Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (6A6 / ATERA)

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Я да видим тук какво става Акциите даващи права се търгуват до 5.10.2005 включително. Днес беше първият ден и цената се задържа на предишните нива. Няма по-голямо предлагане. Ако и утре останат така нещата то след 5.10.2005 акциите вече се обезценяват значително. Сегашната цена според мен се поддържа само от факта, че който купи сега ще има правото за всяка купена акция да получи 16 нови по 1 лв. Интересни ще са събитията близките дни около тези ценни книги.
  Keep walking ...

  Коментар


  • Първоначално изпратено от BigBear
   Надали цената ще падне процентно колкото при Елана защото при тях имаше 2 милиона нови акции докато тук са само 150 хиляди.
   Прав си BigBear Аз обаче ще изчакам. Много изкуствена ми се вижда цялата работа а ако дори после не мога да се класирам то тогава нека им заседнат на тия дето стискат така
   Keep walking ...

   Коментар


   • Надали цената ще падне процентно колкото при Елана защото при тях имаше 2 милиона нови акции докато тук са само 150 хиляди.
    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

    Коментар


    • Зависи кога ще излезе съобщението в Държавен вестник. В него ще си пише.

     Коментар


     • Какъв е срока да влезеш, за да имаш право на 16 бр. допълнително?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Гари
       Естествено, че влизат всичките 650 000 акции. Ще вземем сега по 16 нови по номинал за всяка. И мисля, че голяма част от правата ще се пуснат за търговия на борсата от 10 октомври.
       А от 1 октомври ще могат да се търгуват и акциите от първото увеличение (150 000). Мисля да изчакам и тогава да си взема. За справка вижте какво стана с Елана като от 19 пуснаха и акциите от първото увеличение да се търгуват
       Keep walking ...

       Коментар


       • Естествено, че влизат всичките 650 000 акции. Ще вземем сега по 16 нови по номинал за всяка. И мисля, че голяма част от правата ще се пуснат за търговия на борсата от 10 октомври.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от LuckyStrike
         looser,

         Цената по номинал е за акционерите на ATERA - основно Адванс Инвест и ограничен брой късметлии, които си купиха от пуснатите 150 хил акции при първото увеличение. Срещу всяка акция ще могат да се купят 16 бр. нови по номинал. Ако има незаписани акции (което е почти изключено), обикновено се пущат на аукцион и цената няма да е 1 лев.
         Съгласен съм обаче, че Карол организираха фонда си много по-добре за своите акционери от Елана. Не е и за учудване - основният акционер са си те
         Значи не е само за тези 150 000 а влизат и онези 500 000 от първото увеличение. Защото 650 000 х 16=10 400 000.
         Keep walking ...

         Коментар


         • В БФБ-София АД е постъпило уведомление относно Решение на Съвета на директорите на Адванс Терафонд АДСИЦ-София /ATERA/, за увеличаване на капитала на дружеството, както следва:
          - броят акции преди увеличението: 650 000 бр.;
          - броят акции, предложени за записване: 10 400 000;
          - номинална стойност: 1.00;
          - емисионна стойност: 1.00;
          - присвоеният борсов код на издадените права: R3ATERA;
          - броят на издадените права: 650 000;
          - съотношение между броя на издадените права и нови акции: 1 право/16 акции;
          Допълнителна информация относно регистрацията на правата за търговия на Борсата, ще бъде оповестена след публикация на съобщинието за увеличение на капитала в Държавен вестник.

          Коментар


          • )))
           “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

           Коментар


           • looser,

            Цената по номинал е за акционерите на ATERA - основно Адванс Инвест и ограничен брой късметлии, които си купиха от пуснатите 150 хил акции при първото увеличение. Срещу всяка акция ще могат да се купят 16 бр. нови по номинал. Ако има незаписани акции (което е почти изключено), обикновено се пущат на аукцион и цената няма да е 1 лев.
            Съгласен съм обаче, че Карол организираха фонда си много по-добре за своите акционери от Елана. Не е и за учудване - основният акционер са си те

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Alee
             Cenata na akciite pri novoto uvelichenie shte e po nominal, i men taka me uveriha.
             Т.е. по 1 лев? Тия от Елана ще издухат супата тогава ми се струва. Кой нормален човек ще си купи акции по 1,20 като може да си вземе от Карол по 1 лв. ГОЛЯМ МАЙТАП !!! Елана правят впечатление на големи обирджии
             Keep walking ...

             Коментар


             • Cenata na akciite pri novoto uvelichenie shte e po nominal, i men taka me uveriha.
              “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

              Коментар


              • Батя,

               Цената на ATERA при увеличението от 10.4 млн ще е равна на номинала. Това ще е цената на новите акции за текущите акционери. Поне така ми отговориха от Карол, когато ги питах преди последното увеличение на капитала.

               Коментар


               • Dnevnik.bg

                Акционерните дружества за имоти набират скорост
                ГЕОРГИ БИСЕРИНСКИ 16:43 ч.

                Специалистите вещаят добри времена за компаниите, инвестиращи в земя. Снимка: "Дневник"

                В последно време все по-често се говори за акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), като особено внимание се обръща на тези, влагащи пари в земеделска земя. Според експерти този вид инвестиции ще придобива все по-широка популярност.

