If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Имах предвид , че трябва да имам човек там , адвокат или нещо, ако се наложи да се вадят документи. Вероятно ще ми трябва физически адрес на офис. Кой да се разправя ? Сега гледам че Малта въобще не им е нисък корпоративния данък аз вече с врътки не ми се занимава. Ей къде е Черна гора. Е-фирма в Естония (за да е регистрирана в ЕС), която плаща royаlties в Черна гора, След няколко години, като влезнат в ЕС сигурно имотите им ше станат като в Хърватска.
Има фирми кои ти регистрират фирмата, предоствят ти номинее директор (ако искаш), адрес, и ти изготвят всички документи от до. Ти само бачкаш и вадиш кинти.
Кви 20-30%? Няма такова нещо, 3-4к $ са първата година, после за подновяване 2-3к и си ти. Тия 300-400к през swift ли са? Мен за около 200к $ от УС до Швейцария ме одраха към 2000$ такса, баси кожодерите. Ама никой не ме е флагвал.
Имах предвид , че трябва да имам човек там , адвокат или нещо, ако се наложи да се вадят документи. Вероятно ще ми трябва физически адрес на офис. Кой да се разправя ? Сега гледам че Малта въобще не им е нисък корпоративния данък аз вече с врътки не ми се занимава. Ей къде е Черна гора. Е-фирма в Естония (за да е регистрирана в ЕС), която плаща royаlties в Черна гора, След няколко години, като влезнат в ЕС сигурно имотите им ше станат като в Хърватска.
Еми ше видя с Малта. Аз съм много малък и данъците, не са ми достатъчно високи да наемам други хора да ми движат фирмата. Ако трябва да дам 20-30% за мениджмънт кел файда , че ше спестя 10% данъци. Освен това еднократни трансфери по 300-400к, за дребосъци като мен, вдигат флагове, не че сега не се наложи да ги местя, но поне първоначалната идея беше да има нещо да работи в БГ и да се купи нещо там. Съшо така, винаги е добре да има някакви пари локално, да се помага на роднини. Знаете как е , българина не иска да взима пари от децата да не им тежи, и едва ли не трябва да правиш схеми че няма какво да ги правиш и да ги взима, иначе ше отидат за данъци. С тоя Ковид , помощ си трябваше. Та България просто чекваше много боксове за мен , но това е някаъв частен случай и няма значение в голямата картинка.
Ако бях грък и ме дерат са данъци в Гърция а аз изнасям зехтин за препакетиране в Италия , какво ми пречи да отворя фирма да прави износа, да плаща на гръцката ми фирма по себестойноист и да оставя печалбата в България където данъка е по-нисък ? Точно този пример може да няма смисъл но схващаш идеята, ниските данъци привличат бизнеси , които нямат нишо общо с България и генерират едни пари , които иначе няма да ги има. С тая несигурност и простотия обаче, колко от тях ше останат ? То да бяха само политиците. Ей го Кавръка, съвремениия Андрешко, който решил да наказва "бизнесите", че много се били ояли. Ми ще наказва до деня в който всичко приключи и му светне кой му е плащал заплатата.
Кви 20-30%? Няма такова нещо, 3-4к $ са първата година, после за подновяване 2-3к и си ти. Тия 300-400к през swift ли са? Мен за около 200к $ от УС до Швейцария ме одраха към 2000$ такса, баси кожодерите. Ама никой не ме е флагвал.
Стига бе човек, шом пишеш тук явно имаш интернет. Напиши в Гугъл "new factory in Hungary" и виж какво излиза само за последните 12 месеца:
A Hungarian Town Seethes Over a Giant Chinese Battery Plant ...
BMW raises investment in Hungary EV factory to over 2 bln ...
Lenovo Officially Opens First European In-House Manufacturing Facility in Ullo, Hungary ...
New Rheinmetall Ammunition Factory in Hungary ...
Infineon opens a new semiconductor module factory in Hungary ...
CATL, the world's largest battery manufacturer, has announced a plan to build a giant new battery plant in Hungary to supply automakers like ...
