IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• За почитателите на шарлана! ;-)

СКОРО И С ДРУГИ СТОКИ!

"Олиото е борсова стока и има международна борсова цена на едро (вж. графиката). Борсовата цена рязко се качи миналата пролет - пикът бе в средата на март, след което значително падна през лятото и продължава надолу. В момента олиото на едро на международния пазар е по-евтино отколкото преди началото на войната в Украйна. Нещо повече, цената е най-ниска от края на 2020 г. насам (около 1 долар за литър)"

Все пак, макар и с голямо закъснение, поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно. В супермаркетите се появиха промоции на цена под 3 лева за литър. Пазарът в момента наказва "продавачите на страх", които миналата година се опитаха да предизвикат изкуствен дефицит, за да напомпат цените. Производител или търговец на слънчоглед или олио, който миналата година можеше да продава на високи цени, но вместо да продава и да печели, решава да напълни склада и да изчака още по-висока цена. Точно тези спекуланти сега се оплакват от конкуренция и ниски цени.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

В България ипотекарите са нищожен % спрямо коя и да е западна страна, камо ли САЩ. Там реви
      Абе лорде, що ти е толкова трудно да приемеш чуждото мнение, когато не съответства на твоето?
      Скоро излезе статистика за София над 50% от сделките бяха с ипотеки.

Коментар

• Първоначално изпратено от bcon Разгледай мнение

С 10-20% инфлация всички сметки излизат. Коя сметка не ти излиза точно?
        Кои сметки излизат ? За перфектната буря ли ? После пак ще спасяваме някой. Точно поради излизащите сметки в последните 2 години се чудят кой да спасят първи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

В България ипотекарите са нищожен % спрямо коя и да е западна страна, камо ли САЩ. Там реви
          и в съотношението собственици спрямо доживотни наематели сме мнооого назад
          и там има много да се догонва и тепърва рев да се реве
          препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Какво му е елементарното ? Наемите издишат и повличат и "инвеститорите". Аз от 1 година Ви питам как излиза сметката в България, вие ми говорите някви врели некипели, ма Вашето не е манипулация, манипулация било, че някъде има статистика. Ето това би ти обяснило зашо наемите издишат:
            https://data.oecd.org/hha/household-...ndicator-chart

На мен по интересно би ми било стойностите за България на тази графика:

Но България въобше не е включена. Няма статистики за България, все едно сме Етиопия. Цялата държава е на автопилот и каквото стане. Не знам какво чака БНБ и колко още човека трябва да се нагълтат с кредити за да почнат да ограничат кредитирането. Това , което правят е престъпление.

На теб ти е ясно , че тия, които вземат кредит сега за да купят жилище, са под вода още преди да го купят нали ? Повечето са с ниски доходи и без common sense иначе нямаше да си купуват фабрика на 9-ми Септември. Само , че "ниските лихви" Ви дават някакъв временен аргумент в безмисления спор за цените на жилищата и продължавате да поствате малоумия за "ниските лихви" в България. Странно как това не е манипулация а манипулация като се изкарат данни за сходни ситуации в фържави за които има данни. Мислиш ли че disposable дохода на домакинствата в България е положителен ?

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Особенно, когато се вдигат навсякъде.
              Кредит за жилище се взима когато има изгледи за намаляване на лихвите , но лихвите са все оше високи. Тогава цените на имотите са на дъното. После почват да растат с намаляването на лихвите. Тогава, който е взел скъп кредит може да рефинансира на по-ниска лихва защото цената на имота се е вдигнала и така хем ше хване ниската цена , хем след като паднат лихвите ще получи и ниска лихва. Този който е купил на върха на балона, ше бъде под вода и няма да може да рефинансира. Тия които взимат кредити в момента са пълни малоумници зашото лихвите им ше се вдигнат след 6 месеца а цената на купения имот ше падне и няма начин да рефинансират. Единствения разумен изход за тях е да обяват банкрут и да чакат N години преди да опитат пак (ако има закон за банкрута в България де)
              Това е валидно за нормална държава и кредити вързани към Euribor. България с тия измислени индекси по депозити е ебати кашата
              Last edited by segato; 01.04.2023, 18:26.

