без войната тя беше като България през 90-те....
3 пъти са ме вкарвали в стаички по летищата им да ми искат подкупи директно без никаква причина или повод. Казват ти ако не платиш ще ти измислим нещо и задържим , а на мен срещите и графика ми пропада и т.н. Никога не им дадох и след 1-2 часа се отказваха, но колко пъти са успявали с други не знам. Само дребен пример за реалностите там....
За всичките бивши республики съм чувал, че важи това. Обиколил съм света, но целия бивш СССР го заобикалям от далеч.
Не разбирам, защо сериозни борсови играчи изобщо се хабят в тази тема, да се оглеждат за спад. Те нито с инвестиция в НИ за отдаване под наем ще са доволни, нито ако загробят капитал за собствено жилище. Те въртят капитала и правят пари, каквито са невъзможни при инвестиция в НИ. Било да взимаш наем или просто да не плащаш наем. Такива сериозни играчи дори в ситито на лондон или в сохото на манхатън живеят под наем. За тях е най-добре да си инвестират парите и да плащат наем на теб и мен. И те ще са доволни и ние ще сме доволни. Уин-уин от всякъде
Рано е да се каже как би се отразила войната на цените на НИ. Самата война е трудно да се предскаже как ще се развие. За сега е локален военен конфликт, придружен от санкции с глобално въздействие. Всички се надяваме час по-скоро да бъде сключено примирие. Когато през март 2020 акциите се сриваха с 40%, всички очакваха спад на имотите, влючително и аз. Имаше логика, защото финансовите пазари страдаха и най-вече защото икономиката замръзна с въвеждането на ограниченията за работа, пътуване и харчене/потребление върху гражданите от целия свят. Е да, ама не. Не само, че нямаше спад в цените на НИ, а се качиха още по-нагоре. Не се наблюдаваше спада от 40%, който видяхме при акциите. Цените на НИ се променят много бавно и винаги със закъснение от ключови събития. Цените на наемите обаче претърпяха корекция от 10 - 15%. Но дори и това не причини спад в цените на НИ. Против всяка логика цените се движиха само нагоре в присъствието на ограниченията. В дългосрочен план, разбира се, при настоящата демография ще има спад. Но дори той ще е най-видим в провинцията. Това също има решения - Кирчо или вкарва чужденци или прави по 5 деца на всяка българка. Но в краткосрочен план е рано да се каже, дали ще има спад на цените на НИ. Иначе това дето гладна кокошка сънува просо, за 500 евро/кв.м. няма да се случи. Има много хора, които при спад на цените и достигане на сгодно Р/Е ще скочат и ще обърнат тренда, надувайки отново балона. Защото в момента парите са им в кеш. Защото, както г-н Кавръков вече посочи, в ограниченията на пандемията спряхме да пътуваме и да харчим. Е ограниченията започнаха да отпадат, държава по държава, но дойде война. И пак няма да пътуваме. Поне не толкова, колко преди. По 3 пъти минимум в годината ходихме по целия свят. Всяка година. Дори скоро да свърши войната, да, пак ще пътувам по света, но няма да компенсирам несъстоялите се пътувания за 3 години назад. Физически е невъзможно! Няма да компенсирам пропуснатите ресторанти и хотели. Не мога да вечерям по 3 пъти на вечер! Нито да сменям хотела по 3 пъти на нощ. Много хора са в тази ситуация. Няма да ги наричам средна класа, защото такава у нас такава (почти) няма. Това сме просто хора, които не живеем от свети първи, до следващия свети първи, а спестяваме. Тези пари ще се излеят на пазара на НИ в мига, в който цените станат подходящи за инвестиране. Имам колеги, които дори в момента инвестират. И се радват на 25 Р/Е. Лудост! Представете си при 12 какво пазаруване ще се случи. И как това ще се отрази на цените на НИ. Не съм апокалиптик нито негативист и вярвам, че от както се разруши монопола върху атома, никой повече никога няма да го използва за друго, освен за театрални постановки. Има и класически постановки, играни през 62-ра. А иначе ако някой предрича спад в цените на НИ от години и е достатъчно упорит, да продължи да го пророкува, разбира се, спадът рано или късно ще се случи. На такива хора пожелавам две неща. Когато дойде десетилетно чакания спад, да са събрали парите в брой и да скачат в НИ, преди да са изпуснали дъното. За тяхно добро и за доброто на форума тук. За да не четем после още една или две петилетки, коментари и анализи, които все не се случват в кратко- и средносрочен план.
А защо смяташ че не може и наемите да паднат и Р/Е да е пак 40?
Разбира се, че всеки човек, който изкарва повече пари инвестирайки капитала необходим за имот, от колкото би спестил за наемането му, трябва да живее под наем и да инвестира. Собственото жилище е пасив. То е само за хора, които спестяват пари в банка и като съберат достатъчно за имот си купуват, за да си намалят разходите като спрат да плащат за наем. Съгласен съм, че България в момента не е във форма и има нужда от много подобрения в почти всеки аспект, за да стане приветливо място за живот. Надявам се да си прав за бързото възстановяване на разрушената инфраструктура в Украйна. Това е напълно възможно с конска инжекция от инвестиции и евтини заеми, които се надявам западът да им осигури.