Напиши съшото и за България. Някой щял да инвестира 5 млн евро, друг 25 млн ... повечето са от 2022. Затова няма пари в бюджета. Виж само колко фармацевтични компании се изнесоха от България в последните няколко години. Къде са Glaxo, Sanofi ? Това са големи компании , който дойдоха и отвориха офиси . Като видяха какво е ги затвориха.
Унгарците събират милиарди с "високите" заплати , ние се радваме на някакви обешания за трохи като от ония измекяри на Киро , дето шяха да правят албански електрически коли и още нищо. Ма вместо да се стреснете Вие ше наказвате бизнеса дето правел "големите" пари. Ми наказвайте го бе. Сега Ви е паднало.
Както казва класикът Дури-локация,локация,локация.Унгария е в задния двор на Германия, Австрия, Италия и други големи европейски икономики.България е на Балканите. Не е и в Шенген. Разходите, а и времето за доставка са много по-малко в Унгария.
Това е все едно да сравняваш някое село близо до София и някое близо до Видин и да търсиш причини в данъците защо софийското село е пълно с хора,а видинското обезлюдено.
Друг въпрос е,че Унгария си е част от западноевропейската общност,била е част от Австро-Унгария,католици са и фирмите от Западна Европа я чувстват като много по-близка държава от православната България, разположена на Балканите до Турция, Македония и Сърбия.
Някой даде и пример с Ирландия. Ама в Ирландия говорят на английски език ,граничат с Великобритания, а и в САЩ има голяма ирландска общност.Затова не е учудващо, че много американски фирми инвестираха в Ирландия.
Разликата в заплатите е 50 процента, не 10.А разликата в корпоративния данък е 1 процент.Което е незначително.
Така че няма по-добри условия за бизнес в друга държава от България .И един ЕДНОКРАТЕН данък няма изобщо да се отрази толкова негативно относно желанието на фирмите да инвестират в България. А и да се махнат някои не я фатално при тая на практика нулева безработица. Много по-важно е да се закърпи бюджета и да не се вземат заеми на висока лихва.
Стига бе човек, шом пишеш тук явно имаш интернет. Напиши в Гугъл "new factory in Hungary" и виж какво излиза само за последните 12 месеца:
A Hungarian Town Seethes Over a Giant Chinese Battery Plant ...
BMW raises investment in Hungary EV factory to over 2 bln ...
Lenovo Officially Opens First European In-House Manufacturing Facility in Ullo, Hungary ...
New Rheinmetall Ammunition Factory in Hungary ...
Infineon opens a new semiconductor module factory in Hungary ...
CATL, the world's largest battery manufacturer, has announced a plan to build a giant new battery plant in Hungary to supply automakers like ...
Напиши съшото и за България. Някой щял да инвестира 5 млн евро, друг 25 млн ... повечето са от 2022. Затова няма пари в бюджета. Виж само колко фармацевтични компании се изнесоха от България в последните няколко години. Къде са Glaxo, Sanofi ? Това са големи компании , който дойдоха и отвориха офиси . Като видяха какво е ги затвориха.
Унгарците събират милиарди с "високите" заплати , ние се радваме на някакви обешания за трохи като от ония измекяри на Киро , дето шяха да правят албански електрически коли и още нищо. Ма вместо да се стреснете Вие ше наказвате бизнеса дето правел "големите" пари. Ми наказвайте го бе. Сега Ви е паднало.
ДОД не ме интересува , говорим за бизнеси. 10-20% разлики в заплатите също. Значи Унгария все пак има по-нисък корпоративен данък от България ? Верно ли ?
Сега сметни , че в България разходите се броят "имал си дал си" а в Унгария ги сваляш преди печалбата и ше видиш зашо ефективния корпоративен данък за малки фирми в България може да е и 20%. Погледни в табличката си колко са 20% или по-малко. Става сериозна конкуренция май. Сега си помисли къде отиваме с допълнителен 33% данък солидарност върху свръхпечабите и то обявен от днес за утре. Порше няма къде да ходи, зашото те трябва да са локални в страната. Порше плаща няколко заплати и изнася пари извън страната и ако въоще плаша някакви данъци в България е зашото са ниски. Направи им ги като в Германия и чакай да видиш къде ше предпочетат да ги плащат. ИТ аутсорсинг компаниите произвеждат продукт в страната и внасят пари а не изнасят. С въможностите за дистъанционна работа, може да са в примерно в Черна гора, където между другото данъка също 9%, и са май доста по напред от България като бизнес климат.