Коментар

Какво му е елементарното ? Наемите издишат и повличат и "инвеститорите". Аз от 1 година Ви питам как излиза сметката в България, вие ми говорите някви врели некипели, ма Вашето не е манипулация, манипулация било, че някъде има статистика. Ето това би ти обяснило зашо наемите издишат:

Но България въобше не е включена. Няма статистики за България, все едно сме Етиопия. Цялата държава е на автопилот и каквото стане. Не знам какво чака БНБ и колко още човека трябва да се нагълтат с кредити за да почнат да ограничат кредитирането. Това , което правят е престъпление.

На теб ти е ясно , че тия, които вземат кредит сега за да купят жилище, са под вода още преди да го купят нали ? Повечето са с ниски доходи и без common sense иначе нямаше да си купуват фабрика на 9-ми Септември. Само , че "ниските лихви" Ви дават някакъв временен аргумент в безмисления спор за цените на жилищата и продължавате да поствате малоумия за "ниските лихви" в България. Странно как това не е манипулация а манипулация като се изкарат данни за сходни ситуации в фържави за които има данни. Мислиш ли че disposable дохода на домакинствата в България е положителен ?

https://nova.bg/news/view/2015/04/24...80%D0%BE%D0%B2

Коментар

С 10-20% инфлация всички сметки излизат. Коя сметка не ти излиза точно?

Коментар

• Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

Не съм написала нищо такова ! Обаче по този елементарен начин да се опитват да ме манипулират обижда интелигентността ми. Може да стане и в България, дори може да бъде и по-зле ама нека да стане и тогава ще пишем за това и по този начин.

Коментар

• Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение

Така е. Както често се случва, винаги кредит може да се предоговори/рефинансира и лихвата да се намали допълнително.
                      Особенно, когато се вдигат навсякъде.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                        Еее, чакай ся - то това е входното ниво 3%, ама не е речено, че до края на периода ще остане 3%!
                        Еле пък по нашите ширини.........
                        Така е. Както често се случва, винаги кредит може да се предоговори/рефинансира и лихвата да се намали допълнително.

Коментар

• Ако е 1-во априлска , е проява на много лош вкус.
                          Ако не е, 1-во априлска и фирмата не е Телъс, направо отивайте в министерството на финансите и подпуквайте дебелата свиня дето си играе на министър.

Коментар

• Първоначално изпратено от antani Разгледай мнение

От днес в голяма ИТ фирма(фирмата, в която работя), 250 човека (тук в България) са безработни(включително и моя милост). Та идееее, идееее. Все ище нагласите на колегите са, че лесно щели да си намерят работа. Да видим .
                            Коя е фирмата? Какъв стак сте? Очаквах съкращенията в САЩ да доведат до аутсорсване на още проекти и отваряне на нови позиции в България. Успех с търсенето.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Лихвите не се вдигат, защото имаше мн пари на 0% лихва, но това мн бързо се променя, защото парите скоростно напускат банките. Има голяма вероятност, не само да наваксаме, ами и да минем всички по-ръст на лихвите, тогава вече, ще е много късно! Разберете, за да ви дават банкстерите 3% по кредити, трябва да има шарани дет пък да дават на бамките на 0%. Точно тези шарани вече се усетиха и показват среден пръст на банкстерите. Искам да пижелая на кредитополучателите следното: Дупи да ви е яко.
                              Еее, чакай ся - то това е входното ниво 3%, ама не е речено, че до края на периода ще остане 3%!
                              Еле пък по нашите ширини.........
                              Last edited by Julius_BG; 01.04.2023, 16:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kaizen9 Разгледай мнение

Жалко, 250 човека не са малко и пазара на труда трудно ще ги поеме, особено ако в целия сектор ит компаниите са с нагласи да освобождават служители. То се очакваше де, голямата вълна, тръгнала от Twitter, Meta, Google, Amazon и други, които съкратиха по 10к+ IT служители, нямаше как да не повлече IT сектора в глобален мащаб.

Сега ще източите малко и без това едва смогващата социална система с обезщетения за безработица. Предпологам повечето, ако не всички, са ви осигурявали на макс. осигурителен доход. Дано само не са ви излъгали да напуснете по взаимно съгласие.

Ако си senior, едва ли трудно ще си намериш работа. Успех.
                                Обявите за работа в IT сектора са намалели с 34% през този февруари спрямо същия месец на предходната година, показват данни на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Така тенденцията за спад се запазва - през януари тази година понижението на годишна база беше 30%.

https://www.capital.bg/biznes/kompan..._v_it_sektora/

Коментар

Working...
                                X