Първоначално изпратено от ceco666
Разгледай мнение
пазарната икономика се гради на база търсене и предлагане, когато търсенето (на майстори примерно) нарастне, а предлагането е ограничено - цените на услугите и сроковете за изпълнение отиват в космоса. Човек като иска нещо да му се направи, а майсторът е:
' - пълен съм с работа и поръчки брат, ела след месец и да цената ще двойна на миналата година - ако искаш'
тогава човек, който няма 2 леви ръце и не му пука особено за перфектната визия може да се хване и да се опита да си го направи, а може и да каже аз ще чакам не ми е зор ... по този начин в един момент пазарът се регулира и продавачите на стоки и услуги са принудени да ревизират очакванията си.
не говорим за самодостатъчно стопанство, а за минимизиране на разходите, когато приходите са ограничени - в противен случай има нарастване (експоненциално ) на дълга формиран от покупка на скъпи стоки и услуги, защото така бил пазарът...
има неща, които можеш сам да си направиш, а има неща които не можеш, а има и такива, които могат да изчакат.
пример: за земеделското ми начинание има машинки, които няма как да си направи сам човек, но има и машини, които може да се направят една такава машина(по-скоро скромно съоръжение) ми беше поискано около 35К. Е запретнахме ръкави (2 човека) и за 5 дни + няколко безсънни нощи + няколко пръчки към производители на модул я сглобихме за около 7К. Добавената стойност в типа по-бутикови проекти в момента е толкова голяма, че някои хора са спрели да 'познават парите'. За друга машинка ми бяха поискани 3-4К, а с поръчки при три доставикч на части и модули и с един ден заварки и монтажи идва на 1К (пряко сили).. е има няколко нощи ровене на части в нета, но всеки си преценява - може или неможе.
ПП мой приятел това лято си направи основно заглаждане, поправка където се налага на шпакловки и боядисване на етаж от къща - САМ. Човекът има фирма с 40 човека персонал, но каза ' не издържам някакви майстори да ме правят на маймуна и хем да ми искат луди пари хем да ме дразни после изпълнението' - вися една отпуска време на стълбата, но после с огромен кеф се радва на резултата... та хора всякакви.
Коментар