IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Финансов лизинг за имот - рискове?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• поиграх си с калкутора и го изкарах приблизително 16% лихва което е много добре

Коментар

• не видех че си написал наем 70лв. значи за тебе е много изгодно.предполагам е некъде в дълбоката провинция и това е начин да се продаде щото там продажбите са трудни. ти почти не рискуваш освен че може да има хипер инфлация което не ми се верва. а и ако го прдадеш кеш нали парите на депозит и същия риск от инфлация

Коментар

• договора може да е договор за разсрочено плащане но в никакъв случаи да не се пише лихва просто си пишеш колко вноски по колко лева.ама тия требе да са изветрели купувачите. сравни вноската с наема да не се окаже че са плащали вноска колкото им е наема.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
          а колко му е наема
          70лв.

Рисковете за мен са:
          1. Незаконен договор?!
          2. Валутни и инфлационни - преживял съм как с една-две заплати се купува имот (или се изплаща остатъка от 80%)
          3. Проблем с изгонването при евентуално спиране на плащането (имат и деца)

Коментар

• риска е за купувача защото може и да не си получи имота. аз лично никога не бих купил така.10 години е дълъг период може да се ипотекира да го земе некое ЧСИ, може даже да се продаде

Коментар

• а колко му е наема

Коментар

• Първоначално изпратено от jikev Разгледай мнение
                Преди две години купих имот за 12 000лв.
                Скоро след това го отдадох под наем. Наемателите излязоха свестни, след като плащаха година и половина ми предложиха да купят имота на изплащане.
                Обясних им условията за "финансов лизинг" (http://www.leasing.bg/analyses/68/) до колкото съм запознат.
                Договорихме се за 200лв месечно за 10години.
                (все едно съм им дал 20 000лв кредит с 3,6% лихва - имота е обезпечението)
                Имота остава мой до последната вноска!
                Те си го застраховат, ремонтират и стопанисват за тяхна сметка...

Имам ли право да сключа такъв договор?
                Какви рискове крие за двете страни ( и за мен като продавач предимно... )
                Като ФЛ нямаш право да сключваш такъв договор. Има регулации на БНБ за лизинговите и всякакъв друг вид кредитни договори. Виж там. Иначе вземаш един договор от стоки на изплащане от някой познат и го преписваш едно към едно - там винаги продавача е максимално защитен.
                Only God Can Judge me...

Коментар

• Финансов лизинг за имот - рискове?

Преди две години купих имот за 12 000лв.
                  Скоро след това го отдадох под наем. Наемателите излязоха свестни, след като плащаха година и половина ми предложиха да купят имота на изплащане.
                  Обясних им условията за "финансов лизинг" (http://www.leasing.bg/analyses/68/) до колкото съм запознат.
                  Договорихме се за 200лв месечно за 10години.
                  (все едно съм им дал 20 000лв кредит с 3,6% лихва - имота е обезпечението)
                  Имота остава мой до последната вноска!
                  Те си го застраховат, ремонтират и стопанисват за тяхна сметка...

Имам ли право да сключа такъв договор?
                  Какви рискове крие за двете страни ( и за мен като продавач предимно... )
                Working...
                X