                Най-общо казано, дейността на АДСИЦ-ите е да набират средства от широк кръг инвеститори и да влагат събрания ресурс в два основни актива - недвижими имоти и вземания. Създаването им стана възможно след приеманато на Закона за дружества със специална инвестиционна цел. Като цяло тези компании могат да извършват тясна по обем дейност. Дружествата, инвестиращи в недвижимости, купват недвижими имоти и вещни права върху тях, извършват строителство, както и подобрения, с цел предоставянето на обектите за управление, отдаване под наем, лизинг или аренда, както продажба. Сред плюсовете на тази инвестиция е, че ликвидността е сравнително висока, тъй като акциите на компанията задължително се търгуват на Българска фондова борса. Друг привлекателен за инвеститорите момент е, че тези дружества са длъжни да разпределят 90% от печалбата си като дивидент на акционерите.

                Освен чисто пазарните принципи за очаквани печалби, големият интерес към такива компании до известна степен се дължи и на факта, че подобни дружества дават възможност и на дребни инвеститори да влагат парите си в по-големи недвижими имоти. Доскоро в България такава възможност беше сравнително ограничена. Бумът на пазара на имоти в последните години обаче привлече интереса на много играчи и доведе до създаването на акционерните дружества със специална инвестиционна цел.

                Освен възможност за по-широко участие на пазара на недвижимости с тези дружества се намалява и степента на риск за неинституционалните инвеститори. Това е следствие от наличието на диверсифициран портфейл от активи, в който тези компании инвестират. Не е без значение и фактът, че чрез инвестиции в АДСИЦ се избягва забраната в българската конституция за покупката на земя от чужденци. Сега чуждестранни лица могат да косвено, но и легално да участват на този пазар.

                Инвестициите в недвижимост са с няколко акцента. Първоначално широка популярност придобиха закупуването и строежът на търговски обекти и офис сгради, а в последствие се появиха и първите компании, специално създадени да инвестират в земеделска земя.

                Специалистите вещаят добри времена за компаниите, инвестиращи в земя. От "Елана фонд за земеделска земя" например очакват в седемгодишният срок, за който е създадено дружеството, да реализират доходност в порядъка между 300 - 500 на сто. Подобен ръст може да се получи както от покачване на цената на земята, така и от текущите доходи, които ще се формират от арендуване на терените, коментират експерти. Според тях инвестициите в земеделска земя са атрактивни и имат перспектива, тъй като до този момента този пазар беше слабо развит. Засега действащите АДСИЦ не смятат да оперират в Добруджа или около Пловдив, където земята е най-скъпа и носи най-високи добиви, показа проучване на "Дневник".

                Изпълнителния директор на “Адванс Терафонд” Радослав Манолов смята, че качествена земя от втора или трета категория с по-високи добиви, отколкото в добруджанския регион, може да се намери на значително по-ниска цена в други региони на страната. По думите му цената на земята се определя от начина й на ползване и доходите, които носи. Там, където хората получават добри доходи за земята си като добруджанския и пловдивския регион, липсва и предлагане, посочи Манолов. Предлагане има в районите където или арендаторите са некоректни, или добивите са слаби и стопаните не получават задоволителен доход от земята си, добави той. Според изпълнителния директор на "Елана фонд за земя" Илия Илиев в момента има голямо предлагане на земя. Основния проблем обаче е, че се предлагат предимно малки парцели. Дружеството се е насочило към земя от втора до четвърта категория, като се изисква тя да е над 10 декара. Илиев съобщи, че към края на август “Елана фонд за земеделска земя” притежава 6790 декара земя, като средната покупна цена е 151 лв. за декар. В момента тече процедура по увеличаване на капитала на дружеството с цел да се акумулират средства за покупка на още земя. Според изпълнителния директор след него фондът вече ще притежава около 12 500 декара, в които ще бъде вложен целият досегашен капитал в размер на 2.496 млн. лв. Второто увеличение на капитала до 19.969 млн. лв. ще стане до края на септември и ще се извърши чрез емисия на нови 17 472 476 акции с номинална стойност 1 лев и емисионна 1.20 лв, обясняват от компанията. Част от имотите вече са отдадени под наем и още през следващата година ще дадат доход, но за други, предназначени за трайни насаждения, доходи ще има едва след няколко години. “Адванс терафонд” също са в процес на увеличаване на капитала - от 650 хил. лв. на 11.050 млн. лв., съобщиха от дружеството.

                При прогнозиране на бъдещето на инвестициите в такива фондове, трябва да се отчете и фактът, че в процеса на присъединяване към ЕС за земеделие ще се отпускат значителни средства и това ще привлече сериозни инвестиции в сектора. Освен това съпоставка показва, че земята у нас е по-евтина отколкото в страни като Чехия и Полша например. Според Радослав Манолов от “Адванс Терафонд” подобно сравнение обаче не е много коректно, защото в тези страни има развит пазар на земеделски продукти, което допълнително улеснява стопаните.

                Значителният обем средства, които се очаква да се насочат към този вид активи, несъмнено ще се отрази и върху цената на земята, особено около имотите, при които предстои окрупняване, прогнозират специалисти. Само от увеличението на капитала на двете споменати дружества ще се насочат над 27.8 млн. лв. свежи пари. Отделно и други фондове, при които инвестициите в земеделска земя не са акцент, диферсифицират портфейлите си с подобни сделки. През миналата седмица например от “Фонд за недвижими имоти България" обявиха, че са купили първите си площи със земеделска земя.
                “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                Коментар

                Working...
                X