Джони си пише просто така на автомат против България, защото няма слабоумници да му подарят имот.
В Украйна никога не е стъпвал и няма идея за каква корупция, престъпност и мизерия става въпрос извън няколко големи града. Без войната тя беше като България през 90-те....
3 пъти са ме вкарвали в стаички по летищата им да ми искат подкупи директно без никаква причина или повод. Казват ти ако не платиш ще ти измислим нещо и задържим , а на мен срещите и графика ми пропада и т.н. Никога не им дадох и след 1-2 часа се отказваха, но колко пъти са успявали с други не знам. Само дребен пример за реалностите там....
Говориш все едно всеки живее и пести само и единствено за имоти. Ами не е така. На мен ми трябва(ше) един апартамент, който да става за живеене, да е в нормален квартал, на разумна цена. Е - не намерих такъв. Вече изцяло съм се отказал (имотите са само 1 от 100 причини) и скоро ще приключи 4-5 годишната ми сага в България. Докато 90% от населението в тази държава е съставено от полуграмотни идиоти, няма как нормалните хора да намират добри условия за съществуване тук. Убеден съм, че ако войната спре до 1-2 седмици на едната Украйна ще и трябват само няколко години за да бъде пак нормална държава. България не е била и никога няма да бъде нормална - тук сме 100 години назад в човешкото развитие. В Европа сме абсолютното дъно, в световен план го гоним.
Разбира се, че всеки човек, който изкарва повече пари инвестирайки капитала необходим за имот, от колкото би спестил за наемането му, трябва да живее под наем и да инвестира. Собственото жилище е пасив. То е само за хора, които спестяват пари в банка и като съберат достатъчно за имот си купуват, за да си намалят разходите като спрат да плащат за наем. Съгласен съм, че България в момента не е във форма и има нужда от много подобрения в почти всеки аспект, за да стане приветливо място за живот. Надявам се да си прав за бързото възстановяване на разрушената инфраструктура в Украйна. Това е напълно възможно с конска инжекция от инвестиции и евтини заеми, които се надявам западът да им осигури.
Интересът на чуждестранни инвеститори към бизнес имотите у нас е слаб, а повишаване на лихвите би го стопирал изцяло, казва експертът
на ниво регион от дълги години сме разглеждани като несигурна дестинация от политическа гледна точка, както и заради енергийната ни зависимост от Русия, а сега и заради близостта ни до конфликта в Украйна. Затова случващото се в момента ще има ефект, който от днешна гледна точка трудно може да бъде оценен.
От една страна разходите за строителство нарастват, а от друга наемите остават по-скоро стабилни. В резултат на това един новопостроен обект е в по-неконкурентно положение от имот, който вече е построен и генерира доходност при по-ниска себестойност на строителството.
Днешната ситуация с растяща инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и на енергията е ограничение за строителството на нови търговски обекти заради неясните разходи за завършване на даден проект. Ако инвеститорът е правил планове преди една година, сега те са с 30%-40% по-високи и това повишаване на разходите не може да се прехвърли изцяло върху наемите.
Стойността на електроенергията е голям проблем за оперирането на търговски центрове и офис сгради, защото повишава много оперативните разходи и ги прави неясни. Този проблем няма решение заради липсата на ясна дългосрочна политика от държавата.
Интересът към бизнес имоти в България от чуждестранни инвеститори и капитали и без това е слаб, а повишаване на лихвите би го стопирало напълно. Просто парите ще намерят по-благоприятен, сигурен и доходоносен пристан.
- При какво повишение на лихвите би могъл да се реализира подобен негативен сценарий?
Не мога да гадая, но повишение на лихвите с 1,5%-2% спрямо настоящото им ниво би объркало сериозно доста инвестиционни планове.
Нееее ,ти говориш нелогични глупости,който не може да обясниш и сега се опитваш да избягаш.
Кажи как апартамент в Киев в момента ,в гривни,е по-скъп от такъв преди 1г ???
Дай да ти видим обяснението?
Опитай да купиш и сам ще разбереш.
По-рано дадох и примера с Дамаск , имаш нет гугъл нали потърси и ще разбереш , ако можеш / не съм сигурен за тази част :-)/
Нека си работят. Имам някакви пари там в сметката, не ги и търся. От време навреме купувам по нещо с левъридж и го оставям да престои ден-два, пък каквото стане. Откакто свалиха левърижда регулаторите вече не е интересно. Преди с EUR/USD и левъридж 400 се правеха по няколкостотин евра дневно джоб параса без проблем. Сега с левъридж 20 вече не е интересно. А да правя професионален акаунт не ми се занимава. Криптото и то вече не ми е интересно.
Въпросът е дали осъзнаваш разликата между хазарт и инвестиране ? Иначе може от хазарт да спечелиш и повече от инвестиране.... трудно и много рядко , но може....
В момента европейските индекси са на нивото от преди 2 години, т.е. с парите, изядени от голямата инфлация, може да се купи същото, което се купуваше през 2020 преди короната. Който не се възползва сега не е с всичкия си.
Опитай с нивото преди 5 години.... А имотиту в Гоцето де са за периода ?
Иначе си прав донякъде, като паднат още 30% ще купя малко за цвят.....Нещо като твоите очаквания за имотите :-)
Коментар