Факта, че самия ти виждаш, че системата не работи, и дори като ти се обяснява зашо не работи ( дори обяснението да е грешно) отхвърляш всичко с доводи "един човек каза" и продължаваш с " на мен жокер ми не требе" е шокиращ.
Разликата в заплатите е 50 процента, не 10.А разликата в корпоративния данък е 1 процент.Което е незначително.
Така че няма по-добри условия за бизнес в друга държава от България .И един ЕДНОКРАТЕН данък няма изобщо да се отрази толкова негативно относно желанието на фирмите да инвестират в България. А и да се махнат някои не е фатално при тая на практика нулева безработица. Много по-важно е да се закърпи бюджета и да не се вземат заеми на висока лихва.
Разберете в крайна сметка, че освен бизнесмените има и други хора в България, така че в тежки времена ще се наложи и бизнесът да поеме част от бремето. А на който не му отърва може да отиде в Дания и да плаща средно по 6000 евро брутна заплата месечно и 22 процента корпоративен данък.
Вземам данни от сайта tradingeconomics.com.
За Унгария-15 процента ДОД,9 процента корпоративен данък.
За България съответно по 10 процента ДОД и корпоративен данък .
Средната брутна работна заплата в Унгария е 1470 евро при 995 евро в България.
ДОД не ме интересува , говорим за бизнеси. 10-20% разлики в заплатите също. Значи Унгария все пак има по-нисък корпоративен данък от България ? Верно ли ?
Сега сметни , че в България разходите се броят "имал си дал си" а в Унгария ги сваляш преди печалбата и ше видиш зашо ефективния корпоративен данък за малки фирми в България може да е и 20%. Погледни в табличката си колко са 20% или по-малко. Става сериозна конкуренция май. Сега си помисли къде отиваме с допълнителен 33% данък солидарност върху свръхпечабите и то обявен от днес за утре. Порше няма къде да ходи, зашото те трябва да са локални в страната. Порше плаща няколко заплати и изнася пари извън страната и ако въоще плаша някакви данъци в България е зашото са ниски. Направи им ги като в Германия и чакай да видиш къде ше предпочетат да ги плащат. ИТ аутсорсинг компаниите произвеждат продукт в страната и внасят пари а не изнасят. С въможностите за дистъанционна работа, може да са в примерно в Черна гора, където между другото данъка също 9%, и са май доста по напред от България като бизнес климат.
Факта, че самия ти виждаш, че системата не работи, и дори като ти се обяснява зашо не работи ( дори обяснението да е грешно) отхвърляш всичко с доводи "един човек каза" и продължаваш с " на мен жокер ми не требе" е шокиращ.
Е как да са най-ниските ? Кажи ми колко са например в Унгария.
Вземам данни от сайта tradingeconomics.com.
За Унгария-15 процента ДОД,9 процента корпоративен данък.
За България съответно по 10 процента ДОД и корпоративен данък .
Средната брутна работна заплата в Унгария е 1470 евро при 995 евро в България.
Хахаха-какъв офис,като той е един от шефовете във фирмата. В българският клон имам предвид.
И ако искаш може да сравняваме данъците, осигуровките и заплатите с всяка друга европейска държава. И в България са НАЙ-НИСКИ.
Е как да са най-ниските ? Кажи ми колко са например в Унгария.
Питах сериозно ли се опита да вкараш твоя приятел работещ в някакъв офис като достоверен източник на информация ? Шо се касае до данъците, вече съвсем не са ниски и което е още по-лошо са трудно предивидими шом може да бъдат променени от днес за утре. Инвестиции се правят за години напред и е задължително да има предвидима среда.
Хахаха-какъв офис,като той е един от шефовете във фирмата. В българският клон имам предвид.
И ако искаш може да сравняваме данъците, осигуровките и заплатите с всяка друга европейска държава. И в България са НАЙ-НИСКИ.
Цената на услугите им е същата като в другите държави от Централна и Източна Европа, а данъците, осигуровките и заплатите много по-ниски. Какво толкова учудващо има?Приходите им са сходни, а разходите в България много по-ниски. Оттам и печалбата им е по-висока.
Питах сериозно ли се опита да вкараш твоя приятел работещ в някакъв офис като достоверен източник на информация ? Шо се касае до данъците, вече съвсем не са ниски и което е още по-лошо са трудно предивидими шом може да бъдат променени от днес за утре. Инвестиции се правят за години напред и е задължително да има предвидима среда.
Цената на услугите им е същата като в другите държави от Централна и Източна Европа, а данъците, осигуровките и заплатите много по-ниски. Какво толкова учудващо има?Приходите им са сходни, а разходите в България много по-ниски. Оттам и печалбата им е по-висока.
Как? Като финансовия министър участва в раздумки за кредити от МВФ и вдига ефективните данъци с 300% ? Какво те кара да си такъв опимист ? В кой момент ше си зададеш въпроса колко много е достатъчно много за да се изнесат всички ? Ако няма значение, що спирате на 300% увеличение ? Направете ги 1300% и да се решат проблемите на бюджета за години напред. Така де, тия бизнеси само правят пари в България, трябва да си плащат за го правят. 130% данък солидарност изглежда справедлив.
Ще се изнесат на куков ден.Реваха като вдовици за хуй и като вдигнаха МОД и МРЗ,пък още са си тук.Имам един приятел, който работи в представителството в София на една от най-големите автомобилни компании в света. И казва, че българското представителство на фирмата няколко години подред има най-големи печалби от всички представителства в Централна и Източна Европа.Заради ниските данъци и осигуровки и ниските заплати.
При по-високи данъци малко ще си намалят печалбата и пак ще са на първо място по печалба.
Как хем няма пари в бюджета, хем бизнеса на макс и не може да намери работници ? Хем данъците най-ниски в Европа , хем 30% сива икономика ? Сивата икономика плаща поне 10% за да крие данъци, зашо просто не си ги плаща , вместо да ги крие ? Не намираш , ли че нещо не е наред ?
Как например би приел предположението, че бюрокрацията, корупцията и простотията в системата изтласкват бизнесите а тези които все пак остават минават в сивия сектор за да могат да функционират. Пример: цял свят приема PayPal и подобните като онлайн плащане само България ги приема като кешови и познай , трябва да стои човек с каса до компютъра и да издава касова бележка като получиш плащане онлайн. Не минават извинения, че покупката е била 2 часа през нощта а счетоводителя издал касоватаа бележка сутринта ... касовата бележка за кешови плащания се издава в момента на покупката. Това е само една от простотиите с които аз съм се сблъсквал. Кой знае колко други има. Та има си обяснение и за сивия сектор и за странната липса на безработица при закъсващ легален бизнес. Логиката , че може да добавим още проблеми, защото тия бизнеси още стоят и няма къде да ходят, накрая ще навие махалото и ще ги изгони. Венецуела все пак е на същата планета и може да видите какъв е рзултатата.
Няма работници заради демографският срив, както и заради високите нива на емиграция. Хората избират да емигрират в държави,където трудът им се оценява. Което е положително, щото българските бизнесмени от немай къде започнаха да плащат повече. Преди 15-20 години рефренът беше:"Като не ти харесват условията напускай,20 човека чакат за твоето място ".Да ама сега никой не чака .
А манталитетът на родните бизнесмени е такъв ,че и 1 процент да е данъка ,пак ще търсят начини да не го плащат.Изобщо не е парадокс, щото знам десетки истории на работници,на които не им се спазват трудовите права.А и повечето ми познати в частни фирми ги осигуряват на МРЗ,само работодателят им да спести данъци и осигуровки.
А в случаят важи същото и за бизнеса-като не му харесват най-ниските данъци и осигуровки в ЕС и най-ниските заплати да напусне. Да отиде в Швеция или Дания. Там сигурно ще са му по-добри условията,ще плаща по-ниски данъци и заплати.
Колкото до сравнението с Венецуела то е толкова нелепо, че няма изобщо какво да се коментира.
Коментар